bilgilendirme postudur
"1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık ocağından randevu almak Türk vatandaşına 99 TL, Devlet Hastanesinden randevu ise 199 TL olacak. Suriyelilere ve ağaya beleş"
twitterda ortaya atılan bir iddia, gerçeklik payı yok. sadece muayene katılım ücretlerine zam geldi, onlar da eskiden beri var maaşdan kesiliyor zaten
-
sadece ehliyet vb raporlar ücretli oldu. aile hekimleri "mesai dışında" ücretli muayeneye gidebilecek artık.
-
sevk işlemi başladığında eğer sevk almadan hastaneye giderseniz muayene katılım payını 2 kat ödeyeceksiniz hepsi bu.
sigortasızlar zaten her türlü para veriyor.
"HASTANE RANDEVUSU 199 LİRA" YALANI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden (DMM) yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarında, 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık ocağından randevu almanın 99 TL, devlet hastanesinden randevu almanın ise 199 TL olacağı yönündeki iddialar hatırlatıldı.
Açıklamanın son bölümüne ise, "Sağlık Bakanlığının böyle bir düzenlemesi bulunmamaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz" ifadelerine yer verildi.
teyit. orga göre
25 Kasım 2024 tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, mecliste sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren en güncel kanun teklifi. Kanun teklifinde, iddiada bahsedildiği gibi bir düzenleme bulunmuyor.
Kanun teklifi ile ayakta tedavilerde alınan hekim ve diş hekimi muayenelerinde 2 TL olan katkı payının 20 TL olması, aile hekiminden sevkle ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden yararlanan vatandaşların bu katkı payının yarısını ödemesi gündemde.
Bununla birlikte, kanun teklifinde Cumhurbaşkanına katkı payını 10 katına kadar artırma yetkisi de veriliyor. İddia, bu yetkiden çıkan bir yanlış anlaşılma sebebiyle yayılmış olabilir.
Teyit’in ulaştığı TTB Aile Hekimleri Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, aile hekimlerinden randevu almanın herhangi bir ücreti olmayacağını söylüyor. Kanun teklifinde cumhurbaşkanına verilen yetkiler geniş. Dolayısıyla, katkı payının 10 katına kadar artırılma gündemi yalnızca kanun teklifi yasalaştıktan sonra uygulama hayata geçince yorumlanabilir. Yani, gündemdeki kanun teklifinde devlet hastanelerinden ya da sağlık ocağından randevu almanın ücretli olacağıyla ilgili bir kanıt yok.
Yanı sıra kanun teklifinde, yabancılara sunulan sağlık hizmetleri, mesai dışında sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlardan bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetlerinin ücretsiz olması öneriliyor. Bu, aile hekimlerinin mesai saatleri dışında baktıkları hastalardan ücret alabileceği ve ehliyet için sağlık raporu gibi belgeler ücretli hale geleceği anlamına geliyor.
Bu uygulamalarla hastanelerdeki yoğunluğun azaltılması hedefleniyor. Elde edilen gelirlerin ise döner sermayeye aktarılması ve aile sağlığı merkezlerinin giderlerinde kullanılması öneriliyor.
Teklifte ayrıca, yabancı uyruklu öğrencilerin, kayıtlarının devam etmesi şartıyla herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıç tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları halinde genel sağlık sigortalı olabileceğiyle ilgili düzenleme yer alıyor.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 28 Kasım 2024'te komisyonda onaylandı. Önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
İddia neydi?
1 Ocak 2025'ten itibaren sağlık ocağı ve hastanelerden randevu almanın ücretli olacağı iddia edildi.
?
Bulgular
Resmi ve güvenilir kaynaklarda böyle bir bilgi yok.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile aile hekimine gitmeden hastaneye gidilmesi durumunda katkı payı ödenmesi öngörülüyor.
Teklifle birlikte aile hekimlerinden alınan bazı özel raporların da ücretli olması planlanıyor.