Çocuğun ağzını eliyle kapatarak susturmak doğru mu?

0 oy
275 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (2 puan) tarafından

Çevremde bazı anneler veya ablalar çocuk mesela küfür ediyor ya da konuşuyor konuşmaması gereken yerde  annesi ise  eliyle ağzını  kapatarak  susturuyor boğacak şekilde değil tabi. bu davranışa yanlış diyorlar çocuk ileride kendini ifade edemezmiş filan doğru mu yoksa abar tımı çocuk dediğim 7 yaş ile 12 yas arası.

3 Cevaplar

0 oy
(1,920 puan) tarafından

7 ve 12 yaş arası çocuk hemen hemen nerde konismasi gerektiğini a çok bilir evet o şekilde kapatmak öz güven eksikliği yaratıyor ben ne olursa olsun sabırla dinliyorum çocukları eğer susmaları gereken bir yer ve konu ise göz işareti ile hayır anlamında bir hareketle durduruyorum

(2 puan) tarafından

7 yaş daha çok küçük akil balig bile değil nerde nasil konuşulmasını sadece liseli çocuklar ya da 14 yaşındakiler bilir biraz abartmissiniz:)ilkokula bakin 7 yaştaki hep yaramazlık yapiyor el kadwr çocuklar  eger egitilirsr tabiki dedigin doğru o zaman bilir 

-Reklam-
0 oy
(2,926 puan) tarafından

Yani ortamda ağzını kapatmak doğru değil ama yanlış bi kelime çıktıysa o ortamda ufak bi uyarı olabilir mesela bu kelime çok kötü bi daha söyleme diyebilirsin eve döndüğünüzde de daha detaylı bi konuşmayala anlatabilirsiniz durumu 

Düşünsene sen konuşurken annen ve ya ablan ağzını kapatıyor bence güven eksiltici bişey ağzıjdan çıkan şey küfür de olsa ağzını kapatarak çözüm bulamazsınız konuşup anlatmalısınız 7 ve 12 yaşta laftan anlamayacak bi yaş değil 

Benim oğlum 2 buçuk yaşınsayken M.al kelimesini öğrenmişti parka gittiğimizde bir çocuğa mal dedi anlamını bilmeden söylediğini düşünüyorum eve gelince güzelce anlattım hoş bi kelime değil arkadaşlarımıza böyle bişeyi söylersek üzüleceklerini falan anlattım bi daha da hiç söylemedi bazen eşim arkadaşlarının yanına götürürdü orda da kötü kelimeler söyletmeye çalışırlardı ben duyduğumda yine aynı şekilde konuşurdun bir daha hiç söylemezdi şimdi 4 yaşında öyle küfür eden birini duyunca sen kötü biri misin kötü kişiler bunu söyler diyor 

(2,926 puan) tarafından

İşte eğitmekle alakalı canım 4 yaşa göre 7 yaş büyük anlayacak yaşta gayette benim oğlum 4 yaşında o bile çoğu söylediğim şeyi anlıyor 7 yaş mı anlayamamak yaş büyük demedim anlayabilecek yaşta dedim 

(2 puan) tarafından

Anlayabilecek derlen aa anliyor bir tane tokat atalım anlamına gelmez mesela:)anlamaktan kasıt liseli çocuk gibi akıl bagli manasında değil  cok az bazi şeyleri anlar hatta 100 defa aynı yaramazlık yapar çocuk bu sonucta evet 4 yasa göre anlar ama yine çok kısıtlı  :)benimde  ağzımı çocukken  kapatan oluyordu akrabadan nefessiz bile kalıyordum. Sustunmu susarsan ağzını accam  diyordu hepsi  bilinçsizce eski anneler öyleydi malesef ama kötü biri değildi tabi çocukken çok dayak yerdim mosmor bile olurdu yüzüm filan şuan anne tokat atsa cocuga haberlere cikiyor terörist ilan eder gibi haber sunuyorlar:)ben çok dayak yedim ama annem teyzem  filan özünde kotu biri değil şuan öyle biri değiller çok emek verdiler  bana okuttular hep yanımdalar hayatta benim için çalıştılar  didindiler  ama iste çocukken  dayak yerdim ama eskiden hep böyleymiş.Bu eski Türkiye de kültür mü yoktu acaba modern cag mı değildi ondan mı anneler dayak atardı bilemiyorum

(2,926 puan) tarafından

Bende farkındaysan Tokat at dayak at demedim güzelce konuşunca anlar dedim ever bizim zamanımızda anneler şiddet gösterirdi ama güzelce konuşsalar belki o zaman da anlardık zaten çocuk bu yapma dediğini illa yapacak itiraz etmezse çocuk olduğu nerden beşli olacak konuyu çarpıtıyorsun sanki ben tokat demişim gibi tokat atalım o zaman diye karşılık veriyorsun bildiğiniz yoldan devam edin o zaman 

(2,926 puan) tarafından

Ben oğluma ne zaman bişeyi yapma desem dert konuşsam daha fazla yapar ama karşısına geçip o hareketinin cümlesinin yanlış olduğunu söylesem tamam annecim der konu kapanır bence siz zamanında böyle muameleye maruz kaldığınız için size normal geliyor bi de kendini örnek al konuşurken ağzını birisi kapatsa hoşuna gider mi şu an ki yaşında çocuktur diyip hee şeyi unutacaklarını sanıyorsun ama yanlıyorsun ister iyi niyet olsun ister kötü çocuğu kısıtlayarak istediğini yaptıramazsın yarın birgün büyüdüğündd nerde ne konuşacağını bilemeyen bi çocuk karşına çıkar 

(2 puan) tarafından

BBeni yanlis anlamışsınız normal karşılaşıyorum tabiki tokat meseleside örnek olsun die verdim  yani tokat atacak kadar akil balig değil anlaminda.Birisi suan agzimi kapatsa  ne için kapattigina bağlı olarak  rahatsiz olurum.Mesela çirkeflik yapiyorumdur susturmak için kapatır ya da arkadaşımla sakalaiyorumdur rahatsız olmam psikolojik  olarak.ama gasp edilirken mesela kapatsa biri tabi rahatsiz olurum ya da haksız yere susturmak için kapatırsa yine rahatsiz olurum.Yoksa biyolojik olarak eli değdi agzima die rahatsiz olunmaz zaten kadin eli yumuşaktır. Psikolojik olarak haksız yere kapatan olursa konusma hakkim engellendi  die rahatsiz olurum yetişkinler için  diyorum bunu.Çocuklarda da bilmiyorum ama şahit olduğum  kadarıyla travmatik olay yaşayan yok agzi kapatılıp.siddet içerikli olarak kapatırsa olabilir ama dizilerde bile bugün ya da youtube da aileler youtuber mesela çocuklarıyla video cekiyor para için orda da ağzını kapatan oluyor çocuğun çocukta sorun yok ama mesela ben suan yetişkinim  utangaç sakin biriyim sessiz biriyim pısırık değil sadece sessiz sakin biriyim bunu herkes bana söyler kötü birsey degil  sessiz  olmak hakkini aradığın surece.BAelkide biraz içine  kapanık utangaç  olmam bu sebebtendir.

0 oy
(9,652 puan) tarafından

Oyle birsey yegenlirmde gormedim yapmadıkça ama tabi sen evde etmesinde bazen tv çevrede duyup söylüyorlar bunun kötü bir kelime olduğunu anlatıyoruz ama ağzını kapatıyor ana avrat kudur ediyor demektir

(2 puan) tarafından

Ya çocuk yaramazlık yapsa ya da ağlasa bile sussun diye ağzını kapatan var 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

7-12 yaş arası çocuklarda ağzını eliyle kapatarak susturmak doğru bir davranış mı?
Uzmanlar, 7-12 yaş arasındaki çocukların ağzını fiziksel yollarla kapatmanın doğru bir disiplin yöntemi olmadığını belirtir. Bu yaş grubundaki çocuklar, davranışlarının sonuçlarını mantıksal çerçevede anlayabilecek bilişsel seviyededir; fiziksel müdahale, çocuğun özsaygısını zedeleyebilir ve duygularını ifade etme konusunda güvensizlik yaşamasına neden olabilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Çocuğun konuşmaması gereken yerde ağzını kapatmak ileride ifade bozukluğu yapar mı?
Çocuğun konuşmasını fiziksel güçle engellemek, onun ilerleyen yaşlarda kendini ifade etme konusunda çekingenlik yaşamasına veya iletişim kurarken baskılanmış hissetmesine yol açabilir. Çocuğun neden susması gerektiğini anlaması için bu yöntemi kullanmak yerine, uygunsuz davranışın neden yanlış olduğunu açıklayan sözel yönlendirmeler tercih edilmelidir.
Küfür eden 7-12 yaş arası çocuğa nasıl müdahale edilmelidir?
Küfür eden veya uygunsuz konuşan 7-12 yaş arası çocuklara, fiziksel müdahalede bulunmadan doğrudan iletişimi tercih etmek en etkili yöntemdir. Çocuğu o an ortamdan uzaklaştırmak, sakin bir zamanda davranışının neden kabul edilemez olduğunu anlatmak ve olası sonuçlarını tartışmak, çocuğun sosyal becerilerini geliştirmesine ve hatasını anlamasına yardımcı olur.
Çocuklarda susturma yöntemi olarak ağız kapatmak yerine ne yapılabilir?
Fiziksel susturma yerine, göz teması kurarak ciddi bir ifadeyle durması gerektiğini söylemek veya kısa bir mola (time-out) yöntemi uygulamak daha sağlıklıdır. 7-12 yaş döneminde öz denetim becerisi geliştiği için, çocuğa kendi sınırlarını belirlemesi konusunda rehberlik etmek ve duygularını doğru ifade etmesi için ona alan tanımak temel prensip olmalıdır.
Çocuğun sürekli sözünü kesmek psikolojik olarak hangi sorunlara yol açar?
Çocuğun konuşmasını sürekli kesmek veya fiziksel olarak engellemek, onun önemsenmediği hissini yaratabilir ve iletişim becerilerini zayıflatabilir. Sürekli baskı gören çocuklar ya sessizleşerek içine kapanmayı ya da otoriteye karşı aşırı tepkisel bir tutum sergilemeyi öğrenebilirler; bu durum uzun vadede sosyal ilişkilerde çatışma yaşamalarına zemin hazırlayabilir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 448 göst.
10 Şubat 2026 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Amour (2,037 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 115 göst.
22 Ocak 2026 Diğer kategorisinde Esryyyy (39 puan) tarafından soruldu
+4 oy
5 cevap 360 göst.
14 Mart 2025 Diğer kategorisinde Susam (4,436 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 537 göst.

Kategoriler

1,511,969 soru

24,663,134 cevap

366,844 kullanıcı