0 oy
168 göst.
Diğer kategorisinde (3,770 puan) tarafından
MÜNACÂT - Edebiyat geleneğimizde şairler hangi konuda şiir yazarlarsa yazsınlar eserlerine besmeleyle başlamaya, Allah’ın birliğini belirten ve ona yakaran bir manzumeye yer vermeye özen gösterirlerdi. Bu türden şiirlere tevhid ve münâcat adı verilir. Bunlar bir arada olabildiği gibi ayrı ayrı da yazılırdı. Münacât “Allah’a yalvarma, yakarma ve dua etme” anlamına gelmektedir. Münacâtların yazılış gayesi Allah’a yakarıştır. İçten bir üslûpla, gönülden itiraflar edilir, günahlar, hatalar sıralanır ve af istenir. İslami edebiyatın elimizdeki ilk eseri Kutadgu Bilig’ten başlayarak yazılan klasik eserler mutlaka münacâtla başlar. Bu gelenek Tanzimat edebiyatı dönemine kadar artarak devam eder. Modern şiirimizin ustalarından Cahit Zarifoğlu’nun şu dizeleri münacât örneği olarak zikredilebilir. “Hayat bir boş rüyaymış Geçen ibadetler özürlü Eski günahlar dipdiri Seçkin bir kimse değilim İsmimin baş harflerinde kimliğim Bağışlanmamı dilerim Sana zorsa yanmaya razıyım Kolaysa affı esirgeme”

3 Cevaplar

0 oy
(1,245 puan) tarafından
Ne güzel bi yazı canm cevaplanmamışlara bakıyordum çok etkilendim kimseninde ilgisini çekmemiş 
(3,770 puan) tarafından
Aynen cancağızim görünce cevaplanmış sasrdm:)
(1,245 puan) tarafından
Hortlattım postunu :))
(3,770 puan) tarafından
İyi ettin :)
-Reklam-
0 oy
(6,859 puan) tarafından
Cano ❤️ ben bunu görmemişim. Napiyorsun bakalim
(3,770 puan) tarafından
❤️❤️❤️

Uğraşıp duruyoruz cancağızim sen
(6,859 puan) tarafından