1 su bardağı ılık süt
1 paket kuru maya (10 gram)
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı dolusu şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta beyazı (sarısı üstüne)
3-3, 5 su bardağı un
İç harcı için;
Dilediğinizi kullanabilirsiniz ben zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp küçük küçük doğradım.
Hazırlanışı
Merhaba ☺️
Ben en çok kuru maya ile poğaça yapıyorum ve inanılmaz yumuşak oluyor. Kuru maya ile poğaça yaparken en önemli nokta un ayarınız. Hamuru ele yapışır kıvamda kalacak uzun uzun yoğuracaksınız ve yoğurdukça hamur kendini toplayacak. Şekerli olduğu için ele yapışmaya devam eder bu yüzden elinizi yağlaya bilirsiniz.
Öncelikle sütünüzü ılıtın ve kuru maya ile güzelce çırpın, maya eriyince un hariç tüm malzemeyi ekleyin ve tekrar çırpın.
Unu yavaş yavaş ilave edin ben üç su bardağı +1 dolu kaşık ilave ettim ama unun kalitesine göre değişir.
Hamur kendini toplamaya başladığında hala elinize çok yapışıyor olacak kaşık ile az az ilave edin ve yoğurun yoğurdukça hamur toplanır.
Elinizi yağlayın ve yoğurmaya devam edin. Hamur toplandığında üzerini kapatın.((Ben Fırını 40-50 de ısıtıp içinde mayaladım on dk sonra çıkarttım. Zaten fırında çok kabarıyor. ))
Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içine zeytin koyup kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 180-200 derece fırında pişirin.
Hamur az oluyor. Ben 12 tane poğaça çıkarttım çünkü ceviz büyüklüğünde koparttım. Ceviz büyüklüğünde kopartmama rağmen kabarıp kocaman oldular.
POĞAÇAYI YARIM SAAT AĞZI KAPALI ŞEKİLDE MAYALAMAN YETERLİ