Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde Mide Üşütmesi Nedir, Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Mide Üşütmesi Nedir, Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Bebeklerde mide üşütmesi (gastroenterit), viral, bakteriyel veya paraziter bir enfeksiyonun neden olduğu sindirim yolunun tahrişidir. İshal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtileri gösterir. Tedavi esas olarak belirtilerin giderilmesini ve sıvının değiştirilmesini içerir. Mide üşütmesi ayrıca mide gribi, bağırsak gribi, gıda zehirlenmesi ve gezen ishal olarak da bilinir.

Yaygın bir durumdur, çünkü mide üşütmesine neden olabilen mikroplar gıda veya su yoluyla, kişiden kişiye temas yoluyla kolayca yayılabilir. Enfeksiyon, sindirim sisteminin tahriş olmasına neden olur, bu da ishale, kusma, karın ağrısı ve kramp gibi diğer belirtilere neden olur.

Bebeklerde mide üşütmesi belirtileri nelerdir?

Gastroenterit, genellikle aniden bulantı, kusma ve ishal (daha sık, gevşek veya sulu bağırsak hareketleri) ile ortaya çıkar. Çocuklarda ayrıca ateş, iştah azalması ve karın ağrısı olabilir.

Belirtiler gastroenteritin (mide üşütmesi) nedenine bağlı olarak genellikle 24 saat ila bir hafta sürer. Bazen ishal biraz daha uzun sürebilir. Parazitli bir enfeksiyonun neden olduğu gastroenterit, daha uzun süreli ishale, ayrıca yorgunluk ve kilo kaybına neden olabilir.

Ek belirtileri ve bulguları şunları içerebilir:   

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karın ağrısı ve kramp
  • Hafif ateş ve titreme
  • İştah kaybı
  • Baş ağrısı ve kas ağrıları
  • Yorgunluk ve genel vücut zayıflığı
  • İnkontinans (bağırsak hareketleri üzerinde kontrol kaybı)
  • Bebeklerde yetersiz beslenme.

Nasıl tedavi edilir?

Gastroenterit için ana tedavi, çocuğunuzu bol miktarda sıvı içmeye teşvik etmek iyi gelecektir. Kusuyorlarsa veya kendilerini hasta hissediyorlarsa, sık sık az miktarda sıvı içmek genellikle en iyi gelir. 

Sadece emzirilen bebekler, emzirilmeye devam edilmeli ve normalden daha az miktarda anne sütü verilmelidir. Anne sütüne ek olarak, oral rehidrasyon çözeltisi (ORS) veya soğutulmuş, kaynamış su verilebilir. Oral rehidrasyon çözeltisinin nasıl yapılacağı ve ne kadar verileceği konusunda doktorunuzdan tavsiye alın.

Biberonla beslenen bebeklere, kusma sonrasında ilk 12 saat boyunca mama yerine ORS veya sıvı verilmelidir. Yavaş akıtan bir biberon kullanmak bebeğinizin çok hızlı içmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu da sıvıları rahat sindirmesi sağlar.

Bebeklerde mide üşütmesi eğer ciddi rahatsızlıklara ulaşırsa vakit geçirmeden doktorunuza başvurmalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et