Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuğun Anaokuluna Başlama Yaşı

Çocuğun Anaokuluna Başlama Yaşı

Günümüzde okul öncesi eğitim zorunluluğu gittikçe artmaktadır. Gelişen yaşam koşulları, teknolojik imkanlar, aile yaşantısı, çocukların hazır bulunuşluğu gibi sebeplerle artık erken yaşlarda anaokuluna veya kreşe gitme ihtiyacı doğmaktadır. Yaşıtlarıyla birlikte eğlenmek, sosyalleşmek, yeteneklerini keşfetmek ve ilkokula hazırlık yapmak için anaokuluna başlamalıdır. Her anne-babanın merak ettiği sorulardan birisi de çocuğun anaokuluna başlama yaşı kaç olmasıdır. Yazımızın devamında çocukların ne zaman anaokuluna başlayacağı ile ilgili araştırmalarımızı sizlere aktaracağız. 

Çocuğun anaokuluna başlama yaşı kaç olmalıdır?

Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine göre kreşe ya da anaokuluna başlama yaşı değişiklik gösterebilir. Çocuğunuzun gelişiminin uygun olduğunu düşünüyorsanız ya da çocuk doktorunuz tarafından onay veriliyorsa 2 yaşından itibaren kreşe başlayabilirler. 2 ve 3 yaş arasında çocukların kreşe başlaması okul öncesi eğitimine iyi bir hazırlık dönemi olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Ancak 2 yaş civarındaki çocuğunuzu kreşe gönderirken bazı konulara dikkat etmelisiniz. Özellikle tam gün eğitim veren kreşler i tercih etmek sakıncalı bir tutum olabilir. Aileye karşı ciddi bir bağı olan bu yaş grubu için daha kısa süreli bir eğitim veren kurumu tercih etmek çok önemlidir. Çünkü çocuklar aileden uzun süreli ayrılığa henüz hazır değildir. 

3 yaşındaki çocuklar anneden ayrılığa daha yatkın bir durumdadır. Bu yaştan itibaren çocuğunuzun size karşı olan bağlarına göre tam gün eğitim veren kreşlere göndermeniz mümkündür. Bu yaş grubundaki çocuklar bağımsızlık isteğini, utanma duygusunu ve inatçılık gibi gelişimeler henüz başlamadığı için rahatlıkla aileden belli süreliğine ayrılabilir.

çocuğun anaokuluna başlama yaşı

Çocuğun anaokuluna hazır olduğu nasıl anlaşılır?

Her çocuğun gelişim süreci farklı olabilir. Bu sebeple çocuğun anaokuluna başlama yaşı tek başına bir kriter değildir. Aynı zamanda çocuğun psikolojik olarak hazır olup olmadığı da bilinmesi gerekenler arasındadır. Bunu daha iyi anlayabilmek için çocuğunuzu gözlemlemeniz gerekir. Evden dışarı çıkıldığında sosyal alanlarda, parklarda yaşıtlarıyla ilişki kurup kuramadığı veya sizi ihtiyaç duyup duymadığı gözlemlenebilir. 

Anaokuluna gitmek istemeyen çocuklara nasıl davranılmalıdır?

Çocuğun anaokuluna başlama yaşı müsait olsa bile bazı çocuklar gitmemekte ısrar edebilir. Bu durumlarda ısrarcı olmak yerine onu anaokuluna alıştırmak için bazı yöntemleri denemelisiniz. Anaokulu hazırlıklarına aylar öncesinden başlayıp ihtiyaçlarını beraber almak birlikte anaokulu ziyareti yapmak anaokulu aktivitelerinden bahsetmek yeni arkadaşlar edineceğini söylemek gibi davranışlarda bulunabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et