Bana anlayabilmem için basite indirgedi. Hocaları ne demiş diye sormadım bilmiyorum ama eşimin bana anlattığını sana da anlatayım, bizim ülkemizdeki yönetmeliklerde binalar son 20-50-100 yıllık depremler göz önünde bulundurularak hesaplanıyormuş, maraştaki deprem son 500 yıldaki yaşanan tipte depremmiş, İstanbul'da da periyodik olarak gerçekleşen en büyük 100 yıllık deprem 99 depremi. Yani oradaki fay enerjisini boşaltmış, sismik hareketleri normal görünüyormuş. Önümüzdeki 50-60 sene 7 ve üzeri deprem beklemiyorlarmış. 6-6buçuk olursa olurmuş onun da ihtimali şimdilik düşük görünüyormuş. Bana %yüzde vererek anlatmıştı ama hatırlamıyorum o sayıları. 1509 yılında 7.2 büyüklüğünde deprem olmuş İstanbul'da. Aynı kuzey anadolu fay hattındaki İstanbul'un 500 yılda ve 100 yılda bir olan büyük depremi 99 yılında Düzce'de 7.6 büyüklüğünde gerçekleşerek tekrarlamış ve enerjisini boşaltmış. Rihter ölçeği falan bir şeyler daha dedi ama anlamadım o kısımları ben. Bir de binalar tasarlanırken depremin enerjisini doğru şekilde alıp hasar alacak şekilde tasarlanırmış. Bina yıkılmasın, tahliye edecek kadar ayakta dursun ve ardından da hasar tespiti yapılarak ne yapılacağına karar verilsin şeklinde oluyormuş. Tabi hastane, cami, AVM, okul falan daha farklı projelendiriliyormuş. Daha bir sürü şey anlattı kafamı şişirdi sonra da uyudu.