Bismillâhirrahmânirrahim
Nikah bir akiddir, sözle başlar ve sözle biter. Aynı Müslümanlık gibi, şahadetle başlar, Allahı inkar etti mi biter. Nikahın da, talakın da, boşandıktan sonra kadınını geri almanın da Şakası da ciddidir, ciddisi de ciddidir.
Kadın, erkek için namustur. Vatan da namustur. Nasıl ki bir erkek vatanı uğruna canından bile vazgeçiyorsa kadını uğruna da öfkesinden, hiddetinden, kötülüğünden vazgeçecek. Ağzından çıkanı çıkmadan önce aklıyla düşünecek. Ağzından çıkanı kulağından evvel aklı duysa bile artık iş işten geçmiş oluyor çünkü.
3 şeyin ciddisi de ciddidir, şakası da. Nikah, Talak, Boşandıktan sonra hanımını geri almak."(Ebû Dâvûd, Talâk, 9 [2194]; Tirmizî, Talâk, 9 [1184]).
Birbirleriyle nikahlanmış kadın ve adam arasında 3 bağ vardır. Bunların her birine talak denir.
Talak kendi arasında da 2'ye ayrılır. Ric'i talak ve Bâin talak.
Ric'i talak, dönüşü olan talaktır.
Erkek bir (1) defa boş ol, seni boşadım veya benden boşsun gibi sarih (açık) bir lafızla boşanmaya ait bir laf kullanırsa buna Ric'i talak denir. Geri dönüşü mümkündür zira 1 defa söylenmiştir. 1 defa söylendikten sonra 1 bağ kopar ve kopan bağ bir daha geri dönmez. Geriye 2 bağ kalır.
Bu lafız söylendikten sonra kadın iddet bekler.
İddet; herhangi bir sebeple evliliğin sona ermesi hâlinde, kadının yeni bir evlilik yapabilmesi için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder.
1. Hamileyse doğurana kadardır.
2. Değilse, ancak hayız (adet) gören bir kadınsa 3 hayız müddeti bekler.
3. Adet görmeyen bir kadınsa hicri 3 ay bekler.
İddet kadının kendi evinde beklenir.
Bu kadın beklediği iddet müddeti boyunca kocası tarafından gerek sözel, gerek fiziksel olarak birleşmeyle geri alınabilir. Geri nikaha alınırsa bile yine de kopan bağ geriye dönmez, 2 bağları kalır.
Bâin talak ise; dönüşü yeni bir nikah ve mehirle olan talaktır. "Babanın evine git" gibi imaya dayalı, kinayeli lafızlar kullanıldığı anda Bâin talak olur. "Defol git, sen benim karım değilsin, ben senin kocan değilim." vb sözler kinayeli sözlerdir. UNUTULMAMALIDIR, BU LAFIZLAR TAMAMEN BOŞAMA NİYETİYLE SÖYLENİRSE GEÇERLİDİR.
Kişiler ilk defa evlenirken yaptıkları gibi yeni bir mehir belirler.
Ric'i talakta beklenen iddet müddeti dolarsa, 1 Bâin talak olur. İlk 2 talakta (Ric'i) herhangi bir nikah kıyma durumu olmaksızın kadın geri alınabilir. Ancak 3.talakta Ric'i olan talak Bâin'e dönüşeceği için BAMBAŞKA BİRİYLE yeni bir nikah akdi gerekir. Mehir, nikahın bir parçasıdır.
Bâin talak da kendi arasında 2'ye ayrılır. Küçük bâin, büyük bâin.
Küçük bâin, nikahla geri dönülebilen talaktır.
Örn; kişi 1 defa talak verirse ve kadın da iddet müddetini doldurursa yeni bir mehir tayin ederek yeni bir nikah kıymaları gerekir. Geriye 2 talak hakları kalır.
Büyük bâin talak, artık tekrar nikah kıyılamayan talaktır. Boşanan kadının nikahı, adam için annesi veya kız kardeşi gibi artık helal olmaz. Birbirlerine nikah kıymak, hulle gerçekleşene kadar haram olur.
Hulle; Büyük Bâin talakla boşanan kadın ve adamın (her ikisi birden) tekrar başka biriyle evlenip zifafa girmesi, hayat şartları neticesinde boşanarak veya ölümle ayrılmaları, ardından da birbirlerine tekrar nikah kıymalarıdır. Anlaşmalı evliliklerde hulle gerçekleşmiş olmayacağı için tekrar nikah kıymaları helal olmaz.
HÜLASA-İ KELAM: Adam 1 talak verse, kadın iddet beklese, iddet süresince kocası kendisini tekrar geri alabilir.
İddet bitince yeni bir mehirle yeni bir nikah gerekir.
2. Talakı da verse durum aynıdır.
3. Talak verilirse ancak durum değişir. İddet müddetinde kadını geri alamaz, iddet müddeti bitince de kadın başka bir erkekle evlenebilir. İlk kocasıyla evlenmesi artık haram olur.
Ne zaman ki 2 taraf için de hulle gerçekleşir, o zaman 2 kişi de ilk nikahları gibi tekrar evlenebilirler.
3'ten 9'a diye bir şey yoktur.
1 mecliste 3 kez boş ol, seni boşadım, benden boşsun vb gibi açık lafızla derse cumhurun görüşüne göre GEÇERLİDİR. Artık birbirlerinden boşanmış olurlar, hulle gerekir.
Bakara suresi 231. Ayette geçen "Allah'ın ayetlerini hafife (alaya) almayın!" Lafzı, talak içindir. Çünkü insanlar nikah esnasında "Aldım, kabul ettim." Dediklerinde nikahın gerçekleşmesi hususunda bir şüpheye düşmezler ancak talak verildiğinde şüpheye düşer ve "Yok mu bir hal çaresi" gibi talak işindeki 1 defa söyleme olayını hafife alırlar. İnsanlar talakta, nikahtan daha şüphecidirler.
İnsanların talak lafzıyla lanetlemesi kıyamet alametlerindendir.
Sünnet boşanma da şöyledir.
Adam, kadına 1 tane talak verir. Kadın iddet bekler. (İddet süresi uzun bir süre olduğu için taraflar pişman olup geri dönmek isterlerse geri dönebilirler) İddet müddeti bitince artık adam da kadın da birbirlerine yabancı olurlar. Nikah düşmüş oldu.
Ancak yarın bir gün (belki seneler sonra) tekrar birleşmek isterlerse EN AZINDAN 2 TALAK HAKLARI kendilerinde olduğu için tekrar nikahlanabilirler. Bu sünnet olan talaktır.
Aksi türlü 3 talakı da birden vermek İslam fıkhında hem bid'at, hem haram sayılmıştır.
Yeterince açık yazmaya çalıştım ve çok çok çok kısalttım. Konu fazlasıyla derin ve uzun. O sebeple şimdilik bu kadarı kafi.