Farz olan kişiler gibi tek tel saçı bile görünmeyecek katılığında değil ama alıştırmak için ara ara yapılabilir bence öyle şeyler. ( Bahsettiğin çocuğu görmedim tahmini yorum yapıyorum). Ağaç yaşken eğilir sözüne çok inanırım. Beni misal annem kısa kol giydirirdi ama asla askılıyla çıkarmazdı dışarı. Hiç öyle giyindiğimi hatırlamam. Ve bu böyle de gitti bende. Wc girerken çıkarken okunacak duaları, namaz hareketlerini bebek denilebilecek yaşta öğrendik, okula başlamadan oruç tutardık ve o düstur üzerine devam etti hayatımız. Burdan yola çıkarak, madem ki anne karnından beri bizi dinliyor anlıyor bu çocuklar, o zaman nasıl olmalarını istiyorsak o yol için tohumlar atmalıyız, diye düşünüyorum.
Dini mesele olunca "baskı" kelimesinin kullanılmasını da ayrıca anlamıyorum. Çocuk o fotoğraflarda mutsuz mu görünüyordu, neden hemen baskı, mini etek giyen kıza da baskıyla yapılmış deniyor mu... Ya da şu var "ilerde ya açık olmayı seçerse nolcak". Seçerse açık olacak. Kimse ona küçükken annen başını kapattı böyle olmak zorundasın diye silah dayamayacak. Aynı mantıkla, annesi askılı şortlu vs giydiren çocuk da ilerde kapalılığı seçebilir. Yersiz bir kaygı yani :)