+5 oy
969 göst.
önce Aile & Aşk kategorisinde (414 puan) tarafından

Dinen bir soru soruyorum .karı yada koca yatağa çağırdığında gitmediği de melekler lanet ediyormuş ve çok günahmış ilk defa kocam bugün beni çağırdı gitmedim kızlar 

Eşim çok kötü davranıyor bana ama sorsan hiç birşey yapmamış hatta tamamen benim

Hamileyim sandım eşime söyledim sanki tek başıma yapmışım gibi muamele gördüm aldır dedi hamileysen çok şükür hamile değilmişim 

Beni dövdü kafamda iz oluştu babası abisi saldırdı bana hiç birşey demedi 

Bizim paramız var abisinden al diyorum sana ne karışma diyor vs vs buna benzer bisuru şey oysaki 1 yıldır evliyiz evden çıkartmaz para vermez para verirse 200 TL 300 TL'den n hesabını yapar ve bende artık soğudum istemiyorum onun yatağına girmeye sizce günaha girer miyimmm???????

17 Cevaplar

+13 oy
önce (1,740 puan) tarafından

İslamda evlilik, sadece cinsel ihtiyaç değil; karşılıklı sevgi, merhamet, nafaka, güven ve saygı üzerine kuruludur. Kadının kocası üzerinde hakkı olduğu gibi, erkeğin de karısı üzerinde hakkı vardır. Allah “Onlarla iyi geçinin…” (Nisâ 19) buyurarak erkeğe eşine güzel davranmayı emretmiştir.

Kadının kocası üzerindeki hakkı nedir? Nafakasını, yiyecek içeceğini, barınmasını sağlamak, güzel muamele etmek, şiddetten uzak durmak. (Bakara 233, Nisa 19)

Erkeğin karısı üzerindeki hakkı nedir? İffetini koruması, meşru isteklerine imkân oldukça icabet etmesi, sadakat göstermesi.

Peygamber Efendimiz (sav) ne buyurdu? “Sizin en hayırlınız, ailesine en hayırlı olanınızdır.” (Tirmizî)

Kadına şiddet, hakaret, nafakayı kısmak İslâm’da zulümdür ve erkeğin günahıdır.

Yatak meselesi hakkında olan hadise gelirsek, evet böyle bir hadisi şerif var.
“Koca hanımını yatağa çağırır da gitmezse, melekler sabaha kadar ona lanet eder.” (Buhari, Müslim)

Bu, normal şartlarda geçerli: Eşler arasında sevgi-saygı varken, kadının ciddi mazereti yokken.
Eğer şiddet, baskı, eziyet varsa; kadının soğuması mazur görülür, günaha girmez.

Asr-ı Saadetten örnek de verelim. Hz. Peygamber, hiçbir zaman eşlerine vurmadı. (Müslim, Fedâil 79)
Hz. Fatıma (ra) ile Hz. Ali (ra)tartışınca, Peygamberimiz (sav) kızını da damadını da zorlamadı, bilakis gönüllerini aldı.
Havle bint Sa’lebe (ra) kocasının haksızlığına uğradığında Allah onu duydu ve Mücâdele Sûresi indi.

Kadın zulme uğradığında “sabret, yine de kocana git” denmedi. Erkekler uyarıldı, kadınların hakkı savunuldu.

Normal şartlarda kadın kocasının davetine icabet etmezse günah olur.
Ama şiddet, zulüm, hakaret varsa kadın mazurdur, günaha girmez.
Asıl günahkâr olan, eşine zulmeden erkektir.

İslam’ın ölçüsü; Evlilik merhamet, adalet ve karşılıklı haklar üzerine kuruludur. Zulüm varsa kadın suçlanmaz, erkek sorumlu tutulur.

4 mezhepte de kadının kocasının meşru davetine icabet etmesi vaciptir.
Ama mazeret varsa (hastalık, adet, lohusalık, şiddet, ağır yorgunluk, psikolojik rahatsızlık) bu sorumluluk düşer.
İbn Âbidîn (ra) “Kadın kocasının çağrısına, zarar verici bir durum olmadıkça icabet etmekle yükümlüdür.”
(Reddü’l-Muhtâr, 3/559) buyurmuştur.

İmam Nevevî (ra) ne buyurdu? (kendisi Şafii alimidir)
“Hadiste geçen “meleklerin laneti” ifadesi, kadının haksız yere eşini reddetmesi içindir.
Eğer kadın mazeretli ise (hastalık, eziyet, şiddet) bu kapsama girmez. (Nevevî, Şerhu Sahîhi Müslim, Nikâh 122)

İbn Hacer el-Askalânî (ra) (büyük Hadis alimi) Bu hadisin, “koca çağırınca gitmezse lanet edilir” kısmının genel değil, şartlı olduğunu açıklar.
Kadın mazur ise, günah söz konusu değildir. (Fethu’l-Bârî, 9/294)

En yakın alimlerimizden elmalılı Hamdi Yazır, “Onlarla iyi geçinin” (Nisa 19) ayetini tefsir ederken erkeğin şiddet ve zorbalıkla değil, iyilikle hak talep edebileceğini vurgular mesela.

Yani kısaca, zulüm varsa bir yerde, orada zorba olan zalimdir, mazlum değil.
Gidip bunu da eşine okut.

önce (4,400 puan) tarafından
+1

@..yakamoz neden öyle oluyor biliyor musun; erkekler bizim kültürümüzde kendini kadının sahibi ona itaat etmesi gereken bir varlık gibi görüyor . Kadın bu tarz erkeklerin gözünde bir hiç.  Ben varsam o var benim sayemde bu hayatı yaşıyor bana şükretmesi , şikayet etmemesi gerekir kafasındalar çünkü 

önce (1,936 puan) tarafından

Aynen o kafadaydi mahkemeden döndük orda hakime ben istemiyorum bu evlilik bitsin dedim sonra bı tik daha iyi şimdi

Gene bence aileye anneye bağlı bazı şeyler erkek herşeyi yapar diye büyütmüş kaynanam sağolsun ata erkil bı aile mesela tartisirdik kaynanam derdi sen eekek değilmişim döv şunu sussun neler neler ama şimdi biliyor ben cocuklarim için ona katlaniyorum geriside cok mühim değil😔

önce (414 puan) tarafından

Anlayana okuturucaksin benimkisi hiç birşey görmemiş inanlik vs dağdan çıkmış okuturursam yarın yine aynı muamele degismicek hicbirsey ama içimden sabret eşin birgün duzelticek diyor aslında boşanmak istiyorum olmuyor elim gitmiyor bilmiyorum neden evden çıkıp gitmek istiyorum evim yuvam çocuğum aklıma geliyor besmele çekip oturuyorum yani elim gitmiyor nedense bu bahane değil alışmışlıkta değil olmuyor yani bazen eve giriyor güler yüzlü diyorum Allah'ım çok şükür değişti diğer gün eve geliyor azarlıyor hakaret kavga vs anlamıyorum 

Eşim eskiden böyle değildi büyü muska vs yaptılar acaba çünkü Allah'tan çok korkarıdi benle oturup ağlardı çok seviyordu beni lütfen yardımci olur musunuz 

önce (1,936 puan) tarafından

Canım oturup konuşmayı dene baktın olmuyor kendi haline bırak ben 17 bitecek bu yol bulamadım insanin huyu değişmiyor biz sadece kendimizi yiprattigimizla kalıyoruz bol bol dua et Allah büyük kimse 4 4luk değil iyi taraflarıda var muhakkak sabret çocukların için ben yaptığımı söylüyorum öyle başkası gibi hemen bosan diyemem

-Reklam-
+6 oy
önce (5,088 puan) tarafından

Biz kadinlar gercekten haklarimizi bilmiyoruz heleki su evlilikte hic bilmiyoruz koca iliski ister hayir demek gunah koca bisey der kendini savunmak gunah ne getirirse oturup yenilir getirmezse ses cikarmak gunah 4 kadin hakki var kuma getirir ses cikarma gunaha girersin bunlar evet dogru ama sartlari var arkadaslar hatta oyle ki bazi durunlarda kadinin bosanma hakki bile var tam nedenlerini bilmiyorum ama arastirin ogrenin ehli sunnet bi hoca bulun konusun bu konuyu bi ornek vereyim kocan ihtiyacini karsilamiyodur haberi olmadan ihtiyacin kadar para alabilirsin nikahtan once esine benim uzerime kuma getirme dersen baska nikah hakkı kalmaz daha neler neler var kadin kiymetlidir Rabbimin katinda yemek yapmak zorunda degilsin temizligini yapmak zorunda degilsin dogurdugun cocugunu bile emzirmek zorunda degilsin baba gerekirse sut annesi tutacak tek uzerine vazife cimadir kadininanasina babasina bakmak zorunda degildir cocuguna bakmak zorunda degildir yaparsa sevabi buyuk olur ama kimse mecbur degil bastan bilincli evlenmek lazim aksi durumda boyle ugrasiyoruz iste iman nikahi esnasinda imanlarin bunlari aciklamadi lazim asil mihir sormadan once ama nerdeee ondan sonra aile ici huzur kalmaz tabiki kimse ne haddini biliyo ne hakkini 

+5 oy
önce (6,406 puan) tarafından

Yol yakınken boşan çocuk yok

Var bebeğim var ve arkamda ailem durmuyor rezil ediceksin bizi diyorlar kafam kırık onların evine gittim beni geri gönderdiler 

önce (382 puan) tarafından
+2

yav kocan dovmus sivmus . yani bunlar olduktan sonra kocam yataga cagirdi ama kabul etmedim gunahmi diye dusunmek okadar sacma gelioki. cehennemlik bile olcagini hilsen zaten gitmemek gerek kocana karsilik vermemen gerek. yani burda gunahini dusunmek cok sacma . cayir cayir yanacakda olsam gunahini dusunmem yani oyle durumda gunahsada gunah. sana yapilan muamele cokmu sevapki karsilik olarak reddetme. gunah olsun

önce (1,086 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi
+1

..................

önce (6,406 puan) tarafından

Sizin anneliğinize laf etmiyor ki

önce (1,086 puan) tarafından

Örnek verdim sadece 

+5 oy
önce (889 puan) tarafından

1 yıldır evlisin dayak yemişsin ben burda takılı kaldım canim. Bunu dusun kendine saygın olsun.

Kendime olan saygımı yitirmişim bazen kendi kendime ağlıyorum üzülüyorum kendime 

+5 oy
önce (1,284 puan) tarafından

Bu kadar sorunun içinde kocanı reddetmiş olmanın günah olup olmadığını mı düşünüyorsun gerçekten. Arkamda duracak kimse yok diyorsun 2. Çocuk olabilirdi yazmışsın. hangi korunma yöntemini kullanıyorsun bilmiyorum ama bütün yöntemleri uygula ve bu adamdan başka çocuk yapma Allah aşkına 

Bende bilmiyordum çocuğu aldır diyiceğini eğer olursa  

Prezervatif kullanarak korunuyoruz yeni doğum yaptım için sprial takramazmışım rahime zarar verebilirlermiş

+4 oy
önce (4,954 puan) tarafından

Senin sonun hiç iyi gözükmüyor ya . İnşallah birr umut düzelir evliliğiniz . 

Amin inşallah 

+4 oy

Eşin seni sevmiyor dediğim de sen ve buradan bir kaç kişi beni linçlediniz.o çok iyi bir baba ve eş demiştin.Balık baştan kokar. Eşin yatağa çağırınca gitmezsen günah ama eşin seni dönünce günah değil. Yapma lütfen yapma ne kocası ne yatağı ne laneti iğrenç iğrenç şeyler. Bu erkekler her şeyi kendilerine çevirdikleri yetmiyormuş gibi dini de kendilerine çevirmişler .

Ağrıma gitti linclemeler çok ileriye gidildi ama haklılar bazen öpmek sevmek bile istemiyor beni evin içinde iki yabancıyiz

Daha çok küçüksün. Evlilik için acele çocuk için acele . Ne bu hız nereye yetişiyorsunuz anlamıyorum ki. Sonra boşa giden heba olan hayatlar sana ayrı yazık çocuğa ayrı yazık. Eğer boşanma gibi bir imkanın yoksa 3-4 yöntemle korun da bir tane çocuk daha olmasın.

Asla olmaz ikimizin Hayati maf oldu onunkini hepa maf etmem yani çok üzgünüm zaten ben gerçek yüzünü görmemiştim sonradan gördüm bide sever evledik

+3 oy
önce (211 puan) tarafından

Canım üzüldüm bir senede bir çocuğun nasıl oldu gizlice korun bari sana dayak atana da yatakta yatmak bilemedim ben bile en ufak tartismada asla yapmam anca gönlümü alacak düzelmez bu adam ailen yok mu arkanda bosansan 

Aslında eşimin gerçek yüzünü görmedim ve evlendikten hemen sonra hamile kaldım bide severek evlendim nasıl yaptım bunu kendime anlamıyorum 

+3 oy
önce (1,946 puan) tarafından

Bu konuda @Alaska daha doğru cevap verir ama şahsi kanaatımı söyleyeyım.

İslam sorumluluğu önce erkeğe yükler. Erkek erkeklik vazifesini yerine getirdiği sürece kadının reddetme sebebi keyfiyse eşini hak etmediği halde kırmış oluyor bu durumda kadının günaha girdiğini biliyrouz. Ama eşinin eş olarak görevini yerine getirmediği durumlarda kadının kocasını reddetme hakkı olmalı. Seni başkasına ezdirip, zulüm ediyorsa, ihtiyaçlarını karşılamyor ya da eksik karşılıyorsa imkanlar el verdiği halde o eş eş olma vazifesini yerine getirmiyordur

Öyleyse iyi vijdan azabı çektim resmen çok iyi geldi bu teşekkür ederim keşke insan öncesini görüp öyle evlenseydi 

önce (1,946 puan) tarafından

Bu benim şahsi kanaatim ama bu konularda ilim okuyan arkadas yazarsa daha sağlıklı bilgi olur.

önce (1,740 puan) tarafından

Yazdım hayatım çok geçmiş olsun. 😓 

+3 oy
önce (211 puan) tarafından

Kaç yaşındasın bu arada cnm üzme kendini ama kendini de ezdirme 

19  teşekkür ederim Allah razı olsun 

+3 oy
önce (3,334 puan) tarafından

Cidden sizi döven birinden boşanmak için ne bekliyorsunuz

Bebeğim var o bebekle nasıl boşanıyim arkamda duran kimse yok ne yapabilirim bebeğimin hayatını mi maf ediyim onu böyle insanların eline mi bırakayım kendi elleriyle ateşe atarlar bebeğimi eşimin ailesi 

önce (3,334 puan) tarafından

Evli kalarak zaten en büyük kötülüğü yapıyorsun 

önce (1,291 puan) tarafından

Bebeğini eşinin ailesine yada eşine bırakmayı neden düşünüyosun ki ailene kabul etmiyor musunuz beni sokakta yatarım bebeğimle de bak bakalım nasıl etmeyecekler evlerine gidince elalemi düşünen ailen sokakta yatınca elalem ne der mecbur diyecek açacak o kapıyı

Acarlar ama eşim kapılarına gelince o kapı acilicak istemiyorum ben bu durumda olmaktan yoruldum bebeğimi kendimle sürükleyip perişan mi ediyim dünyanın nasıl bir yer olduğunu biliyoruz kendi başıma ne yapabilirim 

önce (1,291 puan) tarafından

Açsınlar kapıyı eşine gitmiyorum de ben evlenip ayrıldım yani biliyorum şuanda o süreçleri kendi başına değil ailenin yanında yaşında küçük en azından çocuğun büyüyene kadar babasız kalan tek senin çocuğun değil ama böyle giderse toprak altına giren annesi olacak

+3 oy
önce (34 puan) tarafından

Ya lutfen kendinize bunu yapmayin kocanin her istedigine evet mi dicez benim canm istemyor diye neden melekler bna lanet etsin peki ben aci cekiyorum o ne olacak hersey erkeklerin nefsinden mi ibaret hersey bi yana sana boyle kotu davranan bi adama hele hic boyun eyme

Büyütülme tarzım bu herhalde bilmiyorum çok günaha girmiş gibi hissediyorum 

+2 oy
önce (4,832 puan) tarafından

höhhh ya... oldu adam benim ağzıma sçsın bi de gidip gönlünü edeyim!!!

bir kadının kocasına karşı görevleri varsa kocanın da kadına karşı görevleri var. 

Öyle mi dersiniz bencede çok haklısınız 

önce (4,832 puan) tarafından

eşe iyi davranma, eşim gönlünü hoş tutma davranışı kadına has bir şey değildir. adam da karısını hoş tutacak, aç bırakmayacak, üstüne başına bakacak, evine bakacak ki yani olabildiğince iyi bir eş olacak iyi bir baba olacak. zaten bunlar olduktan sonra kadın neden kocasını reddetsin ki? 

+2 oy
önce (1,195 puan) tarafından

Daha 19 yaşında gencecik bir kızsın 1 senede neler yaşatmış sana sende göz göre göre susuyorsun. Bunları sana yapan neler neler yapar daha. Bununla bir ömür geçmez 1 saat bile güven olmaz aynı havayı solumaya. O hengamede çocuk psikolojisi de alt üst olur sizin için en hayırlı olanı boşanmak. Geleceğin yok sonunuz pek güzel değil. Kadın cinayeti işleyecek bir potansiyele sahip. Ailem kabul etmiyor etmez demişsiniz. Ailene muhtaç değilsin gençsin daha çalışıp hayatını idam edebilirsin. Kadın sığınma evleri var kendini toparladiktan sonra çocuğunu yanina alabilirsin. Yinede senin bileceğin iş. Dinimiz evlilikte sadece cinselik olacak demiyor, evlilikte cinselik dışındada kadına bir çok hakki vermiş erkeğe de. Kadın dinimiz de o kadar kutsal ki Allah ehline denk düşürsün. Rabbim boşuna adem babamıza yoldaş olarak Havva annemizi yaratmadi. Aslinda bütün noktayı koymak işi sende bitiyor ama sen de kendince bir kısımda haklısın evlilikte sizin yaşadığınız gibi birsey değil saygı bitmiş sevgi bitmiş. Zorlama bence sadece o çocuğa yazık olur sağlıklı bir ortam sunulmuyor ona, yuvanı yıkma çocuğun var psikolojisini düşün diyenler illa ki olur ama çocuk o evde asla ama asla psikolojik açıdan iyi şeyler hafızasına koymayacak çocukların zihin gücünden korkun ne görseler ölene kadar kafalarına kayıt ederler. Allah hakkınız da hayırlısını versin diyecek cok sey var ama siz boşanmak yerine kahır çekmeyi tercih ediyorsunuz..

Çok haklısınız ama ben çocuğumu bu insanların eline bırakamam asla güvenmiyorum hiç bir şekilde beşimi birkamaz asla boşanmaz offf yaaa yazmak bile yoruyor artık beni

+2 oy
önce (8,765 puan) tarafından

Canım bırak sevabı günahı hayatın gidiyor elinden farkında mısın yazık gençliğine bu yaşta evlilik üstüne çocuk eminim okumadın da. Aile desen cahil elalemi düşünüyor anca. Kendin için acil neler yapabilirsin otur düşün harekete geç 

Çok haklısınız ama bir bebeğim var benim o benim kanatlarımı kırıyor

önce (8,765 puan) tarafından

Bebek engel değil. Tekrar hamile kalmamaya dikkat et, sana vurmasına küfür etmesine izin verme tatlı dille böyle evlilik olmaz ben seni seviyorum sayıyorum aynı saygıyı senden de bekliyorum de. Polise şikayet etmekten çekinme. Dışarıdan mutlaka oku okulunu bitir meslek sahibi ol. Lise mezunu olup kpps ye bile girsen olur yani. O aileyi sil at asla onlara güvenip bir şey yapma. Elinde her zaman kocana dair delillerin olsun. Sen bir insansın ve insan muamelesi görmen gerekiyor bunu aklından çıkarma kimsenin seni ezmesine izin verme canım her zaman bir mesafen olsun insanlar seninle rahat konuşabiliyor olamasınlar. Ahh daha çok küçüksün sen iste yeter ki herşey düzene girer. 

+1 oy
önce (6 puan) tarafından

Adına çok üzüldüm  hayır girmemen daha hayırlı ay o ne be çok özür dilerim dağ ayısı o kafam da iz bırakmış 

önce (6 puan) tarafından

Çok özür dilerim birşey sormak istiyorum hatta merak ediyorum 

+1 oy
önce (3,770 puan) tarafından

Böyle eşin cinsel ihtiyacını karşılamak kendi hakkına girmektir. Erkek hanımın maddi manevi ihtiyacını karşılamalı önce. 

önce (6 puan) tarafından

Vallaha doğru diyorsun canım ben bu arkadaşin kocasını yatak da düşünemiyorum normal de böyle yapan yatak da neler yapar 

İlgili sorular

0 oy
18 cevap 1,354 göst.
16 Eylül 2023 Aile & Aşk kategorisinde Sevgi344 (394 puan) tarafından soruldu
0 oy
21 cevap 703 göst.
22 Ekim 2020 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 270 göst.
21 Ekim 2024 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 295 göst.
16 Aralık 2023 Diğer kategorisinde Meriyadairem& (1,439 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,471,636 soru

24,101,281 cevap

332,425 kullanıcı

...