Halen konuşmasında gerileme görüyorsanız aynı zamanda çocuk psikiyatriden rica ederseniz sizi konuşma ve dil terapistine yönlendiriyor. Bebek bakım kısmı var bu uygulamada. Oradaki otizm postlarina bakarsanız uzun yazılı bir post vardı ismini unuttum. Onun çocuğu da yüksek işlevli otizm. Gecenlerde yazmıştı. Tek belirtisi ekolali ve yanlış hatırlamıyorsam belirli hareketler. O kadar normal bir çocuk ki. Okumanızı tavsiye ederim postunu. Çoğumuz o postu okusak bu çocukta ne var ki deriz. Bebek bakım bölümünde yine daha önce bir annenin 18 aylık kızına silik otizm teşhisi konmuş şuan 5 yaş tamamen yok olmuş belirtileri. Benim kardeşime de 18 yaşında şuan 2 yaşında birden yürümeyi bırakınca otizm demişler. Annem tekrar yürüyünce doktora falan götürmemis ihmalden. Şuan gayet normal bir çocuk hiç otizmli falan değil. Otizm ayrıca genetiktir. İçinizi rahatlatmak için yazmıyorum ama ekran otizm yapmaz. Uyaran eksikliği yapar. Duyu hassasiyeti günümüzde çok yaygın. Dokunsal hassasiyetin nedenleri arasında nörolojik sorunlar, duyusal entegrasyon bozuklukları ve otizm spektrum bozukluğu gibi durumlar yer alır. Beynin dokunma duyusunu işlemesiyle ilgili sorunlar, bireyin dokunsal uyaranları normalden daha yoğun ya da yetersiz algılamasına neden olabilir.
Ayrıca, travmalar, aşırı stres veya belirli tıbbi koşullar da dokunsal hassasiyeti tetikleyebilir. Çocuk belirli dokulara, dokunmalara veya fiziksel temasa karşı aşırı hassasiyet gösterebilir veya bu uyaranları fark edemeyebilir. Bununda tedavi yöntemleri oldukça kolay ve hızlı tedavisi mümkün
Terapide cocugun dokunsal uyaranlara karşı duyarlılığını azaltmak ya da arttırmak için duyusal uyarıcılarla çalışmalar yapılıyor. Terapist cocuga çeşitli dokulara ve yüzeylere dokunma, bunlarla etkileşimde bulunma çalışmaları yaptıriyor. Bu süreçte yavaş bir şekilde çocuğun duyusal toleransı artırılır. 2.adimda çocuğu dener, kontrollü ve güvenli bir ortamda rahatsız edici dokunsal uyaranlara maruz bırakır. Bu süreçte cocuk rahatsızlık veren dokunma uyaranlarına yavaş yavaş alıştırılarak duyusal hassasiyeti azaltılır.3. adımda dokunsal uyaranlara karşı olan tepkilerini dengelemek için oyunlar ve duyusal materyaller kullanılır. Kum havuzları, yumuşak yüzeyler, doku kartları gibi çeşitli araçlar, bireyin dokunma duyusunu normalleştirmeye yardımcı olur.
Ayrıca size yani ailesine evde uygulanabilecek dokunsal aktiviteler ve egzersizler hakkında rehberlik eder. Aile desteği cocugun dokunma duyusuna olan tepkilerini yönetme sürecini hızlandırabilir. Çok uzun yazdım ama araştırdığım bir kısım inşallah size de süreç hakkında bilgi verir