+2 oy
246 göst.
önce Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (670 puan) tarafından
Kızlar 14 aylık olmasına az kalan bi oğlum var 2.3 haftadır içimi kemiren bazı durumlar var lütfen yardımcı olur musunuz bilen be yakınen bu durumu yaşayan var mı 

Oğlumun göz teması sınırlı şöyle mesela bez değiştirirken yüzüme bakıp gülümser ama ortada oynarken ismini söyleyince bakmaz ve göz teması kurmaz 

Abisiyle oyun oynarlar gülmesi teması var hatta temas bağımlısı diyebilirim kucağa alınmayı sarıp sarmalanmayı seven bir bebek 

Ama ismine karşı aşırı duyarsız 100 kere sesleniyorsam dönüp baktığı sayı en fazla 10 dür göz teması dediğim gibi kucaktayken ya da doğrudan onunla ilgilenirken var ama harici şekilde bakmıyor 

Kaç gündür uyku bile uyuyamıyorum kondurmak istemiyorum ama bu durumlar bana acaba mı dedirtiyor  Lütfen bilen annelerim varsa bana yardımcı olur musunuz 

13 Cevaplar

+2 oy
önce (2,773 puan) tarafından
O donemde bakmiyorlar zaten.  Ben oglumdan otizm degil zeka geriliginden suphe ediyordum. 3 Yasina kadar asla benle iletisim kurmadi.yuzume bakmadi soyledigini anlamadi . Cok doktora goturdum bende. 3 yasindan sonra hem konustu hem kendi istegiyle bezini bıraktı hemde gayet zekiymis yavrum. 14 ay cok erken bir zaman biseyleri anlamak icin
önce (670 puan) tarafından
İsmine dönüp bakmaması normal mi acaba canım
-Reklam-
0 oy
önce (19,346 puan) tarafından
Dostum benc3 bişey yok gibi. Ama doktora götür. İçin rahat etsin. 
0 oy
önce (5,249 puan) tarafından
Odaklanıyordur canim tek hareketle otizm olmaz dönen seylere ilgisi nasil oyuncaklari amaciyla mi kullaniyor gibi bir suru madde var tek bisiyle moralini bozma yeri geliyor biz birseye odaklanırken seslenilince biz bile duymuyoruz 
Evet canım çok odaklanıyor daha yeni diğer oda da oyun oynarken seslendim ama bakmadı hiç oyuncaklara daldığı çok belli ama bir kefe bile dönüp bakmaması şüphe ettirdi bende göz teması dediğim gibi kucakteyken var ama ortada oynarken seslenince bakmaz göz teması kurmaz dönen şeylere ilgisi falan yok oyuncakları amacına uygun kullanır kucağıma çıkıp gözlerimi kapatıp cee yapar ben tepki verince güler kızdığım zaman ağlar güldüğüm zaman o da güler mesela kızdığımı sevdiğimi anlıyor yan komşum bu doktora götür normal değiş bakamamı deyince içime kurt düştü
önce (4,327 puan) tarafından
Ay komsun halt yesin.  Cok mj biliyomus
0 oy
önce (2,974 puan) tarafından
Otizimli çocukların uyum sorunu ve temas sorunu oluyor senin oğlun ayına göre gayet uyumlu  temasda bulunmaktan hoşlanıyor diyorsun bence sorun yoktur korkma hastalığı çağırma boş yere çok içinde şüphe kalıyorsa çocuk doktoruna götür hem genel kontrol yaptırırsın hem konuşursun
0 oy
önce (1,060 puan) tarafından
Bol bol göz teması kurarak konuş ve dikkat geliştirme setlerinden al derim. 

Benim 6 yaşındaki yegenimde gelişim geriliği var. Dikkati dağınık,  ismine bakmazdım,  göz teması yok , fiziksel teması çok sever. Bahsettiğimiz setlerden çok aldik. Şu an daha iyi ve biz kendi aramızda konuşurken,  o başka bir şeyle meşgulken bile bize dahil olur. Dikkat konusunda bayağı gelisti. 

Annem bakıyordu diye biz çok geç anladık ve harekete geçtik. Su an gelisimsel olarak 4 yaş 11 ay. 

Bol bol kitap oku, dikkat geliştirme setleri al, gözlerinin içine bakarak konuş ve iletişim kurun. Her ihtimale karşı bir doktora götürmende fayda var. 
önce (1,060 puan) tarafından
Aklıma geleni yazdım, biraz karmaşık oldu yazdıklarım.
0 oy
önce (5,791 puan) tarafından
Bir anne olarak lütfen bu acıyı kendinize yaşatmayın...bende neredeyse 1 sene önceye kdr oğlum otizm diye gece gündüzü karistirmistim resmen ağlamaktan helak olmuştum....

Oğlum 15 defa dâhi seslenmeme bakmıyordu,yemek yemekte seciciydi, konuşmuyordu, öyle dairesel şekillere ilgisi yoktu ama etrafında dönüyordu...

Psikiyatri ile görüştük teknoloji 3-4 ay kdr kestik kendisiyle konuşması için ilgilendik bı baktım dili açılıyor 4 ayın sonunda psikiyatriye gittik Dr görüştük falan oğlumun otizm ile alakası bile yok herşey normal sadece geç konuşuyor ki konuşmaya başladı çok şükür sende korkma sakın her hareketi otizme yorma inan bence oğlunun hiçbirseyi yoktur....
Çok şükür canım senin öğlun kaç yaşında şu an şüphe olarak ne vardı sende
Ben aslında çocuğu sıktığımı farkettim bir haftadır sürekli ismiyle sesleniyordum bıktı herhalde çocuk bugün uyudu uyandı oturuyordu ismini söyledim baktı güldü :) bir de ben şey sanıyordum mesela oyun oynuyor ya da başka bişeyle ilgileniyor ya benim her seslenmeme bakacak ve uzun süre göz teması kuracak sanıyordum ama şöyle bi düşündüm ben başka bi işle meşgülken ilgimi çekecek bişey değilse elimdeki işten daha önemli bi iş değilse göz ucuyla bakıp çekerim gözümü dedim demekki çocukta böyle oyun anında başka ilgi anında göz teması 1.2 saniye ama bez değiştirirken kucaktayken ya da beraber oturduğum zaman göz teması uzun oluyor bezini değiştirmek için yatırdığım zamandan üstünü giydirip kaldırına kadar gözünü gözümden ayırmaz mesela bu anlattığım bence normal ama sence nasıl canım oyun ve başka ilgi anında az bakması bazen bakmaması
Benim oğlum öyle olduğunda 4 yaşına girmesine bikac ay kalmıştı şuan 4 yaş 3 aylık gayet güzel konuşuyor... oğlum sürekli daliyordu seslendigimizi bile bile bakmıyordu snr etrafında dönüyordu en önemlisi ben herşeye otizm diyordum ama ne olursa olsun sosyal olması arkadaşlarla ilgili olması tamamen otizm şüphesini yok ediyordu
Evet benim oğlumda şöyle sosyal yaşıt sayılabilecek 5 ve 3 yaşında kuzeni var abisi de 3 e girmek üzere onlarla birlikte olunca onlar nereye oğlumda peşlerinden yanlarına gidiyor çok şükür yapılan yorumlar sayesinde şüphem bitti benimde aslında çok dediğim gibi belirti yoktu ama oğlumun döneminde normalmiş çoğu bebek ismine bakmıyormuş komut almayı yeni yeni öğreniyor diye düşünüyorum çünkü bir dediğimi yaparken diğerini yapmıyor mesela benim karşı komşum aklıma soktu daha doğrusu otizmli çocuğu var onunda ismini söyledi oğlum bakmadı sırada konuşumun diğer oğlu ve benim büyük oğlum oynuyordu oğlum onları inceliyordu eyvah ismine bakmıyor duymuyor mu acaba bi doktora götür benim oğlanında böyle başladı dedi aklıma takıldı şüphe zaten hep otizm çok zor dediği için belirtilerini anlattı hep bana bende korktum ilk oğlumda çok sıkı değildik o yüzden anlatmıyordu ama küçük oğlumda biraz samimi olduk böyle yapıyor biraz mesafe koymayı düşünüyorum hatta benim küçük oğlumla büyük oğlum arasında 21 ay var küçük oğlum henüz daha 4.5 aylıkken bile çizgi film açıyordum yetişemediğim için şu an çok pişmanım ev yüzünden böyle belki ismine bakmaması ekran hassasiyeti
Kesinlikle bnm oğlumda ekrana maruz kaldı 5-6 ay 3T kaldırdık falan öyle gelişti sen sakın komşusunu falan takma boşver ztn bnm bildiğim otizm genetik galiba
0 oy
önce (609 puan) tarafından
Çocuğunda sadece odak sorunu var canım . Sorun yazdığıma bakma sorun bile değil , bu aylarda çok normal.
Çok haklısın canım şu an bende farkettiğim ikinci çocuğum olduğu için bazen iş falan yaparken tv açtım bi de abisi 3 yaş ona da yavaş yavaş açmaya başladım ikinci oğlumun doğmasıyla öncesinde büyük oğluma ne tv ne telefon hiç açmadım sanırım tv izlediği için böyle ben bir haftadır kafaya çok taktım ve durmadan ismini söyledim çocuk herhalde sıkıldı ondan bakmıyordu bugün uyudu uyandı gündüz oturuyordu ismini söyledim baktı :) oyuncaklarla oynarken bazen oralı olmuyor ama normal belki de o an oyuncaklara odaklanıyor herhalde bir de ben seslenince göz temasını çok uzun kuracak sanıyordum mesela oynarken baksa bile 1.2 saniye kadardı ben daha uzun süre olacak diye biliyorum ya sıkıntı mı acaba diyordum ama oyun oynarken ya da uzaktan seslenince neden o kadar uzun süre baksın ki dedim belki yanlış düşüncem ama bezini değiştirirken kucağımdayken göz teması epey uzun oluyor gülüyor oyun yapıyor hele bez değiştirirken gözünü asla benden ayırmaz bir de bugün bay bay yap dedim yaptı daha sonra dedim ama unutmuş herhalde :)ben oğlumun komut alma becerisinin yeni yeni geliştiğini düşünüyorum sence de öyle mi alkış yapıyordu bir hafta kadar yaptı şimdi alkış yap diyince benim ellerimi tutup alkış yaptırıyor bana hatta yüzüme vurdurup gülüyor kucağıma çıkıp gözlerimi kapatıp cee diyene kadar açmıyor bir de ağzıma eliyle vuruyor bende aaaooo yapınca yankı yapıyor ya ona bayılıyor sürekli gelip eliyle ağzıma vuruyor ben normal olduğunu düşünmeye başladım artık anormalliği komşum aklıma düşürdü zaten otizmli oğlu olduğu için bir kefe oğluma seslendi oğlum bakmadı sen bunu bi doktora götür benimki de böyleydi hiç tepki yok dedi oysa o an oğlum kendi oğluyla oynuyordu o yüzden ilgilenmedi kadınla
0 oy
önce (4,327 puan) tarafından
İsitme testi yaptir bence once. Korktugu  gibi bisey yok bence
0 oy
önce (771 puan) tarafından
Benim çocuklarda ismine geç tepki verdiler. Kızım 18 aylıktı adına asla bakmiyodu bende çok korkmuştum. Ben TV'nin çocukları çok etkilediğini düşünüyorum oğlumda 17 aylık oda ismine yeni iki ucgundur bakiyo beni dinleyip komut almiyodu hatta daha Yeni buraya sormuştum televizyonu bı haftadır kapadım asla acmicam. Beyni resmen uyusturuyo. Üç yasjndan önce acilmamali kesinlikle
Sadece çizgi filmi mi kestin direk tv mi kapattın canım ben de bir haftayı geçti hiç açmıyorum sadece dizi izlerken açıyorum ama reklamları izliyor bu seferde
önce (771 puan) tarafından
Gündüzleri eşim yokken açmıyorum ama eşim evdeyken aciyo. Çizgi film olmadığı için o kadar dikkatini cekmiyo. Sizde reklam çıkınca başka şeylere yöneltmeye calişabilirsiniz
Bende dizi izlemek için açıyorum gündüz hani öyle oturup ona bakmıyorum tabi sesinden takip ediyorum onlarla oynuyorum reklam girdiği zaman kapatmayı deneyeceğim bir de çünkü dizi film ilgisini çekmiyor bakmıyor ama reklamlar müzikli ve hareketli olunca ilgisini çekiyor sanırım
0 oy
önce (1,643 puan) tarafından
Tv yi direk haytınızdan cıkarın . Sadce çizgi filmi değil reklam dahi olsa ona direk dikkati gidiyo. Bende sizin gibi korktum ama cıkartınca anladım ki ilgisi ona kayıyo  , devamlı ismini söyleyip bıktırmışta olabilirsin ( ben bıktırdım ) gün içinde aşırı olmadan seslen sana baktıgında abartılı tepkiler gülümsemeler kahkahalar at ki diğer seslendiğinde meraktan baksın birdaha öle alışıyo bakmaya. Bu aylarda yarısından coğu ismine bakmıyo anladıgım kadarıyla herkez bu aylarda korkmaya başlıyo bakmıyo bişey mi var dıye. Benm ki cok inat artık inadına bakmıyodu komut verdığimde de işine gelirse yapıyo cocugunu çöz gözlemle ona göre hareket et
Benimki de biraz umursamaz bir tip canım şöyle mesela ismini söylüyordum az önce ayna vardı önümüzde aynadan bakıp bana gülüyor sabah seslendiğimde arkası dönüktü baya uyladım bakmadı önüne geçtim sessiz sessiz sırıtıyor ben ismini söyledikçe bende herhalde çok söylediğim için bıktırdım uyudu uyandı söyledim baktı bay bay yap dedim gösterdim yaptı koş koş yakayalacağım diye heyecanlı bi şekilde söyledim gülerek koşup kaçmaya başladı yürümüyor henüz ama emekleyerek kaçtı sorun şu oyuncaklarla oynarken ya da başka bi şeyle ilgilenirken tepki vermiyor aslında ama elinde uğraşacağı bişey olmadığında oyuncak olmadığında bakıyor ikinci çocuk olduğu için abisiyle arası azdı bazen yetişemediğin için küçük aydan beri çizgi film açtım maalesef şimdi bir haftadır hiç açmıyorum sadece benim izlediğim diziler onlarda ilgisini çekmiyor bakmıyor ama reklam falan olunca ya da tv yi ilk açtığım zaman bi bakıyor geri oyuna dalıyor çizgi filmi gözü kırpmadan izliyordu
Bu anlattıklarım normal mi peki bay bay yapmazdı mesela az önce söyledim yaptı gülmesi cee oyunu yapması hepsi var bir sıkıntımız bişeylerle ilgilenirken ismine karşılık vermemesi konuşması da yok anne baba dedede babıldama tarzında diyor onu kafama takmıyorum sadece bu isim meselesi beni üzüyor
Ben doktora kaç defa götürdüm hep farklı doktor pnların dediği tv ye maruz kaldıgı için bu durumda ve bıktırmaıssın dedi baybay yapıyordu önceden sonra bıraktı bende bıraktıgını farkedınce aynı ismi gibi devamlı baybay yapmasını istediğim için bıraktı yapmayı şuan rahatım saldım kaç tane doktora götürüm cocuk gelişimciye bu gittiğim uzman kadar aydınlatmadılar beni bnde cocugu sıktım uzman bna rahat bırak seslendiğinde sana baktıgında heyecanlan ödüllendir falan dedi zaten sen cok stres yaptıgın için direk cocuk etkileniyo sende bi kendini rahat bırak oda rahatlıcak ama dediğim gibi ödüllendir ve bunaltma
Bence bişey yok allahın izniyle ama sen gene bi dokotra götür çünkü için rahat etmez biliyorum:)
Ay canım Allah senden razı olsun senin yorumun sayesinde bende çocuğu bıktırdığımı farkettim resmen çocuğun yaptığı bütün şeyler yanlış gibime geliyordu şimdi bakıyorum çok normal geliyor akşam abisiyle diğer oda da oynarken napıyosunuz burda diye odaya girdim ikisi de dönüp baktı bana ben sanıyorum ki her seslenmem de bakması gerek üstelik uzun süre bakması gerek diyordum ama öyle olmadığını anladım yine Ogün oynarken başka bişeyle ilgilenirken ara sıra bakmıyor ama dediğim gibi aniden söyleyince bakıyor ben bir de uzun bakacak sanıyorum dedim ya 1.2 saniye anca bakıyor çocuk bana oyunda başka ilgi de bu bana anormal geliyordu ama bi düşündüm kendim bile bi iş yaparken elimdeki işten daha ilgi çekici değilse çok bakmam göz ucuyla bakar çeviririm kafamı dedim bugün iyice dikkat ettim bezini değiştirmek için yatırdığım andan üstünü giydirip kaldırana kadar gözünü ayırmadı benden güldürdüm tebessüm etti oynadık yani bir sorun olmadığını düşünüyorum artık komut algısının da yeni yeni geliştiğini düşünüyorum bay bay yap dedim mesela sabah yaptı akşam tekrar dedim ama unutmuş :)
Biz cok sıkıyoruz canım rahat bırak yapar merak etme :)
0 oy
önce (2,802 puan) tarafından
İşitme testi yaptırın ağır duyuyor da olabilir çocuk 
0 oy
önce (462 puan) tarafından
Sadece isimle bakmamazlıkla olmaz bir çok belirtisi olması lazım 

Komut alıyor mu 

Sizi tanıyor mu 

Oyuncakları ile amacına göre oynuyor mu 

Etrafında dönme sürekli 

Anlamsız el hareketleri bunlara dikkat ettin  mi
Postu açtıktan sonra bir arkadaşın yazdığı dikkatimi çekti neredeyse bir haftadır sürekli baksın diye ismiyle sesleniyordum durmadan hemde herhalde çocuk bıktığı için bakmıyordu bugün uyudu uyandı biraz durdum oturuyordu ismini söyledim baktı :) herhalde ben biraz bıktırdım çocuğumu
Komut alıyor ama bazı şeyleri anlamadığını düşünüyorum gel diyorum mesela onu oyun sanıyor gel dediğim zaman kahkaha atıyor ama ben arkamı dönüp gidince hemen geliyor emekliyor henüz yürümüyor
Oyuncakları amacına göre oynar sesli oyuncakların düğmesine basıp oynar arabaları han han diye sürerek oynar ekstra oyuncakları topladığım zaman kendi de gelip sepete oyuncakları atar
Etrafında dönme gibi olayları yok
Anlamsız el hareketleri de yok ben biraz fazla sıktığımı düşünüyorum mesela çocuk göz temasını birebir ilgilenirken kuruyor ama oyun anında hemen bakıp çekiyor ben sanıyorum ki oyun anında bile uzun süre bakacak şöyle bi düşününce işim olduğunda bende aynısını yaparım alel acele bakarım dedim ama dediğim gibi kucağımda oynarken bez değiştirirken gözünü gözümden ayırmaz güler cilve yapar abisiyle oynaması çok iyi koşuşturmaca oynar kendi halinde de oynar ara sıra ama çoğunluk zamanı abisiyle geçiriyor bir de bugün bay bay yap hadi dedim yaptı ama hemen unuttu sanırım sonra tekrar dediğimde yapmadı :)
Bir de beni hep tanıyordu yani oğlum doğdu doğalı benden başka kimsede sakinleşmezdi durmak istemezdi şimdi de öyle birinin kucağında durur ama beni görünce üstüme atılmaya çalışır doğdu doğalı birebir anne ilgilenir zaten ama bizim abimiz olduğu için herkes kıskanmasın diye onunla ilgilendi bende küçük oğlumla en çok ilgilenen kişiydim yani o yüzden kimseye alışkanlığı olmadı babaanne anane onları yeni yeni tanıyıp gülücük atıyor
önce (462 puan) tarafından
Unutmadı yapmak istemedi o da birey sonuçta :) mesela bak bu da bir komut almış yani uyaran eksikliği araştırıp bakmanı öneririm otizim olduğuunu sanmam ama biraz uyaran eksikliği var gibi o da ilgi ile oyun ile düzelen bişey tv tlfon verme lütfen çok etkileniyorlae daha gelişim çağında çnkü dikkat et bol bol komut ver sıkmadan mesela oyun oynarken ismi ile mesela ahmet bana topu ver ahmet gel arabayı al böyle ismini daha iyi idrak eder komut daha anlamlı olur onun için
Yaptım canım akşam sürekli alıp vermeyi gösterdim komut algısının açıkçası yeni yeni geliştiğini düşünmeye başladım ben canım
0 oy
önce (4,177 puan) tarafından
Cocuklar biseye odaklaninca isme bakmayabiliyor. Her isme bakmayan cocuga otizmli denemez.

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 167 göst.
0 oy
8 cevap 181 göst.
8 Kasım 2024 Diğer kategorisinde Linkin (19,346 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 86 göst.
5 Kasım 2024 Diğer kategorisinde ipek4161 (3,564 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 42 göst.

407,734 soru