+1 oy
293 göst.
Aile kategorisinde (767 puan) tarafından

Öncelikle uzun olacak, baştan söyleyeyim. Mümkün olduğunca açık yazmaya çalışacağım.

Şimdi bu cumartesi (yani dün) öğleden sonra 3te Kız kardeşimin istemesi vardı. Bunu eşime pazartesiden beri söylüyorum ki beni perşembeden anneme bıraksın temizlik yapalım diye.
Neyse bıraktı Allah razı olsun ondan ancak beklenmedik bir durum gelişti. Eşimin dedesi beni bıraktığı gün yani perşembe ikindi gibi vefat etti. Ben haberini alır almaz aradım, bana "bu gece orada kalırsın" dedi. Benim dedem hiç yok, haliyle dede ölmesi ne demek anlayamıyorum. Benim sadece babam öldü ama dedesi, eşim için babasının ölümü kadar şiddetli olmaz diye düşünmüştüm.
Ertesi gün cuma namazından sonra da defnedildi. Cuma sabahtan beri mesajıma cevap da vermedi. Burada apar topar yanına gitmem gerekiyordu biliyorum ama gitmedim, o da çok normal davranıyordu. Bana bu konuda kızmakta çok çok çok haklı.
Akşam oldu konuştuk ettik her şey güzeldi, hiç bir sorun yoktu. Onlarda taziye 3 gün olur, o gün ilk gündü.
Cumartesi oldu 3te isteme var, beni 11 gibi aradı birden diyor ki "hadi kalk taziye evine gidiyoruz."
"Tamam" dedim "gidelim ama 3te burada olmam lazım, isteme var biliyorsun."
"Yetişemeyebiliriz" falan diyor, biliyorsunuz nisan yağmurları şırıl şırıldı.
Dedim ki ben de, "Yetişmemiz lazım. Neden beni vefat eder etmez almadın veya dün sabah definden önce alabilirdin. Definden sonra da boştun. Bu vakitte dolu olduğumu biliyordun neden bu vakti bekledin?" Kavga tartışma türü bir şey yaşandı. O sinirle ona "Bencil" dedim, "sen bencilsin" dedi. Yani aslında ikimizde hem haklıydık, hem haksız.
Taziye evine gittim, orada sureleri okudum, bağışladım, yemekti, çaydı derken saat 3ü buldu. Ben zar zor 4e çekmiştim vakti yani herkes beni bekliyor. Kürt taziyelerinde dıdısının dıdısına kadar da herkes geliyor yani bitmez. Benim de sülalemin toplamı, eşimin çekirdek ailesi kadar. Az kişiyiz. Babam öldü, ablam başka şehirde oturuyor. Bir tek biz varız yani annem, dayım, erkek kardeşim, 2 ablam ve ben.
Eşim geldi apar topar çıktık yola, tabi arayı da bir şekilde hallettik gibi oldu. 2 taraf da kendisinin tarafına ara verip karşı tarafı dinlediği için elhamdülillah hak verdik. Çok şükür bir sıkıntımız kalmadı.
Sonradan öğreniyorum ki annesi doldurmuş, o niye yok, niye gelmedi gibi gibi. Halbuki benim de 4 aylık oğlum o çarşamba sünnet olmuştu ve sabahtan akşama kadar ağlamaktan harap oluyor.
Olay bundan ibaret. Ben olayın içinde taraf olduğum için neyin doğru neyin yanlış olduğunu tam göremiyorum. Evet, haberi alır almaz alelacele eşimin yanına gitmem gerekiyordu. Orada bencilim. Onun da beni götürmek için bolca vakti varken benim dolu olduğum saati seçmesi bencillikti.
Ne düşünüyorsunuz?

8 Cevaplar

+1 oy
(3,037 puan) tarafından
Şimdi şöyle diyeyim haberi alır almaz eşinin yanına gitmen gerekmiyor. Tek hatan efendine bencil demen olmuş. Hatta Çarşamba günü oğlun sünnet olmuş temizliğe/isteme hazırlığı yapmaya diye annenin evine gitmen de gerekmiyor. 

Cenazeden sonra zaten okumaya dedenin evine gitmişsin daha ne olacak ki yani genelde akşam okumasına da gidebilirdin. 

Efendinin hatası ise sana hadi kalk gidiyoruz demek yerine seni soranlara hanım annesinde demesi icâb ediyor lâkin adamı ne kadar bunalttilar ise hadi kalk taziye evine gidiyoruz demiştir.. 

Biz şurda hatayı yapıyoruz tamam demeden direk laf söylüyoruz. 

Peygamber Efendimiz (ﷺ) in hastayken öleceği vakit hazreti Fatıma validemize Hazreti Ali RaziyAllâhu anhum izin vermediği için Peygamber Efendimiz (ﷺ) ölüm döşeğindeyken dahi kızına kocanı dinle demiştir.

 Yani efendi kalk dedi mi tamam deyip kalkmak icâb ediyor. Biz maalesef fazlasıyla nefsimiz ile haraket ediyoruz.. 
(1,551 puan) tarafından
Herşey doğru haklısınız canım ama efendi diye bahsettiğin kim kocası sanırım neden eşin değil de efendi diye hitap ettin anlamadım sebebi nedir
(3,037 puan) tarafından
Evet eşi kocası efendisi beyi yani hitâb kişiden kişiye değişir
(3,037 puan) tarafından
Sebebine gelince hürmeten :)
(1,551 puan) tarafından
Efendisi demek bana acayip geldi ne bileyim bana göre değil:)
(3,037 puan) tarafından
Alışıla gelmediği için ama benim çok aşina olduğum duyduğum bir kelâm. Çok küçükken takvim yaprağında okumuştum eşe ismiyle hitâb etmek câiz değil onu her zaman hürmeten bey efendi demek gerekiyor imiş böyle dendiği vakit zaten ağızdan saygısız hiç bir söz çıkmaz. Bu her iki tarafın içinde geçerli. Erkek de hanımına hanım efendi der ise sürekli saygıyla o evlilik dâimi huzurlu olur. Tâbi ben sürekli alışmışım ismiyle hitâb ediyorum buda ismini telaffuz etmeyi çok sevdiğim için
-Reklam-
0 oy
(7,941 puan) tarafından
İyide canım benim olan olmuş halledilmiş yani sorun çözülmüş ztn ne diyelim ki sende boşver takma 
(767 puan) tarafından
Bence de takmamalıyım. Teşekkür ederim.
0 oy
(1,873 puan) tarafından
Herşey olmş hani takma sadece eşinin yamına cenaze defn edilirken gitmen en mantıklısı idi ama tatlıya bağlanmş
(767 puan) tarafından
Evet orada olmam lazımdı ama gelip almadı. Onsuz da dışarı çıkmamı istemeyen biri. Gel demeyince de gitmedim, aptallıktan başka bir şey değildi
0 oy
(569 puan) tarafından

Perşembe günü vefat etmiş dedesi e sen duyunca hemen gitmeliydin  dedem yok demişsin dedenin ölümü babanın ölümünden de ağır olabilir bazı nene dedeler annelerden çok emek verir torunlarina .



Dügun değil nişan değil kız isteme altı üstü ne olmuş cenazeniz ortak sen o aileden olmuşsun istemeyi erteleyebilirdiniz  zaten cumartesi diyorsun vefattan iki gün sonra biri öldüğünde bu tarz kutlamalar çok ama çok büyük saygısızlık iki gün sonra bir de  sen ölsen kaynanan kız isteme yapsa ikinci günü kemiklerin sizlamaz miydi 
(569 puan) tarafından
Hayır anlattığın gibiyse eşin çok bencillik etmiş
(767 puan) tarafından
Açıkça bu şekilde. Onun da bencilliği ona kızmalarından dolayı, onu da anlıyorum. Annesi hep o niye gelmedi gelsin nerede gibi durmadan doldurunca tabi napsın... Anneye öf bile denilmez. Dese ben kızarım ilk.
(569 puan) tarafından
Hayır anneye öf denir söz konusu anne kendi ailesine müdahale edemez eşin annesine iyi davranmalı ama sizin hayat sınırlarınıza da müdahale ettirmemeli bu yüzden çok yuva yıkılıyor annesinin seninle bir işi yok yani sen de yeni anne olmuşsun dört aylık çocuklu bir kadınsın iyi insan olsa zaten bu halinle cenazede olmanı istemez
(767 puan) tarafından
Yok, kuranda geçiyor. İsra suresi 23. Ayette; "Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara "öf" bile deme ve onları azarlama. İkisine de tatlı ve güzel söz söyle." Buyurulmakta.
Ancak güzel bir dille açıklayıp uyanabilir eşim. Ki zaten genelde böyle yapıyor, bağıracak olsa ilk ben kızarım. Oğlum, annesine ve karısına nasıl davranacağını eşime bakarak öğrenecek. Güzel şeyler görmeli.
(569 puan) tarafından
Yanlışın şu anne babaya öf deme yani bakımını vb iyi yap maddi manevi olarak bu demek değil ki annene karına çocuğuna laf söyletebilirsin öyle bir şey yok annesi onun annesidir bakmalı etmeli saygısını korumalı ama annesi seninle ilgili müdahalede bulununca da karıştırmamali müdahale ettirmemeli i zaman iyi örnek olmaz çocuklarınıza bu sefer annesi dedi diye karı bosayan adam yetiştirmiş olursun
0 oy
(278 puan) tarafından
 Eşinizin dedesi veya yakın bir cenazesi olduğunda yaninda mutlaka olmanız gerekir aksi takdirde eş olmanın bir anlamı yoktur .aynısini benim eşim yapsa bir cenazemde yanımda olmasa 3 .günü gelse ondada gönülsüz olsa bu benim için boşanmaya kadar gidebilecek bir sorundur açıkçası .benim acı gunumde elindeki her işi bırakıp koşup gelebilmeli eşim olan kişi .aynı şeyi yakın arkadaşlarım için bile geçerli biliyor musunuz benim annem vefat ettiğinde  yakın arkadaşımın evde sözü kesilecek yüzük takilacakti   2 hafta sonraya erteledi .eşiniz haklı sağlam içerlemiştir bu duruma zaten böyle bir durumda sizin anneniz kardesiniz de kalkıp eşiniz tarafına taziyeye gitmeli cenaze namazına falan gitmeli abileriniz.dünür olmuşlar sonuçta .damatlarinin zor gününde yanında olmalılar ailenizde .kusura bakmayın ama neresinden bakarsanız bakın eşiniz ve annesi sonuna kadar haklı ilişkileri yeninden gozden gecirtecek bir durum bana göre eşiniz yerinde olsam ailenize de tavır alırım yani bilmiyorum benmi çok alinganim ama bunlar çok insani şeyler olması gereken şeyler bunlar yapilmiyorsa kimse benden yakınlık samimiyet ve saygı beklememeli
(767 puan) tarafından
Anne ölümü farklıdır, benim de babam öldü. Dediğiniz gibiydi. Arkadaşlarım daima yanımdalardı. Yakın akraba konusunda haklısınız. Ben orada olmalıydım ama bana sen orada kal diyen o olduğu için gitmedim.
Abilerim yok, bizim ailemiz çok küçük. Bizde sadece kadınlar var bir tane de erkek kardeşim. Tek erkek oydu. Annem, kızının istemesiyle uğraşıyordu onun arayıp başınız sağolsun demekten başka bir şey yapmasına da gerek yoktu çünkü kaynanam annemle kavga eden birisi. Annem gitse de istemezdi, buyur ederdi ama.
Benim dedem ölse kaynımın istemesi bana koymazdı. Hatta iki anı en ince ayrıntısına kadar koordine eder, vakti vaktine herkesi her yere yetiştirirdim. Eşimi de kardeşinin yanına yollardım çünkü benim dedemin cenazesinde onun yapabileceği çok bir şey olmaz. Tabi ki yanımda durması güzel olur dediğiniz gibi.
Bazı şeyler sizin elinizde olmuyor. Ben yapabildiğim kadar tehir etmeye çalıştım istemeyi, elimden bu kadarı geldi. Yetişmem de gerekiyordu çünkü kardeşimin bizden başka kimsesi yok.
İstemenizi doğru vakte çekmeye çalışırdınız biliyorum ama siz de aile üyelerinizin yarısı olmasa üzülürdünüz bence.
(278 puan) tarafından
Annenizle kayınvalidenizin ilişkisini bilmiyordum.ben iyi varsayarak söyledim .yani bizim ailede ilişkiler iyi olduğu için kendime göre yorum yaptım .demek istediğim eşiniz haklı kendi konusunda ama o fazla sorun etmediyse sorun cozulduyse sıkıntı yok tabiki
(278 puan) tarafından
Kardesinizede mutluluklar bu arada Allah tamamına erdirsin :)
(767 puan) tarafından
Allah razı olsun, teşekkür ederim. Ben de hiç hesap etmedim yazmadım, araları limoni diye o kısım aklıma bile gelmemiş
0 oy
(12,960 puan) tarafından
İşin yanlışı bu bence Perşembe geri gidip cumartesi istemeye gelecektin dede senin deden değil senin ordaki vazifen cenaze evine gitmek ve eşine destek olmaktı ayrıca herkes kendi ailesi söz konusu olunca bencildir bence
(767 puan) tarafından
Evet, tam da bunu yapmalıydım. Ancak eşim bana bu gece orada kal dedi diye kaldım. Keşke kalmasaydım.
0 oy
(5,891 puan) tarafından
dediğin gibi hem haklısınız hem haksız. bu tarz karışıklıkla bir daha karşılaşmazsınız inşallah ama olur da denk gelirse sakin sakin fikir alışverişinde bulunun. 

kaynana, kaynanalığını yapmış, eşin de üzgün olduğundan düşünemedi büyük ihtimal. sorunu çözmüşsünüz daha da büyütmeyin ama dediğim gibi konuşun. iletişim çoğu şeyi düzeltir 
0 oy
(6,311 puan) tarafından
İsteme çokta önemli değil eşinin yanında olmalıydin her gün 

İlgili sorular

+1 oy
14 cevap 328 göst.
16 Ocak 2024 Aile kategorisinde Esina11 (789 puan) tarafından soruldu
0 oy
24 cevap 503 göst.
20 Şubat 2024 Moda kategorisinde Anne22 (4 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 82 göst.
27 Ağustos 2023 Aile kategorisinde Islam (37 puan) tarafından soruldu
0 oy
9 cevap 198 göst.
14 Nisan 2023 Aile kategorisinde Elifnur5634 (178 puan) tarafından soruldu

379,274 soru

11,352,686 cevap

34,825 kullanıcı

...