+3 oy
258 göst.
önce Diğer kategorisinde (12,871 puan) tarafından

bilgilendirme postudur

"1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık ocağından randevu almak Türk vatandaşına 99 TL, Devlet Hastanesinden randevu ise 199 TL olacak. Suriyelilere ve ağaya beleş" 

twitterda ortaya atılan bir iddia, gerçeklik payı yok. sadece muayene katılım ücretlerine zam geldi, onlar da eskiden beri var maaşdan kesiliyor zaten

• sadece ehliyet vb raporlar ücretli oldu. aile hekimleri "mesai dışında" ücretli muayeneye gidebilecek artık.

• sevk işlemi başladığında eğer sevk almadan hastaneye giderseniz muayene katılım payını 2 kat ödeyeceksiniz hepsi bu. 

sigortasızlar zaten her türlü para veriyor. 

"HASTANE RANDEVUSU 199 LİRA" YALANI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden (DMM) yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarında, 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık ocağından randevu almanın 99 TL, devlet hastanesinden randevu almanın ise 199 TL olacağı yönündeki iddialar hatırlatıldı.

Açıklamanın son bölümüne ise, "Sağlık Bakanlığının böyle bir düzenlemesi bulunmamaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz" ifadelerine yer verildi. 

teyit. orga göre 

25 Kasım 2024 tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, mecliste sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren en güncel kanun teklifi. Kanun teklifinde, iddiada bahsedildiği gibi bir düzenleme bulunmuyor. 

Kanun teklifi ile ayakta tedavilerde alınan hekim ve diş hekimi muayenelerinde 2 TL olan katkı payının 20 TL olması, aile hekiminden sevkle ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden yararlanan vatandaşların bu katkı payının yarısını ödemesi gündemde.

Bununla birlikte, kanun teklifinde Cumhurbaşkanına katkı payını 10 katına kadar artırma yetkisi de veriliyor. İddia, bu yetkiden çıkan bir yanlış anlaşılma sebebiyle yayılmış olabilir. 

Teyit’in ulaştığı TTB Aile Hekimleri Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, aile hekimlerinden randevu almanın herhangi bir ücreti olmayacağını söylüyor. Kanun teklifinde cumhurbaşkanına verilen yetkiler geniş. Dolayısıyla, katkı payının 10 katına kadar artırılma gündemi yalnızca kanun teklifi yasalaştıktan sonra uygulama hayata geçince yorumlanabilir. Yani, gündemdeki kanun teklifinde devlet hastanelerinden ya da sağlık ocağından randevu almanın ücretli olacağıyla ilgili bir kanıt yok. 

Yanı sıra kanun teklifinde, yabancılara sunulan sağlık hizmetleri, mesai dışında sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlardan bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetlerinin ücretsiz olması öneriliyor. Bu, aile hekimlerinin mesai saatleri dışında baktıkları hastalardan ücret alabileceği ve ehliyet için sağlık raporu gibi belgeler ücretli hale geleceği anlamına geliyor.

Bu uygulamalarla hastanelerdeki yoğunluğun azaltılması hedefleniyor. Elde edilen gelirlerin ise döner sermayeye aktarılması ve aile sağlığı merkezlerinin giderlerinde kullanılması öneriliyor. 

Teklifte ayrıca, yabancı uyruklu öğrencilerin, kayıtlarının devam etmesi şartıyla herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıç tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları halinde genel sağlık sigortalı olabileceğiyle ilgili düzenleme yer alıyor. 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 28 Kasım 2024'te komisyonda onaylandı. Önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelmesi bekleniyor. 

İddia neydi?

1 Ocak 2025'ten itibaren sağlık ocağı ve hastanelerden randevu almanın ücretli olacağı iddia edildi.

?

Bulgular

Resmi ve güvenilir kaynaklarda böyle bir bilgi yok.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile aile hekimine gitmeden hastaneye gidilmesi durumunda katkı payı ödenmesi öngörülüyor.

Teklifle birlikte aile hekimlerinden alınan bazı özel raporların da ücretli olması planlanıyor.

9 Cevaplar

+3 oy
önce (3,212 puan) tarafından
Canım bi kesim var hemen halkı kışkırtmak istiyo ne duysa, duysa diyorum resmi belge olmadan kulaktan kulaga. devleti karalamak için başka bişey değil. 
önce (12,871 puan) tarafından
aile hekimleri ile ilgili değişiklik yapıldı, doğru mesela her ilacı yazamayacaklar artık. ama bu ücretli olayı arap saçına döndü. zaten herkesin sigortasından para kesiliyor ekstra para almaları saçma olurdu.
-Reklam-
+1 oy
önce (3,475 puan) tarafından

Bir de.li bir kuyuya taş atıyor, kırk akıllı çıkaramıyor derler eskiler. :)

aynı şeyi diyorum bende, o hesap :)
0 oy
önce (4,093 puan) tarafından
Bu yazıdan sonra umarım yine sağlık ocakları paralı olucak diye post açmazlar. Instagram'da etkileşim almak isteyenler asılsız videoları yayınlıyorlar yada twitter da biri asılsız bir yazı ortaya atıyor insanlarda inanıyor. 
delinin biri kuyuya bir taş atıyor 40 akıllı çıkaramıyor
önce (4,093 puan) tarafından
Malesef ki oyle sorgulama felan da yok
0 oy
önce (874 puan) tarafından
Ülkemizde araştırma denen şey yok ki, 100 kişiden 1 kişi araştırıyorsa 99 kişi aaa öyleymiş evet diyen kısım. Devlette herşey berbat okey ama hemen de galeyana geliyoruz. Bizim ülke gazla çalışıyor 
okuma yok. haber siteleri, gazteler, tvler de bunu biliyor kocaman başlık atıyorlar hastaneler artık ücretli mi olacak diye, altta açıklamaları var tabi ama kimse o alttaki açıklamayı okumuyor
önce (874 puan) tarafından
Delinin biri kuyuya taş atmış 40 akıllı cikaramamis, aynen o hesap
0 oy
önce (384 puan) tarafından
Geçen ki postada yazdım yalanmış yok diyorlardı 
yok ne parası ya, diğer posttaki arkadaşın ailesinin sigortası yokmus, e ondan para alacaklar tabi
Evet öyle zaten yıllardır birara sgk yoktu benim evlenmeden 300 400 almışlardı herseyi ücretli olmuştu kan hersey
sigorta yokken normal ama onun dışında böyle bir uygulama yok çok şükür
Evet canım biliyorum tabiki
0 oy
önce (7,839 puan) tarafından
Zaten saçma gelmişti yani sigortası yoksa tamamda sigorta olan niye ödesin. Odeyecekse sigorta neden var
zatrn böyle bir şey olsa hee türlü haberimiz olur, sağdan soldan duymayız.
önce (7,839 puan) tarafından
Yani doğru
0 oy
önce (10,260 puan) tarafından
Kaynak facebook mu demiştik arkadaşa, Twitter'miş :Djsjs
önce (451 puan) tarafından
Tüh tutturamadik sjsj
çok bi farkı yok zaten boşver :)
0 oy
önce (3,338 puan) tarafından
43 yaşındayım hep az miktar ödenirdi eskiden SSK hastanesi vardı sıra alırken makbuz parası alırnı sonra hastaneler bunu almak istemedi ilaçlar eczanelerden alınmaya başlayınca ilaç ücreti ile alınsın SSK oradan kesinti yapsın dendi sosyal güvence olmayıp Bağ-Kur yatırmayan 18 yaş altı vatandaşlar ücretliydi hala ücretli zam yapılcak sadece Suriyeliler yada başka ülkeden gelen vatansızlar ücretli eşim hastanede memur fatura gelir gider işleriyle uğraşıyor ordan biliyorum ssk lı çalışan her ay prim yatırıyor maaşı biraz asgari ücreti geçtin mi vergi ye giriyor en az altı ay maaş eksik yatıyor bu seferde bu vatanların haklarını savunan sendikalar şikayet ediyor onların devlete hiç bir katkısı yok neden bedava benim katkım var bizimle neden aynı haklara sahip oluyorlar diye 
Ayrıca 18 seneden fazla eczanede çalıştım ilaç israfını bir görseniz aklınız durur haftada iki gün ilaç yazdırmaya gelen hastalar var sonra ben bunları kullanmayacağım diyebileceğimiz poşet poşet eczaneye getiriyorlar ihtiyacı olana verin diye şeker kalp kanser ilaçları dolu oluyor sonrada devlet bu kadar ilaç israfını önlemek için ilaca zam reçete ücreti ne zam yapıyor kurunun yaninda yaşda yanıyor maalesef ne yapıyorsak kendimiz yapıyoruz aslında
evet yabancılar maalesef bize göre bu açıdan daha şanslı
fazla ilaç kullanımı evet var, maalesef var.
Almanya  kuzenim yaşiyor orada öğretmenler cocuğu bir haftadır ateşli daha yeni doktora götürebilmişler ilk beş gün bakmıyormış türkiye gelince burdan çocuk ilaçları ayarlıyoruz onları yanında götürüyor
0 oy
önce (431 puan) tarafından
Kızım ehliyet için sağlık raporunu aldı ucretsiz
2025 yılı itibariyle ücretli olacak. ha belki daha onaylamadı Erdoğan orasını bilemem. kanun teklifi bu şekilde çünkü
önce (431 puan) tarafından
3 gün önce kızım aldı saglikocaginda hastanede tahlileri yaptı sağlık ocağında raporu aldı
o zaman daha yürürlüğe koymadılar  daha dğn gördüm ücretli olacak diye

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 173 göst.
21 Temmuz 2022 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Linkin (19,675 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 115 göst.
0 oy
11 cevap 267 göst.
3 Aralık 2024 Diğer kategorisinde Huniliprenses (11,917 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 308 göst.
6 Kasım 2024 Diğer kategorisinde ipek4161 (3,602 puan) tarafından soruldu

409,110 soru

12,295,840 cevap

38,321 kullanıcı

Kategoriler

...