Tek çocuk mu iki çocuk mu kararı verirken ne yapmalıyım?

0 oy
457 göst.
önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (9,612 puan) tarafından

Konuya söyle başlayım aslında ben tek cocuk taraftarıyım bu hayatım boyunca böyleydi amma suan diyorum bazen keşke oğlumun bir ablasi abisi olsaydı.. 

Bazen örnek.model çok önemli onunla oynardı öğrenildi..

Kendi kendine kelimeler söylüyor abla dedi mesela yeğenlerim.var ama her dakika bir olamiyorlarki evde coxuk olanların bence kardesleri çok çabuk herseyi kapıyor.

Atlasın ablasi abisi olsaydı kesin cok şeyler öğrenildi diye düşünüyorum..

2 kardeşe artık karşı degilim 😊

20 Cevaplar

+1 oy
önce (14,364 puan) tarafından

bazen bende de böyle düşünceler oluyor. biz 3 kardeştik, oyunlar oynar, dertleşirdik. 

daha erken evlenseydim şimdiye 2yi çoktan yapmıştım ama şu anda çok yorgun hissediyorum kendimi, tamam yaşım geçmedi doğururum ama 1 çocuk doğururken yamuldum yani😅 annem bile çok çocuk seven kadın bana aman sen 2yi doğurma boşver diyor😂😂

doğurabilene, ona bakacak gücü, sabrı olana saygım sonsuz ama ben yapamam🥲🥲 

-Reklam-
0 oy
önce (2,437 puan) tarafından

atlasin kardesi olsun madem istiosan 😃😃 rahatlik batacak bana diosan 😁😁😁🌸 bence birak atlas tek olsun babasinin parasini catir catir yesin behlul gibi zaten .    😂😂 behlul potansiyelini harcama

önce (9,612 puan) tarafından

Mecbur tek cocuk olcak canim ben daha bu yaşta doğuramam acicasida riske atamam belli yasta ki doğumlar çocuklarda sikintida olabiliyor gerek yok vebal almaya😊

Bu gidişle hepimizin anasını ağlatacak bence atlas evee birde tek torun dedesi babanesinde emekli 😊 

Bence atlas ilerde benim bu canavara bir artist olmalı 😂😂

0 oy
önce (3,167 puan) tarafından

Böyle güzel bi çocuk kardeşsiz büyümesin 🧿

Ah ah keşke genç olaydık bir tane daha kesin yapardım bu yaşta zor artik

0 oy
önce (6,853 puan) tarafından

Aynen bizimki 20 aylık, ablası var anasınıfında. Evde 10 20 30 diye sayıyor diye o da karışık sayıyor. O olmasa nerden tekrar tekrar duyacak da öğrenecek. Ben anca 1,2,3,4 falan öğretmeye çalışırdım ablasına.

Ama yine de bunun için değil de çocuk bebek seviyorsan, sabrın varsa yap😁

Bak doğru söylüyor rol.model çok güzel benimki simdi 17 18 aylik işte abla dedi dün ya sen kimden duydun degilmk demekki boyle abla abisi olsa çok şeyler kapacak ben onu gördüm o yüzden rol.model.onemliymja

0 oy
önce (564 puan) tarafından

Yani yaşın uygunsa atlasa kardeş yapabilirsin 😊

Tek çocuk mu iki çocuk mu cevabım 3. Ye hamileyim 3. Kardeşleri geliyor oğullarımın 😂

Yok yasim ilyygun değil 47 yasindayim😊 ama genç olsam 1 tane daha dogururudum

önce (564 puan) tarafından

Allah atlasa uzun ömür versin o zaman💞🩷

0 oy
önce (151 puan) tarafından

Tek çocuk düşünüyordum 2.yi Rabbim verdi .2 kardeşi çok güzel 

Mantikli büyüdükçe daha çok anliyorsun

0 oy
önce (31,316 puan) tarafından

Ben ikinciyi yaptım kalabalık ailede büyüdüm zorunlu nedenlerden tek çocukta kalan bir çevrem var ben riske atmak istemedim açıkçası oğlumun da harika bir abi olacağını düşünüyorum. İnşallah. Umarım benim için ideali budur :) 

Ne güzel abi abla candir😊

0 oy
önce (6,085 puan) tarafından

Bende çocuğum tek kalmasın diye kardeş istedim oldu elhamdülillah, bide kucuk bebekte ozlemistik iyi oldu :) su hayatta bir destegi bir dayanagi bir dertortagi olsun istedik, inşaAllah büyüdükçe dagilmazlar

Değişmezler ya anne baba nasıl büyütüyorsunuz oyle gider iyi yapmissiniz

0 oy
önce (6,028 puan) tarafından

Biz 6 kardeşiz 4 ümüz kız. Yani her gün iyi veya kötü ya da canımızı solan herhangi bir şeyde birkaç saat gruptan konuşuyoruz benim bu gurbet hayatımda onlar bana ilaçlar. Bakımı çok zor ama iki çocuk bence ideal olan eğer maddi ve manevi şartlar uygunsa yanı 

O konuda oyle bizde 4 kardeşiz mutlaka görüşürüz kardeşin iyi yanında var üzüntü olunca hep beraber üzülüyorsun değişik birsey ama 2 kardeş sarkmış onu bugun anladim

0 oy
önce (894 puan) tarafından

2 çocuk birbiriyle oynar, tek çocuk anne babayla :)) Benim kızım da tek çocuk, zaten birkaç düşükten sonra onu zor bulduk. Hamile olduğumu öğrendiğimde inşallah ikizdir dedik, tek olduğunu öğrenince bu doğsun da hemen ikinciyi yaparız dedik, çocuk doğdu birbirimizi bile gözümüz görmez oldu. Hiç korunmadım ama çaba da göstermedim. Bir de depremden sonra erken menopoza girdim. Kızım 6 yaşında, okulda ablası, kardeşi olan arkadaşlarını çok kıskanıyor, bazen sevdiği kızlara sen gel bizde kal ablam ol diyor. O zaman çok üzülüyorum. Dediğin gibi bir abla ya da abisi olsa ondan çok şey öğrenir, kendini yalnız hissetmez, en önemlisi ana babayı oyuncak etmezdi :)) Ama bir yandan da diyorum benim 2 abim var da ne işe yarıyorlar

Bizimde bu saatten sonra olmaz ama genç olsam yapardim biraz zorlanacak ama yapacak birseyimiz yok

0 oy
önce (9 puan) tarafından

Biz 4 kız kardeşiz ve iyi ki de kardeşlerim var diyorum. Bende senin gibi tek çocuk düşüncesindeyim geçen yaz bilmeden ve dikkat etmeme rağmen hamile kaldım sağlıksızdı şuan yine hamileyim ve bu da isteyerek olmadı çok dikkat etmeme rağmen. Allah vermek istemiş dedim ve kabul ettim. Ben maddi yöne asla takılmıyorum çünkü şuan günümüzde sen alamazsan babaannesi alıyor dedesi alıyor teyzesi sayısı vs alıyor artık eski hala amca gibi bilinçsiz hala amca da yok hepsi destek veriyor ben böyle düşünüyorum maddi yönden. Maneviye gelince bazen zorluk yaşıyoruz ama bir şekilde büyüyor 

Bizde 4 kardeşiz kardeş biryanden çok iyi biryandan sorunlar olunca herkes etkileniyor ama 2 kardeş iyidir

önce (9 puan) tarafından

4 kız olunca fazla sorun olmuyor ama erkek kız karışık olunca ister istemez olabiliyor. Ama bencede en ideal 2 kardeş bir de kız erkek olursa oh mis 

+1

Aynen  tadından yenmez😊 vallahi genç olsam yapardim

0 oy
önce (4,928 puan) tarafından

Kızım 2 ay sonra 5 yaşına girecek, ve ben geçen yıla kadar hep tek çocuk diye diretiyordum. Annem babaannem anneannem ya bütün büyüklerim kardeşi olsun diye baskı yapıyorlardı. Onların yanlış düşündüğünü bu zamanda iki çocuğa yetmenin zor olduğunu anlatıyordum. Başa dönmek zor gelir, gurbetteyiz iki çocuğa tek bakmak zor vs vs bir sürü sebep üretiyordum. Geçen sene kızımın, komşumuzun iki kızıyla oynayışına öyle içten bakışını gördüm ki bu beni mahvetti. Oyuncağı olmayan çocuklar gibi izledi onları. O günden sonra biz de istedik, Mevlam da nasip etti. Şimdi oğlum 2 aylık oldu, kızım asla sıkılmıyor, kardeşi ona can şenliği oldu. Biraz daha büyüsün oturup, emeklesin daha güzel vakit geçirecekler. Kendi rahatını düşünmek, evladına kardeş vermemek en büyük bencillik bence. Kızımın kardeşine olsn sevgisini görünce anladım bunu. 

Bende bugun onu fark ettim kardeşi olsa ne güzel.oyun oynarlar konuşurlardi biryandan olması çok güzel iyi seçim yapmissiniz

önce (16,319 puan) tarafından

Oğlun 3 5 aya ablasına gülmeye başlayınca sen o zaman gör evde ki neşeyi bağları öyle güzel oluşuyor ki ❤ biz kızımla oğlumu okuldan almaya gidiyoruz o kadar çocuğun içinden abisini görüp çığlıklar atıyor Allah'ım o kadar güzel ki yani gerçekten anlatılmaz o uykusuz geceler kolık ağlamaları hepsi unutuldu bile :D 

0 oy
önce (2,431 puan) tarafından

Bende hic istemiyorum psikolojik olarak yetemem diye kızım 3 yaşına az kaldi ara ara kardeş istiyorum diyor etrafta 2 çocuk iyi olur yanına arkadas olur diyor eşimde istiyor ama yok diyince bisey diyemiyor kızım biraz kıskanç o yüzden de korkuyorum biraz daha büyüse öyle mi yapsam diyorum kafam karışık daha iyice düşünmeden yapmak istemiyorum benim erkek kardeşim var kardeş dünyada en güzel şey. Kizimida kardessiz bırakmak istemiyorum 

3 yas bence uygun çok ara vermezdim beb sahsen suan tam zamanı doğ 4 yasinda olcak o buyuncede öteki okula başlayacak sonra rahatla edersin valla ben olsam.yapardim

önce (2,431 puan) tarafından

Sene sonuna doğru düşünmeye başlayacağım 

Rabbim isteyen herkese nasip etsin inşallah 

0 oy
önce (4,319 puan) tarafından

Dün benzer bi blog vardı orayada yazdım Kardeşler evlenene kadar kardeştir sonra ne yazık ki birbirlerinin en büyük düşmanı olurlar bu yüzden kardeş zorunlu değil bir seçenek olmalı

0 oy
önce (16,319 puan) tarafından

Bizde senin gibi düşünüyorduk sonra bir delilik yapıp 2.bebişi yaptık büyüdü bile yaşına girecek sabah oğlum öyle güzel güldürüyordu ki kardeşini çektiğim herşeye değersiniz dedim kendi kendıme iyi ki olmuş doğumum çok zordu sezaryen olmama rağmen ama hiç pişman değilim yap gitsin elbet zor günler geçiyor uykusu emmesı bezi hepsi bır gün geride kalacak

0 oy
önce (9,113 puan) tarafından

Bence 4 çocuk 😂 eşim dün diyor ki tek sayı yapalım çift sayıda kaldık dio🤣

önce (2,884 puan) tarafından

hahaah eşlerimizi tanıştıralım :) ben de oğlum tek kaldı kurumdan oğluma benzeyen bebek alalım ikizi sayılsın diyorum da adam eve gelmemekle tehdit ediyor. boşamazmış ama ek işe başlayıp eve gelmezmiş öyle diyo

Benimkini 4.ye ben ikna etmiştim 8 yıl aradan sonra oldu. Ama 5.yi kendi istiyor anlamadım 😆

sen istemiyorsan öylesine olta atıyordur

0 oy

3 çocuk :)) ben yaptım herkes yapsın..

şaka bi yana.. eğer tam kapasite ilgilenmek istiyorsan tek çocuk en iyisi

ama tam kapasite ilgilenmem mühim değil kan bağı önemli diyorsan çok cocuk. ben ikinciyi düşünenlerdenim. hayatta tutunacak dalı olsun, derdini anlatacağı biri olsun, başına bişey gelse kanından biri koşsun yanına diye çok çocuk taraftarıyım.

3 çocuklu bi anne olarak net söylüyorum, hepsine gönlümce yetemiyorum, manevi olarak da birçok imkandan mahrum bırakıyorum 

Tabi kardeş iyi birsey ama ben yapamam malesef atlas tek buyucek

iki düşüncenin de kendine göre artı tarafları var bence...

Ben hep tek cocuk taraftarıyım ama abla abi kardeş sanki iyimis gibi düşünmeye başladım biz hep kalabalıktır söylemesi ayıp sadece kardeşler çocuklar falan derken boz 20 kisiyizde sanki aşiretin diyorum babama doğusunda değil ama 😁

ben de kocam da iki kardeşiz. benim 3 çocuğum var diye herkes ooo falan diyo. sanırsın 9 tane doğurdum

ama pişman mıyım asla :) sadece yetememek üzüyor ara sıra. hepsiyle tek tek tam kapasite ilgilenebilmek isterdim

0 oy
önce (850 puan) tarafından

Ben hep iki istiyordum şükürler olsun iki tane var zorlandigim zamanlar oldu ama ilkimi buyuturken daha cok zorlanmistim ikincide tecrubeli oluyorsun birbirleriyle oynamaya basladilar simdi arada kavgalar olsa da iyi ki diyorum he daha fazlasini ben de kaldiramam ama iki ideal bana gore.

önce (43,413 puan) tarafından

Şuan yaşadığım yerde herkes 3 4 çocuk yapıyor başta banada cahilce geldi maddi manevî yetemiyorlar ne alaka falan diyordum sonra baktim kalabalık aile çocuk seviyorlar yapıyorlar pes peşe dedim senjn haddine değil daha o şekilde düşünmedim hiç yapmak isteyen yapsın ben psikolojik olarak yetemem bünyem kafam ne gebelik ne çocuk kaldırmaz diyorum çekiliyorum isteyen de yapsın dogursun yargılamak bize düşmez 

önce (43,413 puan) tarafından

Kim o kızlar ya banada söyleyin 

Nurella katiliyorum ben mesela gurbetteyim yalnizim bi komsu abla var o da benim gibi gurbette cocuklari 4 tane buyutmus evlendirmis surekli cocuklari torunlari gelip gidiyor baska hic kimseye ihtiyacim yok diyor bazen imreniyorum hosuma gidiyo belki cok zorlandi ama su an mutlu kalabalik ailesiyle bende yetebilecegime inansam yapardim belki yalnizlikta zor. Herkesin fikrine saygi duymak lazim. Ben isim vermeyeyim ya gecti gitti o zaman hamiellil hormonlariyla neredeyse aglayacaktim ama 🤣

Ya dün piknik alanına gittik basket maçı yaptık  arkasından yakartop oynadık 😂 gerçekten özellikle piknik çok eğlenceli oluyor çocuklarım büyüdü şükür 14 12 10 yaşındalar en küçük te araba götürdük onu sürdü.

Çocuklar ortaya geçti eşimle ben vurmaya çalıştık 😂 yani çok şükür bu günlerimize

Ne güzel maşallah Rabbim size bağışlasın her konuyu karamsar ve önyargili bir sekilde karşılamasak sorun yok aslinda ,☺️

0 oy
önce (769 puan) tarafından

Yap bı tane daha , bende ilk çocuğum da anladım 

Kimse çocuğumla oynamyordu küçük dye hep uzaktan izliyordu sırf onun için ara fazla koymadan yaptm 

Çok şükür elhamdülillah büyük çocuğum 8 küçüğüm 5.5 yaşında sürekli birlkte oynarlar 

Bence kardeş şart yarın öbür gün göç edip gittiğmzde yanlz kalmzlar

0 oy
önce (356 puan) tarafından

Benim kızım da çok ağlıyordu biri eve gelip gitiği zaman o yüzden. İki kardeş oynuyorlar kim gelirse gelsin artık aglamıyor çok şükür 

Sende 1 tane daha yap kardes kardes oynasınlar 

Nasil yapayim bacim 47 yaşındayım ha deyince çocuk olsa keşke bu yasta😊

önce (356 puan) tarafından

Olur kız niye olmasın gencsin.  Ne var yaşında yeterki iste 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

İkinci çocuk kararı alırken nelere dikkat edilmeli?
İkinci çocuk kararı alırken öncelikle ailenin maddi imkanları, ebeveynlerin duygusal hazırlığı ve zaman yönetimi kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuklar arası yaş farkının gelişime etkileri, evdeki mevcut düzenin değişmesi ve bakım sorumluluklarının paylaşımı gibi konuların planlanması, kararın sağlıklı bir şekilde alınmasını sağlar.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Tek çocuk mu iki çocuk mu daha doğru bir seçimdir?
Bu sorunun tek bir doğru cevabı yoktur çünkü her ailenin yaşam tarzı ve beklentileri farklıdır. Tek çocuk sahibi olmak daha fazla bireysel ilgi ve ekonomik esneklik sağlarken, iki çocuk sahibi olmak kardeş ilişkisi sayesinde çocukların sosyal gelişimine ve paylaşma becerisi kazanmasına önemli katkılarda bulunabilir.
Kardeş sahibi olmak çocuğun sosyal gelişimini nasıl etkiler?
Kardeş sahibi olmak, çocuğun ev ortamında sürekli bir oyun arkadaşına sahip olmasını sağlayarak empati, paylaşma, çatışma çözme ve sıra bekleme gibi sosyal becerileri doğal bir süreçte öğrenmesine yardımcı olur. Özellikle model alma yoluyla dil gelişimi ve motor beceriler üzerinde olumlu etkiler gözlemlenebilir.
Çocuklar arasında ideal yaş farkı kaç olmalıdır?
Çocuklar arasında genellikle 2 ile 4 yaş arası fark, kardeşlerin gelişimsel seviyelerinin benzer olması nedeniyle oyun arkadaşlığı kurmaları açısından oldukça verimli kabul edilir. Ancak bu durum ailenin yaşam tarzına göre değişebilir; 2 yaş altı farklar yoğun bir bakım süreci gerektirirken, 4 yaş ve üzeri farklar kardeşler arası çatışmayı azaltabilir.
Tek çocuklu ailelerde sosyal beceri eksikliği nasıl giderilir?
Tek çocuklu ailelerde sosyal becerileri desteklemek için kreş, oyun grubu, park aktiviteleri veya kuzenlerle sık vakit geçirme gibi dış dünya ile etkileşimi artıracak yöntemler kullanılabilir. Düzenli sosyal ortamlara giren tek çocuklar, akranlarıyla kurdukları ilişkiler sayesinde kardeş yokluğunu oyun ve iletişim yoluyla başarıyla telafi edebilirler.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 131 göst.
24 Şubat 2026 Diğer kategorisinde persil (137 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 251 göst.
19 Eylül 2025 Diğer kategorisinde Gunes1997 (5,382 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 583 göst.
+1 oy
17 cevap 847 göst.

Kategoriler