Morarmalı (Siyanotik) kalp hastalıklarında ortaya çıkan belirtiler:
Bebeğin dudaklarında ve parmak uçlarında (tırnak yatağında) morarma oluşması. Önceleri bu morarma ara sıra –özellikle bebek ağladığı zamanlar—hafif bir şekilde ortaya çıksa da giderek artmakta ve süreklilik kazanmaktadır.
Bebeğin ağladığı zaman, beslenmeden sonra, sabah uyanınca veya sıcak bir banyodan sonra “kendinden geçme” diye tarif edilen bir nöbet geçirmesi. Yüzünün beyazlaşması ya da morarma belirmesi, çevre ile ilişkinin kesilmesi ve gözlerin sabit bir noktaya takılı kalması. (Bu durum genellikle kısa sürelidir)
Daha büyük çocukların yorulduklarında morarması ve yere çömelme ihtiyacı duyması. Ailelere öneriler: Çocuklarında ortaya çıkan bu belirtiler karşısında ailelerin başvuracakları ilk kişi, çocuk doktoru olmalıdır. Doktor, şikayetleri değerlendirerek ayırıcı tanılar arasında başka bir hastalık durumu da olabileceğini hesaba katıp gerekli incelemeleri başlatacaktır. Ancak, kalp ile ilgili kesin tanının konulabilmesi için çocuğun bir çocuk kardiyologu tarafından görülmesi ve ekokardiografi incelemesi yapması gerekmektedir. Şekil altı: Ekokardiografi fotoğrafında, kalbin karıncıkları arasında büyük bir delik bulunduğu dikkati çekmektedir. Renkli karede, bu delik aracılığı ile kalbin sol tarafından sağ tarafına bolca kan geçtiği görülmektedir. Bu çocuğun, kalp destekleyici ilaçlar ile tedavi alınması ve ameliyata hazırlanması gerekmektedir.