0 oy
704 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (286 puan) tarafından

Galiba artık dayanamıyorum bu duruma. Kızım ekransız büyüyor. Onun yaşıtları ekranla büyüyor. Kızım gibi bir çocuk daha var o da ekransız büyüyor. O çocukta kızımda hırçın değil, aşırı duygusal, annelerine bağlılar. Diğer çocukların anneleri bence pedagoga götürün bir problem var vs diyor. Kızımı 1 saatlik bir oyun grubuna götüreceğim. Daha 26 aylık küçük değil mi? Gelişmemiş bir ilçedeyiz. Ne olur akıl verin ne yapayım

21 Cevaplar

+1 oy
(6,524 puan) tarafından

Bunun ekranla alakalı olduğunu düşünmüyorum. Oğlum 46 aylık oldu ekran hâlâ yok. Hiç de duygusal falan değil :) Tuttuğunu koparır, ekran izleyen çocuğu suya götürür susuz getirir. 

Güvenli bağlanma ile ilgili bir sorun var gibi daha çok. Anne bağımlılığı genelde bundan kaynaklı oluyor. Bunun dışında;

Erken doğum travmaları 

Anne babanın anormal kaygısı 

Anne babanın aşırı korumacı oluşu vs. sebepleri de olabilir 

(286 puan) tarafından

Ben aşırı korumacıyım, riskli hamilelik geçirdim. Gelişim geriliği olarak doğdu. Çok üzüldüm bu duruma oturdum ağlıyorum ne yapacağim diye

(6,524 puan) tarafından

Temel sebebi bu büyük ihtimalle. 

Yeğenim de 37 haftalık doğdu. Kardeşim de eşi de kaygıdan boğdular resmen çocuğu. Sağlıkla doğan çocuk ellerinde bağımlı oldu. Anlatamadık. Sıkmayın bu kadar, koruyoruz derken çocuğa zarar veriyorsunuz diye. Dinlemediler. 22 aylık onlarınki de. 3 gün yoğun bakımda yattı diye mahvoldular. Hamam gibi evin içinde iki kat üst üste eldiven giydirdiler üşür diye 😑 Her hastalandığında dünyaları yıkıldı. Şimdi çocuk ufacık bir şeyde çeşme gibi akıyor. Sürekli mız mız. Anneyle yapışık. Babayla bitişik.

Çocuklarınızı çok seviyor olabilirsiniz, her anne baba gibi ama evlatlarınıza bu kötülüğü yapmayın. Bugün size bağımlı olan büyüyüp yetişkin olduğunda elin oğluna bağımlı olacak. Kızınızdan önce siz bir destek alın bence, inanın çok iyi gelecek ve farkı kızınız da hissedecek. 

(286 puan) tarafından

Bende destek alacağım Allah'ın izniyle. Kızımı her gün yaşıtları olan çocuklar ile bir araya getiriyorum. Bazen oynuyor bazen oynamıyor bazense azıcık oynayıp sıkılıyor

-Reklam-
0 oy
(1,148 puan) tarafından

ne gibi problem varki? neden oyle diyorlar yani

(286 puan) tarafından

Teşekkür ederim gerçekten oturdum ağladım artık. Kardeşi yok gurbette tek başımayım. Çocuğumun her şeyi ile bir tek ben ilgileniyorum. Ev umurumda olmuyor o uyuyunca hallediyorum. Her şeyi beraber yapıyoruz. 

(1,148 puan) tarafından

iste o yuzden . o alisin kendi annesi her seyi ona gore tasarliyor. kardes yok. hersey ona gire yapilio oynanio. haliyle neden hircin kavgaci olsunki anneyle kavga edecek bir durum olmaz anne her dedigini kabullenip yapio cunku.:) ekrandan gormeyincede bilmiyordur . zamanla ogrenir oda

(68 puan) tarafından

Ya bizde ekran ile büyüdük ***** mı olduk zekamız mi geri bu kadar abartmayın ya aşırıya kaçmadan izletilebilir benim çocukların sabah yarım saat akşam da yarım saat birlikte telefon da çizgi film izleme hakkı var bende o ara kendime vakit ayırıyorum ve ya  işlerimi hal ediyor elhamdülillah çocuklarin gelişimi gayet iyi telefon da da eğitici öğretici şeyler var bakıp öğreniyorlar 

(286 puan) tarafından

Teşekkür ederim @casperiye11 içimi rahatlattın

(286 puan) tarafından

Kimsenin çocuk büyütme şekli ile ilgilenmiyorum. Herkes kendi çocuğuna özel @Tinkyminky00

0 oy
(3,751 puan) tarafından

Problem ne onu anlayamadım ben

(286 puan) tarafından

Hırçın değiller, ağlaklar, kavga dövüş vs bilmiyorlar, atik değiller. Onların çocukları böyle değiller

(6,589 puan) tarafından

onlar kendi çocuklarını götürsün bence😅

(286 puan) tarafından

Bence de beni bu kadar zorbalamasınlar :) 

0 oy
(4,174 puan) tarafından

Asıl onlar götürsün neden diyorlar peki

(286 puan) tarafından

Hırçın değiller, ağlaklar, kavga dövüş vs bilmiyorlar, atik değiller. Onların çocukları böyle değiller

(4,174 puan) tarafından

Sakın kimsenin dediğini kafana takma bak günümüzde çocuklar zorbalık değil cinayet işliyorlar o yüzden sen ne üzülme nede kafana tak boşver onlar kendileri gitsinler

(286 puan) tarafından

Öyle ama böyle bir cümle kurulunca zoruma gitti baya

0 oy
(6,035 puan) tarafından

Sorun cocuklarin duygusal olup annelerine bagliligi mi 

(6,035 puan) tarafından

Cok mu pasifler acaba cocuklar 

(286 puan) tarafından

Evet kızım pasif diğer çocuk kızımdan da pasif

(6,035 puan) tarafından

Cok fazla pasiflerse o da sorundur tamam ekrandan siddete meyil hircinlik ofke hiperaktivite artar ama 0 ekran cocuk buyutmek demek de sessiz sakin kendi kabugunda cocuk buyutmek degil o zaman cocugu sosyallestirmen lazim pasif kendini savunamayan bi cocuk da olmamasi gerekiyo yani pedegogluk oldugu sanmiyorum ben ama biraz daha sosyallestirmelisin bence yasitlariyla vakit gecirmeli baskalariyla oyun kurup birlikte oynamayi ogrenmeli ilerde cok sorun olusturur bu durum 0 ekran cocuk yetistirmek cok guzel ama bagimsiz birey yetirtirmek cok ciddi bi durum ilerde cocuk okula gitmek istemez anneden asla ayrilmaz girdigi ortamda asiri stresli olur kendini savunamaz oyunlara katilamaz ve inan bana cocuklar cok zorba akran zorbaligina maruz kalmasini istemezsin cocugunun 

(286 puan) tarafından

İnanır mısınız sürekli her gün kendi yaşıtları ile bir aradayım. Her gün onların yanına götürüyorum. Bazen oynuyor bazen oynamıyor bazense biraz oynayıp dikkati başka yere gidiyor

(6,035 puan) tarafından

O zaman mizaci oyle biraz cocugu oyle ortamlarda yalniz birak okula gidince daha zor olur alismasi imdiden kisa ayriliklar yaparsan senin yine gelecegini ogrenir sans guveni kirilmadan kendini savunmayi yonetmeyi ogrenir 

0 oy
(4,008 puan) tarafından

oyun grubu icin erken degil  , cok eglenirsiniz , sizin icin de  cocugunuz icin de cok guzel olur

(286 puan) tarafından

İnşaAllah güzel olur

0 oy
(5,036 puan) tarafından

Karakteri öyledir canım. Ben kızıma ekran veriyorum ama oda öyle kendini savunan bir çocuk değildir. Ağlak mızmız bir yapısı var. Sen bu postu daha öncede açmıştın sanki. Çocukların yapısı budur kabullenin bunu,büyüdükçe sosyal ortamlarda biraz daha açılır. Niye takıyorsun  ki bu kadar. Millete ekran veriyorum vermiyorum diye açıklama yapman bile saçmalık birde söylediklerine inanıp kafaya takmak büsbütün saçmalık. Madem seni olumsuz etkiliyorlar görüşme o tarz insanlarla. 

(286 puan) tarafından

Evet bu konuda çok zorbalanıp post açmıştım daha öncede. Şöyle bir tek onlar yaşıtları kızımın. Hep beraber bir araya gelince onlar ekran veriyor. Bu sefer sen neden vermiyorsun oluyor

0 oy
(5,508 puan) tarafından

Kafalarına göre istedikleri zaman ekran izleyen çocuklarsa asıl onların çocukları bi pedagoga gitsin. Büyük ihtimal oturup da doğru düzgün oynayamayan çocuklardır. Biraz ona bak at kenara biraz buna bak at öbür tarafa diye oynuyorlardır. Daldan dala.

Sizin de belki ekran vermeyeyim derken sınır sorununuz olmuştur kızınızla aranızda. Ağlaklık ondandır. Güvenli bağlanmamayla alakası yok. Hırçın da olmasın yani, kim bilir nasıl hareketleri var kızınızın bunlar karşısında kendini savunamaması mı sorunmuş.

(286 puan) tarafından

Evet evde yemek dışında bir sınırı yok. Sınırlarımız dışarı çikinca daha çok. Onlarda her çocuk gibiler günü gününe uymuyorlar

0 oy
(4,612 puan) tarafından

Ekranla büyüyen çocuklar hircinmi oluyor 

(5,036 puan) tarafından

Yok be onun ekranla alakası yok. Çocuğun yapısıyla karakteriyle alakalı 

(286 puan) tarafından

Kızımın buradaki arkadaşları evet o şekilde. O ekran vermeyen kişi ile benim kızım pasif bir tek

(4,612 puan) tarafından

Bence iyi yapmıyorsunuz çocuklar hep geride kalıyor ekran deyip otur 5 saat izle degilki öğretici şeyler açabilirsiniz sayı sayfalar renkler hayvanlar tanıma sen bunların hepsini tek başına oturup yapana kadar geç kalıyor cocuk pasiflesiyor senncocukken izliyordun..

Saatlerce oturtmaya karşıyım 

0 oy
(2,671 puan) tarafından

Kızım da öyle. Sıfır ekran büyümedi ama huy heralde bana aşırı bağlı+ ağlak olabiliyor çoğu zaman. Pasiflik yerine göre değişiyor mesela eltimin çocuğu var kızımdan 6 ay küçük. Çocuk benimkine vuruyor ama benimki kalkıp bı tane vurayım demiyor durduğu yer ağlıyor ve kendine vuruyor sinirimden 😀 çocukların huyları bence bunlar ya olumsuz bı durum olduğundan değildir

(286 puan) tarafından

Teşekkür ederim inşaAllah öyledir

0 oy
(509 puan) tarafından

Benim kızım da 4 yaşına kadar neredeyse sıfır ekranda büyüdü şu an 5 yaşına yaklaştı  bu zamana kadar eline hiç tablet telefon bilgisayar almadı sadece televizyonda günde 1 saat kadar TRT çocuk'ta çizgi film izleme hakkı var. Bu süreç içinde hep benle etkinlikler yapıyordu  beraber kutal okuma boyamalar etkinlikler oyunlar parklar derken kısacası  akşama kadar benimle beraberdi diyebilirim. Sonuç olarak 4 yaşındayken kreşe başladı ve ilk gün dahil hiçbir şekilde ayrılık kaygısı oluşmadı. Sınıfındaki bircok arkadaşı ilk haftalarında zorlanırken, kızım Bir kez bile ağlamadı ya da zorlanmadı hatta okul saatlerini iple çekiyor. Evet hırçın değil aşırı duygusal ama bu hiç kötü şekilde etki etmiyor sadece kendi hakkını koruyamıyordu okula başladıktan sonra kendi hakkını da korumayı öğrendi. Anneye düşkün olmak kötü bir şey değil yani bazı anneler bunu çok farklı düşünüyor olabilirler ama önemli olan güvenli bağlanma olayını aşmaktır. Bu yüzden size aşırı düşkün olmasını sorun etmeyin sadece çok korumacı davranmayın yeter.  Duygusallık meselesine gelince de o biraz karakterle de alakalı olabiliyor ama  çok kötü bir şey değil bence o hatta güzel bir şey. Sınıfında aynı bizim gibi olan bir arkadaşı daha var o da sıfır ekranla büyümüş ama o kızımın tam tersi bir karakterindi aşırı huysuz aşırı şımarık başırı ağlak hırçınlık aşmış durumda geçen sene 2 ay boyunca annesi hep okul kenarlarında takıldı çünkü sürekli aranıyordu. 

Kısacası hırçın olmasının veya aşırı duygusal olmasının sebebi ekranla alakalı değil diye düşünüyorum ama ekranla alakalı olan kısımda da siz kesinlikle doğru olan taraftasınız asla vazgeçmeyin kim Ne derse desin. Hatta size  saçma sapan öneriler sunan pedagoga götürün diyen tembel annelerden de uzak durun kendinize yeni bir ortam kurun yeni arkadaşlıklar edinin oyun gruplarına gidin oyun gruplarının inanın çok etkisi olacak. 

(286 puan) tarafından

Burada öyle farklı ortam kurulması gibi bir seçeneğimiz yok maalesef. Kızımı kendi yaş grupları var her gün bir araya getiriyorum. Bazen onlarla oynuyor bazen oynamıyor bazen çabuk sıkılıyor.Teşekkür ederim

(509 puan) tarafından

Daha 26 aylık çok normal sıkılması dert etme :)  4 yaşına gelene kadar hatta 5 yaşına kadar bireysel oynar çocuklar yani hep beraber gibi gözükse de Aslında kendi kendilerine oynarlar belli bir yastan sonra grup oyunları, oyun kurma vs başlar.  O zaman bırakın oynamaya devam etsin sosyal gelişim konusunda yararı olur ama siz kendiniz etkilenmeyin ikileme düşmeyin yanlış mı yapıyorum diye. 

(286 puan) tarafından

Teşekkür ederim içim rahatladı biraz. Anne olunca insan ne yapacağını bilemiyor:) 

0 oy
(23,702 puan) tarafından

Ne alaka

Daha çok.kicuk. anneye bağlı olması çok normal. Kızım da 27 aylık. Ben 1 saatlik yürüyüşe çıkayım ağlar arkamdan . Babası bile oyalayamaz. Annemlerde o kadar kalabalıkta yoklugumu hemen farkeder peşimden gelir. Bulamazsa ağlar. TV izler bu arada kızım.  Ekrandan bağımsız bir olay yani bu. Ama eline telefon versem aramaz gerçi o da var. Geçen uyurken bı yere gitmiştim. Uyanmış ağlamış beni göremeyince. Annannem eline telefon vermiş çizgi film açmış. Öyle oyalanmis ben gelene kadar. Sen bakma onlara bence. Ha ama içine sinmeyen başkanseyler varsa git tabi o ayrı mesele 

0 oy
(722 puan) tarafından

26 ay çok küçük daha ağlaya bilir bunun bi problem olduğunu düşünmüyorum. 

Ekrandan uzak tutmanın en büyük artısını okul yıllarında göreceksiniz. 

Not: herkese yorum yapma hakkı vermeyin çok yıpratırlar sizi. Bu durumu tecrübelerle yaşadığım için

0 oy
(273 puan) tarafından

Çocuk küçük daha Allah için sacmalaiyin tabiki de annesini isteyecek ben ce sana diyen götürsün 

0 oy
(12,265 puan) tarafından

Iyi de insanlar sana ekransız büyüyor diye pedagoga götur dememiş ki. Bu durumu ekranla bağdaştıran sizsiniz.  Ekran izleyen her çocuk hırçın olacak diye bir durum yok. Veya ekransız büyuyen çocuk çok akıllı sessiz olacak diye bir kural da yok.

Tamamen yapı ve karakter meselesi. Senin çocuğun ağlak ve hantaldır, onların ki açık gözlüdür. Oyun grubu konusunda da yaşı iyi, her yaşta iyi geleceğine eminim kaynaşma ve sosyalleşme konusunda

0 oy
(255 puan) tarafından

Benim çocugum da ekranla büyüyor 

Ama gerçek anlamda bu yaşa ekranla birlikte büyüyordu önünü aşamıyordum artık şuan sıkıldı mesela günde 10 15 dk izlerse televizyona ya bakar ya bakmaz 

Ama ekranla büyüdü diye tuttuğunu koparan kavgacı dövüşçü bir insan değil mesela 

Bence bu genetik benimmkızım bana karşı hırçın

Ama dışarıya karşı sürekli gülücük açan uysal ses çıkarmayan biri bişeyini aldığı zaman ağlayıveren hatta bazen bi olay olduğunda benden saklayan bi tip 

Ve bende böyle bir çocuktum çok zararını gördüm oyüzden kızım böyle olsun istemiyorum biraz biraz konulup öğretmeye çalılıyorjm okulda akran zorbalığına maruz kalmasından korkuyorum ben çok yaşadım çünki 

İşte diyeceğim o ki ekranla ekransız alakasız yok genetiği nin  

Ama ama sosyal çevresi ile var bir kardeşi yoksa arkadaşları yoksa insanlarla vakit geçirmeniz sadece 4 duvar arası sizinle büyüyorsa işte ozaman hayattan çok korkar 

Oyun grubu evet akraba ziyaretleri atıyorum akşamları dışarıya çıkarıp sokaktaki çocuklarla oynatma vs vs dış çevreye yönelim verilmeli bence şahsi görüşüm 

0 oy
(6,079 puan) tarafından

Benim buyuk oglum 2 yasina kadar sifir ekran buyudu. Suan 7 yasinda gunde (okul vakti haric)max 2 saat ekran hakki var. Kucuk oglum 28 aylik, 20 aydan sonra (birazda abiden gorup) ekranla tanisti. Buyuk oglum ne kadar duygusalsa, kucugu bi o kadar hareketli ve daha bireysel. Bi problem var demek icin hic sosyallesmemesi veya sosyallesirken zorluk yasamasi gerekir. 

Buyuk oglum kucukken kavga bilmezdi, biri esyasini alsa isteyemez bana derdi. Buyudukce ve ben anlattikca suan kimse istemedigini yaptiramaz ve esyasini kolay kolay alamazsin. Lafini da cat cat der, kendini savunur. Kucuk oglumsa tam tersi bebekliginden beri inat, korkusuz ve cesaretli. Ben ogretmedigim halde esyasini alamazsin, biri satassa kendini savunmaktan cekinmez. Yani tamamen mizac. Ekranla birseylerin ogrenildigini dusunmuyorum.

0 oy
(415 puan) tarafından

Ne ilgisi var ayol . Eskiden insanlar hep duygusal miydi hircinlik yok muydu

0 oy
(2,198 puan) tarafından

Demekki çocuğun biraz duygusal .ne güzel ki vurma eylemi yok hırçın bir çocuk değil. Benimkiler tv falan izlediler zamanında. 3 yaşından bu yana anaokuluna gidiyor şuan 5 yaşında.  Diğer erkek çocuklarına göre daha duygusal yaklaşımı oluyor hırçın değil vurma eylemi yok .Bu tamamen kişilik ile ilgili bir durum .misal bende çok duygusal ve içe kapanık biriyimdir .Sen daha atılgan biri olabilirsin .kişiye özgü bir şey tamamen .ama içinin rahat etmesi için götür bence birde pedagog görsün.  Yorun yapsın için rahatlar en azından. Ben kesinlikle sorun olduğunu düşünmüyorum 

0 oy
(2,121 puan) tarafından

Ekranla alakalı değil bu durum. Ama size bağımlıysa pedagoga götürüp destek alabilirsiniz

İlgili sorular

0 oy
45 cevap 2,051 göst.
23 Ekim 2022 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
+2 oy
5 cevap 433 göst.
+1 oy
6 cevap 331 göst.
0 oy
3 cevap 142 göst.
9 Temmuz 2025 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Fatma1112 (516 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,480,436 soru

24,224,491 cevap

338,847 kullanıcı

...