Tahiyyat Duâsı
Rasulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdular:
"Sidre'den sonra öyle bir yere yükseldim ki, kaza ve kaderi yazan kalemlerin çıkardıkları sesleri duydum. Arşın altına geldiğimde, Arşın üstüne baktım; ne zaman var, ne mekân, nede cihet."
Hiçbir beşerin ve meleğin ulaşamayacağı bir yakınlık ile âlemlerin Rabbi Aziz ve Celil olan Allah'a yaklaştı. O makamda Allahü Teala O'na, en büyük lütfu olan Cemâlini gösterdi.
Rasulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) Allahü Teâlâ'yı gördü ve secdeye kapandı.
Sonra Rasulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdular: "Rabbimin şu lâhuti sesini işittim: 'Yaklaş ey Muhammed!' Ben de Kâb-ı Kavseyn¹ miktarı yaklaştım. Rabbimin ilhamı ile şunları okudum:
التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ
[et-Tehiyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât.]
"Bütün dualar ve övgüler (veya bütün mülkler), bedeni ve malî ibadetler Yüce Allah'a mahsustur, bunlara başkaları hak kazanamaz."
Allahü Teala da Bana şöyle karşılık verdi:
اَلسَّلَامُ عَلَيْكَ اَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
[es-Selâmü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullahi ve berakâtüh.]
¹ Kâb-ı Kavseyn: İmkân ve vücub ortasında bir makam. İki yay uzaklığı mesafesi.
Bu safhada Necm suresinin 7-9. ayetlerinde şöyle anlatılır: "O ufkun en yukarısında idi. Sonra indi ve yaklaştı. Nihayet kendisine iki yay kadar, hatta daha yakın oldu. Sonra da vahyolunacak şeyi Allah kuluna vahyetti. O'nun gördüğünü kalbi yalanlamadı."
"Selam da, Yüce Allah'ın rahmet ve bereketleri de, ey şanlı Peygamber, Sana aittir."
Ben de (bu iltifattan ümmetimi mahrum bırakmamak için) şöyle dedim:
اَلسَّلَامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللهِ الصَّالِحِينَ
[es-Selâmü aleynâ ve alâ ıbâdillahissâlihîn.]
"Selam hem bizlere, hem de Yüce Allah'ın sâlih kullarına olsun."
Bu karşılıklı konuşmayı işiten Cebrail (Aleyhisselâm) da:
اَشْهَدُ اَنْ لَا اِلَهَ اِلَّا اللهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ
[Eşhedü en lâ ilâhe illAllâhü ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Rasûlüh.]
"Şehadet ederim ki, (kesinlikle bilirim ki) Yüce Allah'tan başka gerçek mabut yoktur. Yine şahadet ederim ki, Hazreti Muhammed (SallAllahü Aleyhi ve Sellem), Yüce Allah'ın kuludur ve Peygamberidir" dedi.
Peşinden bütün melekler de onun bu şahadetini söylediler.
Allahü Teâlâ'nın huzuruna kabul edildiğinde kendisine:
Ümmetinden şirk koşmamak şartı ile *"Lâ İlâhe İllAllah"* diyen her Müslüman'ın cennete girebileceği müjdelendi.
Bakara suresinin son ayetleri (Âmenerrasûlü) verildi.
Her gün kılınmak üzere elli vakit sevabına denk olan beş vakit namaz farz kılındı.
İsra suresinin 22-39. ayetlerinde bahsedilen 12 adet İslam prensibini getirmiştir.
İyi amele niyetlenen kişiye -onu yapmasa bile- bir sevap; eğer yaparsa on sevap yazılacağı; fakat kötü amele niyetlenen kişiye -onu yapmadığı müddetçe- hiçbir günahın yazılmayacağı; ancak işlediği zaman da sadece bir günah yazılacağı müjdesini getirdi.
🌙🌷🌹
Miraç Gecesi ve Gündüzündeki Namaz)
🌹Rasulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki:
“Her kim Recebin 27. gecesinde 12 rekât kılar, her rekâtta bir Fatiha ve Kur’ân’dan bir sure okur, her iki rekâtta bir selam verip namazın sonunda da 100 kere:
Arapça Metin:
سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ
Okunuşu: [SübhânAllahi vel hamdü lillahi ve lâ ilâhe illAllahü vAllahü ekber.]
Anlamı: “Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Hamd Allah’adır. Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Ve Allah en büyüktür” deyip, 100 kere de istiğfarda bulunur, sonra da Peygamber (SallAllahü Aleyhi ve Sellem)e 100 kere salâtü selam okursa, bu kişi dünyadan yahut ahiretten dilediği herhangi bir hususta kendisi hakkında duada bulunursa, bir de sabah oruca niyet ederse, bir günah ile alakalı dua yapmadıkça, gerçekten Allahü Teâlâ onun bütün dualarını kabul eder.”
(Kaynak: Şu'abül-İman, 3531; Kenzül-Ummâl, 35170)
Rasulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Recebin yirmi yedinci gecesi 2 rekât kılar, her rekâtta bir Fatiha ve yirmi İhlâs suresi okur, namazı bitirince Rasulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem)e on kere salâvat getirdikten sonra:
Arapça Metin:
اَللَّهُمَّ اِنّى اَسْأَلُكَ بِمُشَاهَدَةِ اَسْرَارِ الْمُحِبِّينَ وَبِالْخَلْوَةِ الَّتِى خَصَّصْتَ بِهَا سَيِّدَ الْمُرْسَلِينَ حِينَ اَسْرَرْتَ بِهِ لَيْلَةَ السَّابِعِ وَالْعِشْرِينَ اَنْ تَرْحَمَ قَلْبِيَ الْحَزِينَ وَتُجِيبَ دَعْوَتِى يَا اَكْرَمَ الْاَكْرَمِينَ
Okunuşu: [Allahümme innî es’elüke bimüşâhedeti esrâril-muhibbîne ve bil-halvetil-letî hassaste bihâ seyyidel-mürselîne hîne esrârte bihî leyletes-sâbi’ı vel-ışrîne en terhame kalbiyel-hazîne ve tücîbe da’vetî yâ ekramel-ekramîn.]
Anlamı: “Allah’ım! Seni sevenlerin müşahedesi aşkına İsra gecesinde Rasullerin Efendisiyle başbaşa kaldığın yirmiyedinci gece hürmetine; hüzünlü kalbime rahmet et ve duamı da kabul et, ey sonsuz kerem sahibi olan Allah’ım!” derse, muhakkak Allahü Teâlâ, onun duasını kabul eder, şanını yüceltir, yalvarışına acır. Ve kalplerin öldüğü günde onun kalbini ihya eder.”
Not: Bu gecede oniki rekât namaz kılmak isteyen kişi, iki rekâtını bu şekilde, geri kalan on rekâtı da yukarıdaki usulde kılıp iki rivayeti birleştirebilir. Rabbim kılacağımız namazlarımızı kabul buyursun, âmîn!
Bu gece zikirlerle meşgul olmalı, Allahü Teâlâ’ya dua ve tazarruda bulunmalıyız. Zira bu mübarek gece, duaya ve ibadete ehemmiyet verilecek mühim bir gecedir. Abdullah ibni Mes’ud (RaziyAllahü Anhüma)dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Miraca çıktığımda İbrahim (Aleyhisselâm) ile karşılaştım.
‘Ey Muhammed (SallAllahü Aleyhi ve Sellem)!’ dedi. Ümmetine benden selam söyle ve onlara: Cennetin toprağının hoş, suyunun tatlı olduğunu ve arazisinin düz ve verimli olduğunu oraya dikilecek fidanların ise (şu zikirler) olduğunu söyle:
Arapça Metin:
سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ
Okunuşu: [SübhanAllahi vel hamdü lillahi ve lâ ilâhe illAllahü vAllahü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm.]
Anlamı: “Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Hamd Allah’adır. Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Ve Allah en büyüktür. Güç ve kuvvet ancak yüce olan Allah’a aittir.”
*Miraç Gecesi Başlanarak, Beraat Gecesi Bitirilen Yasin-i Şerif’in Okunuş Niyeti:*
1🌹Miraç gecesi okunacak Yasin-i Şerif’te Allahü Teala’nın rizasını kazanmaya niyet edilir.
2🌹Rasulullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem)in ruhuna niyet edilir.
3🌹Hazreti Âişe (RaziyAllahü Anha) annemizin ruhuna niyet edilir.
4🌹Hazreti Fatıma (RaziyAllahü Anha)nın ruhuna hediye edilir.
5🌹Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin (RaziyAllahü Anhüma)nın ruhlarına hediye edilir.
6🌹Kur’ân-ı Kerim’in hürmetine can verirken can acısı duymak için niyet edilir.
7🌹Azrail (Aleyhisselam)ın ruhumuzu kolayca alması niyet edilir.
8🌹Ölüm döşeğinden kabre kadar güzellik alması için dua edilir.
9🌹Münker ve Nekir meleklerine rahat cevap vermek için niyet edilir.
10🌹Kabrimizde nur olması için niyet edilir.
11🌹Güzel surette Mevla’nın huzuruna varmak için niyet edilir.
12🌹Mizanda sevapların ağır gelmesi için niyet edilir.
13🌹Sırat’ı kolayca geçmek için niyet edilir.
14🌹Mahşer günü Arş’ın gölgesinde olmak için niyet edilir.
15🌹Cennet bekçisi Rıdvan’a hediye etmek için niyet edilir.
16🌹Nurdan kâselerden Kevser suyunu içmek için niyet edilir.
17🌹Allahü Teala’nın cemalini görmek için niyet edilir.
Gecede Yapılacak Örnek Bir Dua
“Ey Habibini dergâhına davet eden, az zamanda birçok makamı gezdiren yüce Allah! Zatına hamdü sena ediyor, Habibine salatü selam gönderiyoruz, kabul eyle ya Rabbi! Bizi miracın ruhaniyetinden, bu gecenin feyiz ve bereketinden nasipdar eyle ya Rabbi! Bu gece bize bol bol sevap, rızanı kazanmamıza sebepler ihsan eyle ya Rabbi! Yedi kat gökleri gezen, Zât’ına selam veren Habibin aşkına bizi affeyle ya Rabbi! Bu gece cümlemiz hakkında mutlu, bütün ümmet-i Muhammed’e kutlu eyle ya Rabbi!”
İslam âlemini Sen uyandır, Kur’ân-ı Kerim ile amel etmesini sağla ya Rabbi! Cennet yurdumuza bol bereket, milletçe bize aşk ve muhabbet ihsan eyle ya Rabbi!
Ey işleri hükmeden, kalplere şifa veren! Denizlerin arasını ayırdığın gibi cehennem azabından bizi uzak et. Helak olmaktan, kabir fitnesinden bizi uzak et ya Rabbi!
Ey Âlemlerin Rabbi! Kur’ân’ın ve dosdoğru yolun sahibi olan Allah’ım! Kıyamet gününde Senden emniyet isteriz. Cemalini müşahede eden mukarrebler ve ziyade rükû ve secde edenlerle birlikte cennete girmeyi dileriz, Sen yardım et ya Rabbi!
Allah’ım! Bizi hidayet edici ve hidayet olmuşlardan yap. Sapanlar ve saptıranlardan yapma. Dostlarınla barışık, düşmanlarına buğzedici yap. Sevdiklerini sevginle severiz, düşmanlarına düşmanlığın ile düşmanlık ederiz.
Rabbimiz bize dünyada iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru.
Allah’ım! Hidayetinle beni doğru yola ilet. Takva ile bizi tertemiz kıl. Dünyada ve ahirette bizi bağışla.
Allah’ım! Bereketlerinden, rahmetinden, lütfundan ve rızkından üzerimize saç.
Allah’ım! Senden devam eden, kesilmeyen akıcı nimetler istiyoruz. Ey kalpleri çeviren Allah’ım! Kalbimizi dinin üzerine sabit kıl Allah’ım! Senden rahmetinin gereklerini ve bağışlamana vesile olacak çabaları her türlü iyiliğe ulaşmayı her türlü günahtan kurtulmayı, cennete kavuşmayı ve cehennemden kurtulmayı istiyoruz.
Allah’ım! Senden hidayet, takva, iffet ve zenginlik istiyoruz. Allah’ım! Seni zikir, Sana şükür ve Sana güzelce ibadet konusunda bize yardım et.
Rabbimiz! İbadetlerimizi kabul eyle. Bize sıhhat ve selamet ver. Bizi affet. Sana itaat ve şükür konusunda bize yardım et. Bizi Senden başkasına bırakma. Eksiksiz bir iman ve İslam üzere ve bizden razi olduğun halde hayatımızı tamamlamayı nasip eyle.
Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla, bize merhamet et. Bize ikram et. Bizim bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün kusurlarımızı biliyorsun, bunları affet. Çünkü Sen mutlak güç, kerem ve ihsan sahibi olansın.
Allah’ım! Senden bilmediğimiz tüm hayırları istiyoruz. Bildiğimiz bilmediğimiz tüm şerlerden de Sana sığınıyoruz.
Allah’ım! Senden cenneti ve cennete götürecek her çeşit söz ve ameli istiyoruz. Cehenneme ve cehenneme götürecek her çeşit söz ve amelden de Sana sığınıyoruz.
Allah’ım! Kederden, üzüntüden, acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, altından kalkılamayacak borçtan ve bir takım kimselerin baskı ve şiddetinden Sana sığınırım.
Allah’ım! Seni sevenlerin müşahedesi aşkına, İsra gecesinde Resullerin efendisiyle baş başa kaldığın 27. gece hürmetine, hüzünlü kalbime rahmet et ve duamı da kabul et, ey sonsuz kerem sahibi olan Allah’ım!
Allah’ım! Duamız budur, icabet Senin fazlındır. Gayretimiz budur, itimadımız Senin üzerinedir.
Allah’ım! Bizi yaşattığın sürece günahları tamamen terk konusunda bize merhametinle yardım et. Yarar sağlamayan boş şeylerle uğraşmama konusunda da rahmetinle bize yardım eyle. Ey merhametlilerin en merhametlisi bize, Seni bizden hoşnut kılacak şeyleri güzel görmeyi nasip et.
İnsanlığın selamet ve hidayeti, bütün müminlerin af ve mağfireti için el-Fâtiha.
🌹🤲🏻🌷
Kaynak:Faziletleriyle Gün ve Geceler