İlk defa kışlık hazırlığı yaptım, daha neler stoklamalıyım?

0 oy
456 göst.
önce Aile & Aşk kategorisinde (2,135 puan) tarafından

Arkadaşlar bu sene hayatımda ilk defa bir hevesle kışlık hazırlığı yapmak istedim. Gerçekten 0 bilgi ile giriştim sonuç hem istediğim gibi oldu hemde hiç beklemediğim şekilde sonlandı 😄
8 kilo aldığım domatesten 15 kavanoz menemen çıkar diye beklerken 6 yı zor gördüm. Tüm gün sabah başladım gece yarısına kadar  onunla uğraştım bu kadar az çıkacağını hiç düşünmedim. Bir de 3 er kilo patlıcan ve kapya közledim sos gibi hazırlayıp kavonozladım. Onlarda 5 şişe çıktı. Yani elimde bişeyler var ama bu kadar uğraşıp kendime yorduğuma değdi mi bilmiyorum 😄 allahtan kapaklar hiç açılmadı hepsi sağlam oldu.
Ha bir de 2 kilo taze fasulye 2 kilo bamya attım buzluğa.
Aklınıza gelen başla kış hazırlığı var mı sizin bu kışı hamile geçireceğim için bir şeyler stoklamak istiyorum 🥲

9 Cevaplar

0 oy
önce (14,521 puan) tarafından

30 kilo domatesten konserve 

15 kilo patlıcan 

13 kilo kırmızı biber 

4 kavanoz kahvaltılık sos 

Tarhana 

Kornişon ve süs biber turşusu 

Bamya , yeşil fasulye buzluğa 

Dolma kurutmadım var diye 

Bir ip biber dizdim sadece tuzlu yoğurt kaldı yapılacak 

önce (2,135 puan) tarafından

Maşallah gerçekten büyük emek. Bende kendi yaptığımı çok görüyordum 8 kilo domates aldım diye 😄

önce (933 puan) tarafından

Tuzlu yoğurtla ne yapıyorsunuz acaba hıc duymamıştım merak ettim ☺️

önce (14,521 puan) tarafından

Kahvaltıda yiyoruz canım çorbasınıda yapıyoruz 

önce (933 puan) tarafından

Yöresel galiba  İnternetten baktım merak edıp😊

-Reklam-
0 oy
önce (16,239 puan) tarafından

domates kaynattıkça azalıyor baya 😂 

ben domates yapacam bu sene sadece, diğer konserveleri sevmiyorum 

geçen yaz 100 kilo domates yaptım, hala bitmedi. o yüzden bu sene 70-80 kilo yaparım 

kapya biber közleyip, buzluğa atacam

bezelye, barbunya var azıcık, metrodan biraz daha alırım. bir de meyve dondurdum vişne, ahududu, böğürtlen, çilek smotielerde güzel oluyor. 

100 kilo domatesin yanında benim 8 kilo domatesimin eziliği… yukarıda 30 A şaşıdım sen 100 diyorsun herhalde bir hafta falan sürüyordur yapması 10 kişi ile 😄 maşallah 🧿 

tek başıma günde 25 kilo yapıyorum, eşim kapaklamakta yardıme eder, doğrama işini beceremez pek😅

biz yiyoruz ya, burda ben 10 kilo yapıyoruz diyenleri duyunca şaşırmıştım, nasıl yani diye😂

hiçbir şey yapamazsam domates çorbası yaparım, fırın yemeklerine koyarım falan 😂😂 

Postu açtıktan sonra gidip 2 kilo şeftali ile konsantire meyve suyu yaptım birde 2 kilo kiraz ın çekirdeğini çıkarıp buzluğa attım 😄 bana hep annem veriyordu hiç kendim yapmamıştım

ben buzluğa attım şeftali, arada kaynatırım yaparım diye😂 

0 oy
önce (715 puan) tarafından

Domates sos yapacağım konserve her sene 80 konserve yapıyorum anca yetiyor 

Salça yapacağım 

Kuru dolmalıklarım var yapmadım bu sene 

Tarhana 

Bamya attım buzluğa 

Başka da bişey yapmıyorum

Ben genelde buzluk hazırlıkları çok yaparım 2 küçük çocukla kolaylık oluyor 

Chescake börek kurabiye içli köfte çiğ köfte nohut haşlayıp koyarım

Tatlı çeşitleri yaparım baklavalık yufkadan midye bülbül yuvası baklava gibi hazırda çok pratik oluyor

Yuvarlama falan yaparım mantı yapar atarım 

Dondurucum yok buzdolabın buzluğuda çok bişey almıyor bende içli köfte yapmak istiyordum 

0 oy
önce (247 puan) tarafından

Salça yapcam 

50 kilo domates alıp konserve yapcam 

Fasulye bamya kabak birazda dolma biber ve normal biber  kuruttum azdaha dolma biber ve biber alcam yetmez 

Eristem yok onu kescem köyden 50 kilo un geldi yufka yap diyirlar ama onu yapmam çok zahmetli 

Unlu işlere hiç girişemem ne el becerim ne gücüm var helal olsun size 🥲

0 oy
önce (1,063 puan) tarafından

Bende menemen yapmayı düşünüyorum ama  kavanozlar  bni korkutuyor geçen sene yapıp buzluğa atmıştım bu sene  kavanoz yapmayı düşünüyorum  ama  korkuyorum biraz  cesaret edemiyorum  

Bana annem şişesi bittiği için biraz buzdolabı poşetine konuşmuş menemen vermişti ama onu çözdürmekte çok zahmetli çok sulanıyordu tadı da değişmişti

0 oy
önce (32,923 puan) tarafından

Daha yapmadım ama domates ve kapya biber közlemesi mutlaka yaparım bu sene turşu yapmayı düşünüyorum ( genelde olmuyor benimkiler) bir de yapabilirsem sos tarzı bir şeyler yapmak istiyorum reçel yaptım biraz da mecburiyetten vişne erik attım dolaba 

önce (247 puan) tarafından

Biber kozlemesini nasıl yapıyorsunuz canım ben közleyip temizleyip az az dolaba atıyorum 

Ben közlenmiş halini buzluğa attım onunla soslu bir şeyler yapanlar var ama ben bilmiyorum 

Bende köz patlıcan ve köz kapya biberi zeytinyağı sirke sarımsakla sos yaptım çok güzel oluyor öyle tadı 

Ölçü verir misin canım deneyeyim 

0 oy
önce (283 puan) tarafından

Bamya, fasulye , türlü,menemen, küp küp domatesl, süt Mısır, erik hoşafı, şeftali hoşafı, kurutma bamya patlıcan falan , üzüm yaprağı, bide turşu falan oda bu 2 hafta sonra turşu yapicam 

Turşu bende istiyorum ama o domatesten daha zahmetli sanırım 

0 oy
önce (2,138 puan) tarafından

Kiz sen 8 kilo domatesi ne ladar zamanda yiyon da bi kis yetecegini dusundun bi de konsantre oluyo 6 sise yine iyi cikmis yarim ltlik kavanozlara 1er kilo cikiyo tam 15 kavanoz istiyosan 15 kilo domates alman lazimdi senin kavanozlar 1 ltlik buyuk ihtimalle onlara 30 kilo alman lazim kapaklara guvenme sonrada acilabilir ara ara yine kontrol et 

Patlican da koyabilirsin domatesleri kavurup icine dograyip suda beklettigin patlicanlar eklersen yemeklik kup kup ya da halka halka dograr kizartirsan musakkalik ortasini kesip kizartirsan da karniyariklik olarak koyabilirsin tavuk gogsunu kup kup dograyip soslarsan ya da soslamadan aralarina sogan biber domates etmkleyerek sislere dizersen tavuk sis yaparsin kofte yogurup koyabilirsin normal kofte olarak ve misket olarak 2 farkli sekilde patlican ve kapya biberleri kizartik ayti ayri onlari da kavanozlayabilirsin kuru dolmalik biber ve patlican kurutabilirsin sarma dolma yapip koyabilirsin yaprak sarmasi ve biber kabak patlican doldurup koyabilirsin icli kofte manti yapabilirsin eriste kesebilirsin sivri biberleri kurutup kavurmalik olarak kullanabilirsin ben cok severim kahvaltida borek pogaca kurabiye yapip koyabilirsin buzluguna cikarip hizlica pisirirsin daha baska bisey gelmedi aklima tursu kurariz mevsimi gelince 

İçli köfte ve turşu da yapmak istiyorum ama dondurucum yok buzdolabı doldu bile nerdeyse . Erişte mantı yufka imkansız yapamam 🥲

önce (2,138 puan) tarafından

Icli kofte cok yer kapliyo haberin olsun manti da ne var kiz bende yapamam acamam diyodum ilk denemede becerdim yaparsin korkma 

0 oy
önce (5,268 puan) tarafından

Menemen cok zahmetli ya ben gecen sene bol yapmışım sjsjsjs bu senede ıdare etcek beni

Evet çok zahmetliymiş ben perişan oldum 8 kilo domatesle 😄

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Domates konservesinden neden beklediğimden az menemen çıkıyor?
Domatesin su oranı yüksek olduğu için kaynatma esnasında ciddi oranda fire verir. 8 kilo domatesten 15 kavanoz almak yerine, domatesleri iyice çektirip suyunu süzerek konsantre hale getirirseniz daha verimli bir sonuç alırsınız, ancak ev yapımı soslarda kaynama payı %50 civarında bir azalmaya neden olabilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Hamilelik döneminde kış hazırlığı yaparken nelere dikkat etmeliyim?
Hamilelikte yorucu mutfak işlerinden kaçınmalı ve uzun süre ayakta kalmamalısınız. Mümkünse sebzeleri temizleyip çiğden dondurucuya atmak, uzun saatler ocak başında konserve kaynatmaktan çok daha pratiktir; ayrıca güvenli konserveleme için kavanoz kapaklarının mutlaka yeni ve vakumlu olduğundan emin olmalısınız.
Kış için buzlukta hangi sebzeler nasıl saklanmalı?
Taze fasulye ve bamya gibi sebzeleri saklamanın en iyi yolu şoklama yöntemidir. Fasulyeleri 3-4 dakika kaynar suda tutup ardından soğuk suya atarak, bamyaları ise limonlu suda hafifçe haşlayıp kurulayarak buzdolabı poşetlerinde uzun süre taze şekilde saklayabilirsiniz.
Kışlık közlenmiş patlıcan ve kapya biber sosu nasıl bozulmadan saklanır?
Közlenmiş sebzeleri saklamanın en garanti yolu porsiyonluk poşetleyip dondurucuda tutmaktır. Eğer kavanozlayacaksanız, ürünlerin sıcakken doldurulup kapakların sıkıca kapatılması ve kavanozların ters çevrilerek oda ısısına gelene kadar beklenmesi, vakumun tam oluşması için kritik öneme sahiptir.
Kışlık hazırlık yaparken zamandan nasıl tasarruf ederim?
Kışlık hazırlığı yaparken tüm işi tek bir güne sığdırmak yerine sebze türlerine göre günlere bölebilirsiniz. Örneğin bir gün sadece dondurucuya atılacak ürünleri temizlemek, diğer gün ise konserve sosları hazırlamak hem yorgunluğunuzu azaltır hem de motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olur.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 907 göst.
16 Ağustos 2023 Yemek-Tarifler kategorisinde Aysegul&20 (9,256 puan) tarafından soruldu
0 oy
14 cevap 1,472 göst.
25 Temmuz 2026 Yemek-Tarifler kategorisinde DandiniDastana (52 puan) tarafından soruldu
+2 oy
4 cevap 369 göst.

Kategoriler

1,519,300 soru

24,760,625 cevap

372,800 kullanıcı

...