Düşük kaliteli yağlar ya da daha önce birkaç kez kullanılmış yağlar köpürmeye daha yatkındır, çünkü içinde biriken kalıntılar bu duruma yol açabilir ve yağ çok yüksek sıcaklığa çıkarsa, stabilitesi bozulur ve köpürmeye başlar. Bu, yağın parçalanmasına ve köpük oluşumuna neden olabilir.
Ya da patateslerde bulunan nişasta yağa geçtiğinde köpürmeye neden olabilir. Özellikle yüksek nişastalı patatesler, bu etkiyi artırabilir. Patatesleri kızartmadan önce suyla durulayıp, nişastasını azaltmak bu durumu hafifletebilir. Patateslerin üzerindeki su, sıcak yağa temas ettiğinde buharlaşır ve yağda köpürmeye neden olabilir. Patatesleri kızartmadan önce iyice kurutmazsanız bu durum sıkça görülür.