0 oy
107 göst.
önce Diğer kategorisinde (1,994 puan) tarafından

Selamünaleyküm hanımlar, ben evleneli 7 yıl olacak inşallah. Eşim mehrimi hemen verdi , yani 60 Gr altın demiştik bilezikleri 60 grdı bunlar senin dedi, bide annem taktı 20 Gr bilezik başkada altın takılarım var ince küpe kolye yüzük vs yani bunlar 85 Gr ediyordur. Şimdi bunlar benim , zekâtını vermem lazım ama bir gelirim yok bozdurup vermem lazım. Bizde her yıl eşim bunların da zekâtını veriyor. Yani benim altınların ettiği zekat miktarını bana veriyor ben ona veriyorum zekâtı versin diye son zamanlar bu para alış verişi yapmaz olduk yani ha elime geçmiş ha geçmemiş ama doğru mu oluyor. Eşim verse oluyor mu? Sonuçta bu altınlar ikimizin , bir ihtiyaç olsa ortak kullanılacak şeyler 

3 Cevaplar

+1 oy
önce (6,994 puan) tarafından

Biz hiç böyle yapmadık ilk defa duydum el den ele verilmesini. Benim zaten haberim var gönlüm de var bide elime vermesine ne gerek varki 

Sadece sorar vereceğin kişiler varmı die . Bazen kardeşime veririm 2 çocuğu var asgarî ücretle çalışır . Şu kadarını ver bana onlara vereyim derim

önce (1,994 puan) tarafından

Yani dinden bir takım incelikler oluyor paranın elden ele geçmesi gerekiyor bazı konularda o yüzden sormak istedim , aşağıda kardeş para el değiştirmede de olur demiş oluyor heralde 

-Reklam-
0 oy
önce (594 puan) tarafından

Esin veriyorsa yetiyor zaten canım

Teşekkür ederim 

0 oy
önce (2,803 puan) tarafından

Zekat mülkü ortak olmaz.

Altınlar senin mi yoksa eşinle ortak mı?

Evliyiz ihtiyaç halinde ortak gibi bir şey mümkün değil, tamamen senin bireysel olarak malın 80 gramdan fazlaysa, artıcı malsa ve üzerinden 1 sene de geçtiyse sana zekat vacip olur.

Nisab miktarı olan 80 gr altına ulaştığın günü zekat verme günün sayarsın.

Ama yarı yarıya diyorsan işler değişir. Senin de eşinin de malı Nisab miktarına ulaşmadığı için size zekat düşmez.

Sadece size ait olan altınların zekatını eşiniz sizin müsadeniz varsa verebilir. Ama o da parayı evvela size vermeli, siz de “zekatım” niyetiyle eşinizi vesile kılmak için verebilirsiniz.

Eğer eşiniz size parayı vermeden zekatınızı veriyorsa, size de “bu para senin zekatın” diye info geçiyorsa ve siz de razıysanız o zaman zekat olur. Geçerlidir.

Yani eşim benim altınlarımın zekatını kendi parasıyla verip bunlar senin altınının zekatı deyip bana bilgi verse oluyor 

önce (2,803 puan) tarafından

Evet eşin ödemesi kadının rızası ve bilgisi dahilinde ise geçerlidir. 

Allah razı olsun 

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 162 göst.
1 Nisan 2024 Diğer kategorisinde nurnur 55 (155 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 234 göst.
2 Mart 2022 Diğer kategorisinde Hlal (281 puan) tarafından soruldu
+3 oy
8 cevap 478 göst.
6 Ekim 2021 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu