Yok bitanem, ne yanlış anlaşılması? Estağfirullah. Dediğin gibi günah işlemiyorsun ki, neticede büluğa erene kadar yaptırabilirsin, en iyisi 7 günlükken sadece. Yoksa çocuğa ve anneye en uygun zaman ne zamansa o zaman yaptır, kimse sana neden yaptırdın veya yaptırmadın diyemez. Neticede oğlun hakkında bir endişeye sahipsin ve bunu da kendi çapında gidermeye çalışıyorsun.
İslamda fıkıh, bazı durumlarda umumi, bazı durumlarda hususi hüküm verir. Örneğin; namaz kılmak ve nasıl kılınacağı umumi bilgidir, herkes aynı şekilde namaz kılar. Ancak bir hastalık sahibi veya güç yetiremeyen yaşlı gibi özel gereksinimli kimselere oturarak veya ima ile namaz kılabilirler. Bu artık umumi olan hükmü hususi yapar.
Sünnet de böyledir, sünnet ettirmek umumi hükümdür, her oğlan çocuğu büluğa ermeden evvel sünnet olmalıdır. Ancak bazı durumlarda çocuğun erken sünnet olması daha iyiyken bazı durumlarda da geç olması daha iyi olabilir. Bu da umumi hükmün içinde hususi hükümdür.
Sen belli ki erken aylarda yaptıracak olsaydın normalinden daha zor bir süreç seni bekliyordu, islamda zorluk ve eziyet yoktur. Ne bebek için, ne anne için.
Evet belki o dönemediği aylarda ağlamasına rağmen yaptıracak olsan şu an çok rahat edecektin ama olmamış, günah olan bir durum yok. Bu tamamen benim şahsi görüşümdür, ben de müsait olduğu müddetçe her oğlan çocuğunun dönmeden evvel sünnet ettirilmesi taraftarıyım. Sözlerini de bir yerde haklı buluyorum, tabi ki evladın sana ait değil, o bir birey, onun bir ruhu var. Ancak anne babalık görevini Allah, o sabilerin aklı yerine gelene kadar koruyucu olalım diye bizlere bahşetti.
Yani sen, istesen de istemesen de oğlunun karar merciisin. Hakkında hayırlı gördüğünü değil, hakkında hayırlı olanı yapmalısın.
Tamamen islami sorduğun için söylüyorum, bizim doğrumuzla islamın doğrusu çakışıyorsa orada kendimizi frenleyip Allah’ın buyurduğunu dinlememiz lazım.
Çocuğun için çok düşünmekten ve fazla üstüne düşmekten bir tık vesveseli gördüm seni, sakınan göze çöp batar. Ayrıca şöyle de bir şey var, yapışma ihtimalini falan düşünüyorsan eğer ileride çocuğunun seni dinlememesi ve sünnetten korkması ihtimalini de düşünüyor olmalısın. Eğer her ihtimale karşı böyle kaçıngan bir tutum sergileyeceksek hiçbir şeye yetişemeyiz.
Uzattım kusuruma bakma, demek istediğim anne baba da olsak bizler her sn en doğru kararı verebilecek şekilde teçhizatlandırılmadık. Günün sonunda senin doğru olduğunu düşünüp verdiğin bir kararın neticesi oğlunda ters tepebilir. Buna biraz hazırlıksız gibisin.
Ben seni Allah için çok sevdim, sözlerim sana batsın istemem.
Mal ve evlat insanlar için birer fitnedir, fitne demek imtihan vesilesi demek. Yani biz evlatlarımızdan MUTLAKA imtihan edileceğiz. Kaçarı yok. İmtihanın konusu da şahsidir, yani sen neyden çok ürkersen ondan çekersin.
Evladının bireyselliğini ona yaşatamamaktan ürküyorsun, korkarım bu yönden imtihan edileceksin.