0 oy
276 göst.
Yemek-Tarifler kategorisinde (1,082 puan) tarafından
Kızlar ben 1.5 senelik evliym evlendigimden beri belki 5 6 kere yapmismdr pilav ve her seferinde hamur gibi oluyor.  Ama kaynanam gorumcemin yaptığı tane tane oluyor  :( bekarken sanki daha iyi yapardm ama evlenince yapamıyorum:( bekarken herseyi bildiğimi sanirdm bütün yemekleri yapiyodm saniyodm ama yapamıyor muşm :( eşim oruc tutuyor yarın ona pilav yapcam bana püf noktalarını deyin hanımlar 

8 Cevaplar

+1 oy
(2,356 puan) tarafından
Valla Bİrkere uzun uzun yazdım birine postu kaldırmıştı sonra da kimseye yazmadım artık. En ince ayrıntısına kadar yazmıştım. Pilavim tek tek olur hep.
(2,356 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Kızlar bakın öncelikle ben göz kararı yapıyorum annemden öğrendim kesin tutar. Ne kadar pilav yapacaksanız 1 saat önceden pirinci sıcak suyla ama tam kaynar olmasın ona koyun üzerine biraz tuz ekleyin beklesin nişastası aksın ki tek tek olsun. 1 saat sonra pirinci suyun altında beyazı gidene kadar güzelce yıkayın. Sonra tereyağlı yapmak istiyorsanız aşağıda tereyağı yanıyor demişsin canım tereyağı ilk koyma hic en son pilavın piştikten sonra üzerine koy kapat kapağı kendi erişin içinde servis edeceğin Zaman karıştır bir iki tür öyle tabaklarsin çok iyi oluyor. neyse şehriyeleri kızart sıvıyağ veya zeytinyağı ile önce çok fazla olmasın tereyağı ekleyeceksen. Kizardiktan sonra yıkanmış pirinci ekle üzerine güzelce kavur pirinç böyle tek tek olacak kavurunca yapısacak kimileri bir birine anlarsın zaten birde çok fazla fazla karıştırma kırılmasın ama her yeri de eşit tek tek olsun. Sonra kaynar suyu dokecegiz. Ölçüsünü şöyle ayarlayacaksin ne kadar pirinç yaparsan yap ister 1 bardak ister 10 bardak her zaman bir parmak geçecek üzerini su . Yani elini tencereye yan tut baş parmağın kadar suyu geçecek pilavdan. Sonra tuzunu ayarla  baktın kaynamaya başladı sıcak su ile hemen kapağını kapat orta göz ocakta en kısık ayarda yavaş yavaş pissin. Suyunu böyle üste görmediğin zaman bir iki tur karıştır usttekiler de alta gitsin ki çiğ kalmasın. Sonra ye tadına bak çok az bir çiğlik varsa elleme o kendi buharinda hallolur ama daha sertse böyle yarım su bardağı daha su ekleyebilirsin hiç bir şey olmaz. Pişince tereyağını ekle dediğim gibi kapat kapağı serviste bir iki tur çevir yağ dağılsın iyice. Tabakla sonra.Önemli diğer püf nokta da pilavın kesinlikle dinlenmesi gerekiyor. ( Nisastasini iyi yıka- güzel kavur- suyunu dediğim gibi ayarla - ve dinlendir çok güzel bir pilav olacaktır)
Afiyet olsun ☺️♥️
Anlamadığıniz bir şey olursa sorun canlar
(457 puan) tarafından
Teşekkürler :)  ekran görüntüsü bile aldım
(2,356 puan) tarafından
Rica ederim canım bir şey olursa sorabilirsin ♥️☺️
(1,082 puan) tarafından
Kız yaptm vallahi çok güzel olmuş eşimde beğendi  :))) pirinci bi su bardagindan bi parmak Eskik koydm bize göre oyle koydm oda tam 2 tabak çıktı. 20 dk flan ılıktan biraz daha sıcak suda beklettm tuzu atmayı unutmuşum. Şehriye ile yağı kavurdm sonra pirinci attm onuda biraz kavurdm üzerine de tavuk suyu koydm içine de tuz attm tereyağını da üzerine bıraktım ne çok ne kısık ateşte. Yani orta ateşte pişirdm. Üzerine de havlu kağıdı örttüm dinlendi çok çok güzel olmuş:))
(2,356 puan) tarafından
Afiyet olsun canım bende merak ediyordum çok sevindim gerçekten ☺️☺️♥️♥️pilav derdinden kurtuldun:))
-Reklam-
+1 oy
(1,039 puan) tarafından
Benım kı güzel oluyor bır bardak pirinci sıcak su da bekletiyorum ıcıne tuz atıyorum bı sata bekledikten sonra güzelce yıkıyorum

Sıvıyağda şehriyeyi kavuruyorum

Üstüne pirinç ( 1 kupa pirince 1.5 kupa su)

Pirinç kavrulurken margarin ya da tereyağ koyuyorum

15 dakkaya yakın kısık ateşte kavuruyorum

Suyunu verıp  1 çk tuz atıyorum kısık ateşte çektiriyorum

Suyu çekince de altını kapatınca üstüne kağıt havlu koyup demlendiriyorum 
(1,082 puan) tarafından
Pirinc kavrulurken bende atiyorm tereyağı ama yanıyor:(
tarafından
Ayni anlatıldığı gibi yaparım bende tane tane olur kısık ayar önemli
(1,039 puan) tarafından
Pirinçle tereyağını aynı anda koyup dene
0 oy
(62 puan) tarafından
Pirinci kavurursan biraz yapışmaz bide pişirirken karistirma
(1,082 puan) tarafından
Ben çok kavurmiyorm galiba ondan hamur oliyor
0 oy
(13,887 puan) tarafından
Princi sıcak ve tuzlu suda bekletirim nişastası gider güzel olur 
(1,082 puan) tarafından
Bekletiyorum Bende ama olmiyor
0 oy
(1,824 puan) tarafından
Herkes farklı yapıyor ama benim püf noktası iyice kavurma cam gibi olana kadar kavuruyorum hep de tane tane olur bir de suyu koyup bir kez karıştırır kapağı kapatırım bazıları karıştır falan diyor ama asla hava bile aldırmam öyle tutuyor bende 
(1,082 puan) tarafından
Kaynanm da oyle yapıyor çok kavuruyor
(1,824 puan) tarafından
Öncesinde sıcak suda tuz ve bir tutam şekerle 15 dk bekletirim sonra soğuk suyla beyaz su alana kadar yıkarım Bulgar bir teyzeden öğrendim hala da tutar bu yöntem hiç sekmedi
0 oy
(1,726 puan) tarafından
Benimkide öyleydi taaaki ölçülü yapmaya başlayıncaya kadar kayınvalidemler hep bana yaptırır pilavı 

Öncelikle 1 bardak pilava 1,5 su kullanılcak 

Şimdi 2 bardak pilav yapcaz diyelim 

2 bardak pilavı  güzelce yıka suya koy   tuz ekle biraz  

!!! (ılık suda 30 dk sıcak suda 20 dk beklet ) 

Süre dolduktan sonra şehriyeyi kızart bekleyen pilavı güzelce yıka kızaran şehriyeye ekle pilavıda 2-3 dk güzelce kavur  3 bardak su ekle 1 bulyon ekle tuzu koy hafif suyunu çekene kadar gür ateşte suyunu az çektikten sonraa kısık ateşe al bittikten sonra etrafını sar sofra bezi ile

 tane tane çok güzel olur ❤❣️❣❤
(457 puan) tarafından
Kısık ateşte olması gerekmiyomu
(1,726 puan) tarafından
Evet biraz çeksin suyu sonra kısığa al gür ateşte bir dakka felan yeter ztn öyle çok kalmasına gerek yok
0 oy
(7,377 puan) tarafından
Sıcak suda bekletiyom 20 dk mı ne sonra yıkarım kovurum üstüne kaplıcek kadar su ve tuz kayarım arada tereyağı yaparım sonra pişmeye bırakırım olur genelde beyenilır pılavum 
0 oy
(1,386 puan) tarafından

Pirinci iyice yıkayıp suzerim suyunu tamamen sonra yağı koyup sehriyeyi atarım kavururum rengi pembeleşinceye kadar sonra pirinci attıktan sonra serüven başlar. Pirinci tek tek olana kadar kavururum sonra göz kararı tuzunu atarım daha sonra kaynamış suyumu eklerim işte 1 e 2 olacak şekilde ölçülü koyarım hep. Suyu koyduktan sonra asla karıştırmam sadece tahta kaşığın ucuyla hafif dokundurup tuzun yayılmasını sağlarım tadına bakarm ki zaten hep yaptığım için ekleme ihtiyacı hissetmiyorum. Suyun içine birkaç damla limon damlatirim o da tane tane yapar. Ateş ne aşırı harli ne de kısık olmayacak orta ates olacak çünkü en kisita pilav lapamsı oluyor en harli ateştede ya sert kalıyor yada dibi tutuyor orta ateş iyidir. Suyunu çekene kadar pişiriyorum hiç karıştırmadan bakıyorum az suyu kalmış altını kapatıp tencerenin üstüne havlu falan kapatıyorum. Yemeğimiz hazır afiyet olsun :D Haa dipnot olarak pirincin kalitesi de çok çok önemli. Pilavlık değil kırık pirinç alırsan istediğin kadar güzel yap tadı güzel olmaz sert de kalır 

(565 puan) tarafından
Mis gibi anlattın:))
(1,386 puan) tarafından
Anlatmayı severim ;)))

İlgili sorular

0 oy
2 cevap 68 göst.
23 Kasım 2023 Yemek-Tarifler kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 415 göst.
0 oy
6 cevap 130 göst.

379,371 soru

11,356,120 cevap

34,832 kullanıcı

...