0 oy
132 göst.
Diğer kategorisinde (3,769 puan) tarafından
NEFSİN PANZEHİRİ: ORUÇ - Senelerce ibadet ve taatle meşgul olan bir derviş vardı. Ne zaman nefsine “sen kimsin, ben kimim?” diye sorsa nefsi başkaldırır, kibirle “sen sensin, ben de benim” dermiş.

            Derviş nefsini yola getirmek için yürüyerek Hicaz’a gider ve Kâbe’yi tavaf ederek yine zahmetli bir yolculukla memleketine döner. Ümitle nefsine aynı soruyu yineler: “Sen kimsin, ben kimim?” Ancak nefsi hâlâ yola gelmemiştir: “sen sesin, ben de ben”.

            Derviş serkeş nefsini oruçla yola getirmeye karar verir. Nefsini bir süre oruçla terbiye ettikten sonra sorar: “Sen kimsin, ben kimim?” Nefsi yemekten içmekten kesilmiş olmanın verdiği bitkinlikle nihayet beden zindanından kurtulmuş bir hâlde: “Ben yokum, sen sensin!” der ve derviş, nihayet söz dinlemez nefsini yola getirmenin çaresine vasıl olur.

            Mevlana bu hikâyeyi anlattıktan sonra nefsi açlıktan başka hiçbir taatin mağlup edemeyeceğini söyler. Bunun yolu da oruca devam etmekle mümkün olur. Oruç, kalpte gizli olan ilimlerin anahtarıdır. Ancak nefsine hâkim olanlara bu kapılar açılır.

Oruç gerçekten yapabilen çok şanslı sağlığı olup tutabilene, Nefsine hakim olup tutablne helal olsun 

3 Cevaplar

0 oy
tarafından
Aynen cnm rabbim o kullarından eylesin 
(3,769 puan) tarafından
Amin inşallah cancağızim

İki gün şükür nefsimi yenip oruç tuttum ama bugün yapamadm açlık suszlk arsmiorm ama bedenim kaldrmior ilk gün iyidi ikinci gün zorlamaya başladı bugünde ttsm daha kötü oluckdm diye yapamdm:(
tarafından
Rabbim kabul etsin niyetini rabbim görüyor cnm inşallah yeniden tutarsın
(3,769 puan) tarafından
Amin inşallah cancağızim Allah razı olsun ♥️
-Reklam-
0 oy
(3,794 puan) tarafından

<3<3<3<3<3<3<3<3<3çok güzel bi paylaşım.  

(3,769 puan) tarafından
❤️❤️❤️❤️❤️♥️❤️❤️❤️
0 oy
(5,938 puan) tarafından
Yaklaşık 24 yıldır bırakmadan özel günler hariç hep tuttum rabbim kabul etsin 

İlgili bir soru bulunamadı

379,888 soru

11,372,214 cevap

34,855 kullanıcı

...