Bana çocukluğumu ve huzuru hatırlatan o koku hangisi?

0 oy
514 göst.
önce Diğer kategorisinde (540 puan) tarafından

Kızlar maksat sohbet muhabbet olsun. En çok size huzur veren şöyle sizi alıp maziye götüren koku nedir?

Duman kokusu hep beni kendimden geçirir. Yani tandır ateşi veya samanın yanınca çıkardığı koku bana hep çocukluğumu, annemin ekmek yaparken tandirin hemen yanında çocuklarla oynadığım günler canlanıyor gözümde. 

27 Cevaplar

+7 oy
önce (3,903 puan) tarafından

Yağmurdan sonra toprak kokusu😍

önce (540 puan) tarafından

Genellikle tüm insanların sevdiği koku 

-Reklam-
+5 oy
önce (9,442 puan) tarafından

Camasir suyu😁

+5 oy
önce (7,659 puan) tarafından

Yeni kitap kokusu. Bağımlısıyım resmen

Abim çok severdi. Bize alınan tüm kitapları koklardi resmen😄

+1

Ben hâlâ öyleyim çok seviyorum 

+3 oy
önce (4,267 puan) tarafından

Temiz deniz kokusu, portakal ve mandalina kokusu, yeni temizlenmiş evden gelen yoğun Çamaşır suyu kokusu, biber ve domates kızartması kokusu, karpuz kokusu, yeni açılmış ilkokul sırt çantasının iç kokusu ve tabi ki mavi renkli deniz kokusu aromalı kalıp sabunla banyo yapmışsın onun kokusu.🤌🤌🤌🌸✨️💞

+1

Maalesef denizin olmadığı bir yerde yaşıyorum canım ama sabahın İlk ışıklarında dağdan Esen serin rüzgar da onun kadar güzeldir diye düşünüyorum hep

önce (4,267 puan) tarafından

Çocukluğum Antalyada geçtiği için deniz ve portakal kokuları benim için apayrıdır. Ama haklısın bende dağ esintisi de benzer hisler doğurabilir. 

+3 oy
önce (305 puan) tarafından

Temizlik kokusu sabun kokusu 

Olmazsa olmazım ÇAMAŞIR SUYU 

Özellikle temiz çarşaf kokusu 😄

2 günde 1 çarşafları deyiştiriyorum artık eskimiş yıkamaktan yeni almam lazım. 

Kız ne uyku çekiliyor tertemiz uyuyunca öyle 

Evet kız beyaz sabun kokusu bide yumuşatıcı kokusu çok hoşuma gidiyor  

Kız bazen içim bi hoş oluyor kokusu içime çektiğinde 

Ohhh misss gibi🌸

+3 oy
önce (1,851 puan) tarafından

Tabiki önce evlatlarimin kokusu 😘🥰

Ben sabah uyaninca etraftan gelen ot kokusu ve kışın kömür kokusu hep çocukluğumu getirir burnumun direği sizlar

kömür kokusu beni de maziye götürüyor canım 🌸

+3 oy
önce (9,430 puan) tarafından

Benimde tandır kokusu çocukluğuma götürüyor. Ama en sevdiğim koku annemin kokusu. 

Annem ekmek yaparken hep etrafında olurduk 🥹 canım annem 

+3 oy
önce (6,768 puan) tarafından

Tarladan yeni gelmis yaş yeşil nohut kokusu 

image

Aaa biz çocukken arkadaşım ile birlikte bunların tarlasına dadanirdik 😄😄 ne günlerdi be

önce (6,768 puan) tarafından

Bn şuan koydeyim 1 aya olur dediler gün sayıyorum valla 😄

+3 oy
önce (8 puan) tarafından

Bebek kokusu 🥰 

Yağmur sonrası toprak kokusu 

Her niyeyse sadece kendi bebeğimi kokluyorum.diger bebekleri de anası koklasın dimi😄

önce (8 puan) tarafından

Yenidoğan Bebek kokusu başka güzel oluyor . 

Tabi insanın kendi yavrusunun kokusu çok daha başka 🙂

+2 oy
önce (31,037 puan) tarafından

Kokulu silgi 

Mandalina, muz, limon, çilek... Kokulu silgiler vardı ilkokuldayken. Bir keresinde o kadar koklamistim ki dayanamayıp ısırmıştım🤣

+2 oy
önce (369 puan) tarafından

Yağmur yağdığında toprak kokusu birde bu çimenler kesildiğinde oluşan ot kokusu 🙃

Senin bu saydıkların çocukluğumdan beri benim nefesimi tıkardı. Herkeste böyle sanıyordum. Evlendikten sonra alerjik bronşit olduğumu öğrenene kadar. Meğer sorun bendeymiş.

+2 oy
önce (1,181 puan) tarafından
  1. Oğlumun ensesi
  2. Limon
  3. Sobanın üzerinde yanan mandalina kabuğu 
  4. Biberiye yağı
  5. Sandal ağacı tütsüsü.
  6. Sandunya çiçeği 
  7. Zeytinyağı
  8. Bakla
  9. Domates dalları
  10. Kahve
  11. Gül
  12. Leylak
  13. Akasya
  14. Lavanta

+1 oy
önce (3,091 puan) tarafından

Çamaşır suyu kokusu

Yüzey temizleyici kokusu

Pudra oda kokusu 

Birde domates kokusu çok severim 

önce (5,173 puan) tarafından

Ayy tamda domates vakti koklaya koklaya yerim sjsjs

+1 oy
önce (492 puan) tarafından

Şimdi buraya mazot derdim kocadan ayrıldı tinerci oldu falan derler 😂 ama çok seviyorum napiyim ben lilyum ve lavanta kokusunu çok severim 

0 oy
önce (187,212 puan) tarafından

Yaaa Benzin kokusu

Egzoz kokusu

Bebek b ok kokusu ama yeni dogan o sari b ok kokusu

Cocuklarimim okul sonrasi ayak kokusu

Firindan yeni cikmis pogaca kokusu 

En hasıda camasir suyu ve tuz ruhunun karisip bende kafa yapan o yakici koku

koz noye miden kalkti aaaa ask olsun yenidogan bo k kokusu sevilmezmi gii hele bide benzin kokusu ustune ayak cocugunun ayagii 🤌🤌 

Bu arada kötü kokular akciğerde mantar üretiyor aşkım. Siz yine de çok koklamayin ayak mayak derim

@BabyBoyum 🤣🤣

önce (27,765 puan) tarafından

Kız çamaşır suyuyla tuz ruhunu karistirinca ölümcül sonuçlara yol acıyor biliyon demi 

Şekerligim amac ölmek degil ama kafayi baya guzel yapiyo

0 oy

Benıde odun daldırıyor gozlerım gıdıyo gozü yakmak ıcın kurdanı yakıyorum çakmakla ugrasmamak ıcın o kokuyu ıcıme sıne sıne cekerım kurdan bıtene kadar bi ara o kadar daldım ki 2 3 tane yaktım sonra ben ne yapıyorum dedım sjsjks bide çamaşır suyu kullanınca elımde kalan o kokusunda var ya cok guzel uyurum oyle manyagım sjsjjs bugun bol bol kullandım ellerımı kokladıkca uykum gelıyo 🤣

Yaaaa aslında manyaklik değil canım küçükken hep odun sobası kullanılmış sanırım şimdi de o günlerimizde olan Özlem hep bunları yaptırıyor bize

Brn pek sobalı evde yaşamadım 

0 oy
önce (2,062 puan) tarafından

Yeni temizlenmiş ev kokusunu çok severim. Bide camii kokusu mis gibi gelir ve huzur verir 

Yeni temizlenmiş ev kokusu bana çok güzel geliyor canım 

0 oy
önce (8,988 puan) tarafından

Yeşil dalan kokusu 🥰😍 çocukluğumda banyoda babannemin hunharca keselediği günlere götürür. 

Beyaz sabun kokusuda huzur verir niye bilmiyorum 

Bide caldiyon parfüm annemin kokusunu hatırlatır bana . Oda huzur verir.

Aslında hepsi Özlem içeriyor 🩷

0 oy
önce (646 puan) tarafından

annemin biz küçükken fırında kavurduğu şehriye kokusu 

Onu benim annem pek yapmamış maalesef çünkü hatırlamıyorum 

0 oy
önce (5,934 puan) tarafından

Kocamla oğlumun kokusu mis 🥲❤️🫶🏻

🌸🩷✨

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

İnsanlarda huzur ve nostalji hissi uyandıran kokular nelerdir?
İnsanlarda huzur ve nostalji hissi uyandıran kokular genellikle çocukluk anılarıyla ilişkilendirilen doğa ve ev ortamı kokularıdır. Özellikle tandır dumanı, saman yanığı, taze toprak kokusu, yağmur sonrası toprak (petrichor) ve eski kitap sayfaları gibi kokular kişileri geçmişe götürerek yoğun bir aidiyet ve huzur duygusu tetikleyebilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Kokular hafızayı ve duyguları nasıl bu kadar güçlü etkiler?
Kokular, beynin duygusal merkezleri olan amigdala ve hipokampus ile doğrudan bağlantılı oldukları için hafızayı ve duyguları çok güçlü etkiler. Koku sinirleri, hafıza merkezine doğrudan ulaştığından, belirli bir koku duyulduğunda o kokuyla kodlanmış eski bir anı zihinde anında ve canlı bir şekilde yeniden canlanabilir.
Ev ortamında daha huzurlu hissetmek için hangi kokular tercih edilmeli?
Ev ortamında huzur sağlamak için lavanta, vanilya, sandal ağacı, papatya ve yasemin gibi sakinleştirici etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış aromaterapi kokuları tercih edilmelidir. Bu kokular sinir sistemini yatıştırarak kaygı seviyesini düşürür ve zihinsel rahatlama sağlayarak ortamın atmosferini olumlu yönde değiştirir.
Çocukluk anılarını canlandıran kokular stres yönetiminde nasıl kullanılır?
Çocukluk anılarını canlandıran kokular, stresli anlarda kişiyi güvenli ve mutlu olduğu bir döneme psikolojik olarak geri götürerek anlık rahatlama sağlar. Stres anında çocuklukta sevilen bir yiyecek kokusu veya doğal bir mekan kokusuna maruz kalmak, kortizol seviyesini dengeleyerek kişinin kendini daha güvende hissetmesine yardımcı olur.
Doğal duman kokusu neden bazı insanlar için huzur vericidir?
Doğal duman kokusu, insanın evrimsel geçmişiyle ve ilkel yaşam formlarıyla bağlantılı olduğu için birçok kişiye güven ve huzur verir. Özellikle tandır veya odun ateşi gibi kontrollü yanma kokuları, barınma, sıcaklık ve yemek ile birleştiğinde zihinde çocukluktaki aile sıcaklığı ve korunma hissini tetikleyen güçlü birer uyarıcıdır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
12 cevap 541 göst.
26 Aralık 2020 Diğer kategorisinde Zeynepnur 27 (338 puan) tarafından soruldu
+1 oy
8 cevap 367 göst.
18 Şubat 2026 Diğer kategorisinde Nazan84 (150 puan) tarafından soruldu
0 oy
44 cevap 981 göst.
19 Ocak 2021 Diğer kategorisinde Gokturkbebeginannesi (687 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 519 göst.

Kategoriler

1,510,693 soru

24,646,298 cevap

366,053 kullanıcı

...