0 oy
118 göst.
Diğer kategorisinde (1,076 puan) tarafından

Zaman zaman ebeveynler çocuklarının uyurken çıkardıkları seslerden endişe duyarlar. Çocukların özellikle uyku sırasında diş gıcırdatması alışılmadık bir durum değildir. Hatta bazı tahminler bu sayıyı % 33'e yaklaştırıyor. Diş gıcırdatma veya bruksizm, en çok süt dişleri çıkmaya başladığında ve kalıcı dişler geldiğinde görülür. Ve genellikle kaybolsa da, dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır.

Diş gıcırdatma çocuklarda ve yetişkinlerde oldukça yaygındır. Bazı çocuklar için diş gıcırdatma gündüz saatleriyle sınırlıdır, ancak gece gıcırdatma (uyku sırasında) en yaygın olanıdır. Bruksizm, davranışın sıklığına, yoğunluğuna ve gıcırdatmanın altında yatan nedenlere bağlı olarak çok çeşitli diş sorunlarına yol açabilir.

Psikolojik, fizyolojik ve fiziksel faktörler çocukları diş gıcırdatmaya yönlendirebilir. Özellikle çenenin yanlış hizalanması, stres ve travmatik beyin hasarının bruksizme katkıda bulunduğu düşünülse de, bazı ilaçların yan etkisi olarak da meydana gelebilir.

image

Çocuklarda diş gıcırdatma belirtileri


İlk olarak, çocuklarda diş gıcırdatmayı (bruksizm) nasıl anlarsınız? İşte en yaygın belirti ve semptomları:

Çocuğunuz uyurken diş gıcırdatma ve birbirlerine karşı hareket etmelerinden kaynaklanan diş sesleri,

Sık sık gıcırdatırken dişlere binen baskı ve stresten dolayı çiğneme veya ısırma sırasında oluşan diş hassasiyeti veya ağrısı.

Çene ağrısı ve gerginliğinden şikayet etme. Bunun nedeni, gece dişleri gıcırdatırken çene kaslarının aşırı kullanılmasıdır.

Çocuğunuzun dişlerinde olağandışı aşınma ve yıpranma olabilir. Bunun bir diş hekimi tarafından teşhis edilmesi gerekir. 


Çocuklarda diş gıcırdatmanın yaygın nedenleri

Çocuğunuz neden dişlerini gıcırdatıyor? İşte her yaştan çocuğun diş gıcırdatma alışkanlığı geliştirmesine neden olabilecek birkaç yaygın neden:

Stres ve anksiyete - Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da geceleri çenelerini sıkarak ve dişlerini gıcırdatarak strese ve endişeye tepki verebilirler.

Isırık problemleri (maloklüzyon) - Çocuğunuzun ısırması kötüyse, dişleri birbirine tam oturmayabilir ve bu diş gıcırdatmaya katkıda bulunan çene dengesizlikleri yaratabilir.

Ağrı tepkisi - Çocuğunuzun kulak ağrısı varsa veya diş çıkarıyorsa, diş gıcırdatma ağrı veya rahatsızlıklara karşı biraz rahatlama sağlayabilir.

image


Çocuklarda diş gıcırdatma nasıl tedavi edilir?

Tüm çocukların yaklaşık %20-30'u bir noktada dişlerini gıcırdatır. Ancak çocuğunuzun ciddi bir sorunu varsa, aşağıdaki gibi tedavilere ihtiyacınız olabilir:

Yaşam şekli değişiklikleri - Stres ve kaygı kaynaklarının ele alınması ve çocuğunuzun yatmadan önce sakin ve rahat hissetmesini sağlamak, gevşemesine ve stresin neden olduğu gıcırdatmayı önlemesine yardımcı olabilir.

Ortodonti - Isırık pozisyonunu düzeltmek gıcırdatmaya yardımcı olabilir ve çocuğunuzun dişlerinin sık sık gıcırdatarak aşınmamasını sağlar.

Gece koruyucuları - Bir tutucuya benzer, genellikle üst dişlere takılır. Plastik bir malzemeden yapılmıştır ve gıcırdatma sırasında dişten dişe doğrudan teması engelleyerek çocuğunuzdaki diş tahribatını önler.

Diş gıcırdatma genellikle kendiliğinden geçecek geçici bir durumdur. Çocuğunuz bütün dişleri geldikten sonra gıcırdatmaya devam ederse, ağrı veya sızı olursa veya herhangi bir endişeniz varsa, çocuğunuzun diş hekimine danışın. Diş hekimi herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için çocuğunuzun dişlerini kontrol edebilir. Diş gıcırdatma ve kenetlemenin çocuğun yüzünü ve çenesini ağrıttığı veya dişlere zarar verdiği durumlarda, diş hekimi dişin zarar görmesini önlemek için özel bir reçete sunabilir.

2 Cevaplar

0 oy
(3,274 puan) tarafından
aynı zamanda gece diş gicirdatmasina ağız suyunun akmasi da eklenirse barsak paraziti de olabilirmiş 
-Reklam-
0 oy
(1,016 puan) tarafından
Ya sanırım oğlumda var geçen eşimle konuştum dımtara gidelim diye. Ama oğlum gündüz çok yapar ya sürekli gıcırdar, diş sesi geliyor bana. Gece denk gelmedim

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 77 göst.
18 Şubat 2022 Diğer kategorisinde Memuranne& (1,793 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 42 göst.
16 Ocak 2024 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde 16w7e8w8 (143 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 34 göst.
1 Aralık 2023 Diğer kategorisinde kucuk_pasam (675 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 52 göst.
3 Mayıs 2023 Aile kategorisinde polatzulal35 (340 puan) tarafından soruldu

380,175 soru

11,381,119 cevap

34,874 kullanıcı

...