Ünlülerin yardım kampanyalarındaki sorumluluğu nedir?

+3 oy
470 göst.
önce Diğer kategorisinde (8,066 puan) tarafından

Gündem yine Ahbap ve Haluk Levent. Konunun neresinden tutsan elinde kalıyor.

Ben burada yapılan yardımları tartışmayacağım. Benim derdim, deprem günlerinde ekran ekran gezip “Ahbap’a destek olun” diye çağrı yapan sanatçılar, gazeteciler ve fenomenler.

Bugün ifadeye çağrılınca ağız birliği etmiş gibi tek cümle kuruyorlar:
“Biz Ahbap’a para göndermedik, bağış yapmadık.”

Siz göndermediniz de; kumbarasını boşaltan çocuktan, maaşını gönderen emekçiden, elindeki son kuruşu umut diye bağışlayan insanlardan ne istediniz?

İnsanları yönlendirirken en önde, iş hesap vermeye gelince en arkada duruyorsunuz.

Bir kez daha gördük ki, hiçbir fenomeni, hiçbir sanatçıyı ve hiçbir gazeteciyi sorgulamadan referans almayın. Reklamını yaptıkları her şeye körü körüne güvenmeyin. Çünkü çoğu zaman onların önceliği sizin güveniniz değil, kendi çıkarlarıdır.

Onları ünlü yapan da, kazandıran da biziz. Bunu unutmayın.

13 Cevaplar

+2 oy
önce (4,762 puan) tarafından

Ben bu konuda gerek bu siteden gerek çevremden çok tepki aldım hep söylerdim yine söylüyorum derneklere aracı kişilere bağış yapmayın her ilin ilçesinde yardıma muhtaç bir sürü insan var gidin kapılarına yapın yardımınızı iyiliğinizi hayrınızı kaldırın o güzel poponuzu arayıp bulmak neden bu kadar zor bazı insanlar ugraşmak istemiyor çevremde yok diye kestirip atıyorlar oysa googleye gecekondu mahalleleri bile yazınca bir sürü yer çıkıyor muhtarlıklardan öğrenmek hiç zor değil zor olan insanımızın üşengeçliği

önce (8,066 puan) tarafından

Aynen öyle, bir de fenomenlerin önerdiği her şeyi almaya çalışan insanlara çok kızıyorum. 

önce (4,762 puan) tarafından

Ahbapa başta bende güvendim yardım yaptım şuan detay vermek istemiyorum bazı şeylerden dolayı 3 ay önce geri çekildim burda önceden çok yazdım kendiniz bulun diye zorla dernek dye direttiklerinde ahbap dedim o zaman bile pişman olup ertesi günü yorumumu sildim vebal almamak için hele kurban zamanı yediğim linçlerin hesabı yok olsun benim vicdanım rahat aracı olmadım hiç değilse neden insanlar kendilerine güvenmek yerine başkalarının sözlerine inanıp başkalarının aklıyla hareket ederler anlamıyorum bilmem hangi fenomen bu ürünle birşey oldu diye nasıl sorgusuz sualsiz inanırlar aklım almıyor neden diye sordugumdada bir cevap bulamıyorum açıkçası

Yardımın en makbulü gideceksin bulacaksın elinle yapacaksın. Aracı hep şaşıyor. Bir ara deniz feneri vardı. Onlar da şaştı. Bugün ahbap konuşulduğu için ahbap diyoruz yani geçmişte çok örnek var. 

-Reklam-
+2 oy
önce (14,096 puan) tarafından

X kişiler tarafından geldiği söylenen yardımların gelmediğine bi şekilde ulaşanlarında asla ihtiyacı olanlara gitmediğine yemin edebilirim muhtarlar ve yakınları artık beklemekten kurtlanan bakliyatları tarihi geçen temizlik malzemelerini çöpe atıyor geçen gün bir köy muhtarı eşime 10 tane banyo havlusu 4 5 tane pantolon vermiş durumu olmadığı için konteynerde kalmak zorunda olanlara verdik Ankara'daki torununa bez stoklayanda gördüm eniştesi muhtar olduğu için giysi dolabını yenileyende üstelik evleride zarar bile almamıştı konuşsam olmuyor sussam gönül razı değilde işte 

Böyle durumlarda aç gözlü çok insan ortaya çıkıyor. Burada bile toplanan eşyalardan evine alıp giden insanlar oldu.  

+1 oy
önce (1,069 puan) tarafından

Bizim ülke dışında dünyanin hicbir yerinde fanatizmin bu kadar yoğun yaşandığını zannetmiyorum ciddi bir saflik ve boş iş merakımız var bir sürü balon şişiriyoruz boyle onlar da benliklerini şaşırıyor bizler de cok fazla anlam yüklüyoruz bu siyasetci olur şarkıcı,oyuncu,fenomen ne ararsan sadece viral olan 2 dk'lık bir video sayesinde bile bir tv kanalına oradan fenomenliğe ve zenginliğe adım atabiliyorsun bu korkunç bir yozlaşma ve böyle tehlikeli oluşumlara sebep oluyor.Ben hicbir zaman kısıtlamalardan hoşlanmadim dogru bulmuyordum ama bence şu saatten sonra sosyal medya kısıtlamalari veya başka calismalar yapilmali dini onu bunu kullanarak bir seyler yapmaya calisanlari gözaltina aldiklarinda iyi olmuş diyip geciyorum artik.

O zatın tüm hesapları silindi. 

Halo etkisi diye bir şey var hale denir. Tam da etkinin altında kalıyor insanlar 

+1 oy
önce (10,389 puan) tarafından

Herkes kendisini aklama derdinde maalesef. Avukatları böyle demelerini istiyor. Devir değişiyor ve biz şahit oluyoruz. Alıştığımız yüzler, isimler bir bir gidiyor. Ya vefat ediyorlar ya bir şekilde al aşağı oluyorlar. Son 1 yılda ne çok ünlü vefat etti farkında mısınız? Bu işler böyledir. Birileri dünyayı yönetir. İnsan mühendisliği ile. Bunun da en önemli ayaklarından biridir medya. Medyada alıştığımız ne kadar yüz varsa hepsi gidecek yenileri gelecek. Tarkan, Cem Yılmaz, Demet Akalın... Aynı şekilde bilim ve iş dünyasından da isimler el çektirilecek. Miadı dolan, projesi biten gidecek. Haluk Levent de bu isimlerden biriydi. İşi bitti fişi çekildi. 

Zamanında da deniz feneri furyası vardı onun da sonu çok vahim bitti.  Dikkatimi en çok şu durum çekiyor. Ekranlar ( tv, telefon, bilgisayar) insanların algısını fazlası ile yönetiyor. Sorgulamayı öğrenmeliyiz her konuda tabii doğru bilgi erişimi de biraz zorlaşıyor. 

Sana şöyle söyleyeyim. Eşim bu yardım fenomeni olan birkaç kişi hakkında bir şey söyledi. Eşimin söylediklerini sorguladım ki eşim onların ne olduğunu en yakından tanık olan kişi. Tepkim aynen şöyleydi;

“Yok canım daha neler ama adam herkese yardım ediyor.” 

Maruz kalıyoruz onlara yaptıklarına o bizi görmüyor lakin biz onu tanıyoruz tek taraflı yakınlık hissi onlara daha çok güvenmemizi sağlıyor. Bu nedenle yaşadığımız hayal kırıklıkları. 

0 oy
önce (9,377 puan) tarafından

Dediklerine sonuna kadar katılıyorum para vermedim vermemde daha önce bide dolandırıcılıktan hapis cezası almış birine asla güvenmem izmir marşı söyledi diye kahraman ilan edildi milletin duygu ve inançları ile çok kolay oynuyorlar ve milletimizde hemen kanıyor az çok demeden herkes bağış yaptı kaç bin kişinin vebali var üzerlerinde

+1

Hepsi biliyordu Haluk Levent’in nasıl biri olduğunu şimdi vatan millet Sakarya 

önce (9,377 puan) tarafından

Öğle olur zaten hemen vatansever olurlar kandırıldık derler ne bunları nede şu acayip fenomenleri takip edip onlara para kazandırmam beş kuruş param geçsin istemem kişiği bozuk insanlara yeni gelen nesilin bozulmasın da onların payı çok büyük

0 oy
önce (3,689 puan) tarafından

Sanatçılar göz önünde diye güven sağlıyor zannediliyor ama depremde bende urfadaydim ve çok yazık kadın öğretmen kocasida gardiyandi depremzedelere dağıtılan ne varsa almışlardı evlerine cenazemiz vardı ev slguk diye getirmiş ısıtıcı bana istemedim dedim ben onu kullanamam bide benle tartıştı sonra neyse Allah görüyor çıkartıyor işte 

Açgözlü insanlar işte

önce (3,689 puan) tarafından

Vallahi öbür taraf çok çetin geçecek yoksa bu dünyada ye babam ye ye sonu yok neyle gelirsen gel kul hakkıyla gelme diyo

0 oy
önce (193 puan) tarafından

Biri geçen şey dedi Haluk Leventin aslında nasıl biri olduğunu biliyordum arkadaşıma da yanlış yaptı vs. Misal Oğuzhan Uğurun gözaltına alınmasına karşı çıkanlar var onun suçu yok o yemedi para diye. Bu konuda yorum yapıp oğuzhan uğurun hakkına giremem ama kendisi ifadesinde haluk Leventin yanlışlarını 2023te gördük ve ilişkimizi kestik demiş. Atilla taşı arayıp abi ben onun neler yaptığını anladım ama linç edilmekten korktum ve sustum demiş. Yani o kadar emek para çöp oldu ama linç edilmemek için susmak bile suç değil midir? Bu şeye benziyor; bir cinayetin işlendiğini görürsün ama cinayeti işleyen ya sevdiğin biridir ya bana da zarar gelmesin diye susar katilin kim olduğunu saklarsın. Bu cinayeti işleyen kadar olmasa da büyük bir suç değil midir? Üzülüyorum bütün sanatçılar o gün çıkıp Ahbap deyip şimdi de evet biz para yollamadık uzak durduk diyor. Olan yine halka oldu. 

Ben burada da görüyorum. X fenomen şu kahveyi önerdi veya çocuğuna şu vitamini kullanmış diye post açıyorlar. Diyorum ki “güvenmeyin” onların tek derdi cepleri

önce (32,138 puan) tarafından

Kız Kadir Ezildi ne kadar sevilen biri ürün tanıtırken kapanmadan Eşeğin s...ni alırsınız demiş de yayına yansımış ama sorsan kanaat önderi gibi onlar ne tavsiye etse koştur koştur alan bir kitle var 

Zaten fenomenlerin peşinden gidenlere müstehak ya her şey. 

Ne idiği belli olmayan insanlar bugün ülkenin en iyi şartlarında yaşayan insanlar. İğne ile zayıflayıp kahve kür detoks öneriyorlar. Sonra karaciğer böbrek iflas. 

Kendileri tanıttıkları markalardan aldıkları parayla daha orijinal yüksek kaliteli ürünleri kullanıp, saf insanlara da daha düşük kanserojen oranı yüksek kalitesiz ürün almaları konusunda önayak oluyorlar. Fenomenler sanatçılar hepsi... Kadının hesabına bakıyorsun 3 milyon takipçisi var. Bu kadın size ne veriyor da takip ediyorsunuz... 

0 oy
önce (32,138 puan) tarafından

Bende normal bir yardım derneği sanıyordum güveniyordum o yüzden yardım yaptım diyenler gözümde daha değerli 

önce (15,530 puan) tarafından

biri de çıkıp gerçekten inandım güvendim demedi ya, gerçekten 

önce (6,275 puan) tarafından

Darbe bir oyundu, olan gencecik insanlara ve askerlerimize oldu kendi çıkarları uğruna. Haluk da iyi para çaldı. Ailem dahil hepimiz yollamıştık. İnsanların ahında boğulsunlar suçlular adiler

He Amerika’dan konuş konuş bizim başımızı yak😂😂😂

önce (6,275 puan) tarafından

Vallahi orada da paylaşım yapardım hep buraya gelmeden önce 🥲 ama gitgide daha beter oldu ülke

Ya hepimiz biliyoruz neyin ne olduğunu ama sindirildik 😏

0 oy

maalesef çok yönlü bir sorun, çok derin. 

ben güvendim yardım da yaptım. pişman mıyım evet çok. 

çünkü insan birilerine güvenmek istiyor bir yerden yara alınca sığınacak yer arıyor. ahbap da bu şekilde büyüdü. aslında burada suçlu bambaşka (hepimiz biliyoruz) da neyse

ve evet ahbap destekçisi görünen çoğu ünlü biz aslında tanımıyoruz, biz bağış yapmadık vs

e bizi niye kandırdınız? ne farkınız kalıyor o zaman? 

ünlü, fenomen camiası gerçekten kendilerinden başka kimseyi düşünmeyen, toplumsal olaylarda sanki ilgiliymiş gibi 2 paylaşım yapıp toplum vicdanını rahatlatan sahte insanlardan ibaret. 

sağlıklı yaşam adı altında yaptığı şeyleri takipçilerine de yapın diyen çok ünlü bir eski oyuncu, bu sistem bende yaramadı ben aslında sağlığımı kaybettim size demedim diyebiliyor. 

fenomenlerin zaten çıkardıkları ürünleri kendilerinin kullandıklarını hiçbir zaman düşünmedim. yılların markaları uzun uğraşlar sonucunda bir formül üretip ürün çıkarırken, türlü türlü denetlemelerden geçerken bunlar çatır çatır ürün yapıyor satıyor. hepsi de patır patır dökülüyor yavaş yavaş. 

Gözdecim sorun belli ama o konu da maalesef çözümü basit de işte desi var. 

Maalesef göz önünde olanlara ilah gibi tapan insanlar var. Ha şu var zamanında deniz feneri vardı o da bir ahbap gibiydi. Dernekler amacını aşıyor. Eşim Haluk Levent’in ne halt olduğunu bildiği için asla yardım yapmadık zaten deprem zamanı eşim ve arkadaşları sahadaydı o nedenle yardımlarımız ilk elden oldu. Fenomenler sosyal çürümeyi başlatan kişiler, uzak durmak gerekir. 

hiçbirini takip etmiyorum. en son danla bilic, yaptırdığı estetikler hayatına mal olacak nerdeyse, kaç kere popodan ameliyat olmuş eski haline dönmek için. Kimbilir kaç kişi onun yüzünden heveslendi o masaya yattı

0 oy
önce (6,342 puan) tarafından

Çok haklısın. Yardım toplama zamanı ekranlarda gördük fakat bağış yapmadıklarını açıkladıklarında şaşırmıştım,nasıl yani, diye😕

Tek sorun halkın sorgusuz sualsiz güven duyması da değil ama, devlet kurumu neredeydi? Neden denetlemeler daha katı ve tutarlı olmadı? Derneklere neden düzenli olarak kazanç-harcama gibi işlemlerinin açıklanması zorunlu kılınmıyor? vs vs diye uzar liste. 

Dediklerin doğru. Bence Haluk Levent’i biraz serbest bıraktılar ki patlaması daha sansasyonel olsun gibisinden. Zaten kendisi de diyor ya “ beni gözaltına almasalardı parayı yerine koyacaktım.” Denetim zamanı parayı yerine koyuyor sonra hooop cebe. Deprem yardımları depolarda çürümüş be insafsız dağıtsaydın ya. 

Hani deve boyun hesabı, neresi doğru ki denetimler doğru olsun. 

önce (8,206 puan) tarafından

Bir yerde çıkar çatışması yaşamışlardır da ondan şimdi patladı. Kim kimin tavuğuna kış dedi bakalım da bunlar yaşandı bilmiyoruz ki. Hiç fark edilmemiş olur mu o kadar paralar sürekli giriyor çıkıyor bir şeyler dönüyor anlamamaları mümkün mü? 

önce (6,342 puan) tarafından

Birilerinin, bir yerlerde sustukları, göz yumdukları, saman altından su yürtütükleri belli zaten... Yoksa dediğin gibi bu kadar yüksek meblağlar dönecek de, kimsenin haberi olmayacak... 

0 oy
önce (27,359 puan) tarafından

İnsanların içlerinde azıcık kalan güveni de bu olay bitirdi  . Ben göndermedim hiç tercih etmedim. Kendi çevremde yardıma ihtşyacı olan insan çok. Onlara vermeyi tercih ediyorum. Deprem zamanı da tanıdıklarımızın bizzat tanıdıklarına verdik. Ama haluk Levente  gerçekten güvenmiştim. 

Haluk Levent tamam da ahbapa bağış toplayanlara ne demeli?

Bir tanesi bile bağış yaptım bilmiyordum demedi. Şimdi hepsi devlette devlet modunda. Totoları yemedi tabii. 

önce (27,359 puan) tarafından

Yemez bacım. Herkes kendi totosunun derdinde

0 oy
önce (5,189 puan) tarafından

Nerde çokluk orada bkluk ben hiç inanmamıştım ozellıkle şu tvde milyonlar toplanması fln buna bıle ınanmamıştım ve yardımda etmemiştik ztn sonra malum yer çadır olayını duyunca hepten sogudum 

Ya birçoğu göndermemiş ekrana çıkıp iyi reklam yapmış. 

önce (5,189 puan) tarafından

Belliydi oyle olacagı sadece göz boyadılar egerki o kadar yardım gercektn yapılsaydı şuan bile koyteynrda kimse kalmış olmazdı herkes dört dörtlük evine kavuşurdu allah sorsun yarınlar yokmuşcusuna göz boyamaya reklam yapmaya devam etsinler vurdukları yerden bir gün kırılacaklar

0 oy
önce (7,246 puan) tarafından

Benim ailem malatyada evimiz toprak ev  depremde odanın bir duvarı komple yarıldı yardım basvurusu yaptık gelip baktılar yikilmamis tam dediler 🙂halbuki köyde daha önceden yıkılmış olan harebe evlerin sahiplerine konteyner verdiler ve deprem yardımı yaptilar ev sahibinin de işine geldi tabi halâ Bizim duvar öyle duruyor dediğiniz gibi @Soslu tavuk bazı yardımlar yerini bulmuyor 

Canım Konya’da toplanan bağışların içinden iyileri seçilip evlere götürülmüş. Ben ne diyeyim? Ah ah 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Sosyal medya fenomenlerinin yardım kampanyalarındaki sorumluluğu nedir?
Sosyal medya fenomenleri ve sanatçılar, bir yardım kampanyasını tanıtırken veya destek çağrısı yaparken toplumsal güveni temsil ederler. Yasal sorumlulukları, bağışların şeffaf bir şekilde yönetilmesini ve kamuoyunu yanıltıcı beyanlardan kaçınmayı kapsar. Bir kişi veya kurumun güvenilirliğini teyit etmeden kitleleri yönlendirmek, etik açıdan ciddi bir sorumluluk yüklemektedir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Bir yardım kuruluşu seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Güvenilir bir yardım kuruluşu seçerken öncelikle kuruluşun resmi izinlerini ve denetim raporlarını incelemek gerekir. Bağış yapmadan önce kurumun geçmiş projelerini, şeffaflık politikalarını ve kamuoyundaki güvenilirliğini sorgulamak önemlidir. Sadece ünlülerin tavsiyesine dayanmak yerine, kurumun resmi web sitesindeki veriler ve bağımsız haber kaynakları üzerinden doğrulama yapmak en sağlıklı yöntemdir.
Bağış yapılan kurumların denetimi nasıl yapılır?
Türkiye'de yardım toplayan kurumlar İçişleri Bakanlığı ve ilgili valilikler tarafından denetlenmektedir. Yardım Toplama Kanunu kapsamında faaliyet gösteren her kurum, bağışların nasıl harcandığına dair hesap verebilirlik ilkelerine uymak zorundadır. Bağış sahipleri, kurumun faaliyet raporlarını inceleyerek veya CİMER üzerinden bilgi edinme hakkını kullanarak denetim süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Dijital mecralardaki yardım çağrılarına nasıl yaklaşılmalıdır?
Dijital mecralardaki her yardım çağrısına körü körüne güvenmek yerine, çağrıyı yapan kişinin veya kurumun geçmişi dikkatle incelenmelidir. Özellikle duygusal yoğunluğun arttığı kriz dönemlerinde, kişisel yönlendirmelere karşı temkinli olmak ve bağışın doğrudan resmi kurumsal kanallar üzerinden yapılması dolandırıcılık riskini minimize eder. Sorgulama yapmak, bağışçının en temel hakkıdır.
Ünlülerin yardım kampanyalarına desteği yasal bir bağlayıcılık taşır mı?
Ünlülerin bir yardım kampanyasını sadece sosyal medya üzerinden paylaşması, hukuki olarak o bağışın sorumluluğunu üstlendikleri anlamına gelmez. Ancak, eğer bu ünlüler bağışların toplanması, yönetilmesi veya aktarılması sürecine bizzat dahil olmuşlarsa, o zaman yasal sorumlulukları doğabilir. Yalnızca reklam veya destek çağrısı yapmak, çoğu durumda hukuki bir sorumluluk oluşturmasa da etik bir sorumluluk taşımaktadır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
10 cevap 757 göst.
30 Haziran 2021 Diğer kategorisinde ☻❣îpek❣kozalağı ❣☻ (12,272 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 366 göst.
7 Şubat 2023 Alışveriş-Hediye kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
9 cevap 713 göst.
0 oy
12 cevap 570 göst.
7 Şubat 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu

Kategoriler

1,515,336 soru

24,709,554 cevap

369,337 kullanıcı