+4 oy
514 göst.
Diğer kategorisinde tarafından

Bismillâhirrahmânirrahim

Nikah bir akiddir, sözle başlar ve sözle biter. Aynı Müslümanlık gibi, şahadetle başlar, Allahı inkar etti mi biter. Nikahın da, talakın da, boşandıktan sonra kadınını geri almanın da Şakası da ciddidir, ciddisi de ciddidir.


Kadın, erkek için namustur. Vatan da namustur. Nasıl ki bir erkek vatanı uğruna canından bile vazgeçiyorsa kadını uğruna da öfkesinden, hiddetinden, kötülüğünden vazgeçecek. Ağzından çıkanı çıkmadan önce aklıyla düşünecek. Ağzından çıkanı kulağından evvel aklı duysa bile artık iş işten geçmiş oluyor çünkü.


3 şeyin ciddisi de ciddidir, şakası da. Nikah, Talak, Boşandıktan sonra hanımını geri almak."(Ebû Dâvûd, Talâk, 9 [2194]; Tirmizî, Talâk, 9 [1184]).


Birbirleriyle nikahlanmış kadın ve adam arasında 3 bağ vardır. Bunların her birine talak denir.

Talak kendi arasında da 2'ye ayrılır. Ric'i talak ve Bâin talak.


Ric'i talak, dönüşü olan talaktır.

Erkek bir (1) defa boş ol, seni boşadım veya benden boşsun gibi sarih (açık) bir lafızla boşanmaya ait bir laf kullanırsa buna Ric'i talak denir. Geri dönüşü mümkündür zira 1 defa söylenmiştir. 1 defa söylendikten sonra 1 bağ kopar ve kopan bağ bir daha geri dönmez. Geriye 2 bağ kalır.


Bu lafız söylendikten sonra kadın iddet bekler.

İddet; herhangi bir sebeple evliliğin sona ermesi hâlinde, kadının yeni bir evlilik yapabilmesi için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder.

1. Hamileyse doğurana kadardır.

2. Değilse, ancak hayız (adet) gören bir kadınsa 3 hayız müddeti bekler.

3. Adet görmeyen bir kadınsa hicri 3 ay bekler.

İddet kadının kendi evinde beklenir.


Bu kadın beklediği iddet müddeti boyunca kocası tarafından gerek sözel, gerek fiziksel olarak birleşmeyle geri alınabilir. Geri nikaha alınırsa bile yine de kopan bağ geriye dönmez, 2 bağları kalır.


Bâin talak ise; dönüşü yeni bir nikah ve mehirle olan talaktır. "Babanın evine git" gibi imaya dayalı, kinayeli lafızlar kullanıldığı anda Bâin talak olur. "Defol git, sen benim karım değilsin, ben senin kocan değilim." vb sözler kinayeli sözlerdir. UNUTULMAMALIDIR, BU LAFIZLAR TAMAMEN BOŞAMA NİYETİYLE SÖYLENİRSE GEÇERLİDİR.

Kişiler ilk defa evlenirken yaptıkları gibi yeni bir mehir belirler.

Ric'i talakta beklenen iddet müddeti dolarsa, 1 Bâin talak olur. İlk 2 talakta (Ric'i) herhangi bir nikah kıyma durumu olmaksızın kadın geri alınabilir. Ancak 3.talakta Ric'i olan talak Bâin'e dönüşeceği için BAMBAŞKA BİRİYLE yeni bir nikah akdi gerekir. Mehir, nikahın bir parçasıdır.


Bâin talak da kendi arasında 2'ye ayrılır. Küçük bâin, büyük bâin.


Küçük bâin, nikahla geri dönülebilen talaktır.

Örn; kişi 1 defa talak verirse ve kadın da iddet müddetini doldurursa yeni bir mehir tayin ederek yeni bir nikah kıymaları gerekir. Geriye 2 talak hakları kalır.


Büyük bâin talak, artık tekrar nikah kıyılamayan talaktır. Boşanan kadının nikahı, adam için annesi veya kız kardeşi gibi artık helal olmaz. Birbirlerine nikah kıymak, hulle gerçekleşene kadar haram olur.


Hulle; Büyük Bâin talakla boşanan kadın ve adamın (her ikisi birden) tekrar başka biriyle evlenip zifafa girmesi, hayat şartları neticesinde boşanarak veya ölümle ayrılmaları, ardından da birbirlerine tekrar nikah kıymalarıdır. Anlaşmalı evliliklerde hulle gerçekleşmiş olmayacağı için tekrar nikah kıymaları helal olmaz.


HÜLASA-İ KELAM: Adam 1 talak verse, kadın iddet beklese, iddet süresince kocası kendisini tekrar geri alabilir.

İddet bitince yeni bir mehirle yeni bir nikah gerekir.

2. Talakı da verse durum aynıdır.

3. Talak verilirse ancak durum değişir. İddet müddetinde kadını geri alamaz, iddet müddeti bitince de kadın başka bir erkekle evlenebilir. İlk kocasıyla evlenmesi artık haram olur.


Ne zaman ki 2 taraf için de hulle gerçekleşir, o zaman 2 kişi de ilk nikahları gibi tekrar evlenebilirler.


3'ten 9'a diye bir şey yoktur.

1 mecliste 3 kez boş ol, seni boşadım, benden boşsun vb gibi açık lafızla derse cumhurun görüşüne göre GEÇERLİDİR. Artık birbirlerinden boşanmış olurlar, hulle gerekir.


Bakara suresi 231. Ayette geçen "Allah'ın ayetlerini hafife (alaya) almayın!" Lafzı, talak içindir. Çünkü insanlar nikah esnasında "Aldım, kabul ettim." Dediklerinde nikahın gerçekleşmesi hususunda bir şüpheye düşmezler ancak talak verildiğinde şüpheye düşer ve "Yok mu bir hal çaresi" gibi talak işindeki 1 defa söyleme olayını hafife alırlar. İnsanlar talakta, nikahtan daha şüphecidirler.


İnsanların talak lafzıyla lanetlemesi kıyamet alametlerindendir.


Sünnet boşanma da şöyledir.

Adam, kadına 1 tane talak verir. Kadın iddet bekler. (İddet süresi uzun bir süre olduğu için taraflar pişman olup geri dönmek isterlerse geri dönebilirler) İddet müddeti bitince artık adam da kadın da birbirlerine yabancı olurlar. Nikah düşmüş oldu.

Ancak yarın bir gün (belki seneler sonra) tekrar birleşmek isterlerse EN AZINDAN 2 TALAK HAKLARI kendilerinde olduğu için tekrar nikahlanabilirler. Bu sünnet olan talaktır.

Aksi türlü 3 talakı da birden vermek İslam fıkhında hem bid'at, hem haram sayılmıştır.


Yeterince açık yazmaya çalıştım ve çok çok çok kısalttım. Konu fazlasıyla derin ve uzun. O sebeple şimdilik bu kadarı kafi.

7 Cevaplar

0 oy
(2,511 puan) tarafından
Allah razı olsun canım geçen bır kadın vardı sürekli sorup duruyodu umarım Okur ☺
tarafından
Amin, inşallah okur. Okumasa bile inşallah bilen birine sormuştur. Onun işi çok sakatta çünkü.
(2,511 puan) tarafından
Evet sürekli bide evliliği oyuncak yaptılar iyice
-Reklam-
0 oy
(57 puan) tarafından
Ben de eşime bir keresinde çok kızdığımda boş ol demiştim 3 kere bir şey olmuş mudur acaba ? 
tarafından
Siz kadınsınız. :)
Kocanız "boşama hakkımı sana veriyorum sen boşarsan boşanırız" demediyse siz boşayamazsınız.
(57 puan) tarafından
Oh aman iyi içim rahatladı :D
(4,361 puan) tarafından
Peki bilmediğim için soruyorum, resmi nikah bittiğinde o zaman bu dini nikah da bitmiş oluyor mu? Diğer türlüsü çünkü adam pislikse ve boşamaz ve hakkı vermezse sorun olur bu durum, o durumda resmi nikah bittiği için dini nikah da bitmiş mi kabul ediliyor?
tarafından
Bunu araştırıp dönsem olur mu? Bekleyebilir misiniz?
(4,361 puan) tarafından
Belki biliyorsunuzdur diye merak ettim, özel olarak araştırmana gerek yok yorma kendini. Çünkü kadının da İslam da hakları var neticede. Adam hakkı vermez ve boşamazsa büyük sorun. Sanırım o noktada resmi nikah degreye giriyor. Sen öyle yazınca merak ettim, ben de araştırırım biraz. Merakımı gidereyim:)
tarafından
Mutlaka bunun da bir açıklaması vardır, aklımda kalsın müsait olduğum ilk an araştırıp size dönerim.
(7,132 puan) tarafından
Bunu bende merak ediyorum ya şurfa bekliyim
(4,361 puan) tarafından
Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talâkla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talâk kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü’l-adevî, 2/41). Buna göre, mahkeme yoluyla boşanan bir kadının -eğer başka bir erkekle evlenmek niyeti varsa- önce iddetini tamamlaması gerekir (Şeyhîzâde, Mecme‘u’l-enhur, 1/464).
İddetini tamamlayan bu kadın dilerse bir başkası ile evlenebilir. Eski eşinin istemesi durumunda ise iddetini tamamlamasa dahi yeniden nikâh kıyılması suretiyle boşandığı eşiyle aile kurabilir. Bu evlilik tarafların en fazla iki defa boşanması durumunda gerçekleşebilir.
Diyanet böyle açıklamış, demek ki resmi nikah devreye giriyormuş. Başka kaynaklarda başka bilgiler varsa da duymak isterim tabi.
(52 puan) tarafından
Talak hakkı erkeğe verilmiştir. Kadın mehir olarak bir tane Hakkı isteyebilir . Bununla beraber kadının ta lak hakkı yok diye boşanamaz diye bir şey yok erkek kadına şiddet uyguluyorsa  nafakasını vermeyip ihtiyaçlarını gidermiyorsa veyahut da erkeklik görevini yerine getirmiyorsa  Çok affedersiniz iktidarlık ve benzeri rahatsızlığı olup tedavi olmayı kabul etmiyorsa Hakime başvurulur hakim kadını erkekten boşar bu şekilde boşanma olabilir şer i olarak . Bir de şöyle bir durum vardır kadın eşinden boşanmak için erkeğe belirli bir miktar para karşılığı veyahut da mal karşılığı boşanma talep eder erkekte kabul ederse boşanma gerçekleşir buna da fıkıhta hul denir
0 oy
(5,087 puan) tarafından

Nikah keskin bıçaktır. Oyuncak değildir. Keskin bıçakla oynamak tehlikeli ise nikah ile de oynanmaz. Allah’ın bize verdiği en güzel sorumluluğu hiç etmeyin. Bir erkek ağzında sakız gibi çiğneyip duramaz. 

Nikahın bende boşarım seni diye parmak sallayan erkeklerden bir halt olmaz. 

Öfke anında aklı gitti gibi cümleler bana göre bakın bana göre diyorum bu cümleler sakinken düşünülmüştür kesinlikle. 

Bir erkek öfke anında en fazla defol git diyebilir. 

Karısını seven bir adam boş ol demez. Ne kadar öfkeli olursa olsun. 

Allah razı olsun bu paylaşım için. 
tarafından
Çok çok haklısın, aynısını düşünüyorum. Çünkü şahsımdan biliyorum. Ben de sinirliyken, sakin anımda düşündüğüm şeyi söylerim. Bu herkes için böyledir.
(5,087 puan) tarafından
Bilmiyorum ne kadar doğru belki erkekleri korkutmak için söylenen bir cümle.  Karısını boşayan erkek karısı ve hüllenin ilişkisini anahtar deliğinden izleyecek derlerdi eskiler.
tarafından
Kesinlikle islami veya değil, her türlü YANLIŞ. Öyle şey mi olur ne kadar ayıp.
(5,087 puan) tarafından
Eskiler işte fenalar :) erkeğin gözünü korkutmak için denilen batıl bir söz
0 oy
(9,254 puan) tarafından
Çok tehlikeli bir şey kavga anında boşanmayı dile getirmek 
tarafından
Zaten o sebeple talak hakkında bir ton ayet hadis hüküm var. Önce öğrenmek gerekiyor, bilmeyenlere de evlilik öncesi ufak da olsa bir bilgilendirme geçmesi gerekiyor.
0 oy
(8,634 puan) tarafından
Allahtan kadına boşanma hakkı verilmiyor yoksa ben çoktan bosamistim keza esimde biliyor farkında ona göre telaffuz ediyor ağzından daha bosol kelimesi duymadım ha bazen yaşadığımız durumdan ötürü bazı kelimeler sözler oldu ama onlarda o niyetle degldi
(1,948 puan) tarafından
Ayyy bende öyle Esma birden parlarım ben önce içimde sonra dıştan sayar dökerim, bana kalsaydı işimiz yaştı valla:)))
0 oy
(1,948 puan) tarafından
Allah razı olsun canım
0 oy
(2,595 puan) tarafından
Aksi türlü 3 talakı da birden vermek İslam fıkhında hem bid'at, hem haram sayılmıştır

Bu kısmı tam anlayamadım açıklayabilir misiniz teşekkürler 
tarafından
Sünnet olan boşama şeklini en aşağıya yazdım, sünnetin tersine bidat denir. Bidat, dine sonradan dahil olan şeylere denir.
Birden bire 3 talak vermek sünnetin tersidir, haliyle bidattir. Müctehidler ve cumhur uleması da 3 talakı birden söylemeyi haram saymışlardır. Hangi ayeti nas aldıklarını bilemem, ben fıkıhta yazanı söylemekle mükellefim.
Her şeyde olduğu gibi boşanmanın da bir kuralı vardır, o da sünnet üzere boşanmadır. Çünkü sünnet boşanmada 3 talak birden verilmediği için taraflar aylar yıllar sonra tekrar birleşmek isteseler birleşebilirler. Ama 3 talak verilirse hulle olmadan tekrar birleşme olmaz. Fıkıhta da bu günah ve haram sayılmıştır. Ayrıca da bidattir, sünnetin tam tersidir. Ancak 3 talakla boşanmak her ne kadar haram, günah, bidat de olsa GEÇERLİDİR.
(2,595 puan) tarafından
Anladım tesekkur ederim :)

İlgili bir soru bulunamadı

401,986 soru

12,034,215 cevap

36,262 kullanıcı

...