+1 oy
371 göst.
Diğer kategorisinde (1,076 puan) tarafından

Saç beyazlaması neden olur diye merak ediyorsanız ve beyazlamayı azaltmak istiyorsanız, bu yazı tam size göre…Saç beyazlaması genellikle yaşlanma sürecinin bir parçasıdır, ancak gençlerde de fazla beyaz saç olabilir. Vücutta cildi kaplayan milyonlarca saç kökü vardır. Foliküller, melanin olarak bilinen saç ve renk veya pigment hücreleri üretir. Ancak zamanla, saç kökleri pigment hücrelerini kaybeder veya artık melanin üretmez ve bu da saç renginde bir değişikliğe yol açar. 


Saç Beyazlaması Neden Olur? Başlıca Sebepleri Nelerdir?


Bir kişinin saçlarının beyazlaşmasının birçok nedeni olabilir.


Bazı Tıbbi Durumlar: Bazı tıbbi durumlar saçınızda pigment kaybını tetikleyebilir. PGH ayrıca tiroid hastalığı gibi bir otoimmün hastalık tarafından tetiklenir, erken yaşlanma sendromları, vitiligo veya pernisiyöz anemi, bir kişinin erken grileşme riskini artırabilir.

Vitamin ve Mineral Eksikliği: D vitamini, demir, folat, B6 vitamini, B12 vitamini veya E vitamini ve selenyum eksiklikleri saç köklerinin erken beyazlamasına neden olabilir. Daha düşük biotin seviyesine sahip folik asit, bakır ve B12 vitamini eksiklikleri, erken beyazlama sebebidir.

Kimyasal saç boyaları ve saç ürünleri: Kimyasal bazlı saç boyaları, saç ürünleri ve şampuanlar erken saç beyazlamasına doğrudan katkıda bulunabilir. Kimyasal bazlı bu ürünler, melanini azaltan zararlı bileşenler içerir ve aynı zamanda bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Melanin Eksikliği: Saç beyazlamasına yol açan en önemli faktör melanin eksikliğidir.

Stres: Stres, vücuttaki birçok sorun için büyük bir problemdir. Stres, saçların erken beyazlamanın ana nedenidir. Stresli, sağlıksız bir yaşamımız veya telaşlı bir yaşam tarzımız ile birlikte aşırı abur cubur yememiz durumunda daha da kötüleşir.

Sigara: Sigara, erken saç beyazlamasının en önemli nedenlerinden biridir. Aşırı sigara içenlerin saç folikülü melanositlerine zarar verme olasılığı dört kat daha fazladır, bu da sigara içmeyenlere kıyasla erken beyazlamaya neden olur.

Genetik Özellik: Genetik beyaz saç özelliği olan insanlarda erken yaşta saç beyazlaması görülür.

Hormon Dengesizliği: Hormon dengesizlikleri saçın erken beyazlaşmasını tetikleyebilir veya artırabilir.

Oksidatif stres: Oksidatif stres vücutta aşırı oksidan üretimine neden olabilir.


Saç Beyazlamasına Ne İyi Gelir?


Vücuda zarar vermeden veya daha fazla saç pigmenti hasarına neden olmadan saç beyazlamayı yavaşlatmak için doğal ev ilaçları ve alternatifleri.


  • Köri yaprakları


Köri yaprakları doğal saç toneridir ve saçın erken beyazlamasını yavaşlatır. Hindistan cevizi yağı ile birleştirilip saç derisine uygulandığında beyazlamayı azaltır.

Nasıl kullanılır:

4 çay kaşığı hindistancevizi yağı ile 5 ila 7 köri yaprağını kaynatın. Soğuduktan sonra süzün ve kafa derisine masaj yapın.  30 dakika veya bir uzun süre bekletin. Saçı şampuanla iyice durulayın.


  • Hint Bektaşi Üzümü 


Hint bektaşi üzümü, saç köklerindeki pigmenti canlandıran C vitamini, antioksidanlar ve yaşlanma karşıtı özellikler bakımından zengindir. Toz, hindistancevizi yağı ile karıştırılabilir ve doğrudan saç derisine uygulanabilir. Protein kaybını azaltmanın ve saç sağlığını iyileştirmenin doğal bir yoludur.

Nasıl kullanılır:

2 çay kaşığı Hint bektaşi üzümü tozunu bir fincan hindistancevizi yağıyla kaynatın ve bir yağ solüsyonu hazırlayın. Bu yağı bir kavanozda saklayın ve yağı kafa derisine nazikçe masaj yapın. 30 dakika bekletin ya da yağı gece boyunca bırakabilirsiniz. Hafif bir şampuanla yıkayın. Haftada 2-3 kez uygulayın.


  • Siyah Çay 


Siyah çay antioksidan bakımından zengindir, saçta serbest radikal hasarını ve erken beyazlamayı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca saçın daha koyu, daha yumuşak olmasına, parlamasına ve stresten kurtulmasına yardımcı olur.

Nasıl kullanılır

3 ila 4 adet poşet çayı veya 2 çay kaşığı siyah çayı bir bardak suda iyice kaynayıncaya kadar kaynatın. Soğuduktan sonra sıvıyı süzün, saça ve saç derisine uygulayın. Saç derinize birkaç dakika nazikçe masaj yapın ve yaklaşık 1 saat bekleyin ve ardından şampuanla saçınızı yıkayın. Haftada 2-3 kez uygulayın.


  • Limon Suyu 


Limon, serbest radikalleri nötralize edebilen ve saçın zarar görmesini önleyebilen antioksidanlar olan C vitamini açısından zengindir. 

Nasıl kullanılır

Limon suyunu 2 çay kaşığı hindistancevizi yağıyla karıştırın ve karışımı ılık olana kadar ısıtın. Bu karışımı kafa derinize birkaç dakika nazikçe masaj yapın ve yaklaşık 30 dakika bekletin. Saçınızı hafif sülfat içermeyen bir şampuanla yıkayın. Haftada 2 kez uygulayın.


  • Çemen otu tohumları


Çemen otu tohumları, beyaz saçlar için harika bir doğal ev ilacı olarak kullanılır. Çemen otu tohumları, saç kökünü güçlendiren, saçın gücünü ve yeniden uzamasını geliştiren bileşikler içerir.

Nasıl kullanılır

Gece boyunca 500 ml suda 2 yemek kaşığı çemen otu tohumunu ıslatın. Ardından, pürüzsüz bir macun elde etmek için tohumları suyla karıştırın. Bu karışımı saçınıza ve saç derinize uygulayın ve yaklaşık bir saat bekletin. Saçınızı hafif bir şampuanla yıkayın. Haftada 1-2 kez uygulayın.


  • Soğan Suyu ve Zeytinyağı


Soğan suyu saç dökülmesini azaltmaya, saçların yeniden uzamasına ve saç sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. 

Nasıl kullanılır

Orta boy bir soğanı küçük parçalar halinde doğrayın ve yaklaşık 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Bu suyu kafa derinize uygulayın ve yaklaşık 15 dakika masaj yapın ve yaklaşık 30 dakika bekletin. Saçınızı doğal şampuanla yıkayın. Haftada 2-3 kez uygulayın


  • Susam Yağı ve Hindistan Cevizi Yağı


Susam tohumu yağı ve hindistancevizi yağı, düzenli kullanımla saçınızın renginin koyulaşmasına yardımcı olur.  

Nasıl kullanılır

Susam yağını 2 çay kaşığı hindistancevizi yağına karıştırın ve karışımı ılık olana kadar ısıtın. Yağı kafa derinize uygulayın ve 15 dakika nazikçe masaj yapın, saçınızı sıcak bir havluyla örtün ve 30 dakika bekletin. Saçınızı hafif bir şampuanla yıkayın. Haftada 2-3 kez uygulayın.


Bu uygulamalar saç beyazlamasını yavaşlatmaya ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Uygulayan kişilerde elbette farklı etkiler gösterecektir. Eğer ciddi bir şekilde saç dökülmesi ya da çok hızlı beyazlama olursa doktorunuzdan randevu almanız gerekecektir.


sac beyazlaması neden


10 Cevaplar

+3 oy
(133,632 puan) tarafından
 
En İyi Cevap
Kaynana ile tartışma postlarının 500 üzeri okunmasına karşın sağlık ile ilgili bir yazının 10 da biri kadar okunmaması...
(8,081 puan) tarafından
Okudum da muhalefet olmuyim diye yorum yapmadım admin hanımcım☺☺
(15,983 puan) tarafından
Admin daha 7 dakika oldu postu acalı hele bi sabır. Kullanıcıların çoğu uyuyor
(133,632 puan) tarafından
Postu sabitlemeseydim 5 dakikada kaybolacaktı :)
Gizemm: Bu yazıya nasıl muhalefet olunur acaba çok merak ediyorum.
-Reklam-
0 oy
tarafından
Aynı bilgiler Google amcada da vardı yorulmayasaydın kız :) teşekkürler 
(133,632 puan) tarafından
Bu platform nereye kayıtlı acaba :)
tarafından
Admin yorumuma cevap vermen bilmiyorum ama mutlu etti
0 oy
(3,887 puan) tarafından
Çok faydalı bi paylaşım 
0 oy
(4,166 puan) tarafından
Cok Faydalı bı paylasim olmus. Teşekkürler 
0 oy
(2,375 puan) tarafından

Bu yasta beyazladi dönüşü olmaz sanmıyorum :ermm:

0 oy
(3,282 puan) tarafından
Çok teşekkürker:))
0 oy
(6,919 puan) tarafından
 Sadece siyah çayı yapsak yeterli olurmu 

İlgili sorular

0 oy
11 cevap 252 göst.
9 Ekim 2021 Diğer kategorisinde G.ll0 (1,540 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 110 göst.
16 Eylül 2022 Diğer kategorisinde Nisan KC (4,067 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 151 göst.
30 Ağustos 2021 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Melek annesi ❤️ (712 puan) tarafından soruldu
+1 oy
7 cevap 239 göst.
8 Ağustos 2021 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu

379,800 soru

11,369,114 cevap

34,852 kullanıcı

...