+3 oy
316 göst.
Diğer kategorisinde (3,621 puan) tarafından

Şâfii mezhebine göre farz olan oruç ise, niyetin vakti gecedir🌒 . Gündüze bırakılamaz  . Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazım gelir.

Hanefi mezhebine göre ise Ramazan orucuna niyet vakti, güneşin batışından başlayarak  kaba kuşluğa ( öğleden önceye) 🌕 kadar devam eder . Bu zaman içinde niyet edilebilir. Fakat güneş batmadan önce  veya tam istiva zamanında veya ondan sonra akşama kadar hiçbir oruca niyet edilemez.  Bu niyet hususunda mukim, misafir , sağlıklı ve hasta olanlar eşittir.

Bunun için ibn-i Hacer demiştir ki ;
Şâfii olan kimse Ramazan'da niyetini unutup gece vaktinde getirmeyen kimse, Hanefi mezhebini takliden gündüz öğleden evvel niyet getirsin

Maliki mezhebine göre de Ramazan-ı Şerif'in başında bir niyet getirilirse kâfidir  . Her gece niyet getirmek gerekmez.

❣️ ÖNEMLİ: Bunun için Şafii veya Hanefi olan bir kimse Ramazan-ı Şerif'te ; Ben şu Ramazan-ı Şerif ayında oruç tutmağa niyet ettim dese iyi olur. Çünkü bir günün niyetini unutacak olursa da  Maliki mezhebine göre ( takliden) orucu sahih olur ve artık kaza gerekmez, ancak kaza etmesi daha iyidir

{Hediyetul Habib , el - cezeri - dört mezhep fıkhı}

9 Cevaplar

+2 oy
(6,038 puan) tarafından

Ben yatsı namazından hemn sonra getiriyorum...tşk ederim bilgilendirmen icin

(3,621 puan) tarafından

En iyisini yapıyorsun ❣️🌷

-Reklam-
+2 oy
(8,350 puan) tarafından

şafi mezhebi olarak her aksam uyumadan getiriyorum sagol cnm bilgilendirmen için

(3,621 puan) tarafından

Olması gereken o canım ❣️🌸🍁💐

+1 oy
(1,958 puan) tarafından

Allah razı olsun canım ben ne olur ne olmaz gece yatağa girdiğim gibi niyet ederim bazen uyanamam falan diye doğru mu yapıyorum 🤦‍♀️

(3,621 puan) tarafından

En mantıklısı hatta biz yatsı namazından sonra secdeden kalkmadan niyet getiririz sürekli öyle alıştık ⚡🌷

(1,958 puan) tarafından

Allah razı olsun canım olmadı bende öyle yaparım artık 💜

(3,621 puan) tarafından

🌷🌺💕🦋🥰

+1 oy
(10,834 puan) tarafından

Teşekkürler bilgilendirme için. 

Ben başka bir konuyu daha merak ediyorum. Dün Nuray'ın bi yorumuna yazıp sordum ama sağolsun postu açan arkadaş hemen gizledi(!), o kadar yazıp sorduğum boşa gitti..

Mesela diyorlar ki gece eş ile birliktelik olunca gusul alamazsan öğleye kadar vakit var, sabah kalkıp gusul alıp niyet edilebilir deniliyor. Bu durumda orucun kabul olması mümkun mu? 

Normal zamanda mesela 1 ezan vakti geçmemesi gerekiyor. Gece birliktelik olduysa sabah ezanına kadar vakit var. Ama ramazanda bu kural esniyor mu anlam veremiyorum. Dun daha net detaylı anlatıp sormuştum ama şimdi aklima gelince hemen yazıvereyim dedim. 

Bu konu hakkında aydinlatma olursa sevinirim :) ben hiçbir zaman gusulumu sonraya bırakmadım, şüpheyle kalmadım ama burda bu konu o kadar çok soruluyor ki. 

Dün ki kadın 8 tane kaynım var duş alamıyorum sabah niyet etsem olur mu diyor. Ee 8 kayın varken o iş oluyor da duşa gelince mi alamıyorsunuz. Biri de cvp yaziyor öğleye kadar vakit var öğlen ezanından önce al niyet et diye. Zaten günun yarısını cünup şekilde oruçlu geçirmiş oluyor.

(1,958 puan) tarafından
+1

Ayyy vallahi şok oldum ozgecim 😁

(10,834 puan) tarafından

Ya işte anlam veremiyorum bu işte bir tezatlık var gibi geliyor 😂 hani normal zamanda 1 namaz vakti geçmemesi gerekiyorya o haldeyken, yani namaz kılsakta kılmasakta bu boyledir. Bir namaz vakti geçince günah oluyor. O zaman ramazanda nasl diyorlar öğleye kadar bekleyebilirsin diye. Bu durumda sabah ezani gecmis oluyor zaten ve cunupken günun yarısı oruçlu geçiyor. 

Neyse ben zaten dediğim gibi kesinlikle kendimi şüpheye düşürecek bir durum yaşamadım, gecenin 3ü de olsa duşumu almadan uyumam ama burda gördukçe bu konu çok kafamı kurcalamaya başladı :)

(3,621 puan) tarafından

Kız ramazan'da öğlene kadar süre var diye birşey yok  hep küçükken bizede öğretildi yok adetten çıktın ertesi gün öğleden önce gusül alsan olur yok bilmem ne ramazan'da kural gevşemiyor önüne gelen işine geldiği gibi fetva veriyor  1 namaz vakti geçmemesi lazım ztn sadece oruç bozulmaz hüküm bu yapçak bişey yok ki öyle oruç tutmak sevabı azaltır sonuçta namazlarınıda aksatıp kılmamış oluyor 

(10,834 puan) tarafından

Anladım şükür en azından öğleye kadar vakit var saçmalığına aydınlık getirdin 😂 ya millet dini bile kendine göre değiştiriyor şaka gibi gerçekten. Çok sağol. 🤩

(565 puan) tarafından
+1

Bu soruyu burada çok kere açıkladık aslında ama yine apaçık şekilde anlatalım.

Ramazan orucu farz oruçtur. O sebeple kaza gibi onun da niyeti imsak atmadan evvel olmalıdır.

Kişi eşiyle birleştikten sonra bir müddet beklenmeli ki boşaltım tam sağlansın. Bu bekleme anında da o durumun getirdiği bir vehamet neticesi insan uyuyakalabiliyor. Bu durumda evet, imsak cünüp haldeyken bile atsa, kişi niyetlendiği müddetçe fıkhi olarak orucu olur. Bizatihi Rasulullah (sav) efendimiz de böyle bir durum yaşamıştır hatta.

Ancak namazın kaçması korkusu olduğu için sabah namazında gusletmesi gerekir ki namazı kılabilsin. Kılmadı mı? O zaman günahkar olur.

NAMAZ KILMADIĞI İÇİN ALDIĞI GÜNAH, ORUÇ TUTTUĞU İÇİN ALDIĞI SEVAPTAN FAZLADIR. Dengelemez. Çünkü üstünden bir namaz vakti geçen cenabetlik haramdır. 

O sebeple biraz dinlendikten sonra gusletmek en güzelidir.

+1 oy
(16,633 puan) tarafından

Evet genelde unutuyorum ama yatınca birden aklıma geliyor hemen getiriyorum 

0 oy
(16,633 puan) tarafından

Canım bide konuyla alakasız Şafii mezhebine göre adet özrü kaç gündür kardeşim on günden fazladir geçmiş leke var diyor tutabilir mi 

(3,621 puan) tarafından

Şafii mezhebine göre 15.gündür canım Hanefi 10 gün

0 oy
(947 puan) tarafından

Yorumlarda gordugum kadariyla yatsidan sonra niyetleniyomussunuz ee sahur yapmiyo musunuz o zaman babam niyet ettikten sonra bisey yenip icilmez demisti 

(947 puan) tarafından

Oyle mi ben oyle bikiyodum Allah razı olsun o zaman yatsidan sonra niyet en guzeli 

(3,621 puan) tarafından

🌷❣️🌺💐🍁🌸

(52,541 puan) tarafından

kiz biliyormusun bize de oyle öğrettiler niyet edince agzima bir lokma koymam su icmem o yüzden hep sabah niyet ederim 

hatta kuzenim wp durumda niyet paylasmis oruc niyeti kızmıştım bana niyet ettirdin bişey yiyemicem diye☺️ niyet ettikten sonra yeniliyormus ben şok ☺️

(3,621 puan) tarafından

Bizede küçükken akşam zaten niyet getirmişsin gün içi niyet getirirsen orucun bozulur derlerdi yaa onu bildiğim için aklıma sürekli niyet geliyordu korkuyordum orucum bozulur diye cidden çok komik yaa ahaha 

Oruc imsakla başlar niyetle değil ya aahaa @ikbal

(1,415 puan) tarafından

Bizede öyle ögrettiler bende öyle yapıyordum taki nihat hatipoğlu açıklama yapana kadar niyetten sınra yenilip içilir dedi 

0 oy
(1,081 puan) tarafından

Allah razı olsun canım Ama bu mesheb işi artık tuhaf gelmeye başladı bana Şafii hocalarının dedikleri bile birbiriyle uyuşmuyor bak mesela bende senin gibi biliyorum niyet gece getirirler getirmezsen kaza gerektirir ama başka Şafii hoca diyorki gece sahura kalktın niyet sayılır 

Yada benim düzensiz adetim var kac hocaya sordum hepside faklı yorum yaptı daha dahasıda kadınların akıntı için kullandıkları peçete tampon bez orucu bozuyormuş ve şuana kadar o şekilde tutulan oruçlar olmuyormuş kaza gerektiriyormuş cidden kafam allak bullak oldu bu konularda sabah hoca bi arkadaşımada yazdım Şafii hocaları neden fikirleri ayrı diye

(3,621 puan) tarafından

Mezhepler rahmettir 

Sana tavsiyem sağlam ve güvenilir kitaplardan ilmihali kendin öğren  güvenilir hoca bulmakta zor ehli bid'at çok var  malesef 

(1,081 puan) tarafından

Şuan bende iki WhatsApp grubu var biri şafii fıkıh grubu diğeri şafii hayız grubu baya kalabalık iki grup ama bilmiyorum kafam karıştı bugün 

0 oy
(52,541 puan) tarafından

peki niyet ettik ama tutamicaz nasil olacak canim 

(3,621 puan) tarafından

Canım şöyle izah edeyim orucu yemek için ya yolcu olman lazım yada cidden çok hasta olman lazım tutamayacak kadar onun dışında kesinlikle hiç bir şekilde orucunu yiyemezsin niyetle alakası yok yani niyet getirdim yiyemem niyet getirmedim yesem bişey olmaz diye bir şey yok dediğim gibi  o iki hal hariç keyfi bozulan oruç 61gün kaza 

(3,621 puan) tarafından

Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/122-123).

(3,621 puan) tarafından

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı hâlde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; bkz. Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]).

(52,541 puan) tarafından

iste niyet edince bozmak oluyor demi niyet edilmezse tutulmasa da olur 

keyfi biraktigim hic olmadi çok şükür de ola ki olursa diye sordum hakkini helal et ugrastirdim seni de adet oldum az once gittti bugunku orucum 😠

(3,621 puan) tarafından

Yani niyet getirdin ama mecbur kaldın yemeye (adet, hastalık, yolculuk) ozmn tabiki bozabilirsin 

İlgili sorular

+5 oy
5 cevap 306 göst.
4 gün önce Diğer kategorisinde BETIGUL (3,621 puan) tarafından soruldu
+5 oy
22 cevap 402 göst.
5 gün önce Diğer kategorisinde BETIGUL (3,621 puan) tarafından soruldu
+4 oy
9 cevap 256 göst.
6 gün önce Diğer kategorisinde BETIGUL (3,621 puan) tarafından soruldu
+1 oy
3 cevap 58 göst.