+3 oy
901 göst.
Diğer kategorisinde tarafından
Öncelikle selamün aleyküm arkadaşlar, burada şahit olduğum bir husus hakkında yazmak istedim.

Adette kan ve lekelenmenin farklı şeyler olduğunu düşünen bir güruh var. Ne yazık ki yanlış biliyorlar.

Her kadının günlük bir akıntısı olur, sağlıklı olan rengi kremdir.

Bazı zamanlar o akıntı renk değiştirebilir, arasında kılcal damarlar gibi kan olabilir, bazı kısmı pembe bazı kısmı krem olabilir. Bu ve benzeri durumlarda son adet bitimi üstünden en az 15 gün geçmiş olmalı (15 gün dolacak, 16ya girilecek) ki adet sayılabilsin. Aksi türlü özür hükmündedir.

Hali hazırda zaten adetken kan kesildi ama lekelenme başladı. O zaman da kan ve leke ayrı şeyler olarak hükmedilmez. 10 güne kadar mühlet vardır. İlk günler oluk oluk, pıhtı pıhtı kan gelse ama sonlara doğru seyrekleşse, lekelenme haline gelse bu hüküm değişmez, 10 gün dolmadıysa adettir.

Dolduysa ve hala daha lekelenme devam ediyorsa o zaman bir önceki adet müddetine bakılır. Örneğin 7 gün olsun, şimdi 12 gün boyunca gelen kan veya leke yüzünden bir önceki adet müddeti olan 7 günü alırız. Sanki 7 gün adetmiş gibi tarih atarız. Kalan 5 günü de özür sayarız.

Fıkıhta adet başlangıcını ve bitimini gününe gün saati saatine yazmayan kadına ahmak kadın denir. Bu tabir size kaba gelmesin, adet meselesi çok mühim bir mesele olduğu için tarihi de o kadar mühimdir. Şimdiye kadar yazmayanlar en azından şimdi başlamalıdır, telefonda notlar kısmı var, el altında, oraya yazabilirsiniz. Veya ben daha gelenekselim diyenler not defteri tutabilirler.

Ama mutlaka tutulmalıdır.

Hayırlı iftarlar :)

13 Cevaplar

0 oy
(129,596 puan) tarafından

gunde 3 tane kerahat vakti var sabah ve ikindiyi biliyorum gunes tam tepedeyken olani bi cozemedim yani saat kacka kac arasi bunu biri soylesin yaa yasadigim yere gore ezan vaktini ekliyorum

image

(431 puan) tarafından
Öğlen ezanı okunmadan önceki 45 dakika
tarafından
Öğlen kerahati öğle vakti girmeden biraz öncedir.
-Reklam-
0 oy
(58 puan) tarafından
Benden leke geliyor mesela ama ardındaN 4 gun bısey gelmez

Ben o ilk gelen lekeyımı baz almalıyım gün saymak ıcın
tarafından
Eğer en az 15 gün temiz kaldıysanız evet o leke başlangıçtır. Eğer 4 gün sonra kan geliyorsa sonraki 4 gün temiz kalmanızın bir hükmü yoktur, o temiz günler de adetten sayılır.
Örn; 1 ocak öğlen 12de leke gördüm, 2-3-4-5 ocakta gelmedi bir şey. 6 ocak oldu, kan geldi. 1 ocak öğlen 12den itibaren sayarım. 5 gündür adetmişim.
Devam etti diyelim, 7-8-9-10 ocağa kadar gördüm. 9 gündür adetim. 10 gün içinde hangi gün biterse o zaman Gusül alınır.
Ama hala devam etsin diyelim. 11-12-13 ocakta hala leke görüyorum. İşler şimdi değişir. Çünkü adetin en fazla olduğu 10 günü aştık. Bu zamanda da bir önceki adet müddetine bakılır, geçen ay 7 gün olmuşum. O zaman bu adet müddetini de 7 yazarım. Kalan 5 gün özür hükmüne girer. Oruç tutar namaz kılarım. Ramazandan sonra da 5 gün orucun kazasını tutarım.
(13,105 puan) tarafından
Peki alaska canım yumurtlama da o ilk günden mi sayılır ben de bu arkadaş gibi önce leke sonra 4 gün ara gidiyorum bu aralar ve bebek düşünüyoruz biz yumurtlama önemli. Biraz dini değil bu ama :)
tarafından
Yumurtlama hakkında bir bilgim yok malesef :(
0 oy
(2,488 puan) tarafından
Çok sağol bilgin için canım bunları biliyorum ben de ama şu kafamı karıştırdı.  Mesela benim adetim 8 gün sürüyor ama bazen leke geliyor falan 10 günü geçiyor 10 günden sonra özür olduğunu biliyorum ama temiz kalma süresini hangi günden hesaplamam gerek 8 günden itibaren mi 10 günden itibaren mi 
tarafından
8 gün oldun diyelim, bitti sandın ama üstüne leke geldi 11 gün sürdü. O zama en fazla süre olan 10 günü aştığı için bir önceki adet müddetine bakılır. Diyelim onda da 8 olmuşsun. O zaman bunu da 8 sayarsın. 8.günden sonrasıyka başlar Temizlik zamanı.
(2,488 puan) tarafından
Anladım Tamam canım çok sağol Allah razı olsun
0 oy
(1,447 puan) tarafından
Benim mesela hep karışık bazen 5 gün bazen 1 hafta bazen de 10 gün olduğu oluyor bunu nasıl yapmam lazım hangi günden itibaren abdest alıp namaz kılmak lazım 
(1,447 puan) tarafından
Ocak ayı: 27 başlangıç 31 bitiş

Şubat ayı: 28 başlangıç 5 bitiş

Mart ayı:30 başlangıç 5 bitiş
tarafından
İftardan sonra dönsem olur mu
(1,447 puan) tarafından
Hiç sıkıntı değil canım ne zaman müsait olursan
tarafından
Bahar hanım sizin adetinizin Temizlik müddetlerinde bir sıkıntı görünmüyor, adet müddeti en az 3, en fazla 10dur. Yani kaç gün olduğu değişse bile bir sıkıntı olmaz. Sizin adetiniz düzenli.
Sadece 10 günü aştığı ay, bir önceki ayın gününü almalısınız. Yoksa 4 5 6 7 8 9 gün olsa bile bu normal görülür. Geç döndüğüm için de kusuruma bakmayın.
(1,447 puan) tarafından
Tamamdir teşekkürler ☺️
0 oy
tarafından
Hatta Nûrilizah da geçiyor olması lazım adet mi özür mü düzenini bilmeyen her dakika abdest alma cezası var gibi bir şey her dakika kişi abdest alamayacağı için günahı da misli misli
0 oy
(993 puan) tarafından
Ben böyle sayılı kesin ifadeleri doğru bulmuyorum adet süresi de kişiden kişiye değişir 14 günde bir adet olan da var bir ay da bir olan da ben üç haftada bir oluyorum 

adet belli zaten nasıl olduğu anlamamak mümkün değil ben dört gün adet oluyorum iki gün bir damla da olsa kahverengi akıntı geliyor adet bitiminde olan hani e bende o iki günde de oruç tutmuyorum toplam 6 gün sayıyorum yani ama ondan sonra akıntı şeffaf oluyor ve adet dönemi sonlanıyor 

Bazılarında hormon sorunları oluyor adet oluyor kesiliyor beş gün sonra yine kanama oluyor özür kanı olması için rutin tablonun dışında olması lazım 
tarafından
Sayılı kesin ifade dediğiniz İslam fıkhı. Her adet farklıdır ama kural değişmez. İlmihal denir, her erkek ve kadına öğrenmesi farzdır.
0 oy
tarafından
Post yukarı, belki yardımcı olur.
(2,027 puan) tarafından
Allah razı olsun canım yine aydınlandık ♥️☺️
0 oy
tarafından

Anlamıyorum bu posta neden uyarı verilmiş? İnsanlar değişik cidden, bilgi için teşekkürler hocam

(2,193 puan) tarafından
Eski post olduğu için verilmiştir
tarafından
Ben de öyle düşünüyorum. Olsun, birileri bilgilendiyse ne ala.
0 oy
(2,193 puan) tarafından
Post yukarı:))
0 oy
(884 puan) tarafından
Post eski ama madem hortlamış ben de sorayım, benim adetim genelde 5 gün sürer. İlk üç gün normal son iki gün leke olur genelde. Ancak bazen tam bitti dedikten misal bir gün sonra yine lekeleniyorum. Bu durumda hangisi geçerli olur, o da adet midir yoksa başka bir şey mi? 
(884 puan) tarafından
Peki o kişiye özel süreye eklemeli miyim onu? Genel sürem değişiyor mu yani
tarafından
Anlayamadım
(884 puan) tarafından
Yani herkesin adet süresi kendisine özel ya, benim normalde beş gün, böyle uzadığı takdirde adet süremi ona göre mi hesaplamalıyım?
tarafından
Adet süresi rahme özeldir. Doğumdan sonra da değişebilir. 10 gün içinde olduğu müddetçe kaç gün olursa olsun o gün adet sayarız yani evet, rakamlar değiştikçe adet süreniz de o kadar olur.
Örn; ben hep 7 olurum, bir sene boyunca 6 gün olmuştum. 6 saydım o sene ama sonra tekrar 7ye geri döndü bu sefer 7 saydım ve bazen 8 9 günü bulduğunda da 8 9 gün olarak kapattım o ayı.
Burada esas mesele, en azı 3 gün, en fazlası hanefilere göre 10 gün şafiilere göre 15 gün olayını sıkı sıkıya takip etmek. Temizlik müddeti ise adet bitiminden itibaren Hanefide de şafiide de 15 gündür.
(884 puan) tarafından
Anladım çok teşekkür ederim :) nedense değişmezmiş gibi geliyordu ama çok mantıklı
0 oy
(95 puan) tarafından
Ben kullandıgım ilaçtan dolayı sürekli adet oluyorum 3 4 aydır lekelenmem var sürekli. Uzun zamandırda adet günlerimi hiç yazmadım bıyere 1 yıldır falan. Yazayım diyorum ama nerden başlayım hangi günüm adet hangi gün temiz karıştı. Temiz kala bildiğim gün 2 yada 3 olup tekrar lekelenme. İlacıda bırakamıyorum bir sene daha kullanmam lazım sonra düzene girer inşallah şimdi napıcam onu bilmiyorum
tarafından
Bu karışıklığı ben çözemem malesef...
(95 puan) tarafından
Valla bende cözemedim. Kaldı öyle
tarafından
Fetva hattına sorun. 0212 588 15 88
0 oy
(1,114 puan) tarafından
Çok yararlı bir post size yazacaktım bende bu konuyla ilgli benim normlde 7 gün 8. Günde abdest alırım çünkü genelde akıntımın rengi hala düzelmemiş olur bazende 7de biter bazende 9 da ama bazen 10 12 gün olduğu oluyor 10.güne girince mi özür sayıp abdest almalıyız 10.gün bitip 11e girince mi? Çok teşekkür ederim belki saçma gelecek belki yazdınız anlamadım ama çok önemli bir konu o yüzden sormak istedim çünkü kafam karıştığı için hem 10.güne girerken hemde 11. Güne girerken abdest alıyorum bu da abdestte şüpheye girer kabul olmaz diyen oldu 
tarafından
düzenlendi
10. Gün dolacak 11.güne girince. Örneğin 1 ocak gece 12de adet olan biri için 10. Gün, 10 ocağı 11 ocağa bağlayan gecenin 12sidir çünkü 10.gün dolar.
(1,114 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim Allah razı olsun canım ❤️
0 oy
(2,451 puan) tarafından
Günü tutulabilir de saati niye ne gerek var saatini yazmaya
tarafından
Günü neden yazıyorsak o sebeple gerek var. 15 Gün temiz kalma müddetini hesap edebilmek için, adet olan bir kadın eğer özür hükmü alacaksa 10 günü saati saatine doldu mu bilmesi için, özür olan kadın kaç günü adet sayacak bilmesi için...

Gün neyse saat de odur.
Örneğin 1 ocak gece 12de adet olan bir kadın için 10.gün, 10 ocağı 11 ocağa bağlayan gece 12de dolar.
Peki eğer bu kadın 10 günü aşmış kanama görüyorsa kendisinin özür olduğuna nasıl hükmedecek? Saate bakarak. Yani 11 ocak gece 12den sonra hala kan mı görüyor? O zaman özür hükmüne girdi çünkü 10 gün doldu.
Burada yine saate ihtiyaç var çünkü önceki ay kaç gün olmuştu? Diyelim tam 7 gün. (Olma saati gece 1, gusül saati ise 7 gün sonra gece 2 olsun) Bu kadın 7 gün 1 saat adet müddeti diye yazar. Bu hükme göre de ADET TARİHİ OLARAK 8 ocak gece 1 diye yazmalı. Saat işte bu yüzden önemlidir.

İlgili sorular

0 oy
39 cevap 506 göst.
10 Kasım 2024 Diğer kategorisinde Oldu o zaman (4,068 puan) tarafından soruldu
+1 oy
11 cevap 514 göst.
9 Mayıs 2024 Diğer kategorisinde Pamira (6,221 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 449 göst.
0 oy
3 cevap 331 göst.
28 Mart 2022 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu