Çarşamba, Kasım 20, 2024

Ayrıntılı Ultrason Nedir?

Hamilelik döneminde belirli haftalarda anne ve bebeğin sağlığı için önemli veriler elde etmek amacıyla bazı taramalar yapmak gerekir. Genellikle hamileliğin 19 ile 23. haftaları arasında ayrıntılı ultrason yapılarak ileride yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmeye çalışılır. Bebeğinizin anatomisine bakmak ve doğum kusurları olup olmadığını görmeye çalışmak için en iyi zamandır. 

Ayrıntılı ultrasonda bebeğin tüm organları incelenir, herhangi bir sorun olup olmadığı konusunda bir sonuca varılabilir. Bebeğinizin şekli ve boyutu, beyin, yüz, omurga, kalp, mide, bağırsaklar, böbrekler kol ve bacaklar da dahil olmak üzere fetüsün tüm vücudunun anatomik olarak değerlendirilmesi ayrıntılı ultrason sırasında yapılır. Bu değerlendirme aynı zamanda bebeğin anatomisi, plasenta, amniyotik sıvının hacmi ve fetal büyümeyi içerir. Vakaların çoğunda, ebeveynler bebeklerinin normal şekilde büyüdüğünden emin olurlar. Bununla birlikte, bebekte meydana gelebilecek anormallikler varsa daha iyi değerlendirilebilir ve gecikmeden önlem alınabilir.

Ayrıntılı ultrasonda aşağıdaki problemler belli oranlarda tespit edilebilir:

  • Omurilik sorunu
  • Kalp problemleri
  • Edwards sendromu
  • El ve ayaklardaki şekil bozuklukları
  • Kromozomal kusurlar
  • Böbrek sorunları
  • Yüz bölgesindeki problemler
  • Uzuvlardaki eksiklikler
  • Plasenta sorunları
  • Omurgadaki gelişim eksiklikleri

Bebeğin kontrolüne ek olarak, plasenta pozisyonu, serviks ve amniyotik sıvı miktarı da bu ultrason taraması sırasında genellikle değerlendirilir.

18 – 22 hafta arası ikinci trimester taraması sırasında bebeğinizin cinsel organları, genellikle bebeğinizin anatomisine ayrıntılı bir şekilde bakıldığında incelenir. Bebeğinizin pozisyonu genital organların açıkça görülmesine izin verirse, cinsiyet (erkek veya kız) sonuç raporunda ortaya çıkar.

Ultrasonda tüm anormallikler görülmez. Ultrason doğruluğu sorunları tespit etmede yaklaşık% 60’tır. Örneğin down sendromunun yaklaşık% 50’si (en yaygın kromozomal koşullardan biri) ayrıntılı ultrason ile tespit edilir.

Ultrasondan aldığınız bilgileri sınırlandırabilecek bazı faktörler olabilir:

  • Aşırı kilolu veya obezseniz
  • Çok küçük veya büyük bir bebeğiniz varsa
  • Bebeğin çevresinde düşük miktarda sıvı bulunuyorsa
  • Bebeğiniz yanlış pozisyonda bulunması

Ayrıntılı ultrason sırasında anne ve bebekte herhangi bir olumsuzluk gözlemlenmemişse hamilelik boyunca bir defa yapılması yeterli olabilir. Birden fazla bebeğe hamile kalan kadınların (örneğin ikizler veya üçüzler) normalden daha sık ultrason taraması yaptırması önerilebilir. Doktorunuz ayrıca vajinal kanama durumunuz varsa ultrason yaptırmanızı isteyebilir.

3B ve 4D ultrason taramaları (4D taramalar aynı zamanda canlı veya hareketli, 3B ultrasonlar olarak da adlandırılır) bebeğin resimlerini üç boyutlu olarak gösterir. Yüzü de dahil olmak üzere bebeğin net görüntülerini sağlayabilirler. Bu ayrıntılı görüntüler yarık dudak veya kalp problemleri gibi belirli durumları değerlendirmek için daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyulduğunda yararlıdır.

ayrıntılı ultrason

Ultrason sırasında ne olur?

Hamilelikte ayrıntılı ultrason yaptırırken karnınıza bir tür jel sürülür ve ses dalgaları üreten ve alan bir cihaz (bir dönüştürücü) cildinizin üzerinde hareket eder. Ses dalgaları bebeğin ve diğer iç yapıların üzerinden geçerek monitör ekranına yansıtır.

Gebelikte çok erken yapılan ultrason taramalarının transvajinal olarak yapılması gerekebilir. Bunun anlamı, dönüştürücü cihazı karnınızın üzerinde hareket ettirmek yerine, bebeğin görüntülerini almak için vajinaya dar bir aygıt yerleştirilmesidir.

Ultrason uzmanı (ultrason taraması yapan sağlık uzmanı), bebeğinizin bazı görüntülerini ekranda gösterebilir ve ayrıca bazı görüntüleri sizin için çıkarabilir. Görüntüler bir radyolog (tıbbi görüntüleme uzmanı) ve doktorunuz tarafından incelenir. Ancak, tüm sorunların ayrıntılı ultrason tarafından tespit edilemeyeceği de unutulmamalıdır.

Hamilelik sırasında ayrıntılı ultrason taraması yaptırmamayı seçebilirsiniz. Bununla birlikte, önceki hamileliğinizle ilgili sorunlarınız varsa, 35 yaşının üzerindeyseniz veya aile geçmişinizde sorunlar varsa, ayrıntılı ultrason taraması genellikle şiddetle önerilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et