+1 oy
840 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde tarafından

Arkadaşlar dini açıdan cevaplayacak var mı.Arkadaşlarımla bu konuyu tartışıyorum Ben diyorum ki her hangi bir sağlık sorunu yoksa enfeksiyon vb gibi oğlumu 5 yaşından sonra sünnet ettirmek istiyorum .Neden sünnet olması gerektiği ,dinimizde neden önemli olduğu ne kadar süreceğini falan filan anlatıp rızasını alıp öyle sünnet ettirmek istiyorum  Daha küçükken ettirmeme sebebim ise oğlumun kendimi ifade edememesi yani sünnet yeri acıyor mu falan filan .Ama 5 yaşından sonra kendini ifade edebilir anne şöyle yaparsan acımaz falan filan diye Ama yine diyorum sağlık açısından her hangi bir risk yoksa.Arkadaşlarım ise sünnet dini açıdan önemli olduğu ve çocuğun rızasına bakılmadan yapılacağını söyledi.Bende onlara siz kızlarınızın kulağını 1 yaşında deldirdiniz.O çocukların rızasını almadınız bende bunu anlamıyorum ama size saygı duyuyorum bende böyle düşünüyorum dedim.Sizce ben mi haksızım arkadaşlarım mı

27 Cevaplar

+3 oy
(1,383 puan) tarafından
seçilmiş

En İyi Cevap

Çocuk küçükken yaptırın daha çabuk iyileşir acı hissetmez olayı tamamen yalan. Yine 1 haftada geyor büyük olsada 1 haftada geçiyor sadece küçük olan benim canım acıyor diyemiyor acımıyor sanılıyor. Şimdilerde çoğu doktor küçük sünneti önermiyor. 6 yaşından sonra da yaptırabilirsiniz bu bi tramva falanda değil her şeyi büyütmeyelim bu kadar. Yeni yeni meydana gelen bişey bu küçük sünnet öncesinde herkes 6 7 yaşında olmadı mı? Hangimizin kocası ay sünnet oldum bende tramva kaldı dedi :D saçmalık! 

Bir doktoru dinlemiştim sünnet konusunda uzman minicik bebeğe sünnet yapıyoruz pipi minicik ne düzgün şekil verebiliyorsun ne düzgün sünnet oluyor biraz büyüse daha iyi olur diyordu. Sağlıklı bir sünnet açısından yani. Ayrıca çocuk neden sünnet olduğunu bilmeli bencede bunu anlayacak yaşa gelmeli. Ha ben tercih senin oğlum demeyeceğim ama güzelce anlatacağım işte olacağı zaman 

(1,383 puan) tarafından

Şimdi çocukların çoğu sünnet ne neden yapılır bilmiyorlar büyük çoğunluğu böyle doğduğunu zannediyor, bir sağlık sorunu yoksa ben 6 yaştan sonra yapılmasını doğru buluyorum. Pedegojik olarak da 2 ve 6 yaş arası önerilmiyor diye biliyorum.  6 yaşından sonra güzel bir dille anlatıp düzgünce sünnetini yaptırıp mevlüt okutmak istiyorum inşaAllah 

tarafından

Bende aynı şeyleri istiyorum.Çocuğun neden sünnet olması gerektiğini anlatıp onayı alıp ona hediyeler almak istiyorum.sanki ben çocuğumu,50 yaşında sünnet ettirecekmişim gibi tepkiler aldım.Veya ki aşı yaptıracağım neden aşı yaptırmak gerektiğini anlatmamız lazım demi  Ama anladım ki anneler ben ne dersem o mantığında

(1,383 puan) tarafından

Yani sünnet olmak istemiyorum derse çocuğum tamam oğlum o zaman olma demeyeceğim elbette çünkü bence olması gerek dinen yani çocuğunda bunu anlayacağını düşünüyorum 

tarafından

Teşekkür ederim rarara ben çok araştırdım.Şşmdi oğlum 20 aylık 24 aylıpa kadar yaptırabilirim.2 ve 5 yaş arası çocuk travma kalır diye önermiyorlar.Neuse demek istediğim ben tek baktım oğlum gazlı uyumayan yani hep zor bir çocuktu.Ama 18 aylıktan sonra  kendini ifade etmeye başladı anne mama su acıyor falan filan eğer kş bu 4 ay içinde yaptırırsam yaptırırm yaptıramazsam ise 5 6 yaşında yaptıracağım.Sünnet olma amacı idrar yaptıktan sonra idrar sünnet derisinde kalıyormuş abdest aldıktan sonra istemsizce çıkıp abdest bozuluyormuş.Bulüğ çagında her şey farz olduğu için o zamana kadar uaotırmamız gerekiyormuş.Bende  4 5 yaşında hafızlığa göndermek istiyorum ama sünnet olmadığı için abdest tutamayacak ve abdestsiz olacak bu durum hafız olmayı etkiler mi bunu Alaskaya sordum.Ama eşimle konuşup bu 4 ay içinde yaptırmak olmazsa da 5 6 yaşlarında yaptırmak isterim.

(1,383 puan) tarafından

Bu konuda bişey diyemicem abdest durur mu bozulur mu , kızlar adet dönemlerinde ezberlemeye devam ediyor mesela ama erkekte tabi durum böyle olmaz , çocuk kaçıp kaçmadığını da kontrol edemez bi bilene danışsanız konuyu iyi olur :) hayırlısı olsun inşaAllah, Rabbim gönlünüzden geçen gibi nasip etsin afiyetle :) 

-Reklam-
+11 oy
(8,483 puan) tarafından

Bence siz haksızsınız afedersiniz ama sünnet olunca ne eksilecek hayatından.Ayrıca 5 yaşında çocuk aklı başında karar verebilir mi?

Kulak konusu da bana saçma geliyor yok rızası olmadan olmazmış istemezse büyüyünce takmaz ufacık delik varlığı da yokluğu da bir.

tarafından

Öncelikle yorumun için teşekkür ederim.5 yaşında demedim 5 yaşından sonra dedim.Kulak deldirme konusuna gelince kız 1 yaşında çocuğun kulağını deldirmiş. Altın takmış oda düşmüş neyse kız 2 yaşına girdi tekrar altın almışlar onu takmak istesin ama tabiki çocuğun kulağını kapanmış ağlata ağlata deidirip taktılar.Şimdi bu çocuğun kul hakkına girmiş olmuyorlar mı veya ki ben ço küçük yaşta kulağımı deldirdim sonra yara oldu küpe kulağımdan çıkmadı .Kulağımı koparma evresine gelmiştim zor çıkardım ve bir daha asla kulağımı deldirmedim 

(8,483 puan) tarafından

İstisnai durumlar farklı canım ben de önceden çok severdim küpe takmayı ama sonra yara olmaya başlayınca takmadım yani olay bu ortada büyütülecek bir durum yok bence 5 yaşından sonra da çok zor oluyor yeğenlerimden biliyorum afedersiniz deri kalınlaştığı için süreç de kolay olmuyormuş.

tarafından

Canım bende oldu bittiye getirmek istemiyorum yani küçükken olması daha büyük travma kalıyor eğer ki tekrar sünnet edilmesi gereken durumlar olursa.yani 2 defa falan sünnet olması küçükken daha yüksek bir ihtimal

+9 oy
(2,241 puan) tarafından

Küçük yaşta çocuğun rızası aranmaz, çünkü henüz akıl baliğ değildir.

Anne-baba çocuğun velisidir, onun lehine olan şeylerde karar verebilir.

Sünnet de sağlık, temizlik ve dini kimlik açısından çocuğun yararınadır.

Ergenlik çağına yaklaşmışsa, özellikle 10 yaş sonrası için çocuğun rızasını almak, ikna etmek, korkusunu gidermek ahlâken ve terbiye açısından en uygun olandır.

Fıkhen o yaşta zorla yaptırmak mümkün olsa da bu, çocuğun psikolojisini zedeleyebileceği için caiz olanın en güzel şekli değildir.

O sebeple aklı bir şeyleri kesmeden evvel sünnet ettirmek çocuğun psikolojisi açısından en uygun olan şekildir denmiş ve travma gibi bir durum yaşanmaması için şiddetle tavsiye edilmiştir.

Peygamberimizin (sav) sünnetinde, çocuklara merhametle yaklaşma esastır.

En erken 7 günlükken, en geç de büluğa ermeden önce yapılmalıdır.

Yine de en güzel olan şekil, çocuğun hiçbir şekilde aklının kesmediği zamanlarda yapılandır çünkü aklı kestikten sonra sünnetin ne olduğunu idrak etmesi sebebiyle kendisinde kesilmekten ileri gelen bir korku meydana gelme riski vardır.

tarafından

Öncelikle teşekkür ederim.

1 yaşında sünnet ettirsem  çocuğumun canı yanacak 6 7 yaşındada ettirsem yanacak.Ben çocuğumun sağlık açısından bir risk yoksa beni anlayacağı ve acısını ifade edecek yaşa geldiği zaman anlatıp süreci.sünnet ettirmek istiyorum .küçük yaşta yapılan sünnetlerde tekrar sünnet ettirmek ihtimali daha fazla olduğu için 2.defa sünnette travma kalma ihtimali daha yüksek.Ve en önemlisi neden sünnet olması gerektiğini anlatıp rızası olmadan bu işlemi yapmak bana doğru gelmiyor.yani aklı başında olmayan bir çocuğa daha sonra da yapılabilecek bir işlemi sırf hatırlamasın diye yapmak çocuğumun kul hakkına girmek gibi hissettiriyor ve vicdanen de rahatsızım.Ve zaten sünnetin ne amaçla yapıldığını bilip bunun yapılmasını daha doğru buluyorum. 

(2,241 puan) tarafından

Şöyle yapalım; Allah Rasulünden (sav) daha iyi bildiğimizi hiçbirimiz iddia edemeyiz değil mi?

Evet.

O halde eğer çocuğun hakkına girmek ya da rızası olmadan işlem yapmak konusunda bir sıkıntı olsaydı bunu bize bildirmez miydi? Halbuki bebek daha 7 günlükken sünnet ettirilmesi tavsiye edilmiş. Müstehap tutulmuş ki müstehap yapılan işler arasından en iyisi demektir.

Çocuk 2 yaşından sonra bir tık akıllı oluyor, büluğa erene kadar da iradesini bir nebze kontrol etmeyi öğreniyor. Ancak Allah, büluğ çağına ermeyen çocuğu hiçbir islam hükmünden sorumlu tutmamışken biz nasıl böyle önemli bir kararı çocuğa verebiliriz?

Seni de anlıyorum, istiyorsun ki evladın en doğru neyse öyle büyüsün.

Ben hiç sünnet konusunu senin yapmak istediğin biçimde yapılmasının anlatıldığı bir hadise rastlamadım, sen rastladıysan bana da göster.

Aksine küçük yaşta yapılmasının tavsiye edildiği birden fazla SAHİH hadis var.

Şimdi sonuca gelelim; senin oğlan zaten 2 yaşına yaklaşmış. Doktorlar bu yaştan evvel yaptın yaptın, yapmadın 6 yaşına kadar yaptırma diyorlar. İslam fıkhında da ehil doktorun görüşü cahil olsun olmasın ana babanın görüşünden evla tutulmuştur.

Sen zaten şu saatten sonra ancak 5-6 yaşlarında yaptırabilirsin, onu da (şu tutumundan çocuğa sünneti anlatabilecek kabiliyette bilinçli veya ehil bir pedagog olduğunu varsayıyorum) psikolojisini bozmadan ve çocuğun aklına sünneti yanlış anlatmadan hatta eğlendirerek yapman lazım. Senin kervan kaçtı artık.

Benim oğlum 21 aylık, ben 4 aylıkken yaptım. Gönül isterdi ki peygamberimizin (sav) sözünü dinleyip 7.günde yaptırayım ama erken doğdu diye kuvözdeydi.

Ya büluğa ermeden yaptırabilirsin, bu caiz zaten. Ben sadece benim peygamberimin (sav) tavsiye ettiği ve müstehap olan günde yapmak isterim. Çünkü onun yanlış yapması mümkün değildir, ismet sıfatı vardır.

tarafından

Alaska teşekkür ederim. Çok güzel anlatmışsın. Peygamberimiz (s.a.v) 7 günlük yaptırmış keşke her yaptırmak isteyen o gün yaptırabilse ama mümkün olmuyor.Ben açıkça söylecegim oğlum 10 günlük ve 5 ay arası gazdan dolayı sürekli ağlardı.Tek başıma baktım ve gazı çıktığı halde ağlardı sadece kucağımda susardı.saatlerce ona dua şarkı ninni söylerdim. Neyse 6 aylık oldu ek gıdayaya başladık .7 9 aylarda çok hareketlendi .bezini bile değiştirmez kaçar şuan da hala aynı.soonra yürüme evresi ve bana oşan bağlılığı.kimsenşn kucagına gitmezdi. Oğlum şuan 20 aylık ben 18 aylığa kadar çok zor altında büyüttüm.Kesinlikle şikayetçi değilim.Ama 18 aylıktan sonra mama su su yani acıktığını, susadığını anlayabiliyorum.bana anlatıyor.Ben çocuğunu yetiştirirken hep ilgilendim.yani onu hep bir birey olarak gördüm.20 aylık ben ıslak mendil kullanmam yıkarım bu zamana kadar hep altını yıkadım, her gün bazen 2 günde bir banyo yaptırırım.İşlerimi o uyuyunca yaparım hep onunla ilgilenirim.Emzirip köşeye atmadım kucağımda taşıdım ,pencereden izlettim ,hep konuştum.Ben ne yaparsam yapayım  çok ağladı ve susmuyordu küçükken .Ama şimdi en rahat ettiğim dönem çünkü ifade edebiliyor kendini.Ben rahat edeyim diye düşünmedim oğlum için en uygun ne ise onu düşündüm.Sünnet konusunu da çok araştırdım.Küçük yaşta yapılan sünnetlerin daha şekil almadığı için yapışma ihtimali ve tekrar sünnet olması ihtimali varmış.bu riski göze almak istemedim.Canı zaten her türlü yanacak.ben canı acıma konusunda değilim.Sadece sünnet yapılırken oğlumun,da rızasını almak yani oğlum seni sünnet yaptıracağım bu bu sebepten dolayı veyaki aşıya götüreceğim zaman neden aşı olması gerektiğini anlatmam gerektiğini hissetmem gibi.Yada okula gönderirken neden okula gitmesi gerektiğini anlatmam gibi.Ben yanlış anlaşılmak istemiyorum.Peygamberimiz 7 günlük yapmış tabi ki en doğru olan o.bEn asla kıyaslamıyorum.Bende anneyim oğlum için böyle düşünüyorum.mesela yaptırdım bir risk oluştu ben vicdan,azabı çekerim.ama bunu bulüğ çağına kadar yaptırma imkanım var demi.dinimiz bana bu hakkı vermiş .Oğlumunda fikirlerini alarak yani ona durumu izah ederek bulüg çağına girmeden yaptırmak istiyorum.Günah işlemiyorum.5 6 yaşında nasıl ki neden namaz kalmamız gerektiğini anlatıp namaz kılmaya teşvik etmek gerekirse sünnet için de böyle olması gerektiğini düşünüyorum.umarım kendimi ifade edebildim.Ama gerçekten söylüyorum 7 günlükken yaptıran Peygamberimiz (s.a.v) gibi imkanlar el verseydi.7 günde yaptırmak isterdim.Ama o geçti bende böyle düşünüyorum 

(2,241 puan) tarafından

Yok bitanem, ne yanlış anlaşılması? Estağfirullah. Dediğin gibi günah işlemiyorsun ki, neticede büluğa erene kadar yaptırabilirsin, en iyisi 7 günlükken sadece. Yoksa çocuğa ve anneye en uygun zaman ne zamansa o zaman yaptır, kimse sana neden yaptırdın veya yaptırmadın diyemez. Neticede oğlun hakkında bir endişeye sahipsin ve bunu da kendi çapında gidermeye çalışıyorsun.

İslamda fıkıh, bazı durumlarda umumi, bazı durumlarda hususi hüküm verir. Örneğin; namaz kılmak ve nasıl kılınacağı umumi bilgidir, herkes aynı şekilde namaz kılar. Ancak bir hastalık sahibi veya güç yetiremeyen yaşlı gibi özel gereksinimli kimselere oturarak veya ima ile namaz kılabilirler. Bu artık umumi olan hükmü hususi yapar.

Sünnet de böyledir, sünnet ettirmek umumi hükümdür, her oğlan çocuğu büluğa ermeden evvel sünnet olmalıdır. Ancak bazı durumlarda çocuğun erken sünnet olması daha iyiyken bazı durumlarda da geç olması daha iyi olabilir. Bu da umumi hükmün içinde hususi hükümdür.

Sen belli ki erken aylarda yaptıracak olsaydın normalinden daha zor bir süreç seni bekliyordu, islamda zorluk ve eziyet yoktur. Ne bebek için, ne anne için.

Evet belki o dönemediği aylarda ağlamasına rağmen yaptıracak olsan şu an çok rahat edecektin ama olmamış, günah olan bir durum yok. Bu tamamen benim şahsi görüşümdür, ben de müsait olduğu müddetçe her oğlan çocuğunun dönmeden evvel sünnet ettirilmesi taraftarıyım. Sözlerini de bir yerde haklı buluyorum, tabi ki evladın sana ait değil, o bir birey, onun bir ruhu var. Ancak anne babalık görevini Allah, o sabilerin aklı yerine gelene kadar koruyucu olalım diye bizlere bahşetti.

Yani sen, istesen de istemesen de oğlunun karar merciisin. Hakkında hayırlı gördüğünü değil, hakkında hayırlı olanı yapmalısın.

Tamamen islami sorduğun için söylüyorum, bizim doğrumuzla islamın doğrusu çakışıyorsa orada kendimizi frenleyip Allah’ın buyurduğunu dinlememiz lazım.

Çocuğun için çok düşünmekten ve fazla üstüne düşmekten bir tık vesveseli gördüm seni, sakınan göze çöp batar. Ayrıca şöyle de bir şey var, yapışma ihtimalini falan düşünüyorsan eğer ileride çocuğunun seni dinlememesi ve sünnetten korkması ihtimalini de düşünüyor olmalısın. Eğer her ihtimale karşı böyle kaçıngan bir tutum sergileyeceksek hiçbir şeye yetişemeyiz.

Uzattım kusuruma bakma, demek istediğim anne baba da olsak bizler her sn en doğru kararı verebilecek şekilde teçhizatlandırılmadık. Günün sonunda senin doğru olduğunu düşünüp verdiğin bir kararın neticesi oğlunda ters tepebilir. Buna biraz hazırlıksız gibisin.

Ben seni Allah için çok sevdim, sözlerim sana batsın istemem.

Mal ve evlat insanlar için birer fitnedir, fitne demek imtihan vesilesi demek. Yani biz evlatlarımızdan MUTLAKA imtihan edileceğiz. Kaçarı yok. İmtihanın konusu da şahsidir, yani sen neyden çok ürkersen ondan çekersin.

Evladının bireyselliğini ona yaşatamamaktan ürküyorsun, korkarım bu yönden imtihan edileceksin.

tarafından

Alaska birde kesinlikle peygamberimiz efendimize (s.a.v) neden böyle yaptı gibi hesap sormak falan değil niyetim ben kimim ki ne haddime .Sadece anlamaya çalışıyorum fikirlerimizi söylüyoruz ve inat bir insan değilim önce bunu söyleyeyim.24 aylığa kadar zamanım var illa 5 yaşını bekleyeceğim de demiyorum.Şimdi daha önce bebekler sünnet edilirken ,bebeklerin canı yanmadığı ve bu yüzden ilaç yada uyuşturucu yapılmamış.Ama sonradan bebeklerin sünnet esnasında canı yandığında için lokal yada genel anestezi veya ki sünnet sonrası ağrı kesiciler kullanılıyor.Peygamberimiz döneminde bu Ağrı kesiciler kullanılıyor mu bilmiyorum yani .Hiç bir uyuşturucu yada ağrı kesici olmadan sünnet ediliyorsa küçük yaşta travma kalmaz ama büyük yaşta çocuğun bşlinci açık şekilde sünnet edilirse travma kalır.Peygamberimiz yada sonraki dönemlerde uyuşturucu yapmadan sünnet edilseydi bende hemen küçük yaşta ederdim.Ama şimdi günümüzde sağlığın gelişmesi ile birlikte.Genel anestezide çocuk uyutuluyor hiç bir şey bilmiyor ve sünnet olduktan sonra ağrı kesiciler falan süreci daha çabuk toparlıyor.Asla ama asla amacım peygamberimize laf söylemek yada o neden böyle yaptı diye sorgulamak değil.Yine diyorum bu kimsenin haddi değil.Ama demek istediğim günümüzde daha kolaylık ve imkanlar var ve aksine bir çok doktor geç yaşta çocukların sünnet olmasını gerektiğini savunuyor.Bende 24 aylığa kadar 4 ay var.Oğlum için en doğru kararı verip gerekirse 2 yaşında gerekirse 5 6 yaşında sünnet ettirmek amacım bu

tarafından

Alaska Allah için bende seni çok sevdim.Ben vicdan azabından çok korkuyorum.Ama oğlum sünnet olmak istemezse yada dinden soğursa,diye endişeliyim ama yine diyorum oğlum dan öyle yada böyle rızasını almak istiyorum.Yani ona sünnet olduğu zaman hediyeler yada ne istiyorsa,alacagımı söyleyip onun rızasını almak istiyorum yada en en son çare kandıırarak yani sünnet acımayacak falan filan diyerek.Oğlum için en iyisini istiyorum.Yanlış anılmak istemiyorum Rabbim bana emanet etti.o bana emanet ve onun için en iyisini yapmaya çalışıyorum bunun için araştırıyorum okuyorum.Amacım Allahını emanetini en güzel şekilde yetiştirmek.Ve hep diyorum rızam emanetini korumak bununla imtihan olmayayım diye.Ben oğlumu el bebek gül bebek diye yetişrwcrgim demiyorum durması gerektiği yeri bilmeli.Ama sünnet konusu olunca aylardır düşünüyorum çünkü beden benim değil yanlış karar vermekten ve travma kalmasından korkuyorum .Ama gerçeği bilip sünnet olması daha doğru bir karar gibi geliyor.

(2,241 puan) tarafından

Endişelerini anlıyorum ve haklı da buluyorum, sen bir annesin. Tabi ki evladın için en iyisini düşüneceksin. Din konusunda bir şeyleri anlamaya çalışmak, sorgulamak değildir. Bilakis doğruyu idrak etmenin en güzel yoludur.

Şimdi gelelim mevzuya; Evet, Peygamber Efendimiz (sav) döneminde anestezi, ağrı kesici veya modern tıbbi müdahaleler yoktu.
Ancak erken dönemde bebeklerin sinir sistemi tam gelişmemiş olduğu için erken sünnetin acı eşiği düşüktür, yani bebek bunu tam anlamıyla idrak edemez. Dolayısıyla manevi travma oluşmaz. Belki dediğin gibi ileride sünnet işlemindeki bazı yanlışlar sebebiyle fiziksel farklılıklar meydana gelebilir ama bu, istisnaidir.
Bu yüzden “küçük yaşta sünnet” en doğru sünnet olarak kabul edilir.

Modern tıpta da bu görüş destekleniyor zaten.
0–6 ay arası dönemde yapılan sünnetler hem iyileşme açısından hızlı, hem de psikolojik travma riski en düşük olan dönem.
2–5 yaş arası dönemde ise çocuk bilinci daha açık olduğu için bazı hekimler bu yaşları önermiyor, çünkü korku ve utanma duygusu gelişmeye başlıyor.
Genel anestezi altında yapılan sünnetlerde ise çocuk hiçbir şey hatırlamıyor, bu da travma ihtimalini sıfıra indiriyor.
Benim oğlun bölgesel anestezi altında sünnet oldu mesela, 3.gün banyo yaptırdık, 1 hafta demeden tamamen iyileşmişti.
Yani senin söylediğin gibi teknoloji, tıp ve imkanlar geliştikçe sünnet süreci kolaylaştı aslında. Bu da sünnetin hükmünü değil, sadece uygulanış şeklini kolaylaştıran bir şey.

(2,241 puan) tarafından

Beden elbette onun bedeni, karar elbette onun kararı. Ancak büluğ çağına ermeden kendi kararını verebilecek akılda olmayacak. Büluğ çağına girince de sünnet süresi geçmiş olacak.

Kaldı ki günümüz çocukları zaten fazlaca bireyseller, her konuya hakimler. Doğru yönlendirilmeyen her şey sapmaya mahkumdur. Oğlun aynı bizler gibi nefis taşıyıcısı.

Namazdan örnek vermiştin sanırım, namazı da o yaşlarda anlatıyoruz gibi.

Neden namazı 7 yaşında, henüz büluğa ermeden tembihliyoruz mesela? Farz değil, vacip değil.

Sebebi, büluğa erer ermez farz olan bir şeyi o isyankar zihnine “yap” diyecek olsak tam tersi yapmak istemeyeceği için. 7 yaşında alıştırmaya başlayıp 10 yaşında tamamen kılıyor olması gerektiği söyleniyor bize. Çünkü 7 yaşında birkaç namaz kaçırsa günah olmayacak ve biz anne babaların psikolojisi de “farz olanı kaçırdı evladım cehennemlik olacak” korkusu sebebiyle paniklemeyecek. Nasıl olsa henüz farz değil, böyle böyle öğrenecek diyeceğiz.

Üstüne gidilen her durum çocukta mide bulantısına sebep olur, kendinden pay biç. Sana birden fazla söylenen sözler seni irrite etmiyor muydu?

Yarın bir gün oğluna da belki böyle olacak? İhtimal yani, yoksa tam tersi güle oynaya da gidebilir. Bilemeyiz.

Ergenlikte çocuğun beyni bir şizofrenin beyniyle aynı frekansta dalgalanıyormuş, psikolog Nevzat Tarhan böyle ifade etmişti.

Erkek kardeşim 6,5 yaşında gözünden ameliyat oldu, şu an gözlerine kimse dokunamaz. Genel anestezi altında uyuyarak oldu bak, hissetmedi bile. Ama o ameliyat meselesi onda travma olmuş.

Sünnet meselesi de belki özel olacak ama erkekler için çok önemli bir yerin konusu. O sebeple belki hiç doğru bulmasam da sünnet düğünlerinde oooo erkek adam oldun gibi pohpohluyorlar çocuğu. Hediyeler, davetliler, pastalar, konvoylar falan çocukta travma oluşmasın diye.

Yine de sen, kendin ve evladın açısından daha iyi bilirsin çünkü kimse senin hırkanı çarığını giymedi. Sen yaşadın her şeyi, sen daha iyi bilirsin.

Belki de 6 yaşı daha hayırlıdır, biz bilemeyiz ki. ❤️

tarafından

Çok çok teşekkür ederim,yadırgamadan düşüncelerini bende düşüncelerimi paylaştım.Ben 18 aydan önce yaptıramazdım bende oğlum da buna hazır değildik.Belkş oğlum da değil,ama bende travma kalırdı dediğim gibi tek büyütüyorum kimsem yok.Çok zorlanırdım. Şuan yaptırabilirlersem daha kolay olacak gibi en azından bazı kelimeleri diyor anne acıyor gibi.Eşimle konuşacağım akşam bu aylarda yaptırmak istediğimi.Ama büyüdüğü zaman da anlatacağım oğlum sana sormadım seni sünnet ettirdim ama en doğru zamanı bilmiyordum 18 24 arası daha uysal çocuktan kendini ifade ediyordun travma kalmaması için bir anne olarak en uygun zaman o zaman diye düşündüm yaptırdım diye.Alaska tekrardan teşekkür ederim sana, beni aydınlattın.Belki 5 yaşından sonra daha kötü olacak belki de daha iyi bunu bilemeyiz ama şimdi ki dönem uygun bir dönem 

(2,241 puan) tarafından

Güzelim benim, ne demek ben teşekkür ederim asıl. Sayende ben de kendimi sorguladım “acaba ben oğlumu dinliyor muyum?” diye. Daha 21 aylık ama sen de o aylarda bir çocuğa sahipsin biliyorsun, aslında her şeyi bir tık anlamaya başladığı zamanlardayız. Bebeklikten çocukluğa çıkmasına 3 ay kaldı.

Bu şekilde açıklayacak olman çocukta annem hakkımda en doğrusunu yapmaya çalışıyor algısı oluşturabilir. Hatta belki sana iyi ki küçükken yaptırmışsınız bile diyebilir, kardeşim söylemişti. Hatta eşim de sünnet anısını anlatmaktan itinayla çekiniyor, nefret ediyor. Onu da 8 yaşında yaptırmışlar. Eşim sayesinde biz oğlanı erken yaptırdık yoksa ben de eşim olmasa çok vakıf değildim bu duruma.

En hayırlısı neyse o olsun inşallah.

tarafından
+1

İçim rahatladı alaska hep düşünüyordum aylardır ve vicdan azabı çekmekten çok korkuyordum .İçim rahat artık teşekkür ederim

tarafından

Alaska aklımda bir soru daha var onuda sormak istiyorum.Şimdi ben oğlumu 4 5 yaşında hafızlığa göndermek istiyorum ama tabiki şimdi bazı hafızlar aileleri küçğk yaşta gönderdiği için ters tepki yapıp dinden soğumuş olarak görüyorum.Ben de oğlumla konuşup hafızlık anlatıp ama istedii zaman bırakabilecegini olumsuz bir şey olduğunda bana anlatmasını ona yardımcı olmayı istediğimi söylemek istiyorum ama 4 5 yaş bunu algılayacak bir yaş değil gibi .Yani iyi olsun hafız olsun diye göndersem ama ters tepki verirse bundan da endişeliyim.Birde sünnet olma amacı idrar yaptıktan sonra sünnet derisinde idrar kalıyor.Sonra istemsizce çıkıyormuş yani abdest bozuluyor.Ben açıkça diyeyim hep 5 6 yaşından sonra sünnet ettirmek istedim geçmişte oğlum da bende hazır değildim.Şuan oğlumda bende hazırım 2 yaşına kadar ettirebilirim.Şiimdi sünnet ettirmek amacım ise oğlumu hafızlık göndersem istemsiz olarak idrar çıkar ve abdestli olmaz.Kuran öğrenecek abdestli olması lazım Yani lafın kısası sünnetli olmayan bir çocuğun sünnet olmadan önce hafız olması mümkün mü .kuranı öğrenecek ama belki de farkxetmeden hep abdestsiz öğrenmiş olacak.Diyelşm ki oğlum hafız oldu Ben bunu bilgiyi biliyorum ama oğlum bilmeden hafız olacak bana günah olur mu

(2,241 puan) tarafından

Bak şimdi daha bir netleşti, hakikaten vesveselisin. İlim, azgınlık sebebidir derler büyükler. Yani biri ne kadar çok şey bilirse o kadar kibirlenir gibi bir anlamı var ama bir diğer yandan fazlasıyla irdelemek insanı bu tür vesveselere sokacağı için azgınlık sebebi. Çünkü ayette de geçtiği üzere şeytan insana sağından gelir.

Şimdi senin bu düşüncen sana her ne kadar ince düşünüyorum şeklinde normal gelse de normal değil. Şeytan sana islami bir meselede seni tedirgin edecek şekilde fısıldamış, sen de bilmediğin için tongaya düşmüşsün.

Şimdi sünnet ettirilme yaşının sınırı ne zamandı? Büluğa ermeden önce. Peki çocukların hafızlığa en erken başlama yaşı nedir? 4 yaş 4 ay.

Yani dünyada 52 ayını doldurmuş her çocuğun aklı elifbayı ve kuranı ezberleyebileceği kapasiteye ulaşmış demektir. Ancak bu kadar erken hafız olabilmesi için çocuğun 7/24 kuran okuyan insanlarla beraber olması ve medrese ilmi gibi yatılı ilim alması gerekir. Ana babası hafız olmalı ki evde çocuğun hafızlığına hakim ekstra hocalar olsun.

Sünnetsiz yerde idrarın kalması da kişinin tahareti güzel almayışından kaynaklanır, yani çocuk çişini yaptıktan sonra yalnızca peçeteyle siliyor, son idrar damlasının çıkması için yapılan o öksürme veya sallama hareketini yapmıyor, hiç su kullanmıyorsa o zaman tabi ki idrar kalır.

Doğru şekilde veya doğruya en yakın şekilde taharet alabilen bir çocukta idrar kalması zordur. Sonra zaten herkese gücünün yettiği vardır diye ayeti kerime var, yani bir çocuğun çok güzel bir şekilde dikkat edebilmesi ancak 7-8 yaşlarında mümkün olur. Zaten o yaşlara kadar da anne çocuğunun tuvaletinde genelde yanında olur.

Diyelim ki kaldı, kreşe veya sıbyana gidiyordu, o esnada tuvalete kendisi gitti ve tam beceremedi. Bu zaten çokça beklenen ve yadırganmayan bir şey. Öğretilse bile eli becerebilecek kadar alışmadıktan sonra en iyi tahareti ezberleyen çocuk bile tam yapamaz. Yetişkin adam yapamıyor baksana etrafa.

Çocuklar da zaten büluğa ermediği sürece cenabetlik durumu olmadığı için abdestsiz kurana dokunmasında bir beis yoktur denmiştir, tabi ki abdest alması en evla olandır ama çocukta gusülsüzlük gibi bir mefhum olmadığından onlar temizdir.

Kaldı ki zaten 4-5 yaşında elifbadan başlayan çocuk ancak 7-8 yaşlarında ilk ezberini yapar çünkü adamakıllı tecvitli hatim yaptırmadan hafızlığa başlatmazlar.

8 yaşına gelen çocuğa da namaz kılmak öğretildiği için abdest de öğretilir. O yaşlarda tahareti de düzgün alabilir artık, büyüdü çünkü. Eli alıştı.

Zaten büluğa erene kadar da hafızlığı biter inşallah. Sonrasında da artık Arapça fıkıh falan mı yapar kendi bilir…

tarafından

Şimdi anladım çocuğumuza taharet eğitimi verirken idrar kalmaması için iyice silmesi gerektiğini veya sallaması gerektiğini anlatmam lazım.uzun uzun yazmışsın hakkını helal et.

(2,241 puan) tarafından

Estağfirullah güzelim ne demek

+7 oy
(8,412 puan) tarafından

Sırf riza alacağım diye çocuğumun aklına kalıcı bir acı birakmazdim . Küçükken hatırlamıyorlar travma da kalmıyor . Sonuçta önem verilen bir konu . Siz her şeyde onun rızasına bakarsanız yarın öbür gün önünüzü göremez siniz. Eğer aşı yaptırıyorsaniz onun içinde rızasını alın madem :) 

tarafından

Teşekkür ederim yorumun için

+4 oy
(3,312 puan) tarafından

Canım sünnet dini açıdan zorunlu ama kulak deldirmek değil. Küçükken sünnet ettirirsen 2 günde iyileşir. Ama 5 yaşından sonra ettirirsen korkar ve travma olur çocukta. Gerçi onun bir yaş aralığı var tam hatırlamıyorum şimdi. Ben 8 aylıkken sünnet ettirdim 2 gün sonra seyahat bile ettim iyileşti bezinin içinde. Büyüdükçe eziyeti sana olacak daha çok ağlayacak, ellettirmeyecek pansuman yaptırtmayacak.yine de karar senin tabi

(3,312 puan) tarafından

İİla bebekken sünnet ettirmelisin diye yazmıyorum bunları ama bebeğin acıktığı zaman anlamıyor musun, bir yeri ağrıdığı zaman anlamıyor musun bir şeylerin ters gittiğini anlamıyor musun ya bu çocuk böyle değildi ne oldu acaba demiyor musun 😀 sünnet olunca da ağladığı zaman bileceksin ki sünnetten dolayı canı acıyor. Sen çocuk sünnet nedir ne için yapılır bilsin istiyorsun orası ayrı senin tercihin herkes bebekken yaptırmak zorunda değil isterse 15 yaşında yaptır kime ne ya da 18 yaşında kendi karar versin kimseyi ilgilendirmez. Birçok anne bebekken çabuk iyileşir diye düşünerek bebekken yaptırıyor. Çünkü bebeklerin hücreleri daha çabuk yenileniyor yaralar daha çabuk iyileşiyor nedeni bu 

tarafından

Canım küçük bebek zaten her şeye ağlıyor.Altına yaptığı zaman acıktığı zaman yada bazen sadece ağlıyor.Benim oğlum çok zor bir bebekti sürekli ağlardı ve gazlıydı neden ağladığını bir türlü bilemezdim bazen saatlerce şark ısöylerdim öyle susardı.şimdi acıktım susadım diye kendini ifade ediyor ada oyun oynamak istediğini zaman oyuncak getiriyor daha kolay anlıyorum çünkü

(3,312 puan) tarafından

Sen çekmişsin o yüzden de istemiyorsun anladım. Ne yapsan susmayan bebeği birde sünnet ettirmek iyice sinir bozucu olurdu

tarafından

Aynen öyle anne acıktım yada anne yatmaktan sıkıldım anne karnım ağrıyor gibi kendini ifade eden cümleler kullansaydı daha iyi olurdu ama bebek tabi yapamaz.Bunun için işte oğlumu kendisi ifade eden bir yaşa geldiği zaman sünnet ettirmek istiyorum annem canım çok yandı desin onu şımartayım acısını dindirmeye çalışayım kremler kullanayım.yada oğlum buğün canın yanıyor mu dediğim de evet yada hayır bir cümle desin seni ne mutlu eder onu yapalım diyeyim .Sünnetini unutturmaya çalışayım gerekirse boya yapalım çizgi film yapalım ama oğlumun rızası olsun.Yarın bir gün anne beni neden sünnet ettirdin dediği zaman ona açıklama yapayım ve aksine sünnet olduğunu unutmasın tatlı bir anımız kalsın.sünnet olma amacını bilsin

(6,885 puan) tarafından

Ben de erkek evlat annesiyim. Bir oğlum daha olsa hiç bekletmem 2-3 aylıkken sünnet ettiririm. Bebeğin ağlamasından korkmayın. Bebek bu ağlar. Siz sünnet etmeseniz de ağlar. İyi bir doktorla da sorunsuz düzgün bir sünnet yaşarsınız. Oğlumu 1 yaşında sünnet ettirdik, kireçlenme olmuş geç kalmışsınız sünnete dedi doktor. 5 yaş sıkıntılı bir yaş. Okul yaşında kocaman çocuğu sırf oram acıyor desin diye sünnet yapmak saçma. Mentali için sağlıklı değil. Rıza konusundaki tartışmanız yersiz olmuş. 

+4 oy
(16 puan) tarafından

Siz aslında zaten karar vermişsiniz 5 yaşından sonra sünnet ettirmeye pekte tavsiye almak değil gibi geldi verdiginiz cevaplardan bunu anladım

+3 oy
(5,322 puan) tarafından

Ben kızımın kulağını deldirmedim  eğer oğlum olsaydı sünnette yaptırmayacaktım. Tartışma için yazmıyorum kimse de yorumuma musallat olmasın. Büyüdüğünde kendi olmak isterse kendi kararıyla yaptırabilir düşüncesindeyim. 

(111 puan) tarafından

Size değil seri adında post atana yazdım ama aynı yazdıklarım o düşüncede olan herkese, evet doğuruyorsa herşeyi üstlenecek o bir bebek tertemiz dünyaya geliyor onu yönlendirmek görevimiz, sünnetse edersiniz kendisi büyüdüğünde Müslüman olmam diyorsa Müslümanlıktan çıkar, siz şimdiden ona seçenek bırakıyorsun yapmayın Allah aşkına, biz daha küçükcük çocuklarımızın kararını veremiyorsak neyiz biz? Yarın bir gün böyle yetiştirilmiş bir çocuk hiç bir konuda ailesinden ne fikir alır ne izin alır ne haber eder hele helle böyle kötü bir devirde gerekirse çoğu konuda cabbar olup önünde dikilecez 

(5,322 puan) tarafından
+1

Sanane, benim düşüncem seni ne ilgilendiyor. Ben çocuğumu en önce insani duyguları yüksek şekilde yetiştirmeye çalışırım dini bilgiler bundan sonra geliyor benim için. Kendin ve kendi yetiştirdiğin çocuğunla ilgilen. Eğer kendi yetiştirdiğinde bir problem görmüyorsan başkasına da akıl verme. Sana fikrini sordum mu ben de söylüyorsun. Bu platformda dahil eş ,aile ,kayın aile sorunu yaşayanların çoğu muhafazakar kesim. Önce siz düşünün nerde ne yanlış yapılıyor diye . Onda  sonra ailesinden bağımsız adım atamayan erkek çocukları yetiştirip başka kadınların hakkına giriyorsunuz. Tek başına karar alamayan her şeyi ailesine danışan birey olmamış kişiler.

(111 puan) tarafından

Kendi kararları alacak yaş var ebeveynlerin karar vereceği yaş var, kusura bakmayın kendi kafasına göre küçük yaşta karar vermeye başlamışsa bu kişi eşinede ne sorar ne eder çünkü öyle yetişilmiş, o zaman çocuk okula gitmiyorum dediğinde göndermeyin lütfen sonuçta kendi kararı ve saygı duyun, çünkü aynı şey 

tarafından

Bak canım sen çocuğuna okula gitm3k istiyorum musun diye sor evet yada hayır bir cevap alacaksın diyelim ki hayır dedi.tamam gitme mi diyeceksin yada okula gidersen arkadaşların olur teni kalemler kitaplar falan filan teşvik mi edersin .Her gün okula gitmeyeceğim diye ağlayan çocuğa ne yapıyorsun zorla mı gönderiyorsun yoksa güzel şeyler söyleyip okula gitmesini teşvik mi ediyorsun 

(5,322 puan) tarafından
+2

Tekrar söylüyorum benim düşüncem sizi ilgilendirmez dini açıdan da nasıl eğitim verdiğimi vereceğimi de size soracak değilim. Siz de dahil kimse burada karar mercii değil . Ben burda çocuktan izin yada onay alınması mevzuna hiç girmedim sünnet üzerine düşünce mi söyledim. Çocuk sünnet olmadı diye din.siz olmaz yada sünnet oldu diye dindar olmaz. Ne sünnetliler geziyor sokakta Allaha , kitaba , peygambere küfür ağzından düşmüyor. 

+3 oy
(4,940 puan) tarafından

Nediyeveksin oğlum.pipini kesecekler simdi onun adına sünnet oluyor diyemi anlatacaksın sen ufak şeylere kafa yorma başka şeyleri ogretirsin  iyice sacmaliysinizzz.

tarafından

Sen,sünneti sadece pipi kesmek olarak görüyorsan senin yorumun bu demek ki

(4,940 puan) tarafından

Sen ne olarak görüyorsun peygamberimizin heryaptigini yapiyormusun?? Sünnetlerini 

tarafından
+1

Yapmaya çalışıyorum canım

(4,940 puan) tarafından

Bu sünneti aklı selim oluncaya anlatabilirsin  sonucta bu pipi kesilecek ben kestirmek istemiyorum deyince saygı duyacaksınız çocuğuna yoo gene 5 yasinda kestircemsin..

Sen kulağı ters yönden tutmak istiyorsu  gerçi sana şimdi.laf soylesemde sen bildiğini oku..

Yalniz birsey soyleyeyi. Aci çektirmek daha kotu

+2 oy
tarafından

Yani çocuğunuzun rızası olmazsa sünnet yapmicamısınız ona durumu açıkladıniz çocuk ta hayır ben istemiyorum derse ne olcak iş büyür bence şimdiden yapın 

+1 oy
(8,978 puan) tarafından

Sen haksızsın.  Sünnet ile kulak deldirmek aynı şey değil he ana diyorsan ki oğlum belki Müslüman olmak istemeyecek o zaman haklısın kendi kararına bırak bunu. Kendi zamanı gelince ben Müslüman olarak kalacağım anne derse sünnet ettirirsin. 

tarafından

Teşekkür ederim 

+1 oy
(572 puan) tarafından

Valla bilmiyroum bacım. Ne kadar küçük o kadar çabuk iyileşme diyorlar. Bu açıdan bakınca çok da ertelememek lazım ki çocuk bu ya kabul etmese ki kabul etse bile işlem anında bir yetişkin gıbı durup bekler mi sanıyorsun kaçmaya çalışmayacak mı? Ve oranın yarasını iyileşimceye kadar görmek bile çekeceği acıyı arttırır. Sizin imanınız tamsa tereddüt ettiğiniz bir şey değilse sünnet, çocuğun rızasını alacak yaşa kadar beklemek gerekmiyor. Daha zor olabilir kabul ettirmek

(8,412 puan) tarafından

Büyüyünce neden sünnet olduğunu önemini vs anlatmanız daha mantıklı değil mi o zaman inkar edecek ya da kabullenmeyecek idrak edemeyecek değil ya 

tarafından

Ben  6 7 yaşında düşünüyorum.6 7 yaşına kadar yani namaz dini açıdan 7 yaşında öğretmek lazım ya o zamana kadar bekletip rızasını alıp yaptırmak istiyorum 

(8,412 puan) tarafından

İyi de namaz ile cerrahi bir islemi nasıl bir tutuyor sunuz ? Çocuk belki dinden soğuyacak . Bu din benim neden canımı yaktı diye sorgulayacak?

tarafından

Şimdi sünnet olma amacı.dinen açıklıyorum.İdrar yaptıktan sonra abdest aldı namaz kılacak diyelim istemsiz olarak deri de idrar kalıyor yani sünnetsiz olan insanda. O da,abdesti bozuyor 

(572 puan) tarafından

Bence sen vesveselenmişsin canım. 

+1 oy
(111 puan) tarafından

Şimdi hiç bir çocuk değil 5 değil 12 yaş bile doğru karar vermez, ebeveynler olarak onlar için doğru olanı yapmak görevimiz, sünneti ne kadar küçük yaparsanız acısı o kadar kısa duruyor, çocuk büyüdükçe Eti kalınlaşıyor travma yaşatabiliyor, annem kardeşlerimide torunlarınıda daha 20 günlükken yaptırdı 3 günde iyileşti çocuk hatırlamıyor bile. Dinle alakası yok kusura bakmayın, kulak deldirmeyle sünnet aynı şey değiş sünnet zorunlu olacak bir şey ama deldirme zorunlu değil, kız çocuğu büyüdüğünde küpe takmaz zaten küçük bir delik fark edilmiyor bile ikisi AP ayrı şeyler

+1 oy
(810 puan) tarafından

Dini açıdan değil tamamen sağlık açısından ele alalım . Sünnet olmayan çocuklar daha sıkıntılı . Ben 3 aylıkken sünnet ettirdim o zamana kadar bile derinin içinde kireçlenme oluşmuştu. Sünnetli çocuğun trmizligi daha kolay oluyor. Ha kendi kararına bırakma konusuna biraz karşıyım . Elhamdülillah Müslümaniz. Kendi hallerine bırakılmaları nelere sebep oluyor görüyoruz. Çocuğumda Müslüman olsun isterim . Bunun için dini egitimler veriyoruz değerlerimizi anlatıyoruz. 

tarafından

Kardeşim teşekkür ederim ben dini seçmesini değil.Sünnet olmasının rızası ile olsun isterim

(810 puan) tarafından

Sağlık açısından ele aldım zaten . Müslüman olmayan bir çok erkek çocuk sağlığı için sünnet ediliyor. Çocuğun için faydalı olanı kendin secmelisin bu yüzden onun velisisin .  Kaç yaşında olursa olsun Ergin bir birey olamayacak. Belli bir yaştan sonra sünnet zaten çok sıkıntılı . Okula göndermek için de rıza almalıyız mesela . Gelecek konusunu çocuk ne bilir . Anlatsan anlamaz buda onun gibi bişey . 

tarafından

Şimdi 6 7 8 yaşında yapılan bir çok sünnet var demi.Yani sıkıntı olmuyor aksine küçüj yaşta yapılan sünnet daha riskli .2. Olarak da sen çocuğunu okula başlatırken ne dedin.hadi okula mı dedin.çocuk anne ben neden okula gidiyorum neden gitmeliyim diye sormadı mı yada sen okula gidersen bak bunlar bunlar olur falan diyip çocuğunun rızasını almadın mı

(810 puan) tarafından

Ne rızası Allah aşkına ya . Çocuk dediğin okula gider . Rıza göstermese göndermeyecek miyiz yani . Bütün çocuklar okula gider . Farkındalığı başladığı andan itibaren de çocukta bilir okula gideceğini . 

Birde yaş büyüdükçe risk artar küçükken değil. Bu demek değil ki büyük çocuklar sünnet olursa mutlaka bişey olacak . Küçükken hareket kısıtlılığı olsun iyilesme hızı olsun daha cabuktur . Çünkü gelişim çağının ne kadar başında ise bedende  yenilenme ve iyileşme  özelliği o kadar fazla . Bunu sağlıkçı olarak söylüyorum.

(810 puan) tarafından

Ha bu arada kesinlikle kırıcı olmak yada seni üzmek değil niyetim . Tamamen görüşlerimiz farklı seninkine de saygı duyarım . Ama şu kucucuk çocuktan rıza alma işi uymadı . Aklı selim olmayan çocukların iyiliği ailesi sorumluluğundadir rıza aranmaz . 

+1 oy
(24,009 puan) tarafından

Çocuğun rızası sağlık konusunda alınmaz. Yapılması gerektiğini ifade eder ayrıntı vermezsin ki çocuk korkmasın. Üstelik bidligim kadarıyla 2 ve 6 7 yaş arası doktorlar sünnet tavsiye etmiyorlar. Cinsel gelişimi açısından olumsuz sonuçları olabiliyormuş. Cinsiyetleri mi öğrendikleri yaşlar olduğu için. Sen de iyi araştır. 

Sen çocuğunu bilgilendirmek istiyorsun anlıyorum. Ama arkadaşlarının davranışı da mantıksız gelmiyor bana. Çocuklar çünkü karar mercii değildir. 

tarafından

Özellikle belirttim herhangi bir sağlık sıkıntısı yoksa diye zaten

+1 oy
(1,653 puan) tarafından

Kendinizle çelişiyorsunuz bence dini açıdan olması gerektiğini bildiğinizi söylüyorsunuz ama rızası olmadan yaptırmak istemiyorsunuz peki 5 yaşında rızası olmazsa ne yapacaksınız? İki çocuğum içinde doktora başvurdum her ikisi içinde uygun görüldü ve biri 4 aylık biri 2 aylıkken sünnet oldular bahsettiğiniz gibi sıkıntı yaşamak dikkatli bakımını temizliğini düzeltmesini yaptığınızda hiçbir sıkıntı yaşamıyorsunuz onun içinde kolay olan durum varken biraz zoru seçmek sizin ki ama yine de tercih meselesi. 1 yaş kulak delimine gelince asla doğru bulmuyorum çocuğun bilinçli olduğu zamana kadar yapılmaması gerekiyor çok tehlikeki aslında

tarafından

Şimdi sende söylediğin şey ile çelişiyorsun. öncelikle ben 5 yaşından sonra sünneti anlattım kabul etmedi diyelim 1 hafta sonra tekrar anlatacağım kabul edene kadar yani rızasını alana kadar .hemen sen istemiyor musun tamam yapmayalım demeyeceğim.Kulak deldşrme ve sünnet olması da da çocuğun canı yanıyor ve sünnet olmada daha fazla yanacak.kulak deldirmede rıza alacağım diyorsun yada büyüyünce diyorsun peki sünnet ne oluyor canım 

(1,653 puan) tarafından

Rıza alınması lazım demedim kulak deldirmesi için. Doğru bulmuyorum dedim çünkü çocuklar hareketli ve Allah korusun bilinçsizce kulaktaki küpeyi görüp bakmak isteyebilir farkında olmadan çekip zarar verebilir. İkisi aynı şey değil birisi estetik güzel görünme çabası sağlık için olması ya da olmaması söz konusu değil. Ama diğeri görünen bir organ değil ve çok ciddi sağlık problemleri yaşayabilir ben iki çocuğumu da sağlık problemi nedeniyle yaptırdım ama sağlık problemi olmasa da küçükken yaptırırdım ama tabi 2 aylık 4 aylıkken değil de 1 1,5 yaş gibi

tarafından

Ben oğlum,20 aylık zaten bu saatten sonra yaptırmam.Dediğim,gibi fikrimin arkasındayım. oğlum,beni anlayacak yaşa geldiği,zaman sünnet yapmam gerektiği ,herkesin sünnet yaptırdığı,namaz,sağlık açısından önemli olduğu ,neler yaparsan,acır yada neler yapmazsan acıma yapmayacağını,anlatıp bu süreçte canının yanacağını ve daha sonra istediği,hediyeleri alacağımı anlatıp onu ikna edip yani rızasını,alıp bu,işlemi yapmak isterim.Mesela diyelim 1 yaşında,yaptırdım çocuk kendini ifade edemiyor yanlış bir hareket yaptım pipisi acıdı,çocuk bunu bana nasıl söylesin. Veya ki sünnet yaptırdım küçükken diyelim bir ay sonra sünnet yeri acımaya başladı ufacık çocuk bunu bana nasıl söylesin nasıl kendinş,ifadesi,etsin .Ben çocuğumun kötülüğünü istemem rızası olmadan yada kendini ifade etmeden sünnet gibi acı verici bir işlem yapmak istemem.Bak kardeşim evlendiğimiz gece eşim 3 defa rızan var mı diye sordu hayvan gibi üstüme çıkmadı.Yani belki ufacık bir detay ama benim rızamı alması beni o kadar mutlu etti ki ,karım,bu,istediğimi yaparım demedi.Bir insanın,her daim rızasını,almak çok güzel bir şey

(1,653 puan) tarafından

İkisi başka konular ben size ne söylesem siz başka başka örnekler vereceksiniz. İlk yorumumda da bahsettiğim gibi tercih meselesi bu da sizin tercihiniz 

+1 oy
(887 puan) tarafından

Kesinlikle küçükken yaptırılmalı yani kendini snladimi hiç bişey değişmiyor ben ilk iki oğlunu 3 ayliktilsr yaptırdım çok rahattı kardeşlerini geçen sene hamileyken yaptırdım 11 yaşındaydı çok zorladı beni küçükken çok rahat şuan bebeğim 1 yaşında götürdüm dk yapmadı küçük dedi ama yaptiricam inş çok geçmeden 

(54,381 puan) tarafından

kac cocugun var kac yaslarindalar☺️

(5,742 puan) tarafından

Başka doktora götür canım 1 yaşında niye yapmıyormuş saçma ben gecen sene tam 12 aylıkken yaptırdım 

(54,381 puan) tarafından

bebekken yapiyorlar

+1 oy
(54,381 puan) tarafından

çocuğun akli ersin diye beklerse kocaman olur korkar bebekken en iyisi dini inancin senin sen inaniyorsan kestirirsin zaten. kulak deldirme anne hevesiyle olan bisey bazi arkadaşlarım deldirmiyo ben sevdigim icin deldirdim

+1 oy
(5,742 puan) tarafından

Yani sen zaten karar vermişin kim ne derse yine 5 yaşını bekliceksin belli.

Sadece şunu söyleyim benim kuzende aklı ersin sünnet olduğunu bilsin düğün yapacam hevesim var dedi oğlunu 9 yaşında sünnet yaptırdı 

Hayatımın en büyük hatası dedi sonra günlerce çocuğu ikna etmek için uğraştı sonra o utanma duygusu sırasında doktora götürmek için ısrar etti . Hadi oldu bitti günlerce yanında çocuğun ağlamasını dinledi . Eve kimseyi kabul etmedi oğlu çünkü utanıyordu . Sonra çocuk hesap sormuş annesine bak şu küçücük bebekler sünnet oluyor ben niye bu yaşa kaldım die 

Sen kendini ifade etsin die bekliyorsun ama ifade edince de bunlar geliyor başına 

2 aylıkken sünnet olanlar ifade etmese nolur sanki zaten ağladığı zaman biliyorsun neresinde acı olduğunu konuşmasına gerek yok 😅

tarafından

Teşekkür ederim yorumun için demek ki böyle şeylerle de karşılaşılabiliyormuş.Benim amacım sadece kendini ifade etmesi ve neden sünnet olması gerektiğini dinen de sağlık açısından da bilmesi 

(54,381 puan) tarafından

onu idrak edene kadar daha da buyumesi lazim gec kalirsin

tarafından

Öncelikle 5 ile 7 yaş arası düşünüyorum  okula gitmeden önce yaptırmak istiyorum.9 yaş daha büyük bir yaş arkadaşlarının dalga geçme olasılığı yüksek büyük ihtimalle bu yüzden utanmıştır

+1 oy
(1,576 puan) tarafından

Dini açıdan 5 yaşında sünnet ettirmende sakınca yok ama çocuğun için en sağlıklısı henüz bez kullanırken sünnet olması. Hem hiçbir şey hatırlamayacak hemde bezli bebeklerin sünneti daha hızlı iyileşiyor. Ayrıca eğer aklının ermesini istiyorsan 5 yaş da erken. Ne kadar anlatırsan anlat henüz din gibi soyut şeyleri anlayabilecek yaşta değil. Dinen gerekli desen din ne diye soracak. Çocukta travma kalacak. 

tarafından

Anladım teşekkür ederim farklı bir bakış açısıyla yazmışsın,teşekkür ediyorum.Ve gerçekten çok güzel bir yere değinmişsin.sünnet konusu doktorlar arasında bile farklı fikirleri savunuyor.kşmi erken yaşta kimi geç yaşta sünnet olmanın yanı pipisinin şekil aldıktan sonra yapılmasını tavsiye ediyor.Bu konu tartışılır .Ama dinden soğuma evet bu konu beni de endişelendiriyor.Dinden soğuyabilir ama ben dinden soğutmak değil aksine dinimiz için ne kadar güzel olduğunu severek anlatmak ona sünnet korkulacak aksine oyun gibi hediyeler alarak korkutmadan anlatmak istiyorum ve yaki küçük yaşta eğri kesilen sünnetlerin de travma bıraktığını araştırdım.Ve aksine şimdi merhem ilaç falan kullanarak travma yaşamasını önlemek acıyı en hafife indirmek için yada oyalamak büyük yaşta çocuğu oyalamak küçük yaşa göre daha kolay olduğunu düşündüğüm için dedim .yanlış anlaşılmak istemiyorum

(1,576 puan) tarafından

Yanlış anlamadım. Bakış açısı tabiki. Bunu çocuğuna travma olmadan anlatmayı başarabilirsen ne mutlu sana 😊

tarafından

Teşekkür ederim amacım bu.Yani ben travma kalmadan şimdi de olsa 5 67 yaşında da olsa oğlum travma olmadan atlatabilmek.Evet 5 6 yaşında genel anestezi olacak büyük ihtimalle.Korkacak bende her şeyi korkmadan anlatıp güzel güzel konuşup onunda rızasını alıp yapmak istiyorum 

+1 oy
(1,868 puan) tarafından

Kızımın kulağını rızası olduğu için deldirdim benim kupemi görünce anne bende istiyorum demişti ve bende kulakların delik dehil diyince o zaman deldirelim demişti 19 aylık falandı deldirdim 

Erken sünnet yapılmasının sebebi ise daha rahat iyileşmesi 5 yaşındaki çocuk günlerce yatmaktan sıkılır ayrıca hayır istemiyorum yapma derse yapmayacak mısın 

tarafından

Hayır yapma dese onu ikna edip yapacağım gerek hediye gerek oyuncak.Yani her türlü yapacağım aama rızası olsun istiyorum i

İlgili sorular

0 oy
17 cevap 455 göst.
0 oy
9 cevap 409 göst.
0 oy
2 cevap 199 göst.
0 oy
0 cevap 23 göst.

Kategoriler

1,483,636 soru

24,265,389 cevap