Şimdi fitre, açıktır ve bellidir ki islami bir olgu. Aynı ramazan gibi, aynı zekat gibi, aynı namaz gibi vs vs...
Bu tür islami olguları öğrenmek her müslümana farzdır çünkü ilmihaldir (hal ilmidir) Eğer öğrenemediysek, bir bilenden sormamız emredilmiştir. Sormadıysak bu tür sapmalar yaşamak çok normal ancak bazen sorsak bile yanlış bilgi verme neticesinde bu tür aksaklıklar ortaya çıkabiliyor.
Verdiğiniz paraların fitre yerine geçip geçmediğini anlamak çok basit aslında. Hesaba yatırdıysanız geçmez, nisab miktarı malı olmayan aileye elden verdiyseniz geçer. Basit matematik, 2+2=4...
Hani bu çok saçma demeyelim de, bir şekilde ya sizden kaynaklı ya da sorduysanız hükmü anlatan hoca kaynaklı bir sorun olmuş diyelim.
Ayrıca o annelerin de ne kadar İslama dikkat eder bir yanı var bilemeyiz. Belki de zekat, fitre, sadaka gibi olguların hükümlerini değil de, yalnızca isimlerini biliyorlardır? Bilemeyiz. Müslümana düşen araştırmaktır.
Sma hastası bir bebeğe fitre verilir evet ama hangi şartlarda? Bunu araştırmak lazım.
Yine, sma hastası bir bebeğe fitre verilmez evet ama hangi şartlarda? Bunu da iyice araştırmak lazım.
Vali onaylı hesap, fitre ve zekatın şartlarından biri olan temlik yani şahsa mülk ettirme şartını yerine getirmediğinden dolayı geçerli olmaz. Ancak sma hastası ailenin NİSAB MİKTARI MALI YOKSA (toplanan paralar dahil), o zaman onların hesabına değil ŞAHSINA MÜLK ETTİRMEKLE hem zekat, hem fitre kabul olur.