0 oy
128 göst.
önce Özel Günler & Hijyen kategorisinde (1,987 puan) tarafından

Perşembe günü lohusalığımın 40. Günü. İbadetlerine 40. Gün mü başlamalıyım ertesi gün mü? Kanamam kesilmedi o güne kadar kesilmezse diye bu sorum 

3 Cevaplar

+1 oy
önce (2,784 puan) tarafından

İlk gebelikse evet.

Daha önce gebeliklerin olduysa o zaman 40 günü geçen kanamalarda önceki lohusalık müddeti esas alınır.

Örn; 36 günmüş, o zaman 40ı geçtiği zaman sanki 36. Günde bitmiş gibi varsayıp kalan 4 günün namaz ve oruö kazakadını yerine getirirsin.

Kesilmesiği zaman da 15 gün geçmeden özür hükmü kalkma. Kesilirse kalkar. 

önce (1,987 puan) tarafından

Aa bunu duymamıştım hiç ,ama hatırlamıyorum ki ilk gebeliğimde kanamam ne karar sürdü

40 günü geçtiğini biliyorum ama kaç gün geçti onu bilmiyorum

önce tarafından düzenlendi

İlk gebeliğin 40 günü geçtiyse o zaman 40 gündür. 

Bu gebeliğinde de eğer 40 günü geçerse kanaman o zaman önceki gebelik 40 gün sattıldığu için bunu da 40 gün sayarsın.

Allah razı olsun teşekkür ederim

-Reklam-
0 oy
önce (3,717 puan) tarafından

41. Gün baslayabilirsin namaza kanama olursa da özür dur ama oruç iicn bebeğin küçük etkilenmez mi

Oruç tutmayacağım namazlarıma başlamak istiyorum inşaAllah , teşekkür ederim 

0 oy
önce (19 puan) tarafından

Hanefi mezhebi de üst sınır 40 Şafii mezhebinde 60 gündür. Eğer 40 gün geçti ise her vakit için abdest alıp tüm ibadetlerimi yerine getirebilirsin. Sonraki vakit için tekrar abdest alman gerekir. Sağlıcakla iyileş inşallah. Eğer arada temiz günün oldu sonra yine kanaman oldu ise kanaman adet kanamasına da dönmüş olabilir 

Olmaz. 40 günün içindeki her leke kan vb şeyler lohusalığa hükmedilir.

Bittikten sonra en az 15 gün temiz kalması gerekiyor gelen kanın adet sayılabilmesi için. 

önce (19 puan) tarafından

Alt sınır yok. Tüm mezhepler biyolojik olarak ortalama 25 demiş. Ve bir önceki lohusalık standart alınmış. Benim mesela 10 gün kanamam oldu ilk ikide sonra temiz oldu sonra da hiç olmadı. 5 ay sonra düzenli adet başladı. Kimisi ise 40 günden az görüp sonra bir kaç gün temiz kalıp düzenli adetin başlıyor muş. İlk lohusalıkta anlamak zor ama sonrakilerde daha iyi anlıyor insan. Baktığın zaman 15 gün temiz olmak diye bir bilgi yok. Lohusa kanaması kimin bitti ise abdest alıp hemen namaza başlayabilir. Mesela benim 10 gün sürdü bekledim bekledim hiç kılmadım sonra geriye dönük kaza namazı birikir. 40 günün dolmasını bekleyip bu süre içinde kanama görmeyip geriye dönük 30 güğn kaza namazı olması da var. Eğer temizlendiğine inanıyorsan abdest alıp kıl namazınanleke gelirse kılma. 

Bu kadar karışık anlatmaya lüzum yok.

Tüm mezhepler ittifak etmişler ki lohusalıklarda alt sınır yoktur ama üst sınır vardır. Hanefi ise 40, şafiide 60.

Gelelim benim bahsettiğim meseleye, lohusalık müddeti içinde görülen kan adet kanı olmaz, 40 veya 60 gün içinde görülen her leke kan vb şey lohusalığa hükmedilir.

38 gün kan görsen, 39.gün temiz olsan ve 40 gün dolmadan yine kan görsen bu yine lohusalıktır. Özür mü değil mi 40 günden sonra bakılır.

Ya da 5 gün sürdü, 25 gün de temiz kaldın. 40 gün dolmadan tekrar kan geldiği an lohusasın. O 25 gün temiz kalan günler de lohusalığa hükmedilir. Ramazana denk gelen günleri varsa tutmuş dahi olsan kazası yapılır. 

Ayrıca 15 gün temiz kalmak diye bir şey yok diye size kim söyledi? Koskoca fıkıh terimini yok diyerek yok sayamazsınız. Şimdi tekrar okudum, bilgileriniz yanlış.

Kişi üst sınır lohusalık müddeti olan 40 gün içinde (isterse 38, 39.gün olsun) kan leke vb görürse bu lohusalık olarak addedilir.

Temizlik müddetinin en alt sınır olan 15 gün temiz kalma meselesi de 40 günün geçmesiyle dikkate alınır.

Örnekle anlatayım. 10 gün lohusa kanı gördün, sonra temizlendin. 25 gün boyunca tertemizdin ama 25 günün sonunda bir daha kan gördün. 40 gün dolmadan geldiği için tüm o 25 gün de dahil baştaki 10la birlikte 35 gün lohusasın.

Eğer ilk gebelikse 40 dolduğu anda (çocuğun doğum saatiyle dolar) bakılır, hala kan geliyorsa 40 doldu denilir ve gusül alınır. Hala kan leke gelse bile özür hükmündedir artık.

Yok eğer ilk doğum değilse k zaman da bir önceki lohusalık müddeti baz alınır. 28 gün olsun farzedelim, o vakit 28 gün lohusaymış gibi hükmedilip kalan 12 gün özür hükmüne girer.

40 gün dolar. 3 gün daha geçer ama hala kan leke vb vardır. O zaman en alt sınır olan 15 gün temiz kalındığı için artık bu kanı 15. Günden itibaren hayız sayarız. Bu da hayırlısın en a müddeti olan 3 günden az gelirse özürdür.

Yani hayız ve nifas meselesi kişiye göre binbir hükmü olan bir mesele.

Yanlış bilgi vermeyelim lütfen. ❤️

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 193 göst.
9 Şubat 2021 Diğer kategorisinde Hicrannn (1,398 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 172 göst.
4 Aralık 2025 Diğer kategorisinde Sumeyyeefe (37 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap 203 göst.
17 Ekim 2022 Diğer kategorisinde Umudun olsun 123 (60 puan) tarafından soruldu
0 oy