4.5 yaşındaki çocuğumun yavaş davranmasını nasıl çözerim?

0 oy
140 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (6,332 puan) tarafından

Kızımın bu huyu beni aşırı derecede yoruyor. Çok yavaş bir çocuk. Sabah kalkıyoruz mesela üstünü çıkar  kıyafetlerini giy diyorum. Ki uyanır uyanmaz bunu demiyorum önce bi 15 dk kendine geliyor. Evden çıkmamıza 15 dk var diyelim hadi üstünü giy diyorum ben oyun oynamak istiyorum diyor. 3 dk sonra tekrar söylüyorum ama şu bu diyor yapmıyor. 3 4 dk sonra tekrar söylüyorum yine bi sey bahane edip yapmıyor. En son kızıyorum öyle yapıyor. Bu her sabah her akşam ve her öğünde böyle. 4.5 yılda bir kere acıktım demedi. Tabağı önune koy sağa bakar sola bakar 1 kaşık alır 5 dk oyalanır kalkar bi daha zorla oturur 1 kaşık yer yine oyalanır. İştah 0 toplam 3 5 kaşık yedikten sonra bırakır ben doydum der. Çocuğun yemekle hiç ama hiç arası yok. Hadi onu kabullendim yemeyen çocuk yemiyor ama artık her sabah her akşam aynı şeyleri yaşamaktan çok sıkıldım. Bana öneriniz varmı nasıl düzelir kızımın bu huyu

2 Cevaplar

0 oy
(187,391 puan) tarafından

sabah 6 bucukda uyandiriyorum ustunu degis yuzunu yika montunu giy evdem cik diyesiye saat 8 oluyo 🤣yavaslilda ustumuze tanimam 

(6,332 puan) tarafından

Ah ah ne zaman büyük insan gibi biz demeden yapacaklar 😁

-Reklam-
0 oy
tarafından

Benim annem bana size sabrederek ömrüm geçti der hep kulakları çınlasın. Bizim zaman algımızla, olayları yönetme hızımızla onlarınki bir değil canım. Onlar hayata oyun odaklı biz ise o anki konuya çözüm ve harekete geçiş odaklı bakıyoruz. Benim kızım da aynı. O da dört buçuk yaşında. Bunu alışkanlık haline getrmemesi gerekir ortalama 6-8 yaş civarı daha çözüm ve hareket odaklı olma yaşlarıdır. O yaşlara kadar ertelemeyi alışkanlık edinmemeleri için de bizim ebeveyn olarak onun duygusunu anlayıp seçenek sunup öyle harekete geçirmemiz gerekir. Örneğin sen şu an boyama yapmak istiyorsun seni anlıyoeum çok eğlenceli ama şuraya yetişmemiz için üzerini hemen giyinmek gerekiyor eğer giyin mezdeke geç kalırsak parka bu gün gidemeyeceğiz, bu gün parka gitmemeyi seçersin gibi kesin sınırlar çizip bu söylediğiniz şeyi de o gün mutlaka uygulamanız gerekir. Yani hala oyalandı giyinmesi ya da yapması gereken bir şeyi yapmadıysa sizin mutlaka şunu seçersin diyip mahrum bırakacağınız konuyu o gün içinde uygulamanız gerekir ki gerekli sınırları iyi çizebilesiniz.Ama yine de savırlı olup biraz beklemekte fayda var. 

(6,332 puan) tarafından

Teşekkür ederim detaylı yazdığınız için daha önce de denk gelmiştim cevaplarınız hoşuma gidiyor :) ben seçenek sunmasına sunarım ama haftanın 5 günü kreşe gidiyor her sabah ne seçenek sunabilirim ki. Ben istiyorum ki 1 hadi 2 dememde yapsın ama nerde her defasında ancak kızdığımda harekete geçiyor. Ve bu herşey için böyle. 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

4.5 yaşındaki çocuğumun sabahları giyinirken yavaş davranmasını nasıl aşabilirim?
Sabah rutinlerini hızlandırmak için uyarı yerine görsel bir zamanlayıcı kullanmayı deneyin. 4.5 yaşındaki çocuklar zaman kavramını henüz tam geliştiremedikleri için kum saati veya dijital bir sayaç ile süreyi somutlaştırarak çocuğun kendi hızını kontrol etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Çocuğumun yemek yerken oyalanması ve iştahsız olması neyin işareti olabilir?
Yemekte oyalanma genellikle bağımsızlık arayışının veya yemekle kurulan zorlayıcı ilişkinin bir sonucudur. Çocuğun iştahsızlık yaşadığı durumlarda porsiyonları küçültüp yemek saatlerini en fazla 20-30 dakika ile sınırlandırarak, baskı yapmadan yemeği önünden almanız çocuğun acıkma hissini fark etmesini sağlar.
4.5 yaşındaki çocuğumun her şeye hayır deyip direnç göstermesini nasıl engelleyebilirim?
Direnç gösteren çocuklarda 'hayır' yerine seçenek sunma yöntemi en etkili yaklaşımdır. Çocuğa 'hadi giyin' demek yerine 'kırmızı tişörtü mü yoksa mavi olanı mı giymek istersin' gibi iki seçenek sunmak, çocuğun karar verme mekanizmasını harekete geçirerek çatışma ortamını azaltır.
Çocuklarda günlük rutinlerin daha hızlı ilerlemesi için neler yapabilirim?
Günlük rutinlerin hızlanması için oyunlaştırma tekniğini kullanarak süreci eğlenceli hale getirebilirsiniz. Yarışma formatı kurmak veya görevleri tamamladığında basit bir ödül tablosu oluşturmak, 4.5 yaşındaki çocuğun motivasyonunu artırarak görevleri daha hızlı tamamlamasını sağlar.
Çocuğumun evden çıkarken sürekli oyalanması karşısında ne yapmalıyım?
Evden çıkışlarda yaşanan oyalanma sorununu çözmek için hazırlıkları çıkış vaktinden 10 dakika önce bitirmeyi hedefleyen bir geri sayım sistemi uygulayın. Çocuğun sevdiği bir oyuncağı veya etkinliği 'evden çıktığımızda yapacağız' şeklinde ödül olarak konumlandırmak, geçişleri hızlandırmada oldukça etkili bir yöntemdir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

+1 oy
5 cevap 306 göst.
+2 oy
6 cevap 396 göst.
0 oy
5 cevap 802 göst.
30 Aralık 2024 Diğer kategorisinde bkulbilge (668 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 123 göst.

Kategoriler

1,511,965 soru