Yılların panik atak hastası biri olarak öncelikle vücudunuzdaki demir değerleri ve tiroid değerlerini ölçtürün. Bu değerlerin az olması bunlara sebep olabilir önce fizyolojik olarak kesinlikle bir problem olmadığına emin olun.
Panik atak aniden gelir, siz mutluyken de gelir. Çünkü beyniniz arkada hep çalışıyor :) Yaşadığınız kötü deneyimler, travmalar, bilinçaltında korkularınız hep beyninizde maalesef işleniyor. Aslında bu beynin sizi korumak için yaptığı bir savunma mekanizması.
Bunu yenmek için yapacağınız şey panik atağı çok iyi tanımak hakkında çok okumak video izlemek ve kendinizle yüzleşmek.
Ne kadar bilgi sahibi olursanız o kadar iyi hissediyorsunuz. Ama kendinizi de sorgulayacaksınız.
Şöyle örnek vereyim.
Geçen sene bir dönem her gün neredeyse panik atak geçiriyordum, uykumda bile. Kaç defa gece zıplayarak uyandım kalp krizi/beyin kanaması geçirdiğimi düşünerek. Gün içinde nefesim yetmiyor gibi hissediyordum. Birden boğulma hissi.. sürekli yere kapanıp ağlıyordum.
Oturdum düşündüm ya senin neyin var nelerden mutsuzsun nelerden korkuyorsun diye en ince ayrıntısına kadar sorguladım kendimi.
Neden bunları yaşıyorum beynim neden bana bunu yapıyor diye YouTube ta psikologların videolarını izledim. Benim gibi aynı süreçten geçmiş insanların tecrübelerini dinledim.
Okuduklarım izlediklerim çok iyi geldi o ayrı ama beni korkutan rahatsız eden şeyleri buldum.
Biri babamın vefatı biri de iş yeri ile yaşadığım kötü olaylar. Ve bunların üzerine gidip düşündüm. Babam evet öldü yapacak bir şey yok. İş yeri içinde şu kısacık hayatta bu kadar buna üzülmeye değer mi dedim. Kendimi bir sedyede hayal ettim hastanelik olduğumu. Ya dedim şu hale düşsen kimin umurunda olacaksın o üzüldüğün şeylere değecek mi hayatta senden önemli ne var zaten kısacık hayat. Bunlar için endişe etmeye değer mi.
Bunlar bana iyi geldi. Sonra farklı bir ülkeye taşındım eşimin işi sebebiyle. Panik atak beni bu ülkede de yakaladı. Hayatımda Bi değişiklik olduğu için beyin hemen kendini savunma mekanizmasına aldı :) ama bu sefer kontrol edemedim gibi hissettim ve kalp krizi geçirdiğimi düşünüp acile gittim. Aslında panik atak krizi geçirdiğimi de düşündüm ama kalp ile ilgili bir haftadır bir problem yaşadığım için kriz de olabilir diye düşündüm. Acilde de hamile olduğumu öğrendim. Yani o bütün hormonlar vücuttaki değişim buna sebep olmuş panik atak falan değilmiş:)
Kısacası önce fizyolojik olarak kendinizden emin olun kan değerleri hormon değerleri vs çok önemli.
Psikolojik olarak ise bu hastalığı araştırın okuyun bol bol video izleyin ve kendinizi sorgulayın. Size üzen şeyleri ortadan kaldırmaya çalışın.
Ben şu anda çok daha iyiyim uzun zamandır yaşamadım. Size de geçmiş olsun umarım geçer kısa sürede