Jersey sütüyle yaptığım yoğurt neden çok ekşi oluyor?

0 oy
293 göst.
Diğer kategorisinde (70 puan) tarafından

Kızlar jersey süt aldım mayası çok eksi. Kaynanamda almış onunkide ekşi. Normalde öyle mi olup mayalanıyo yani ekşi şekilde. Dışarda durup ekşidi desek süt de ekşirdi. Kendi mayasıyla mayalayan var mı jersey sütü

2 Cevaplar

0 oy
(1,146 puan) tarafından

O ne ki kız ben hep köy sütü alıp kaynatıp yapıyorum ama mayama azcik tuz ve şeker eklerim mutlaka seni tam olarak dediğini anlamadım ama eksiyse toz şeker ekle mayaya öyle mayala

(70 puan) tarafından

Bu sütün kaymağı falan çok fazla çıkıyo. Tadı daha lezzetli. İçindeki proteini falan diğer sütleri göre daha fazla. Farklı bi cins inek sütüymüş heralde. Kaymak yemem normalde ama bu sütün kaymağı aşırı fazla ve güzel. Tarım kredi kooperatifi var ya market oralarda satılıyo

(1,146 puan) tarafından

Anladım canm çok sağol  evde başka Maya yok mu mayalamak icin

(70 puan) tarafından

Hazır yoğurt var onla mayalarım artık. Risk almıyım

-Reklam-
0 oy
(1,225 puan) tarafından

Mayanın tadı öyle ama yoğurt yapınca ekşi olmuyor 

(70 puan) tarafından

Aa tamam deniyim o zaman kendi mayasıyla

(1,225 puan) tarafından

Evet çok güzel oluyor afiyet olsun 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Jersey sütünden yoğurt mayalarken neden ekşi oluyor?
Jersey sütünün yağ ve protein oranı yüksek olduğu için fermantasyon süreci diğer sütlere göre daha hızlı gerçekleşir ve bu durum yoğurdun daha çabuk ekşimesine neden olabilir. Sütünüzü mayalarken ortam ısısının 42-45 derece civarında sabit tutulması ve mayalama süresinin 4-6 saati aşmaması ekşimeyi kontrol altına almanıza yardımcı olur.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Jersey sütü ile yoğurt mayalarken nelere dikkat etmeliyim?
Jersey sütünün yoğun yapısı nedeniyle mayalama süresini kısa tutmak ve sütü soğuturken doğru sıcaklığı yakalamak çok önemlidir. Sütü 42 derecede mayalayıp 4 saat sonunda buzdolabına kaldırırsanız, sütün doğal yapısından kaynaklanan aşırı ekşimeyi önleyerek daha dengeli bir lezzet elde edebilirsiniz.
Jersey sütünün mayası neden diğer sütlere göre daha ekşi?
Jersey sütü, kuru madde oranı oldukça yüksek bir süt türü olduğu için içerdiği laktoz ve doğal bileşenler fermente olurken daha yoğun bir aromatik profil oluşturur. Bu yüksek içerik, mayalama bakterilerinin daha hızlı aktivite göstermesine yol açarak yoğurdun doğal olarak daha keskin ve ekşi bir tada sahip olmasına neden olmaktadır.
Ekşiyen yoğurt mayası bozulmuş mudur?
Yoğurt mayasının ekşi kokması veya tadının keskinleşmesi, her zaman bozulduğu anlamına gelmez; genellikle fermantasyon süresinin uzunluğundan veya kullanılan sütün yapısından kaynaklanır. Eğer yoğurtta gözle görülür bir küflenme, pembeleşme veya kötü bir koku yoksa, ekşilik sadece sütünüzün yoğun yapısı ve mayalanma süreci ile ilgilidir.
Evde jersey sütü ile ideal yoğurt nasıl mayalanır?
İdeal yoğurt için sütü 90 derecede 5-10 dakika kaynatıp 42-45 derece arasına kadar soğutun, ardından yoğurt mayasını ekleyerek 4 saat boyunca ılık ortamda bekletin. Süre dolduğunda yoğurdu hemen buzdolabına alıp en az 12 saat dinlendirmeniz, hem kıvamın oturmasını sağlar hem de ekşimeyi minimize eder.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
8 cevap 502 göst.
19 Eylül 2025 Yemek-Tarifler kategorisinde Ecems (127 puan) tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 555 göst.
27 Kasım 2025 Yemek-Tarifler kategorisinde Umrn (2,470 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 338 göst.
4 Kasım 2021 Diğer kategorisinde Grlk (83 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 166 göst.