+1 oy
193 göst.
önce Diğer kategorisinde (199 puan) tarafından
Nerden başlım bilmyrm eşim beni dinlerdi ve arkamdaydi ama bu son sene artık değil gibi sürekli her akşam kaynanam gile uğradığında kaynanamın doldurduğunu bekar görümceminde aynı şekil doldurduğunu şahit oldum ,ve inkar etsede eşim biliyorum defalarca kavga da etmişiz yani neyse dün akşam yine gitti bir saaten fazla durdu bu sefer anladım birşeyler olduğunu ve kaynım ev alacakmis kayınbabam bizden ne var ne yok verin alalım dedi bilenler bilir ben post açmıştım biz ev alırken kimse bir kuruş vermedi eşimde geldi söyledi cinnet geçirdim tabi bana haksizsin diyr ama bir türlü ailesinin gerçek yüzünü görmüyor bana paracisin şöyle böyle dyr ama dedimki o zmn yarin gitme işe alışverişe gidelim zaman geçirelim dedim diyrki para nasıl gelecek dedim ki eee o zaman demiyeceksin paracisin para için calisyrsun seni görmüyorsak para için görmüyoruz dedim.simdi ben hayata eşimin kazancıni bilmem çünkü dükkan da calsitigi için parası belli olmyr bende ilk defa sordum bana dediki dinde hanımına söyleme ne gerek yok bilmesine gerek yok dedi istersen araştır dedi,bende deimki ben senin karınım ben bilmicem de kim bilecek dedim sizlere soruyorum dinde böyle birşey var mı(Alaska seninde yorumunu bekliyorum) birde annemde cami hocasina bir iki ay önce sormuş adam Kuran'dan bakmis para vs hicbirsey istememiş sadece adımızı sormuş ikimzin o kadar onun dışında kaynanası suyun içine birşey katmış oğluna icirims dedi ona baglansin diye ve tek kelime daha etmemiş hoca daha söylemem dems araları bozulur hata bunuda deme kızına demis  yorumlarınızı bekliyorum kızlar lütfen 

6 Cevaplar

0 oy
önce (199 puan) tarafından
Cevaplamadan geçmeyin kizlar
-Reklam-
0 oy
önce (355 puan) tarafından
Ne alakası var senin onun esisin tabikide herkesten önce senin haberin olacak eve girenden sonuçta şuan senden çocuğu var ve birinci derece ailesi sen oluyorsun bizimde dükkanımız var mesela kayinbabam tek kuruş yardımda bulunmadı dükkanı alırken ben ailem verdi gel gelelim ki dükkanın borcu bitti kayinbabam canım oğlum rollerine büründü eşimde dedi baksana babama nasıl da yapıyor filan kendi de biliyor çünkü babasının huyunu dükkana ne kdr gelir eşim bana günlük ciro yu bile söyler yeri gelir derim aylık ne kdr oldu der bu kdr diye derim aramızda kimseye söyleme diye bu sekikde yani sana soykemicekte kime soylicek 
0 oy
önce (1,099 puan) tarafından
Hoca güvenilirse doğru olabilir doğruysa da bir yardım alsanız daha iyi olur . Bakara Suresi rukue ayetleri evde her gün aç dua ederek Yani ne önerilir ki canım kendi altının falan varsa verme onlar senin ne derlerse desinler. İnşallah eşin de önceliği siz olduğunuzu anlar
önce (199 puan) tarafından
Bu hesabı kapatip baştan mo açsam acaba çünkü özel acamadm nasıl açılıyor bana burdan yazıp hemn silebilirmisn cnm çok ihtiyacim var gerçekten
önce (1,099 puan) tarafından
Tamam canım kısaca yazayım o zaman. Sonuçta büyü gerçektir ve dediğin gibi öğreniyor hocalar bazen destek almamız gerekir kendi kendimize aşamayabiliriz. Güvenilir bir hoca varsa onunla veya bu hocaya güveniyorsanız onunla iletişime geçin hem yapılacakları söyler hem de yapar inşallah. Sen dediğim sureleri de açmaya devam et inşallah iyi gelir. Zaten aranızdaki ilişki düzelirse aklı başına gelirse diğer şeyler de zamanla düzelir.
önce (1,099 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi
Rabbim doğru yolu gösterir inşallah
önce (199 puan) tarafından
Önceden birbirmizin kalbini kırmadan konusrduk özür dilerdik şimdi düşman gibiyiz eve gelince dedi eşim bilmyrm dedi soğuk oluyorum uykum geliyr konuşmak istemiyorum dedi ve bende eşime karşı aynı oldum en. Çok güvenilen hangi hocadır cnm kime gidebilirm çevremde varmı bilmiyorum tam anlayana ne denir yâda ücret alır mı  hergunumuz küçük sorunlar büyük sorunmus gibi kavga edyrz
önce (1,099 puan) tarafından
Canım işte çevreye sorman lazım. O imam bir öneride bulunur belki. Eşine gidelim desen nasıl karşılar kaynananı karıştırmadan
0 oy
önce (2,633 puan) tarafından

"Sizin kadınlar üzerinde haklarınız, kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakları vardır." (Tirmizi, Radâ', 11)

Öncelikle madem ki eşiniz makul bir sebep sunmaksızın islamı araya katmış bulunuyor, o zaman islamda evlilik mefhumunu tam manasıyla yerine getiriyor olması gerekir.

Burada bize kadının erkek üzerinde ve erkeğin kadın üzerindeki haklarını dilimiz döndüğünce söylemek düşer. Yaptırımı olan kanûni haklardan birkaçını sıralayalım.


1. Mesele; KOCANIN KARISI ÜZERİNE HAKLARI:

1. Mehir (kadın evlenirken dilediği miktarı ister acele ister geciktirilmiş olarak isteyebilir.) Kadın acele, peşin istediği mehri elde etmeden kendini Kocasına teslim etmeyebilir, buna hakkı vardır.

2. Kadının tüm ihtiyaçlarını israfa ve cimriliğe kaçmamak kaydıyla karşılamak zorunluluğu. (Kadının malı kadına aittir, erkeğin malı da kendisine ait olmasına rağmen ihtiyaçları erkeğe aittir.)

3. Kocası karısına hiçbir konu için hakaret edemez, aşağı göremez veya evinde uzun süre yalnız bırakamaz. (İslamda bu durum teferruatlı olarak hak hukuk çerçevesinde defalarca reddedilmiştir)

4. Kadınıyla evinde şakalaşmak, oynaşmak, cilveleşmek ve kadının gönlünü hoş tutmak için iltifat etmek mecburiyeti vardır.

5. Kadının evine gerek güvensizlik, gerek başka sebeplerle ani baskın yaparak onu müşkül duruma düşüremez.

6. Kocası karısını cinsel yönden tatmin etmek zorundadır, aksi türlü bir durumu Efendimiz (sav) hayvanlara benzetmiştir.

7. Evlendikten sonra 1 sene gibi belli bir sürede erkek karısıyla cinsellik yaşayamazsa/yaşamazsa kadının boşanma hakkı vardır. Çünkü cinsellik erkek kadar kadının da hakkıdır ve evliliğin temel taşlarındandır.

8. Kadın ekmek vb şeyleri yapamayan biriyse kocasının bunları alması gerekir.

9. Kocası karısının süslenmesini istiyorsa süs malzemelerini kendisi alması gerekir.

10. Yılda yazlık kışlık olmak üzere 2 elbise sunma hakkı vardır.

11. Kadın için kocasının seferde olduğu günlerde düşkünlük vaki bulursa (yani kocası ona yeterli miktarda para vermezse) kocasının malından aşırıya kaçmadan meşru miktarı harcama hakkı vardır.

12. Adetli bir kadın dilerse başka yatakta yatabilir.

13. Meşru ev işleri hariç diğer zor ev işlerini yapamıyorsa kadının kocasından hizmetçi isteme hakkı vardır.

14. İhtiyaç duyarsa kocasıyla aylık nafaka miktarında anlaşabilirler, yetmezse de arttırmasını isteyebilir.

15. Kadın kocanın yakınlarını istemediği takdirde, kocası onu ayrı bir evde oturtmak zorundadır.

16. Kadının, haftada bir kez anne-babasını ziyaret hakkı vardır, erkek buna engel olamaz.

17. Erkeğin haklarına bir zarar vermeyen meşru işlerde (haremlik selamlığa izin veren, islamı yaşamasına engel olmayan mekanlarda); kadının meşru çerçevede (harama helale dikkat edip tqm manasıyla islamdan ayrılmadan) çalışmak hakkıdır.

18. Âdet ve lohusalıktan ötürü (temizlenip tekrar süslenmek maksadıyla) vücut bakımı için hamama gitmek istediği takdirde, hamam parasını erkek verir. (Hamam, spa, sauna vb yerler de buraya girer, aşırıya kaçmama kaydı vardır.)

19. Ric'î" (dönülebilir) ya da "bâin" talakla boşanan karısının her türlü nafakasını, iddeti içerisinde erkek verir.

20. Koca, dini hükümleri önce kendi öğrenip sonra rencide etmeden karısına öğretmelidir.

21. Kadının her türlü namusunu, ırzını, diğer insanlara karşı adını, sanını her türlü sözden, nazardan korumalı ve hak üzere savunmalıdır. Zira alimlerce "kadına söylenen şey Kocasına varır, Kocasına söylenen şey (kadına dini hükümleri öğretmek zorunluluğu olduğu için) yine Kocasına varır" denmiştir.

22. Kocası karısı ve evladına harcayacağı nafakasını helalinden kazanmalıdır.

23. Kadınların duygu durumlar erkeklere nazaran daha yoğundur ve genel hatlarıyla ince tabiatlı varlıklardır, o sebeple kocası karısının inişli çıkışlı her duygusal davranışını mazur görmeli ve onu incitmeden nazikçe teselli vermelidir. (Tabi ki kadın bu durumu suistimal edip her absürt olaya duygusal yaklaşıp kocasının hakkına girmemelidir)

24. Kocası istemese bile kadının evlat sahibi olmayı isteme hakkı vardır.

25. Yaratılıştan gelen huylar değişmez ancak söndürülebilir denmiştir, bu sebeple kadının kötü huylarını kocasının uygun bir dille düzeltmeye çalışması ve tabiri caizse adabı muaşeret dersi vererek eğitmesi gerekir. (Kadının bu duruma içerlemeden kendini olabilecek en iyi versiyonuna çevirmek için eşiyle işbirliği yapması lazımdır zira bu durumda hakir görülecek bir şey yoktur.)

26. Kocası karısının değerini bilmeli ve ona göre de her halükarda saygı sevgi çerçevesi içinde muamele etmelidir. Çünkü karısı kocasını zina haramına düşmekten korur, o yokken evini bekler, evlatlarına bakar, evinin işlerine koşarak elbisesini temizler, söküğünü diker ve eşinin ailesine hürmet göstererek onu insanlar içinde aziz kılar.

Bunlar hatıra gelen birkaç haktır, teferruatlı hali epey uzun sürer.


2. Mesele; ERKEĞİN KADINI ÜZERİNE HAKLARI:

1. Allahü teala Nisa suresinde de buyurduğu üzere aile reisliği görevini erkeğe vermiştir. Kadın bunu bilerek saygısını eksik etmemelidir. (Erkekler kadınlardan, kadınlarda bulunmayan bazı doğal nitelik ve güçlere sahip oldukları için üstündürler. Yoksa bu onların şeref ve fazîlet bakımından üstün oldukları anlamına gelmez (Mevdûdî, Tefhimu'l Kur'an, I, İstanbul 1986, s. 317, 318).

2. Kadın erkeğin meşru dairedeki (islamın zıddına olmayan) emirlerine itaat etmekle mükellef tutulmuştur. (Ebu Davud, Nikâh, 40)

3. Kadın, erkeğin reislik gücünü yanlış yere kullanmasını isteyemez. Her ne kadar kadın istişare makamında da olsa son söz daima kocasına aittir. Bunu bilip ona göre hareket etmelidir.

4. Kocasının tabîî ihtiyacını karşılaması, bunlar kadınların haklarında zikredilenlerle aynıdır. (Cinsellik vb)

5. Kadın, kocasından izinsiz, habersiz evden çıkmamalıdır.

6. Kadın kocasının râzı olmadığı kimseleri eve almamalıdır. (Anne baba dahil, ancak kendisi anne babasını ziyarete gidebilir)

7. Kocasına devamlı duâ etmek de haklardan sayılmıştır. (Mesela kadın her namazın peşinden kocasına maddi manevi duâ etmelidir. Çünkü Bu duanın kabulü kendisine ve evlatlarına da fayda verecektir.)

8. Kadın kocasının soyu-sopu, fiziki yapısı, maddi durumu sebebiyle incitmemelidir. (İslam bunu herkes için yasaklamışsa da, kadının Kocasına böyle muamele etmesi onun işkence çekerek ölmesine sebeptir diyerek önemini daha ziyade arz etmiştir)

9. “Bir erkek karısını yatağına çağırır da karısı gelmez ve erkek ona dargın olarak gecelerse, melekler o kadına sabaha kadar lânet ederler.” (Buhârî, Bed’u’l-halk 7; Müslim, Nikâh 122. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Nikâh 40)

Bu hadisi şerifin hükmünde kadın kocasını zaruriyet harici reddedemez.

10. Âyet-i kerîmede “kadının erkek için bir elbise, erkeğin de kadın için bir elbise olarak yaratıldığı” belirtilmektedir (Bakara sûresi, 187) Bu sebeple kadın kocasının şahsına ait veya ev içi sırlarını hiç kimseye anlatamaz.

11. Kocanın kadın üzerinde hakları, onun yapacağı nâfile ibadetlerden önce gelir. “Bir kadın kocası yanındayken onun izni olmadan oruç tutamaz. Kocasının izni olmadan bir kimseyi evine alamaz.” (Buhârî, Nikâh 84, 86; Müslim, Zekât 84. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 73; Tirmizî, Savm 64; İbni Mâce, Sıyâm 53) Bu hadisi şerifin hükmünce kadın NAFİLE ibadetler için kocasından izin almalıdır. (Çünkü burada oruç olduğu için kocasının nefsini tatmin edememe durumu vardır)

12. Kadın, evliliğin gereği olarak kocasına karşı bazı sorumluluklar taşır. Evin idaresi, kocası evde değilken eşyaların muhâfazası, namus ve iffetin mümkün mertebe korunması, görev ve sorumluluklarını boşlamayıp kocası gibi kendisi de vazifelerini yapması bunlardan birkaçıdır.

13. “İnsanın insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadının kocasına secde etmesini emrederdim.” (Tirmizî, Radâ 10. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Nikâh 40; İbni Mâce, Nikâh 4) Bu hadisi şerif bir mecazdır, kadının Kocasına hürmet, saygı ve sevgi göstermesinin ehemmiyetini vurgular. Buna göre kadın için kocası, kocası için de karısı birbirlerini saygıda kusur etmeyerek el üstünde tutmalıdırlar. (Kadının haklarında da geçmişti)

14. “Kocasını memnun ederek ölen kadın cennetliktir.” (Tirmizî, Radâ 10. Ayrıca bk. İbni Mâce, Nikâh 4) Bu hadisi şerif nazarında bakıldığında kadını kocasını mental ve fiziksel olarak daima memnun etmesi gerekir. (Kocanın kötü tabiatlı olması bir imtihandır, İmtihan kadının görevini yok etmez.)

15. Karısı kocasıyla iyi geçinmeli ve onunla varlıkta da, yoklukta da mutlu olmaya çalışmalıdır. Kanaat eden kadın, etmeyen kadından kulluk bakımından daha evladır.

16. Kadın, erkeğine karşı son derece ihtiyat sahibi olmalı ve gerekirse harama düşmesin diye bir koruyucu haline bürünmeli, ayrıca günaha sokan suç aracı olmaktan ve “en zararlı varlık” yaftasını almaktan da şiddetle sakınmalıdır. İslama, helale ve iyiliğe teşvik edici olmalı, aksine tenkit edici olmamalıdır.


Bu hakların içerisinde ne eşinizin söylediği gibi bir madde vardır, ne de onu öğrenmenizin gerektiğini haber veren bir madde vardır.

İslamda maaş söylenmez diye bir kaide bulunmaz, aksi türlü eşe söylemek zorundadır diye bir kural da yoktur. Şayet adam, karısının nafakasını tam temin ediyorsa kafidir. Söylemek isterse söyler, istemezse söylemez. Ancak aranızda bir kargaşaya sebep olacaksa söylemesi daha uygundur, burada aile içi huzurun bozulmaması temennisi vardır.


Hoca meselesi için bir şey diyemem, ehli sünnet alimiyse ve havas ilmi varsa sözleri doğrudur. Ancak şarlatan olma ihtimali de var, siz yine de suizan etmekten kaçının.


önce (199 puan) tarafından
Çok çok teşekkür ederim Alaska eşime attım hepsini inslh ıslah olur akilanjr mesela para veryr Pazar parası bana dyrki kim 1000 TL ile pazara gitms nasıl yetmyr vs daha turşu falan kurmamisim  salatalik kilosu 60 turşuluk 5 kilo alsam 300 TL yetmyr inanki ben sadece kas için gidyrm oda pazar parasindan artırıp gidyrm birde pazardan kalanlarla çocuklara ikinci elden aliyrm hala da tutumsuzum
0 oy
önce (262 puan) tarafından
Bende eşimin gelirini sormam. Eşim abime ev desteğinde bulunucam dese o da zoruma gitmez. Sizin durumunuz kaynından iyiyse destek olsun ya ne olacak. Bugün varız yarın yokuz
önce (199 puan) tarafından
Ama cnm en zor gunumuzde ev paramız eksikti ve karilarinda altın varken vermediler yoktur dedi kestirip attılar şimdide onlar bize muhtaç oldu bende verme dyrm niye biz s.a.l.a.k.m.iyiz ddm
0 oy
önce (374 puan) tarafından
Benim eşim vermez verse de dahi öyle aşırı vermez kendisi zordayken kim ne kadar vermişse o kadar veriri
önce (199 puan) tarafından
Bize vermediler zor durumda iken şimdi de onlar istyr bende dyrmki niye verelim dyrki abimdir bilmyrm ne banane dyrm abinse o bizi düşündumu biz niye dusunuyrz kendimizi zora sokuyoruz birde yoktur ha kredi çeker kesin büyük kiyemt kopar yani anasından girer babasından çıkarım

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 84 göst.
6 gün önce Aile kategorisinde Birdilektut (1,294 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 461 göst.
8 Haziran 2022 Aile kategorisinde Xxxmutsuz (1 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 338 göst.
5 gün önce Diğer kategorisinde Bbsbsb (9 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 250 göst.
2 gün önce Aile kategorisinde 2prensannesi. (1,402 puan) tarafından soruldu

398,153 soru

11,906,923 cevap

36,036 kullanıcı

...