+1 oy
351 göst.
Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (274 puan) tarafından
Oğlum 30 aylik 20 gün önceydi instagramda bir video gördüm cocuk yan yan bakıyordu. Sonra biraz daha araştırınız yan bakarak koşan cocuk gördüm ve başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Bu otizm belirtisiymis ve benim oğlumda yapıyor. 

1 bucuk yaşlarımda yapıyordu bir ara bıraktı ve ben o videoyu gördüm ve sanki cocuk inadına tekrar yapmaya başladı. Ben tabi hemen ozel psikiyatri buldum gittik tek belirti buydu 

Psikiyatri kiliniginde de yan yan bakarak koştu ve koltuğun etrafında döndü 1 tur.. buna göre otizm riski var ama 3 ay kreş ve ozel egitim önerdi.

Bizde hemen ozel egitim icin bir yer bulduk değerlendirme yaptılar cocuk otizm degil ama duyu hassasiyeti var dediler 3 ders alıyoruz. Oğlum tek torun ve biraz nazlı yetişti 

Ama bundan sonraki süreçte 20 günde yani yeni yeni belirtiler ortaya çıkmaya başladı 

oyuncak dizdigini gördüm  ama bunu biz de gösterdik ona legolari dizip yol yaptık belki onu gördü bıkmıyorum.  

Koşarken kanat çırpma hareketi yapıyor arada.

Sürekli değil ama bazen dönüyor 1 yada 2 tur oda şarkı söylerken.  

Evde bizi değil ama kendi yaşıtların dediği tek kelimeleri tekrar ediyor. 

Işık açma kapama huyu vardi bıraktı 

Olumlu yanları da 

Göz teması var 

İşaret parmağını kullaniyir 

Ortak dikkat var 

Taklit yapar

Bay bay cee eee oynar 

Adı oguz bazen seslenince bakmadığında oguz dışarı çıkalım mı dediğimde hemen Hee der 

Kitap okumaya bayılır okurken oradaki mimikleri yapar 

Üzgün yap derim kızgın yap derim yapar  

Sosyal da bir cicuk bana göre gider çocukların elini tutmak ister onlar soğuk davranır 

Komutları alır yapar anlar 

Soyle yapalım mı derim He der istemezse hayır anlamında ses çıkarır 

Ezan okununca dikkat eder elini açarak dua eder 

Değerlendirme yapan kişiler yani cocuk gelisimciler uyaran eksikliğine daha çok benziyor dedi olumlu konuşan çok fazla ama evde ben çocukla fazla vakit geçirdiğim için ikna olamıyorum. 

Televizyon maalesef izledi kendime ile bunu itiraf edemesemde az desemde izlettim maalesef. 

Konuşması bayağı geri yeni yeni anlamlı kelimeler çıkıyor

Başına böyle şeyler gelmiş normale dönmüş kişiler yazabilir mi ? Morale çok ihtiyacım var düşünmeden duramıyorum 

10 Cevaplar

+1 oy
(826 puan) tarafından
Canım benim konu hakkında pek bilgim yok fakat anlattığın kadarıyla ileri derecede bir tuhaflık yok. Burda vardı birkaç kişi. Onlar sana çok daha detaylı bilgi verir. Şu an etkileşim alamayabilirsin saatten dolayı. Yarın tekrar postun altına yaz üste çıkar. Görürler umarım. Ben de yazarım altına yine. 
(274 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim güzel düşünceniz icin
-Reklam-
+1 oy
(754 puan) tarafından
Kader arkadaşım aynılarını yaşadım hatta bir ara bu post benim mi dedim çocuğum benmde 30 aylık bende eğittim özele gelirmsn
0 oy
(1,742 puan) tarafından
Benim de konu hakkında bilgim yok ama daha küçük özellikle erkek bebekleri biraz daha geç konuşur diye biliyorum birde tek çocuk olması da onu etkiler abisi olsaydı daha erken konusabilirdi diğer sorunlar da özel eğitimle düzelebilir şeyler olduğunu düşünüyorum kötü düşünmeyin çünkü otizm belirtilerini daha önce yaşamış olmanız lazımdı mesela yürüme bile geç olabiliyor tekrarlayan hareketler ellerini sürekli alkış yapması dönen cisimlere karşı hassasiyet bir çok belirtisi var
(274 puan) tarafından
Bu arada 17 aylıkken yürüdü maalesef gec.. ama tutunma kenarlarda yurume hep vardi teşekkür ederim yorumunuz için
(1,742 puan) tarafından
Eğer öyleysede eğitimle düzenleyecek hiç bir şey yok siz ona sürekli etkinlik yaptırmaya çalışın sadece okulda da değil evde de eğitim gormesi lazım zamanla düzelir inşallah
0 oy
(2,184 puan) tarafından
Yanlış bilgi vermiyim post yukarı 
0 oy
(5,064 puan) tarafından
Benim oğlumu da böyle böyle anlamıştık. Otizm var mı yok mu çok sınırda kaldılar ama duyu hassasiyeti ve gelişim geriliği varmış. Şuan ergoterapi ve özel egitim alıyor. Sana da ergoterapi tavsiye ederim ama mümkünse gerçek bir ergoterapistten. Bu arada rapor almak için acele etmeyin, direk otizm tanısı veriyorlar sonrası için sıkıntı yaşamayın. Durumunuz varsa dil terapisi de aldırın en azından değerlendirmeye girsin. 
(274 puan) tarafından
Sizin oğlunuzun belirtileri nelerdi. ? Nasil anlasildi otizm olmadigi ? 20 gündür elimi,xen geleni yapıyoruz güzel gelişmeler var ama o yan bakmasi bitmedi. Belki acele ediyorum bilmiyorum.. zaten rapor cikarmicaz Dediğiniz gibi. Şuan ozel eğitimde ki öğretmenler ergoterapi ve bireysel egitikm veriyor dil için de çalışıyorlar ama 2 ay içinde gelişme olmazsa değiştirmeyi düşünüyorum
(5,064 puan) tarafından
Benim oglum 4 yaşındayken tecrübeli anaokulu öğretmeni anladı. Normalde çok anlaşılacak kadar ileri düzeyde değil dedi psikiyatristler. Okul açıldığında kendini tamamen kapattı okulda kimseyle konuşmadı,komutları algılayamadı,etkinlikleri yapmadı,kalem makas tutmadı. Onun dışında zıplama,dönme,el çırpma ve kulak kapatma eylemleri başladı ama normal çocuğunki kadardı aşırı değildi.
Biz ilk olarak çocuk psikoloğuna götürdük yaklaşık 4 seans sonra çocuğu tamamen tanıyınca bizi doğru şekilde yönlendirdi. Önce psikiyatriste gönderdi gözlemlediği herseyi tek tek yazdığı mailler attı hocaya. Psikiatrist de onun gözlem formunu okuyup çocuğu değerlendirdi. İleri derecede duyu hassasiyeti var şuan engel olmazsak otizme kadar ulasabilecek noktada dedi. Ve bize ergoterapi ve özel eğitimle devam etmemiz gerektiğini, rapor çıkarılmayacağını söyledi. Ergoterapi ve özel eğitimle bir yıldır çalışıyoruz, cok ilerleme kaydettik.
Haa bir de hersey düzene girince çocuk gelisim uzmanına ve çocuk norolojiye götürdük. Çocuk gelisim uzmanı gelişiminde bir yıllık duraklama olduğunu ve sonra devam ettiğini söyledi yaptığı testlerle. Sadece eğitimlerle aşılabilecek bi durum olduğunu söyledi.
Böyle anlatıyorum ama süreç bizim için de çocuğumuz için de cok yorucuyduve zordu. Siz bizim yaptığımız hatayı yapmayın sakın olun herşeyin bi anda duzelmeyeceğini kabullenin,zamana bırakın paniklemeyin. Okuyup araştırmayı hiç bırakmayın. Benim okumadığım kitap izlemediğim video kalmadı bu süreçte yanlışım da olmuştur ama çoğu şeyi doğru yaptım ve yapacağım.
0 oy
(903 puan) tarafından
3 hafta önce oğluma otizim teşhisi konuldu fakat öyle değilde uyaran eksikliği olduğunu öğrendik . Benimde oğlumda yan yan bakar tek noktaya bakmaya çalışırdı 

3.5 yaşında henüz cümle kuramıyor nadir yani ama kelime haznesi çok çok fazla herşeyi söyler neyin ne olduğunu bilir . Göz teması çok değildi ama vardı . Yaman derim döner bakar ama tekrar tekrar çağırdığım zaman bakmazdi ben de ekran verdim oldugundan fazlasıni hemde çok izledi İngilizce Türkçe karışık . Oyuncakları yan yana dizer ve kendi halinde oynamayı secerdi . Şuan 3 gaftadir özel eğitime gidiyoruz 0 Ekran oğlum cümle kurmaya başladı çok azda olsa ve hareketleri değişti oğlumda görüyorum o gelişimi. Anladığım kadarıyla sizin çocukta pek ileri gitmemiş o yüzden en kısa zamanda aldığınız özel eğitim ile düzelir 
(274 puan) tarafından
Çok geçmiş olsun Peki nasıl anlasildi otizm olmadigi? Du yan bakmalar beni çok üzüyor bunun için ne önerirsiniz? Birde bizim oğlanın kelimesi de az sizinki maşallah cümle kurmasına da çok sevindim. Umut oldunuz bana
(903 puan) tarafından
Çünkü çağırdığımız zaman bakıyor tepki veriyor hocamızın dediklerini orada yaptı sözünü dinledi. Bize birseyler sordu onlar olmayınca uyaran eksikliği olduğunu söyledi zaten ikside birbirine benzeyen seylermis
0 oy
(1,143 puan) tarafından
Halen konuşmasında gerileme görüyorsanız aynı zamanda çocuk psikiyatriden rica ederseniz sizi konuşma ve dil terapistine yönlendiriyor. Bebek bakım kısmı var bu uygulamada. Oradaki otizm postlarina bakarsanız uzun yazılı bir post vardı ismini unuttum. Onun çocuğu da yüksek işlevli otizm. Gecenlerde yazmıştı. Tek belirtisi ekolali ve yanlış hatırlamıyorsam belirli hareketler. O kadar normal bir çocuk ki. Okumanızı tavsiye ederim postunu.  Çoğumuz o postu okusak bu çocukta ne var ki deriz. Bebek bakım bölümünde yine daha önce bir annenin 18 aylık kızına silik otizm teşhisi konmuş şuan 5 yaş tamamen yok olmuş belirtileri. Benim kardeşime de 18 yaşında şuan 2 yaşında birden yürümeyi bırakınca otizm demişler. Annem tekrar yürüyünce doktora falan götürmemis ihmalden. Şuan gayet normal bir çocuk hiç otizmli falan değil. Otizm ayrıca genetiktir. İçinizi rahatlatmak için yazmıyorum ama ekran otizm yapmaz. Uyaran eksikliği yapar. Duyu hassasiyeti günümüzde çok yaygın. Dokunsal hassasiyetin nedenleri arasında nörolojik sorunlar, duyusal entegrasyon bozuklukları ve otizm spektrum bozukluğu gibi durumlar yer alır. Beynin dokunma duyusunu işlemesiyle ilgili sorunlar, bireyin dokunsal uyaranları normalden daha yoğun ya da yetersiz algılamasına neden olabilir.

Ayrıca, travmalar, aşırı stres veya belirli tıbbi koşullar da dokunsal hassasiyeti tetikleyebilir. Çocuk belirli dokulara, dokunmalara veya fiziksel temasa karşı aşırı hassasiyet gösterebilir veya bu uyaranları fark edemeyebilir. Bununda tedavi yöntemleri oldukça kolay ve hızlı tedavisi mümkün 

Terapide cocugun dokunsal uyaranlara karşı duyarlılığını azaltmak ya da arttırmak için duyusal uyarıcılarla çalışmalar yapılıyor. Terapist cocuga çeşitli dokulara ve yüzeylere dokunma, bunlarla etkileşimde bulunma çalışmaları yaptıriyor. Bu süreçte yavaş bir şekilde çocuğun duyusal toleransı artırılır. 2.adimda çocuğu dener, kontrollü ve güvenli bir ortamda rahatsız edici dokunsal uyaranlara maruz bırakır. Bu süreçte cocuk rahatsızlık veren dokunma uyaranlarına yavaş yavaş alıştırılarak duyusal hassasiyeti azaltılır.3. adımda dokunsal uyaranlara karşı olan tepkilerini dengelemek için oyunlar ve duyusal materyaller kullanılır. Kum havuzları, yumuşak yüzeyler, doku kartları gibi çeşitli araçlar, bireyin dokunma duyusunu normalleştirmeye yardımcı olur.

Ayrıca size yani ailesine evde uygulanabilecek dokunsal aktiviteler ve egzersizler hakkında rehberlik eder. Aile desteği cocugun dokunma duyusuna olan tepkilerini yönetme sürecini hızlandırabilir. Çok uzun yazdım ama araştırdığım bir kısım inşallah size de süreç hakkında bilgi verir
(274 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim çok bilgilendirici yazı olmuş. Dediğiniz postlara bakıyorum. Ergoterapi konusunda da aslında çok duyusal hassasiyeti yok oğlumun ama ozel egitirmdr oyun hamurunu koklamis eline alamamış öyle dediler. Ama evde koklayıp ağzına atıyor. Belki kokusu oldugu için yapıyor bilmiyorum
0 oy
tarafından
Ben varım canım istersen wp den konuşabiliriz benimkinde baya düzelme var şu anda 
0 oy
(6,921 puan) tarafından
Cnm benim eski posttlara bak bende oğlumda otizm konusu ile post açmışım endişe etme oğlum şuan bile etrafında dönüyor ki her dönen otizm değildir,3,5 yaşına kdr konuşmadı psikiyatri yardımı ile 4 yaşında konuşmaya başladı çok şükür benim oğlumda renklerine göre arabaları arka arkaya diziyor bazen seslenince ses etmez bazen inan 10 defa bile seslenirdim sonra yapmayı kesti şuan 4 yaş 3 aylık 2 psikiyatri ve 1 çocuk gelişimi oğlumun otizm olmadığını yaşında olması gereken sadece dil terapisi olduğu onu da ben goturedim şuan konuşuyor merak etme ve korkma onunla ilgilen bol bol ev işi yaparken onuda kendine dahil et falan 
(274 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim umut oldunuz bana
0 oy
(5,394 puan) tarafından
Canını sıkma oglunla durmadan iletişim halinde ol  çevre edinin muhakkak  hep etkilik yapın durmadan konustur pes etme sıfır ekran olsun o zaman düzelir anlattığın otizm değil şuan dikkat eksikliği uyarani var gelişim geriliği var üzerinde durmasan otizm doğru gider
(274 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim. Zaten is bile yapmıyorum evde herseyim o oldu. Elimden gelen ne varsa yapicam çok sagolun
(5,394 puan) tarafından
Rica ederim canım

İlgili sorular

0 oy
21 cevap 698 göst.
5 Nisan 2021 Diğer kategorisinde Kenanveannesi (454 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 143 göst.
3 Aralık 2024 Diğer kategorisinde Kelebek0707 (1,705 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 107 göst.
0 oy