+7 oy
549 göst.
önce Diğer kategorisinde (466 puan) tarafından

"✨️İnsan fıtrat üzere, en mükemmel şekilde yaratılmıştır. Bu yaratılışın ve ibâdetle geçen bir ayın ardından bayrama erişmenin şükrü niteliğini taşıyan fıtır sadakası (fitre), bir lütuf ya da sair zamanlarda yapılan bir bağış değil; zekât gibi ihtiyaç sahiplerinin, dinen zengin sayılan kimselerin malı üzerindeki hakkıdır. 

Dolayısıyla fitre verme yükümlülüğünü taşıyan kimseler bunu vermedikleri takdirde dinen mesul sayılırlar. Mü’minler arasında dayanışmayı sağlayan önemli unsurlardan biri olan bu mâlî ibâdet, asr-ı saadetten beridir muhafaza edilerek günümüze kadar gelmiştir. ✨️2025 yılı için fitre bedeli 180 liradır. 

✨️Fitre Nedir? Fitrenin Hükmü; Ramazan bayramı sabahına dinen zengin sayılabilecek bir birikimle erişen kimselerin fitre vermeleri Hanefî mezhebine göre vâcib; diğer üç mezhebe göre ise farzdır. Dolayısıyla fitre, aslî bir vazife olarak yerine getirilmelidir.

✨️ÖNEMLİ! Fitre ile yükümlü olmak için elde bulunan birikimin üzerinden bir yıl geçmiş olması gibi bir şart aranmaz. Dinen zengin sayılan aileler çocukları için de fitre vermekle yükümlüdürler.

✨️Fitrenin Vakti ve Vaktinde Verilemeyen Fitreler; Fıtır sadakası yani fitre, Ramazan Bayramı’nın birinci günü imsak vaktinin girişiyle vâcib olur. Bunu bayram sabahından önce vermek daha güzeldir. Geçmiş yıllarda verilmemiş olan fitreler en kısa zamanda verilerek bu mükellefiyet yerine getirilmelidir. 

✨️Fitre Kimlere Verilir? Hayır Kurumlarına Fitre Verilir mi? İhtiyaç sahiplerinin hakkı olup da onlara ulaştırılması gereken fitrenin verilebileceği sınıflar Tevbe Sûresi’nin 60. âyet-i kerimesinde belirtilmiştir. Fitrelerinizi ihtiyaç sahiplerine doğrudan verebileceğiniz gibi âyet-i kerîmede belirtilen sınıflara ulaştırma konusunda hassasiyet sahibi kuruluşlara da bağış yoluyla iletebilirsiniz.

✨️Fitre Kimlere verilmez? Bir kimse anne, baba, dede, büyükanne gibi büyüklerine ve evlatları torunları gibi neslinden gelenlere fitre veremez."

16 Cevaplar

+2 oy
önce (818 puan) tarafından

Bankaya borçluyuz ev araba borcu ama eşimin maaşı bu sene daha iyi şükür. Bende vermek istiyorum bi çocuğum var. 

önce (466 puan) tarafından
+1

Vermeniz lazım. 

-Reklam-
+1 oy
önce (1,151 puan) tarafından

Kaynana damada kayınbaba geline verebilir diyo bu doğru mu peki

+1

Doğru. 

önce (1,151 puan) tarafından

Teşekkür ederim😘💕

+1 oy
önce (2,044 puan) tarafından

Önemli bilgilendirme için Allah razı olsun geçen sene hamileydim esimin arkadasinin bebegi ramazanın tam son günü iftardan önce doğmuştu çok gülmüştük acaba bizimki de doğar mı diye konuşuyorduk esim yine de sadaka diye niyetlenip vermişti bu sene de aramızda olan oğlum için de vermek bizi çok mutlu edecek 💞

+1

Maşallah maşallah cümlemizden ❤️

+1 oy
önce (791 puan) tarafından

Peki fitreyi mesela eşim ben kızım var. Hepimizin adına 180 TL olmuş oluyor değil mi? En az 540 TL mi olmuş oluyor?

önce (791 puan) tarafından

Teşekkür ederim 🥰 

önce (1,088 puan) tarafından

Peki bu 540 TL × 30 mu olacak yoksa bir aylık 540 TL mi? 

+1

Bir kere sadece. 

önce (1,088 puan) tarafından

He anladım bu rakam en az rakam dimi, istersek daha fazla verebiliriz yani

+1

Evet evet

+1 oy
önce (143 puan) tarafından

En az 180 TL değil mi,daha fazla verebiliyoruz

+1

Evet asğaridir bu sayı

0 oy
önce (308 puan) tarafından

Ben anneaneme verebilir miyim? Dedem görmüyor bulanık görüyor çalışmıyor. Bı bekar teyzem var o da çalışmıyor. Gönlümde anneanneme vermek vardı. Araştırdım verilemez diyor. Veremez miyim 

önce (3,224 puan) tarafından
+1

Teyze, kardeş vs verilir 

Teşekür Ederim 

Peki  Ve eşim yetkiyi bana verirse kendim teyzemi arayıp ona verebilir miyim. Onun eşini falan aramam gerekmez dimi. Eşim zaten dedi kime İstiyorsan ona verelim 

+1

Evet yeterli olur haber vermenize gerek yok 

Çok teşekür Ederim 

0 oy
önce (1,037 puan) tarafından

Allah razı olsun yazan elleriniz dert görmesin ❤️

+1

Amin cümlemizden ❤️

0 oy
önce (411 puan) tarafından

Kardeşlere verilir mi ? Peki canim

+1

Verilir. 

önce (411 puan) tarafından

Tamam sagol🌺benim posta bakabilir misin

0 oy
önce (6,054 puan) tarafından

Cnm şimdi bişey sorcam  fitre 180 ya  neyse o kdr veriyoruz .  Ama verirken eşim geçen yıl bizden biseyler söylememiz isremedi direk Gazze'ye toplu olarak fazla fazla gönderdiler Allah kabul etsin inşallah olur mu Ben kendimle ilgili bişey diyecem.

Benm bı miktar birikmiş altınım var bu eşimin parasiyla değil bnm paramla alındı  ben bunum yarısını kardeşime borç verdim bı kismida bnde duruyor. Bunuda çocuklarıma oda yapmayı düşünüyorum deyip yanımda tutuyorum umarım anlatabildim . Bunun zekâtını vericek miyim bn . 

Ayrıca bizim 3 giyim mağazamız var  ilk iki tane de borç yok son mağazada açılınca yüklü bi borca girdiler  sence  bunlar üzerinde zekat verilir mi 

önce (488 puan) tarafından

Maliniz 80 gram altına tekabül ediyorsa vermeniz gerekiyor zekatı 

Bnm birikimin mi 

Yada borç verildiğimi de hesaba koyarak mi hesaplaycm 

+1

Tüm mal varlığınızın sayısını çıkarıp fetva hattına sormanız lazım her mülkün zekat miktarı farklıdır 

Anladım cnm teşekkür ederim 

0 oy
önce (7,754 puan) tarafından

kayinım engelli bir bacağı dizden asagi yok yasli annesiyle birlikte kaliyor buyuk kayinimla altli üstlu ama maaşı vqr verilir mi acaba 

+1

Verilir. 

0 oy
önce (257 puan) tarafından

Akrabalardan kimsem yok. Şuanda apartmanda dul borçlu biri var ve okulda iki tane engelli çocuğu olan bir kadın var hangisine düşüyor sence

+1

Dul önceliklidir. Bakacak kimsesi olmadığı için. 

0 oy
önce (69 puan) tarafından

Selamün aleyküm Alaska. Postu bulmuşken buradan bir soru sorayım. Ben bugün hatme başladım. Ramazan hatmine başlamaya diye niyet ettim. Özellikle sevabına okunan Ramazan hatmi diye bir şey mi var yoksa Ramazan hatmi diye niyet edip okuduğum hatmi birilerine bağışlayabilir miyim?

Bir de bu aralar bir yerlerde çok görüyorum kendi kabriniz için de hatim yapabilirsiniz diye. Böyle bir şey var mı? Kendi akrabam zaten okuduğun hatimlerin sevabı sana da yazılıyor, kendine okumuş gibi diyor ama kendi kabrime okuyabilir miyim sorusuna cevap vermiyor. Ne düşünüyorsun bu konuda?

+1

İkisi de olur. Kendin okudukların zaten amel defterinde olacak, öldükten sonrası için okuman da aynıdır. Bir farkları yok. 

Ramazan hatmi diye başlamış olsanız bile bitirilen hatim herkese (Birden çok kişiye bile) bağışlanabilir. Ama bir defa bağışladıktan sonra aynı hatmi başka bir zaman bağışlayamazsınız. 

Anladim cok tesekkur ederim . Hayirli ramazanlar 🌸

önce (252 puan) tarafından
+1

Ordaki gaye şu aslında öldükten sonra arkandan okuyan olur mu olmaz mı bilinmez hem en güzeli kendin oku kişinin sağlığında kendi okuması daha efdal diye teşvik için

Tamam @Nur_Ay kendim icin de okurum insallah tesekkur ederim:)

0 oy
önce (832 puan) tarafından

Borçlu olanlar da vermekle yükümlüdür öyle değil mi 

+1

Evet evet

önce (832 puan) tarafından

Teşekkürler canım 

0 oy
önce (829 puan) tarafından

Ne güzel bir insansın ya mesleğini bilginin nerden geldigini bilmiyorum ama okurken hayran kaldım sana herkese usenmeden ne güzel cevap vermişsin. Benimde iki sorum olacaktı bu konuyla alakalı. Ben 5 senedir kayinpedergilden ayriyim. Ama hiç fitreyi vermedik kayınpederim ben ölene kadar ben vericem ben ölünce de sen verirsin demiş eşim için. Bu böyle olabilir mi. Ben esime dedim hak hesaplar ayrı senin kaalzancin onun kazancın ayrı senin vermen lazım diye. Doğru mu yaptım sence.

Benim üvey teyzem öldü kızına vermek istiyorum kendimde annesiz olduğum için biliyorum ihtiyacı olur. 

Bide normalde kayınpederinin teyzesi dul ona veriyorlar ama bence ihtiyacı asla yok iki oğlu var ve bı ara oraya gidince para ve altınlarını görünce asla ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum sence?

+1

Dul ve yetim önceliklidir ama ona ver ona verme diye hesap kitap yapılmaz. Üzerine düşen herkese verilir. 

Kayınpederiniz veriyor olabilir ama insanlık halidir belki unutur, bu sebeple siz o verse bile şimdiden vermeye başlayın. Neticede fitre şahsidir, eşiniz kaynatanızın çocuğu da olsa artık bir yetişkin.

Herkes kendi çekirdek ailesi için ne olur ne olmaz diye verebilir. Kaynatanıza da verme demenize gerek yok, fitrenizi siz verseniz bile onun verdiği para hakkınızda sadaka olarak geçer. Karlıdır. 

0 oy
önce (52 puan) tarafından

Allah razı olsun 🥰

Cümlemizden 

0 oy
önce (13,710 puan) tarafından

Ben fidye kategorisinde olduğum için eşim kendi fitresini veriyor

Anlayamadım

Fidye oruç tutmaya gücü yetmeyen ve daha sonra bu oruçları kaza edemeyecek kişilerin bedeline denir 

Onu anladım ama fitre vermeye engel değil ki

Eksik yazmısım şimdi farkettim 😃 benim zaten zorunlu olan bi fidyem var her yıl öderim o sadece bana aittir ömür boyu oruç tutamayacağım için eşim sadece kendi adına fitre verir ikisinin miktarı farklı olduğu için birbirimizinkini ayrı ayrı veririz bu sene 2 yaşında bi bebeğimiz var onun içinde vermemiz fitre vermemiz gerekir mi? 

Evet çocuklar da dahildir

İlgili sorular

+1 oy
7 cevap 138 göst.
18 saat önce Diğer kategorisinde curious (1,118 puan) tarafından soruldu
+3 oy
5 cevap 186 göst.
1 gün önce Diğer kategorisinde BETIGUL (3,224 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 35 göst.
18 Şubat 2025 Diğer kategorisinde Sonbahar05 (149 puan) tarafından soruldu