0 oy
765 göst.
Aile & Aşk kategorisinde (1,121 puan) tarafından
Selam kızlar. Bugün lohusaliğimin 40. Günü. Benim kanamam çoktan bitmişti fakat dünden beri kırmızı ve kahverengi akıntı var bende bu kanama sayılıyor . Anlamadığım noktayı sorayım! Ben şafiyim eşim Hanefi. Normalde aile büyüklermden duyduğum 40 gün beklemek gerek ilişki için. Fakat şafi mezhebinde bu 60 yazıyor. Diyelim ki kanamam 42.gun kesildi ilişki ve ibadetler olabilir mi yoksa onun üzerinden 15gun daha mı beklemek gerek yoksa 60.gunu mu beklemem gerek? Umarım anlatabildim sorumu?! Kafam karisik. 

17 Cevaplar

0 oy
tarafından

Tam tamına 40 gün sürüyo bizde bence temizlenebilirsin gerçi daha bilgililer yazar birazdan bekleyek şuracıkda

(1,121 puan) tarafından
Ay en zoru da eşinle farklı mezhep olunca. Çok sağol canım Hanefi mezhebinde 40dan önce  kan biterse ibadet yapılabilir
tarafından
Kendi meshebin neyse bence onu yap derim ben
-Reklam-
0 oy
(303 puan) tarafından
Eger şafii isen o mezhebe uygun temizlenmeli ve ibadete başlamalısın canım 

Şafii 60 gün ise 60 gün beklemelisin
(1,121 puan) tarafından
Ya misal hanefilerde 40dan önce kan gelmezse ibadet yapılır ya şafilerde de 60dan önce ibadet yapılır mı kan kesilmisse
(303 puan) tarafından
Eğer 60 netse yani 60 dan önce olmaz deniyo yapılmaz
Ama şimdi araştırdım ben hanefiyim çünkü net bilgi içiin 60 gün zorunlulugu yokk alt sınır yok yani 40 ında temizlenirsen o zaman 45 inde temizlenirsen o zaman ibadete baslayabilirsin
Yani kanamamnın bitip temizlendiğin zaman canım illa 60 ya da 40 değil
0 oy
tarafından
Canım ben hanefıyım 40gun ama bunun mezhebe gore ayrıldıgını sende duydum bir çok hamıle insanı tanıyorum hemen hemen aynı şeylerı uyguluyoruz istersen bekle ama 40gun yani
(1,121 puan) tarafından
Ya bende bugün öğrendim
0 oy
(1,554 puan) tarafından
Valla benimde kafam karisti :)) bildigim kadarıyla lohusalik azami 40 gun ama daha erken de bitebilir kisiden kisiye degisir uzunda surebilir . Kanama bittiyse ibadetler yapiliyor diye biliyorum ama iliski konusunu bilemedim. Bnce netten de bir bak . Bazi hocalarin aciklamalari oluyot youtube da falan.
(1,121 puan) tarafından
Ben mezhep ayırt etmeksizin 40 diye biliyorudum fakat  bugün netten bakınca 60 gördüm.
(1,554 puan) tarafından
Iyi bilen birinden ogrenmek lazim. Nureddin yildiz diye hoca var nete yaz lohusalik suresi diye çıkıyor zaten bir duru aciklama
0 oy
tarafından

Ya bende anlamadım ama sen hanefisin 40 in çıkınca ilişki olabilir yani esin beklesin 60 günü :D

(1,121 puan) tarafından
Yok ben şafi eşim Hanefi . Daha bilmiyor 60 gün beklenmesi gerektiğini
tarafından
40 in çıkınca ilişki olursa mezhepte ne diyo ki ?
0 oy
tarafından

Bemde Şafii yim ama 60 gün ilk kez senden öğreniyorum bizde de 40 gündür lohusallik mezhep ayırt etmeksizin sadece 40 gündür kanama devam ederse özür sayılır ibadete devam edilir.  

Bir de şey sorcam nasıl oldu da mezhep değiştirmeden durdin merak ettim:D  şafi kizlar hanef erkeklerle evlenince genelde hanefi mezhebine geçiyor benim gördüklerim en azından böyle yaptılar kolaylarona geliyormuş :D

(1,121 puan) tarafından
Canım bende hep büyüklerimden 40 duydum fakat bugün netten bakınca 60 olduğunu ikkez öğrendim. Ve şaşırdım kafam karıştı.Ondan sordum. Ya mezhep degistiremedim çünkü bana da alışkanlık oldu hanefiliği baştan öğrenmek uygulamak zor geldi. Eşim de ol diyor. Olmadım hala.
tarafından
Şafii mezhebi zordur zorluklariyla beraber muakafatlari da fazladır . Bence degistirme :))
Internet deyince aklıma hep atmaca şeyler geliyor kanıtı ortada bak 40 yazması gerekirken 60 yazmış sasirtmaca hep bunlar inanma
0 oy
(2,766 puan) tarafından
Bizdede tam tersi ben hanifiyim esim safi ben 40 gün bekliycem 40. Gunun sonunda kanamam bittiyse ibadetlerime baslicam esimle iliskiyede 60. Gün den sonra giricem herkesin mezhebi ayri ibadetler ayni fakat uygulama sekli farkli herkes kendi mezhebine gore davranir bilmem anlatabildimmi
(1,121 puan) tarafından
Siz de kesin  60 gün olduğunu biliyorsunuz öyle mi? Ya aslında şafilerde 40dan sonra Kan gelirse en fazla özür olarak 15 günden sonra sayılır. Yani atıyorum 50.gunde ibadet edilir mi? İlişki için 60
(2,766 puan) tarafından
Kisiden kisiye degisiyor o canim kimisinin hic gelmiyor kimisinde cok az suruyor yada daha fazla suruyorLohusalık halinin alt sınırı yoktur. Hanefi mezhebine göre üst sınırı kırk gündür. Kırk günden fazla görülen kan, nifas kanı değil, özür kanıdır. Lohusalık günlerindeki akıntı bir süre kesilip sonra devam ederse, akıntının kesildiği günler de lohusalık halinden sayılır. Şafi mezhebine göre de en azının sınırı yoktur, ancak üst sınırı 60 gündür. Doğum yapan kadının kanaması kırk gün dolmadan kesilirse, kadın yıkanır ve ibadetlerini yapmaya başlar. Kırk gün geçtiği halde kan kesilmemişse, özürlü sayılır, yıkanarak ibadetlerine başlar.
0 oy
tarafından
Canim bende şöyle biliyorum 

Sizin imam nikâhınız kiyildigi  zaman eşin  hanefi ise sende hanefi oluyorsun ona uygun hareket etmek gerekiyor 
(1,121 puan) tarafından
Ya canım onu biri daha söylemişti bize. Fakat 9yle olmadığını sonradan  bir hocadan ogrenmistim
tarafından
Anladım canım istersen yine bi hocaya danış
0 oy
(5,910 puan) tarafından
Benim bildigim 40gun bekledin kanaman kesildi gelmedi daha temizlenebilirsin fakat 40 gunden sonra devam etti diyelim bu safiler icin bir ozur kabul edilmez beklemeye devam etmen gerekir 60 gune kdr suren var 60 gunu gecti hala kanaman varsa bu ozurden sayilir temizlenebilirsin fakat hanefilerde 40gun bekledin kanaman devam ediorsa bu ozurden sayilir temizlenirsin 
(1,121 puan) tarafından
Cevabına göre 60dan önce ibadet de mi yapılmaz. Yani diyelim 40dan sonra kanama yok o zaman da ibadet yapılmaz, ilişki zaten 60dan sonra olcak da
(5,910 puan) tarafından
60oncr kanaman kesildiyse tumden tabiki yaparsin 40in bitti kanaman devam ediosa ozurden sayilmior safilerde artik kanaman 45te mi 50mi biter ona gore temizlenir ibadetini yaparsin yani safilerdr ozur 60 gunden sonra kabul edilior bilnem anlatabildim mi
(5,910 puan) tarafından
Iliskinin de 60da once yapilabilecegini biliorum 40in cikti ibadetini yapacak durumdaysan iliskiyede girersin
(5,910 puan) tarafından
Sadece safilerde ozur diye kabul edilebilmesi icin 60 gunu gecmesi lazim
0 oy
(2,483 puan) tarafından
Canim soruyu anlamadim ama sen şafisin

Şafi mezhebine uygun adetleri uygula.

Yada hiç riske atma 60 gün bekleyiver
(1,121 puan) tarafından
Hanefilerde ne güzel 40 dolmadan kan kesilirse ibadet yapılır ya. Şafilerde de 60 dolmadan ibadet yapılır mı diye işte mrk ettim
0 oy
tarafından
Canm mezhep farkı zor evet bende hanediyim eşim şafi ama o da40 diye biliyor. Ama önemli olan elhamdülillah hepimizmuslumaniz Kuran'da yazana uyacaz mezhep diye bişey yok aslında Kerbela olayı ndan sonra bu ayrım çıktı. Hepimizin inandığı bı din var ve o dinde ne yaiyorsa o dur. 40 belli zaten canım. Yalan söylemiş 40 diyebise girmedim Kuran'da şu zamana kadar ama hocaların ortak noktası bu. Sendeki lekelenme belki adet olacaksindircanim bir kacgun bekle bakim
(1,121 puan) tarafından
İşte mezhep işine girdin mi cidden çok farklılık var. Bizde detayına çok girmeden bilindik şeyleri uyguluyoz fakat ne bilim bu da bugün karşıma çıktı ne yapacağımı sasirdim
tarafından
Sen dediğim gibi sonuçta 40bilindik bişe bence 60 gün bekleme ne gerek yok canım. Ama bikac gün bekle hani belji adet olacaksin o yüzden
0 oy
(878 puan) tarafından
Müslümanlikta kadın kocasının dinine mahsuptur efendimiz buyurmuştur o yüzden Hanifi mezhebine uyabilir gusülunu alıp namazini kılabilir orucunu tutabilir kuralını okuyabilir eşinle munasebette bulunabilirsin bacim Allah bağışlasın evladını 
(1,121 puan) tarafından
Amin amin cümlemizin inşallah. Allah razı olsun canimm
(878 puan) tarafından
Cümlemizden inşallah canım delillere bakabilirsin canım emin olmadığım bir durum da asla yorum yapmam emin değildim hocamı arayıp sordum delilli bir şekil de söyledi yani için rahat olabilir kendin de arastirabilirsin içine şüphe düşerse
(1,121 puan) tarafından
Allah razı olsun canım. Çoğul görüş bu yönde zaten. Ben de bir iki gün bekleyeyim lekelenmelerimden emin olayim
(878 puan) tarafından
İnşallah canım benim
0 oy
tarafından
Aynen safi isen 60 gun şart. Hanifler 40dwj sonra ilişki girilir kanama kesilirse sayet
0 oy
(143 puan) tarafından
Bende Şafii yim 60 gün değil canım yanlis okumussun
0 oy
(648 puan) tarafından
mezhep ayirt edilmeye gerek yoktur 40 gündür .
0 oy
(105 puan) tarafından
Mezhebin neyse onu takip etmelisin canım.bence gittiğin yol belli
0 oy
(10,816 puan) tarafından
Merhaba canım bende ŞAFİİYİM ama ilk defa duydum eğer kanaman kesilditse banyonu yapıp ibadetlerine başlamalısın

İlgili sorular

0 oy
13 cevap 465 göst.
21 Mart 2021 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 115 göst.
0 oy
31 cevap 638 göst.
+1 oy
12 cevap 443 göst.
3 Aralık 2023 Diğer kategorisinde Metropol yorgunu (276 puan) tarafından soruldu

411,509 soru

12,387,883 cevap

43,617 kullanıcı

Kategoriler

...