Halinizi teferruatlı bilmiyorum, tam olarak size zor gelen şey nedir? Sorun ibadet edememek mi, vesvese mi, inanç mı? Vs vs. Öncelikle hastalığı teşhis etmek gerekiyor.
Bilmek lazım ki namaz kılmayanın ameli kabul olmaz. “Kıyamette kulun ilk sorguya çekileceği ibadet, namazdır. Namazı düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namazı düzgün değilse, hüsrana uğrar (hiçbir ameli kabul edilmez).” (bk. Nesaî, Salat, 9, h.no: 322)
"Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir."(Ankebût, 29/45)
"Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.” (Ebu Davud, Edeb, 19, Tirmizi, Zühd, 45)
"Kiminin imanı ancak zenginlikle salah bulur. Eğer o fakir olsaydı, küfre girerdi. Kimi de, ancak fakirlikle salah bulur, [doğru, iyi yolda olur], eğer zengin olsaydı, küfre düşerdi. Kiminin imanı da, ancak sıhhatte olması ile tamam olur. Eğer hastalansa, küfre girerdi. Kiminin imanı hastalıkla olgunlaşır. Eğer sıhhatte olsaydı küfre sürüklenirdi." [Hatib]
Şu bilgilere bakarak anlayabiliriz ki namaz için öncelikle gafletten uzaklaşmak, gafletten uzaklaşmak için de gafil insanlardan kaçınmak gerekir.
Kalpten kalbe yol vardır.
Ayrıca şükürsüzlük de eksiltir.
Namaz kılmanıza engel olan şeyi bulalım ilk önce, etrafınızdaki insanlara bir bakın.
Allahü teala boşuna "Ey iman edenler! Allah'dan korkun ve salihlerle beraber olun." (Tevbe, 119) buyurmamıştır.
Sonra da o kimselerin size etkilerine bakın, kalplerinden size neler akıyor? TV, telefon gibi şeyler de buna dahildir. Bir gece 1000 rekat namaz kılmaktansa, Her gece 2 rekat da olsa az ama öz ibadet etmek her zaman daha makbule geçmiştir. Öncelikle namaza başlayın, en acilinden hem de. Siz namaz kılmazsanız, bir bakmışsınız sizin namazınız kılınıyor. Ölüm var ve asla vakitli değil.
İlk sorgu namaz oldığu için Allah bize "seni dünyada huzuruma getirmeyen şey nedir? Hadi gelsin de kurtarsın seni." Dediğinde ne cevap vereceğiz? Kolay olsaydı güzel olmazdı, en güzeli olduğu için de haliyle en zor ibadet namaz. Kader, gayrete aşıktır demişler. Siz halis bir niyetle başlamaya murad edin, bakın bakalım kılmanız için kolaylıklar nasıl önünüze seriliyor.
"İman edenler Allah yolunda savaşırlar. Kâfirler ise şeytan yolunda savaşırlar. Öyle ise ey müminler haydi, şeytanın taraftarlarıyla muharebe edin. Şeytanın hilesi, cidden zayıftır." (Nisa, 4/76)
Bu ayeti kerime var ya bu ayeti kerime, insanın yüzüne tokat gibi çarpıyor. Şeytanın kendi adamıyla uğraştığı nerede görülmüş? Ayette diyor ya "iman edenler Allah yolunda savaşırlar." Bu Cihad olarak da algılanabilir ama esas büyük Cihad, şeytan ve nefisle olan savaştır.
"ŞEYTANIN HİLESİ, CİDDEN ZAYIFTIR." Üfüfüf, şimdi biz şeytanın kalbimize yaptığı zayıf fısıltılardan daha mı zayıfız yani? Bizim imanımızın kalorisi mi düşük? Gramajı mı eksik? HAYIR. Bilakis efendimizin (sav) bir hadisinde "Vesvese imanın kuvvetindendir" diye geçer. Çünkü boş eve hırsız girmez derler.
Allahü Ekber dediğimiz, namaza başladığımız yerde o şeytanı kovamadığımız an yazıklar olsun bize. Çok güçlü bir savunmamız varken zayıf bir saldırıya kurban gitmemeliyiz.
Hayır, vesvese insanın iradesini etkilemez. Ben gelir gider size çay çay derim, 2 dk sonra canınız çekti sanar gider çay koyarsınız. Vesvese de budur.
İrade sizindir ama ben aklınıza hatırlatma amaçlı söyleye söyleye komut vermiş gibi oldum. Ancak İRADE SİZİN. Dilerseniz tak diye kesersiniz, yapmıyorum dersiniz. Şeytan da öyle bakakalır.
Hazreti Ömer'i (ra) sokağın ucunda gördüğü için kaçan bir şeytandan bahsediyoruz. Tamam biz bir Ömer değiliz (ra) ama şeytan aynı korkak şeytan. Banyo yapılan yere afedersin işemek vesvese ve unutkanlık yapar. Bu tür durumlara da dikkat etmek lazım.