Allaha ulaşmanın bir sürü yolu var ama sonuç tek.Bana göre zorlanmada ,zorlama da yok. Zorlanan da insan zorlayanda.İstedigine, istediği kadar ilim,fikir ,düşünce,sevgi hosgoru ,korku,hırs,öfke kıskançlık,zorbalık hatta bilim aklınıza her ne geliyorsa Yüce Allah verir, bunu nasil kullanacaginda (olumlu/olumsuz dengeli ,yada uçlarda )senin kaderinde gizlidir..
Yaratilan her canlıyı yaratandan ötürü sevmek lazım ve her birimizin birbirimize yansıma olduğunu unutmadan hiç birseyin tesadüfi olduğunu düşünmeden bu hayatı birbirimize ailemize çevremize yaşadığımız topluma güzelleştirerek yaşamak lazım diye düşünüyorum yoksa neden burdayız ve bir sınavdayız.Ustelik kelebek etkisi gibi birinin yaptigi birsey yada bir olay kmlerce uzak da hic alakasi olmayan birini yada bir toplumu etkilesin ki birbirimize bagliyiz..Bazen hatalarımızla ders alır ders veririz bazen iyiliklerimizle ama hep bir öğrenme, anlama çabası içinde olmalı kabule gecmeli dengede kalmayiz..Akledip ,bol bol okumalı birbirimize hayatı kolaylaştırmaya, anlamaya çalışmalıyız diye düşünüyorum ben.