Her şey aile terbiyesi ve içinden gelmekle ilgili. Allahtan korkan herkes zaten muhatabına eziyet etmez.
Kadın işleri yok mu? Var. Erkek işleri de var. İnkar edilmez.
Ancak kendi kendine bir tabağı kaldırmaktan, kirlileri sepete atmaktan, aldığı şeyi yerine koymaktan, yeri geldi mi yatağını veya masasını toplamaktan, kendini doyurmaktan, kıyafetlerini dağıtmadan almaktan vs erinen bir varlık olarak yaşamak da Allah muhafaza ama çok büyük acziyet. Bir kere erkek olsun kadın olsun insan bunu kendine yedirememeli.
İçinden gelen, ailesi öğretmese de karısı isteyince yapıyor. İçinde olmayan da ailesi öğretse bile karısı söylemedikçe yapmıyor.
İnsan sadece aile terbiyesiyle ömrünü idame ettiremez, biraz da kendini geliştirmeye odaklı olmalı.
Tamam bizim tabiatımız kadınlık sebebiyle daha karışık olayları çözmeye meyilli ama hiçbirimiz doğuştan temizlik, yemek veya çocuk bakmayı bilmiyoruz ki. Biz de öğreniyoruz.
Demek ki bu tür işler öğrenilebilir işlermiş, o halde tüm yükü kadına bırakmak hıyarlıktan başka bir şey değil.
Dünya üzerinde yaşamış ve yaşacakların arasında en kıymetli, en değerli, en olgun, en güzel beşer Rasulullah (sav) hazretleridir. Eğer biri hizmete layıksa, O’dur. Ancak O bile kendi söküğünü kendi diker, evini süpürür, ev işlerine yardım ederdi. Biz kimiz ulan?
Yarın bir gün gelinlerimizin bizim yaşadıklarımızı yaşamaması için oğullarımızı “kendi kendine yetebilecek” düzeyde yetiştirmeliyiz. Çocuk duyarak değil, görerek öğreniyor.
Babasının basit bir işi bile yapmayışının aslında çok büyük acizlik olduğunu öğretmek lazım, belki böylece baba da düzelir.
Benim babam öksüz, annesiz büyüdüğü için her türlü kadın işini kendi görmüş. Annem de babasız büyüdüğü için her türlü erkek işini kendi görmüş. Bizi de böyle büyüttüler, erkek kardeşim çok güzel ev de süpürür, yemek de yapar. Ben dolap da tamir ederim, erkek işi ağır şeyleri de yaparım.
Eşim hiç öyle büyümemiş, hep başkası yapmış. Benim yaptıklarımı gördükten sonra bir şeyi kendi başına kurunca bile hemen bana haber veriyor ki gurur duyayım. Büyüme tarzı çok mühim.