AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ - Günlük beden bakımıyla ilgili olarak pak Nebî’nin (s.a.s.) üzerinde ısrarla durduğu bir husus, ağız ve diş temizliğidir. Bu durum kişinin sadece kendisiyle ilgili olmayıp ailesini, hatta tüm çevresini ilgilendiren bir husustur. Bir hadiste, ağız, burun ve diş temizliği, insanın fıtrî, tabiî bir gereksinimi olarak ifade edilmektedir (İbn Mâce, Tahâret, 8). Hz. Âişe, Peygamberimizin (s.a.s.) eve girdiğinde yaptığı ilk işin misvak kullanmak olduğunu (Müslim, Tahâret, 43) anlatırken Hz. Huzeyfe de onun (s.a.s.) geceleyin namaza kalktığında bile ağzını mutlaka temizlediğini aktarmaktadır (Buhârî, Cum’a, 8). Her abdestle birlikte dişleri fırçalamanın alışkanlık hâline getirilmesini öngören bir hadis-i şerifi ise şöyledir: “Eğer ümmetime –yahut insanlara– zorluk vermeyecek olsaydım her namaz vakti misvak kullanmayı onlara emrederdim.” (Buhârî, Cum’a, 8)
NAMAZIN FAZİLETLERİ - Namaz dinin direği, müminin miracıdır. Kişiyi kötülüklerden korur. Kur’an-ı Kerim’de “...namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor...” (Ankebût, 29/45) buyurulur. Peygamberimiz de “Bir kimsenin camide cemaatle kıldığı namaz, (cemaate gitmeyerek) yalnız başına kıldığı namazdan yirmi yedi derece daha sevaptır.” (Buhârî, Salât, 87; Ezân, 30) buyurmuşlardır. Resûlullah (s.a.s) “Cennette seninle beraber olmayı isterim.” diyen sahâbîye “Öyleyse çok secde ederek, bana yardımcı ol!” (Müslim, Salât, 43) buyurdu. “Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider, kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder, zararlı çıkar.” (Tirmizî, Salât, 188)