0 oy
236 göst.
önce Diğer kategorisinde (2,062 puan) tarafından
İyi akşamlar hanımlar, üzüldüğüm bir konu hakkında sizinle dertleşmek istiyorum. Benim oğlum hasta oldu, boğaz enfeksiyonu. Bugün bir tanıdığımla konuştuğumda bebeği sordu, ben de hasta, bir türlü iyileşemiyor dedim. O da anne sütü almadığı için belki bağışıklığı zayıftır, diğer çocuklara göre geç iyileşiyordur dedi. O kadar üzüldüm ki, belki yanlış bir şey de söylemedi ama bir anne olarak kendimi yetersiz hissettiriyor. Benim bebeğim doğru düzgün anne sütü alamadı bile. Anneme sorduğumda, anne sütüyle alakalı bir durumun olmadığını, bizim anne sütünü aldığımız halde sürekli hasta olduğumuzu söylerdi. Benim üzülmemem için böyle söylediğini düşünüyorum çünkü ilk zamanlar çok ağlardım. Siz ne düşünüyorsunuz?

17 Cevaplar

+3 oy
önce (1,003 puan) tarafından
önce tarafından seçilmiş

En İyi Cevap
Hiç alakası olmadığını düşünüyorum iki örnek vereyim benim kızım 14 aylık şimdiye kadar 1 kere grip olmadı hiç ağrı kesici içmedi burnu akmadi yani. Maşallah diyeyim. Hiç meme tutmadı 5 gün belki emzirdim. Sonra 9 ay sagarak verdim 3-5 ne aldıysa. Ama hep cogunluk mama oldu. Arkadaşım hiç mama kullanmadı 4 gün bebeklerimizin arası. Hep hasta. El ayak hastalığı geçirdi rota geçirdi hepsini ağır geçirdi. İburamin hep cantasindadir. Bana bile ufacık şeyde öksürük şurubu ver der ben vermem. Hiç mama vermedi. Çocuk emzik gibi emiyor. Ona da maşallah. Anne sütü evet çok mucizevi birşey ama sen ne kadar beslenirsen bebekte o kadar. Durumun olmayabilir iştahın olmayabilir yemek seven biri olabilirsin bunlar direk bebeğini de etkiler. Ama mama da vitamin mineral sabittir. Bu konuda beni lincleyen olabilir ama mama alan bebekler daha fazla demir daha fazla vitamin ve mineral aliyor. Bunu hatta Dr Osman gonulal da şöyle yazmıştı, demir ve b 12 vitamini için mama alan bebeklerde çok daha fazla vücuda girer fakat anne sütü alan bebeklere 4.ayda mutlaka başlanmalı demisti. Çok okuyan çok araştıran bir anne olduğumu düşünüyorum. Bu konuda da bağışıklığın sadece anne sütü değil ilaç kullanımı, beslenme aralığı, bebeğin vücut mekanizması ile doğrudan alakalı oldugunu düşünüyorum. Mesela sık ateş düşürücü alan bebekte yüksek bağışıklık bekleyemezsiniz, asi olmayan bir çocuğun bağışıklığı olan gibi çalışamaz. İlaçlar çok etkili çünkü vücuda verdiğiniz parasetamol bile bağışıklığı baskilar. Hiç üzülecek birşey yok. Bu senin suçun değil. Hangi anne ister bebeğini emzirmemeyi. Formül mamaların bir çoğu anne sütü teknolojisi ile üretiliyor. Bu dönemde yani meme çocuğu olduğu dönemde aldığı tüm besinler yapıtaşınin başlangıcıdır. Sonrasında kötü beslenen, spor yapmayan, evde bakılan, virüsle tanışmayan bir çocuk çocuğun bağışıklığı yine düşer. Hiç iyi niyetle söylenen birşey olmadığını düşünüyorum sana denilenin. Çünkü her kadın bilir ki bir anneye sen emzirmedin ondan böyle demek zorbalamaktir. 
önce (2,062 puan) tarafından
Ne güzel yazmışsın canım teşekkür ederim içim biraz rahatladı
önce (1,003 puan) tarafından
Rica ederim, hic sıkma canini. Hiç bir anne mükemmel olmak zorunda değil. Analık zaten yeterince zor
önce (1,964 puan) tarafından
Aynısını ben de yaşıyorum. Anne sütü almadı 27 aylik biz grip olsak 10 gün yatıyoruz oğlum zaten  2 kere grip olur gibi oldu onda da 2.gun ayakta :D  ama günde 3 4 tane meyve yiyor dolaba kilit koydum yoksa 2 kilo meyve yer. Sarımsak soğan çok sever. Soğani elma gibi ısırarak yiyor garip bir çocuk ama bağışıklığı yüksek 
-Reklam-
+1 oy
önce (4,250 puan) tarafından
İyi niyetli bir söylem olmadığını düşünüyorum, böyle insanlara aşırı gıcık oluyorum bilmiş bilmiş konusuyorlar cahilikten başka birsey değil. Her çocugun bağışıklığı farklıdır bunu ögrenseler biz anneler rahat ederiz
Bunu diyen kişi de genç, cahilliğin sadece bazı yaşlılara özgü bir şey olmadığını anladım.
önce (4,250 puan) tarafından
+1
Şaşırmadım genç olmasına, ben burada anlamistim tek yaşlılar özgü olmadığını. Benim oglum meme artı mama ile beslendi 8 aydan sonra tamamen mama ile büyüdü anne sütü almasına rağmen biz hastaneden çıkmadık hiç alakası yok yani, bağışıklık denen bir gerçek var ve anne babanın çocukluğu da önemli. O yüzden bu tarz söylemleri dikkat alma ağızlarını paylarını ver onlara dert olsun
+1 oy
önce (637 puan) tarafından
Canım bi gün bile emzirememiş biri olarak söylüyorum ne yazık ki.. çok şükür Rabbime kolay kolay hasta olan bi bebek değil üzme kendini bende üzüldüm ama şükür ki güçlü bi bebek verdi Rabbim anne sütü yerini tutmasa da ki insan yine istiyo anne sütü alsaydı keşke diye ama dediğinin bununla çok alakası olduğunu düşünmüyorum 
Herkes bunu söylüyor ama olmadıysa benim suçum değil
önce (637 puan) tarafından
+1
Tabiki bizim suçumuz değil. Kim ister emzirmek varken mama vermeyi benimde daha hamileyken göğsüm enfeksiyon oldu gelmedi sütüm.
+1 oy
önce (1,060 puan) tarafından
İyi niyet olduğunu düşünmüyorum keşke ağzım var diye herkes konuşmasa 
Keşke canım ne kadar üzdüklerinin farkında olsalar
önce (1,060 puan) tarafından
:(((((
+1 oy
önce (1,196 puan) tarafından
Ben pek takmıyorum kimseyi. Çünkü bir bebeği en iyi anne babası düşünür. Hangi anne sütü olupta emzirmez. Bende bebeğimi 2 ay emzirdim şu an 5 aylık. Emzirme danışmanlığı da aldım fakat sütümü arttirmayi başaramadım. Yani başkası gelip çocuğun neden anne sütü almıyor derse canim böyle istiyor der gecerim. Çünkü herkes hep doğru ve haklı (!)
İlk başlar daha çok takardim, şimdi en azından bebek biraz büyüdü.hatirlatmasalar iyi olurdu yine de.
önce (1,196 puan) tarafından
+1
Bence hiç takma. Yeğenim erken doğdu haliyle zayıftı. Kardesime , emzirmeyi bilmiyorsun derlerdi. Şimdi 6 yaşında. 3-4 yaşlarindayken yaşına göre tontişti. Gören, gidip gelip buzdolabını açmasına izin vermeyin , az yedirin,  dar giydirmeyin vs vs diyordu. Zayıfta olsa kilolu da olsa aynı bu millet.
+1 oy
önce (8,063 puan) tarafından

Alakası yok maalesef. Bnm 2 bebegimde anne sütü aldi ama hastalıkları normal geçti.  Hızlı iyilesmediler

Keşke bunu anlasalar
+1 oy
önce (1,859 puan) tarafından
Benim oğlum mamayla büyüdü maşallah senede bir defa anca hasta olur hasta olduğunda ilaç vermem gözlemlerim 3 günde kendi kendine iyileşir. Ablam 2 yaşına kadar emzirdi iki çocuğunu da ama iksii de sürekli.hasta büyük olan 15 yaşında hala hastalaninca antibiyotiksiz iyileşmez alakası yok
Tamam anne sütü çok iyi bir besin ama keşke bu kadar büyütmeseler, onlar anne de biz anne değil miyiz öyle hissettiriyorlar.
+1 oy
önce (803 puan) tarafından
Banada aynısı diyenler oldu ama kendileri emzirdikleri halde çocukları sürekli hastaydı. Tam tersi benim kızım hastalanmazdı kolay kolay. Birazda çocukların bağışıklığına bağlı bir şey bu. Üzme kendini ağzı olan konuşuyor işte 
Çocuk büyüdü biraz ama bu konuşmalar bitmedi.benle annem çok uğraştık tutmadı memeyi sütümde vardı yani,annem gidip eczaneden silikon meme ucu bile almıştı çok denedik istemedi.Sarilik oldu doktor mama ver dedi bizde öyle yaptık, sonuç bir daha emmedi biberon istedi.
önce (803 puan) tarafından
Bitmez canım konusmalar birde üstüne ekleyip konuşurlar zaten . Üzme kendini hiç sen istemezdin öyle olsun ama unutma her bebek rizkiyla gelir bu dünyaya. Onunda nasibinde yokmuş demekki
+1 oy
önce (1,667 puan) tarafından
İnsanlar kötü insanlar düşüncesiz maalesef.. 12 yıl sonra kavuştuğu bebeğini emzirememiş bir anne olarak sana söyleyeceğim tek şey şu insanın aklından çıkmıyor maalesef hep şey diyosun acaba neyi eksik yaptım yeterince uğraşmadım mi ama yok güzel anne elinden gelenin fazlasını yaptın emin ol bebeğinin nasibi başka yerdenmiş buna sonsuz inan. Bir de örnek vermek istiyorum benim oğlum ile eltimin kızı arasında bir yaş var eltimin kızı da anne sütünü aynı benim oğlum gibi dört ay kadar aldı sonra mama ile devam etti her ikisi de inan bana şuan benim oğlum iştahsız yemek yemez asla her yemek saati bir kaos bir gergin ortam bir yaşına kadar iki ayda bir hasta olup hastanelik olurduk ama eltimin kızı maşallah hasta olduğu sayılıdır maşallah sübhanallah yemek yemesi senden benden iyidir. İşte her çocuk farklıdıra bana göre en uygun örnekler ne olursa olsun kendini suçlama insanlara da bakma konuşurlar konuşacaklar hep
Teyzem bile beni suçlamıştı, sen yeterince uğraşmadın, çabalamadın diye.Halbuki annem ezcaneden meme ucu bile almıştı.Cok uğraştık ama olmadı.sarilik olduğu için doktor mama ver demişti verdik ve bir daha memeyi tutmadı, sütüm de vardı yani biberon istiyordu.
önce (1,667 puan) tarafından
Canım nasip meselesi yapacak bişey yok teyzen de der yapmadın yeri gelir eşin de der kaynana da der herkes konuşur onları unut sadece ne kadar çok çabaladigini ve istediğini hatırla senden çok kimse düşünemez bebeğini ben eminim ki sen çok fazla çabaladın çünkü bende çok isteyip çabalamistim ama nasip işte
+1 oy
önce (204 puan) tarafından
Gorumcem sürekli kendi çocuğu için üzülür bu konuda oğlum anne sütü almadı ondan iyilesemiyor diye bağışıklıkla alakalı 

Ben art niyet hissetmedim
Olabilir canım ama eksik hissediyor insan
önce (671 puan) tarafından
+1
Eksik hissetme. Konuşan kişi halt etmiş eltim de kızım 13 aylık emekledi 14 aylik yürüdü diye anne sütü almadi kemikleri belki gelismedi ondan demiş. İnsanlar BOS BOS konuşur bağışıklığı bununla alakası yok
Teyzem de bana anne sütü almadığı için kemikleri sertleşmemis sünger gibi demişti
önce (671 puan) tarafından
+1
Boş insanlar Rabbim büyük kimse kınadığını yaşamadan ölmezmis.... yengemler o kadar alışmışlardi ki herkesin sütünün olmasına sütüm yetmiyor deyince tuhaf bakiyorlardi mama zehir gibi davrananlar vardi. Ama hepsinin kızı var hepsinin torunu olacak öyle bol keseden ahkam kesmek ama anne sötö cök föydölö demek kolay.... Eden bulur bizi hassas noktamizdan vuran herkesi Allaha havale ediyorum
+1 oy
önce (2,693 puan) tarafından
O insanla bence aranıza mesafe koyun. Kızımı toplasan 3 gün emzirmedim. İlk 15 ay çok hasta olan bir bebekti herkes bu yüzden olduğunu söylerdi ama şükür bu kış 1 kere hasta oldu. Bazı insanlar çabuk hasta olur, bazıları çok zor. Bağısıklıkla alakalı bir durum. Eltim 3 çocuğunuda 1 sene emzirdi ama kızımdan daha çok hasta olurlar. Sıkma canını
Benimki de bu kış bir defa hastalandı:)çocuğa nazar ettik eşimle hasta olmadı diye.
0 oy
önce (13,231 puan) tarafından
anne sütü almak evet bağışıklığı destekler, hatta o ağız sütü için bebeğin ilk aşısıdır derler.

amaaa bu demek değil ki anne sütü olmayan bebeklerin bağışıklığı düşük olur. 

beslenme çok önemli, annenin titizlik durumu çok önemli (okbli annelerin çocukları daha çok hasta olmaya yatkındır, kimyasala maruz kalıp mikropla karşılaşmıyorlar)

e genetik faktörler de etkili, bak sen de hasta olurmuşsun. 

ha ekstradan bağışıklık destekleyici şeyler yapabilirsin. doktora danışarak vitamin, mineral takviyesi, sarımsaklı ballı kür, zencefilli kür gibi şeyler verirsin.

bu tarz söylemler anneleri üzmekten başka işe yaramaz. herkes bi şekilde emzirmeye çalışır o ya da bu sebeple çocuk emmez. yapacak bir şey yok, boşa canını sıkma
0 oy
önce (1,265 puan) tarafından
Boşbogaz insan. Hiç üzülme benim 2 bdbegimde anne sütü almadan büyüdü benim de kızıma zayıf anne sütü almadı dediler kromik kabızlık vardı anne sütü almadı dediler her şeyi ona baglayamazlar. Anne sütü alan da almayan da hasta olabilr  oglum da anne sütü almadan büyüdü ama daha grip bile olmadı maşallah 
0 oy
önce (19,970 puan) tarafından
Oğlum anne sütü aldı cok hasta olmazdı ta ki okula başlayana kadar. Şimdi ayda en az 1 kez hastalanıyor. Okuldan kapıyor. 

Arkadaşımın çocuğu da anne sütü aldı. Sık sık hastalanirdi. Antibiyotik kullanmak zorunda kalırdı. Kızım da şimdi anne sütü alıyor. Ama abisi okuldan getirdiği için hasta oluyor sık sık. Anne sütü evet faydalı ama bence bireysel bağışıklık ayrı bı konu. 
önce (19,970 puan) tarafından
Ben 5 ay emmisim. Sık grip olurum. Alerjim.var çünkü. Eşim 2 ay emmiş. 6 yıldır maşallah diyeyim grip olduğu nadirdir heralde
0 oy
önce (340 puan) tarafından
Ben kızımı 14 ay emzirebildim oda çoğunluk mamayla ilerledik sürekli meme reddi yaşadığım için sütüm azdı 3 kere hastane de yattı 3 kere boğaz enfeksiyonu oldu yani hiç alakası bak ben 2 yaşına kadar emmişim annem memeyi hiç bırakmazdın derdi ama ufacık birşey de hasta olurum hasta olduğum zaman da çok zor atlatırım o yüzden hiç üzülme 
0 oy
önce (1,540 puan) tarafından
Arkadasim bebegini kendisi emzirmek istemedi sutu de vardı mastıt bile oldu kendimi inek gibi hissediyorum dedi hep mama verdi çocuk taş gibi maşallah uykusu cok güzel arada hasta oluyor tabi ama öyle acayip bir hastaligi yok normal salgın falan. 

Anne sütünün benim için soyle bir avantajı oluyor mesela hasta olduk ailece ben işte sarımsak yedim ıhlamur içtim bebegime de faydası oldu diye düşündüm anne sutu vermeseydim ilaç vermek zorunda kalırdım kötü bir şey mi olurdu yoo yani yapacak bir şey yok verirdim ama gerek kalmadı bence işte böyle konularda falan avantaj sağlıyor 
0 oy
önce (13,603 puan) tarafından
6 yaşında ki oğlum 27 ay emdi hiç mama takviyesi almadı ama sürekli hasta olur antibiyotik şurup da etki etmiyor hep antibiyotik iğne oldu yavrum 

İlgili sorular

0 oy
11 cevap 569 göst.
6 Ocak 2021 Aile & Aşk kategorisinde Aysglnva (58 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 95 göst.
27 Kasım 2023 Diğer kategorisinde Rozakayalp (56 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 1,200 göst.
29 Temmuz 2020 Diğer kategorisinde MelikeArslan (830 puan) tarafından soruldu

410,340 soru

12,340,419 cevap