+2 oy
311 göst.
Diğer kategorisinde (1,122 puan) tarafından

Çok değil 5 6 sene öncesi ramazan ayı bambaşka olurdu havası bile başka olurdu ramazan ayının heyecani olurdu ama şimdi öyle değil oruç tutan bile çok az bizim burada çok üzülüyorum genç kesim oruç tutmuyor onu analiz ettim 🥹. Bayram heyecani hele 15 günden sonra başlardı ama şuan yok gibi sizde nasil bilmem sizce?

14 Cevaplar

+4 oy
(18,833 puan) tarafından

Neyin heyecanı olcak ki insanlar hayat gayeleri geçim derdi altında eziliyorlar çoğu çocuk okula aç gidiyor akran zorbalığı cinayetler almış başını gidiyor insanlar nasıl mutlu olup neye heves etsinler

-Reklam-
+4 oy
(4,579 puan) tarafından

5-6 yıl mı :) Bence epeydir yok o tatlı telaş. Bir de her anlamda yokluk olan bir dönemdeyiz. Maddi yokluk ve ahlâk yokluğu. İnansanlar güdüsel olarak hayatta kalmanın geçinmenin derdinde. Bayram falan değil.

Ben oruç tutmayanı anlarım. Benim için tutmuyor sonuçta. Ama oruç tutmayıp Ramazan değilmiş gibi davranana üzülürüm. Görüyorum piknik yapıyorlar, ellerinde içecek parklarda çalıp söylüyorlar. Etkileniyor muyum, asla, çünkü oruç benim için fiziksel açlıktan öte bir eylem. Ama insanların ince düşünmüyor oluşu üzüyor. Ben oğluma parkta su verirken bile kenarda veriyorum. İnsanların canı çekeceğinden değil, ibadete olan saygımdan. 

+2 oy
(559 puan) tarafından

Koronadan sonra zaman kavramı bence çok değişti o zamanlar evde kalıyorduk zaman biraz zor geçiyor gibiydi o duruma alıştığımız için artık günlük yaşantımızda Zaman çok hızlı akıyor gibi psikolojik etkisi hala üzerimizde Ayrıca kıyamet alametleride dahil Corona öncesine kadar her şeyin bir tadı bir heyecanı bu 4-5 senedir yok

+2 oy
(746 puan) tarafından

Evet ramazanın ruhuna aykırı şeyler oluyor olmuyor değil fakat benim hiç şevkimi kırmıyor. Ben çok zevk alıyorum elhamdülillah.

+2 oy
(4,951 puan) tarafından

Ben oruç tutan biri değilim, oruç tutan insanlarda heyecan olmadığını farkindayim, geçim derdindeler sofralarına ne koyacaklarını düşünen çok insan var veya evine misafir davet etse maddi anlamda zorlanan insanlar var , gelecek kaygisi soru isaret, okula giden çocukların cogu aç ve beslenmesi olmadan gidiyor, kaldı ki bu insanlar her gün aç o yüzden heyecan beklemek doğru değil  Eee ramazan diyince insanların aklına zam geliyor valla çıkarcı menfaatci esnaf çok malesef. 

+1 oy
(10,102 puan) tarafından

Evet bende yalnızca bayram sevincini küçükken yaşadığımı hatırlıyorum artık hiç birşey keyif vermiyor gibi geliyor bayram geliyor ama bi mutluluk hissedemiyorum 

+1 oy
(3,353 puan) tarafından

Dün bi çarşıya gittik çocuklara bayramlık almaya aman allahim hep gençler hiç biride oruc tutmuyor biride bende 19 yaşında kızım neymis susuz kalırsa böbrekleri iflas edermiş demiyor gotum yemiyor oruc tutmaya

(746 puan) tarafından

Sen yine de öyle deme gün gelir biz den daha hayırlı olur o kız Allah bilir biz bilemeyiz bize düşen dua etmek

(3,353 puan) tarafından

Anne babanın görevi uyarmak degilmi benim kızım bide kız yurduna gitmiş biri günahı sevabı bilen biri sırf tutmamak için adetim bitmedi yalanı atti sonra böbreklerim iflas eder diyor koca kız ya 1 ay sıkacak dişini 7 24 leptop başından kalkmaz su içmezse böbrekleri iflas edecek ya hani o odadan hiç çıkmaz mesela suyu ne ara içer 

(746 puan) tarafından

Senin kendi kızın mı aa niye tğm gün leptopta ki bu zamana kadar illa tutuyordur

(3,353 puan) tarafından

Evet benim kızım yok tutmuyor surekli bahane uyduruyor sinir etti beni iyice 

0 oy
tarafından

Kıyamet alametleri bunlar ramazanlar hizli hizli geçiyor Rabbım yardımcımız olsun 

0 oy
(3,721 puan) tarafından

Bu biraz beni de üzüyor özgürlük adı altında insanların arsızlaştığını farkediyorum. Tutmayabilir kişisel bir ibadet Allah ile kul arasında sonuçta beni ilgilendirmez ama saygı duymasını beklerim ben ona saygı duyuyorum sonuçta.

Herkes ekonomiden bahsetmiş ben buna katılamayacağım eskiden insanlar güllük gülistanlık yasamiyordu annelerimiz babalarımız anlatiyor dinliyoruz yeni nesil gülüyor ama bence hiç de komik değil esimin teyzesi ağlayarak anlwtiyor bebeğimi beşiği bağladım gittim 4 saat sıra bekledim de bir gaz yağı alamadım diye. Onun öncesi insanlar ektiklerini bicebilirse yedi biçemezse yarı aç geçirdi onlar da geçim derdindeyiz su an ramazan bayram düşünecek halde değiliz diyebilirdi demedi.

Bilen biliyor Fransada yaşıyorum burada hallowen cristmas yil basi vs Turkiyedeki kadar coşkulu kutlanmiyor. Onlar bile Turkiyede bir avmye gittim gözlerime inanamadım nasil suslemisler diye anlatıyorlar. Bence Ramazan doğudan geliyor tukaka diğer kutlamalar batıdan geliyor yasasiiiin diye düşünüyorlar 

0 oy
(3,986 puan) tarafından

Kız Amerikada 4 aile dostuz. Birbirimize iftara gidiyoruz oruç tutuyoruz çok çok güzel. Ama çok haklısın kimse önem vermiyor neredeyse eskisi kadar

0 oy
(6,346 puan) tarafından

Vala bn seviyorum ramazanı bayrami şekeri tatlıyı 😄

Bizim evde buram buram hissediliyor çünkü eşim son iki hafta yok mağazada olur kendisi. Yan tarafta fırın var çörek kokulari . Bide bayramda çocuklarımı cicili bicili  giydiriyrm hep öyle ama bayram önemli bnde. 

Eşimin ailesi görümcem falan o  öyle değil temiz elbise varsa giydir der ama bn bayramı öyle gördüm çocuklarımda öyle görsün derim .

Bide sonlarda şeker almaya çocuklarımla çıkarım  

Ah bide temizlik var bu haftada geçsin regli olursam yapcam inşallah . Bendeki rutin bayram telaşı bu 😉😄🤭

0 oy
(4,319 puan) tarafından

Bu bayram telaşı biteli 20 yıl olmuştur 

Önümüzdeki yıllarda ben tekrar başlayacağını düşünüyorum

Yıllardır bayram yaza geldi yaz tatili amaçlı kullanildi artık tarihler dönüyor kısa gelince benim çocukluk ve gençlik yıllarımdaki akraba ziyaretleri ufak ufak başlar 

Oruç tutma kısmı da herkesin kendi bileceği birsey,  oldu bitti oruç herkes tarafından tutulmuyordu bu yeni birsey değil. Tek fark biraz daha bu durum eskisi kadar gizlenmiyor herkesin kendine oruç tuttuğu kimsenin kimseye bir faydası olmayacağı anlaşıldı olarak düşünüyorum ben.Yani insanların birbirine ispatlama çabası bitti.

Mutsuzluk isteksizlik degersizlik hissi yetersizlik düşüncesi bunlar hep maddi kaygıdan malesef işte bu durumda tüm kötü olan duyguları ve davranislari tetikliyor iyilik halinde duygularında kalmaya insanlar fazlaca zorlanıyor.

0 oy
tarafından

Bende aynı şeyleri hissediyorum. Bizim burda da o kadar çok var ki oruç tutmayan. Hatta çok çok yakından tanıdığımız ve orucunu bırakmayan insanlar bile 2 3 senedir tutmuyorlar, kendi tercihleri tabi ama neden böyle oldu artık dine inanç azaldı diye düşünüyorum 

0 oy
(3,163 puan) tarafından

Disariyla pek itribatim yok bi kaynanama anneme gider gelirim bi tanede komsum var benim cevremde cok sukur tutmayan yok sosyal medya desen kullanmiyorum bi burasi burda da herkes tutuyo heralde ya zaten gunumun cogunu ramazani degerlendirmekle ev isleri yemek bulasik gelen giden cocuk derken geciyo gun yetmiyo bile hatta ha eski ramazanlari ozluyorum evet bekarken yazdi mesela karpuz cok ariyorum o sicaklarda en iyisi o geliyodu karpuzsuz ramazan degisik geliyo bunun gibi ufak eksiklikler var ha bi de mukabele ve teravihe gidemiyorum uzun yillardir o yuzden ramazan ruhunu cok yasayamadim 3 aylar gibi geliyo evet 

İlgili sorular

+3 oy
8 cevap 161 göst.
9 Nisan 2025 Diğer kategorisinde 1996 Anne (2,487 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 203 göst.
0 oy
4 cevap 82 göst.
20 Kasım 2023 Diğer kategorisinde 16Nur16 (161 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 518 göst.

Kategoriler