0 oy
380 göst.
Diğer kategorisinde (488 puan) tarafından

Yalnizliktan korkuyorum orada sevdigim insanlarla olmak istiyorum ama nasil olacak ve birbirimizi orada da seviyo olacak miyiz? bedenlerimiz degisecek mi burayı ozleyecek miyiz acaba 

8 Cevaplar

+3 oy
(2,241 puan) tarafından

Kur’an’da Allah Teâlâ, ahireti defalarca hatırlatır.
“Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra ancak yaptıklarınızın karşılığı size eksiksiz verilecektir.” (Ali İmran, 185)

Bu ayet aslında insanın ahiret hayatının özetidir. Dünya bir misafirhane, ahiret ise asıl yurdumuzdur. Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki “Dünya müminin zindanı, kâfirin cennetidir.” (Müslim, Zühd, 1)
Yani burası geçici bir sınav alanı. Ruh, bu dünya bedeninden sıyrılıp asıl yurduna dönecek.
Zaten insanoğlunun bir şeylerden hemen sıkılmasının esas sebebi de budur. Zira ruh, ebedi olan ahiret aleminde yaratılmıştır. Bitmek kavramı ruhun tabiatında olmadığı için fani olan dünya hayatı ruha zindan gibi gelir.
Ceset de fani olan dünyada yaratıldığı için fanidir, zail olmaya mahkumdur.

Ölüm anına gelelim. Ruhun yolculuğu, cesetten ayrılmasıyla başlar.
Rasulullah (sav) “Müminin ruhu, bedeninden kolayca çıkar; tıpkı bir testiden suyun dökülmesi gibi. Kâfirin ruhu ise, dikenli bir demirin ıslak yüne sürtülmesi gibi çıkar.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 67) buyurur.

Melekler gelir. Müminin ruhuna Allah’ın mesajını iletmek için derler ki “Ey huzura ermiş nefis! Rabbine, O’nun hoşnutluğuna dön! Gir kullarımın arasına, gir cennetime.” (Fecr, 89/27-30)
Ruh böylece kabir hayatına geçer. Burası berzah âlemidir. Yani dünya ile ahiret arasındaki bekleme durağı. Kabrin azabı da, nimeti de burada başlar.

Kabir hayatı yani ilk sorgu.
Rasulullah (sav) buyuruyor “Ölü defnedildiğinde, iki melek gelir; biri Münker, diğeri Nekir. Ona sorarlar ‘Rabbin kim? Peygamberin kim? Dinin ne?’ diye.”(Tirmizî, Cenâiz, 70)
Mümin cevap verir “Rabbim Allah’tır, dinim İslam’dır, peygamberim Muhammed’dir (sav).”
Sonra kabri genişler, nurlanır, cennetten bir pencere açılır. Ama inkâr edenin kabri daralır, sıkışır, karanlık olur; cehennemden bir pencere açılır.

Sûr’a üflenmesi  yani Kıyametin kopuşuna gelirsek, İsrafil (as), Allah’ın emriyle Sûra üfleyecek. Kuranda bu hadise şöyle anlatılır “Sûr’a üflendiğinde, göklerde ve yerde kim varsa bayılır, Allah’ın diledikleri müstesna. Sonra ona bir daha üflenir; bir de bakarsın hepsi kalkmış bakıyorlar.” (Zümer, 68)
Dağlar yürür ve yerle bir olur, denizler kaynar, gök yarılır. O an artık dünya düzeni sona ermiştir. Herkes çıplak ve yorgun bir halde mahşer yerine toplanır.

O gün herkes bir meydanda, güneş tepede, ter diz boyudur.
Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki” “İnsanlar kıyamet günü çıplak, yalınayak ve sünnetsiz olarak haşrolacak.” (Buhârî, Rikâk, 45)
Ama Allah dilerse bazı kullarına gölgesini verecek. Hatta bir hadiste şöyle buyurur “Yedi sınıf insan vardır ki, Allah onları o gün kendi gölgesinde gölgelendirir; o gün Allah’ın gölgesinden başka gölge yoktur…” (Buhârî, Ezan, 36)
Bunlar; adaletli yöneticiler, genç yaşta Allah’a kulluk edenler, kalbi mescitlere bağlı olanlar, Allah için birbirini sevenler, mülk sahibi bir kadının zina teklifine ‘ben Allah’tan korkarım diyen kimse, sağ elinin verdiğini sol elinin bilmediği kimse ve tenhada Allah için gözyaşı döken kimsedir.

Kuranı Kerim’de buyrulur “Kitap ortaya konur. Suçluları görürsün, ondakinden korkuya kapılmışlardır. Derler ki ‘Vay halimize! Bu nasıl bir kitapmış ki, küçük büyük hiçbir şeyi bırakmadan hepsini saymış!’” (Kehf, 49)
Her söz, her niyet, her adım kayıt altındadır.
Bir hadisi şerifte şöyle buyurulur “Akıllı kişi, (henüz dünyadayken) nefsini hesaba çeken ve ölüm sonrası için hazırlık yapandır.” (Tirmizî, Kıyamet, 25)

Sağından, solundan veya arkasından alan herkes istisnasız sırat köprüsünden geçmelidir.
Sırat, cehennemin üzerine kurulmuş bir köprüdür.
Peygamber Efendimiz (sav) buyurur “Sırat, cehennemin üzerine konur. Mümin, şimşek gibi geçer; kimisi rüzgâr gibi, kimisi at gibi, kimisi yürüyerek, kimisi emekleyerek geçer.” (Müslim, İman, 302)
Amellerin ağırlığına göre geçiş kolaylaşır ya da zorlaşır. Bazıları düşer, bazıları harap olur ama geçer. Ve köprünün öbür ucunda Cennet’in kapısı bekler.

Allahü teala şöyle buyurur “Onlara canlarının çektiği her şey oradadır. Katımızda daha fazlası da vardır.” (Kaf, 35)
Yani Cennet sadece nimetlerle değil, Allah’ın rızasıyla doludur. Efendimiz (sav) şöyle buyurur “Cennet’te öyle nimetler vardır ki, hiçbir göz görmemiş, hiçbir kulak işitmemiş, hiçbir insanın kalbinden geçmemiştir.” (Buhârî, Bed’ü’l-Halk, 8)
Cennet’te yorgunluk yok, hastalık yok, ayrılık yok. Kadınların yaşı 18, erkeklerin 30 olacağı riyavet edilir. Sebebi de kadınların zirve dönemleri 18, erkeklerin 30 yaşları olduğu için.
Bir rivayette şöyle geçer “Orada ölüm yoktur. Orada gençlik ebedidir.” (Müslim, Cennet, 22)

Kur’an’da cehennem de aynı şekilde çok açık tasvir edilir “O gün yüzler ateşte kavrulacak, dudakları buruşup kalacaktır.” (Mü’minûn, 104)
Ama Allah’ın adaleti kadar rahmeti de büyüktür. Cehennem herkes için ebedî değildir. Günahkar olan bir mümin, cezasını çektikten sonra Allah’ın izniyle çıkarılır. Rasûlullah (sav) şöyle buyurur “Kalbinde zerre kadar iman olan kimse, sonunda Cehennem’den çıkarılacaktır.” (Buhârî, Tevhid, 36)
Bir başka rivayette de cehennemden son çıkan kişi 7.000 sene yanmış olacak.

Ve nihayet, her şeyin ötesinde bir an gelir.
Cennetlik kullara Allah Teâlâ tecelli eder.
Kur’an bunu şöyle anlatır “O gün yüzler parlaktır, Rablerine bakarlar.” (Kıyame, 22-23)
O an bütün nimetler unutulur, cennet ve nimetleri akıldan çıkar. Çünkü Allah’ın Cemalini görmek, bütün nimetlerin üstündedir.

Cehennemden son çıkan müslümana 2 tane bu dünya büyüklüğünde cennette yer verilecek. Hiç cehenneme gitmeyelerin ne tür nimetlere ğark olacağıysa akla mantığa sığmaz.
Kısaca anlatmaya çalıştım. İnşallah yeterli olmuştur.

(98 puan) tarafından

Allah razı olsun 🌸

(125 puan) tarafından

Rabbim razı olsun insalalh çok sağ ol teşekkürler bende çok merak ediyordum korkuyordum rahatladım biraz 

-Reklam-
+1 oy
(163,801 puan) tarafından

alo 190 hattini arayin

net bilgiyi alo 190 verirki ben veremem arayamamda yurtdisindan turkiyeyi wp harici aramak cok yaziyo yaa 😛

(662 puan) tarafından

Kiz burdan bilgilendir onu kastettim😂😂

+2

malesef bilgilendiremem ahirete yolculuk yapmadim henuz soryy!!😉🙃

(1,486 puan) tarafından
+1

valla gunahlarim okadar cok tur kii ahirette kendi derdime duser kimseyide tinlamam sahsen . sevmisim sevmemisim yanliz olmusum olmamaism hic umrumda bile olmaz. :) cunku herkes boyle olacak 

hakkimi asla helal etmedigim bir mahlukat var . vcehennemde sadece onunla karailasmak

istiyorum . suratina tükürup kizgin ateslerde yanarken cooosss diye ses cikain tukurugumle beraber suratinda baloncuk baloncuk coslasin allah o kisinin bin turlu belasini versin cehennemde cayir cayir yansin. bunu gormek icin o kisi ile karailasmak istiyorum sadece

(35 puan) tarafından

Ahahahahhaa beni güldürdün Allahta seni güldürsün 😀😀😀

0 oy
(1,576 puan) tarafından

Orada böyle hisler olmayacak diye biliyorum. Cennette öyle güzellikler olacak ki kimse birbirini aramayacak. 

0 oy
(662 puan) tarafından

Ben bu konu yuzunden kafayi yemek uzereydim😂o yuzden aetik hic dusunmuyorum ne olcaksa olcak akisina biraktim sende derin dusunme bosver ,daha gidip orayi gorup gelen olmadi yani bana tuaf geliyor

(15,593 puan) tarafından

Kız sen düşünme yaktın bir ara devreleri yeni yeni bıraktın

(662 puan) tarafından

Yok nagişim artik o konulara girmiyorum ,yakinlarim bile acmiyor oyle konulari önumde😂😂

(125 puan) tarafından

Al benden de o kadar içim rahatladı biraz çok şükür 😁

0 oy
(6,279 puan) tarafından

Kisi sevdigiyle hasredilecek kimi sevdigimize dikkat etmemiz lazim o yuzden cehennemlik birini seversek onunla hasr olunma tehlikesi var ama nedir mesela cennete layik bi kul olabildin sevdigin kisi de cehennemlik oyle bi durumda Allahü teale sevdigin kisiden bi daha yaratip seninle birlikte cennete alacak dunya hayatini cennetliksen aklina bile gelmeyecek ordaki mukafatlar karsisinda dunyadaki zevi sefalar cok cok hafif kalacak ama cehennemliksen de keske dunyaya tekrar gitsem de amel etsem diyecegiz yani iki turlude ya pismanlik ya da mutluluk olacak ozlem olmayacak bedenlerimiz ahirette herkes gencliginde en guzel hali nasilsa oyle olacak kimi hocalardan 28 30 25 yaslarini duydum gecen gun de 19 yas olacak diye duydum hangisi haktir bilmiyorum yalnizliktan korkuyorum demissin ama ahiret aleminde kisi evladindan kacacak karisi kocasindan kacacak orda kimse baskasini degil kendini dusunecek zaten hatta oyle ki cocugu namaz kilmiyo misalen anne baba da ogretmekle mesul ya ahirette neden evladina namaz kil demedin dediklerinde ben kildim Ya Rabbi diyecek diyo o yuzden bu dunyadaki kimseyi degil onemli olan tek sahibimiz Rabbimize guvenip teslim olmak ona gore de yasamak 

0 oy
(15,593 puan) tarafından

Bence orada kimse onu düşünmez ya herkes kendi derdine düşmüş olacak kul hesap verirken dünyevi dertler umrunda olmaz

(1,486 puan) tarafından

milyonlarca gunahim varken . ama bak su sevabida islemisim diye kendimi savunurum heralde kimseciklerde umrumda olmaz

(15,593 puan) tarafından

Herhalde Cano yanmamak için insan kaç takla atar

0 oy
(16,218 puan) tarafından

Sözler köşkün de izledim cennet hayatını izlemeni tavsiye ederim huzur verici 

(599 puan) tarafından

Sözler köşkün bende duydum önerdiler ama izlemedim Hiç bende bakayım bakam

0 oy
(212 puan) tarafından

Hep temiz kalbime güvenip bununla övündüm. Hayatım boyunca hiç kimseyi bile isteye kırmadım kandırmadım kavga etmedim küsmedim. 

2 sene öncesine kadar açık saçık giyinirdim. Namaz kılmazdım. Evlendikten sonra namaza başladım kapandım. Şimdi de bazen kılıp bazen bırakıyorum Rabbim affetsin. Bir bu namazdan hesaba çekileceğim. 

Onun dişinda Rabbim cenneti nasip ederse orada bu günlerim aklıma gelir belki. Ha haketmez de azaba çekilirsem zaten bu günleri hatırlamam :(

(1,026 puan) tarafından

Güzelim tekrar namaza başlamak istiyorsan 40 gün boyunca namazların sadece farzını kıl ve hiç kimseye söyleme, ondan sonra öyle güzel oturuyor ki. Bende ilk başladığım zamanlar senin gibiydim hocam bu şekilde yap dedi o gün bugündür hiç bırakmıyorum ben 

İlgili sorular

+1 oy
29 cevap 1,079 göst.
9 Şubat 2022 Yemek-Tarifler kategorisinde Umutherzamanvar (193 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 343 göst.
6 Nisan 2021 Diğer kategorisinde Gentle Avenger (3,756 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 233 göst.
23 Şubat 2021 Diğer kategorisinde Gentle Avenger (3,756 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 107 göst.

Kategoriler

1,483,657 soru

24,265,581 cevap

341,794 kullanıcı

...