Neden annemin yaptığı yemeklerin aynısını yapamıyorum?

0 oy
273 göst.
önce Yemek-Tarifler kategorisinde (5,807 puan) tarafından

Selamlar, 

Annem ve kaynanamın yaptığı ve üzerine asla kimsenin su dökemeyeceği tarifleri oluyor. Yıllardır mutfaktalar, elleri alışmış artık. Kaynanamın yaptığı böreğin aynısını tutturuncaya kadar malzemeleri kaç defa heba ettim 🤗 Tabiki güzeldi ve yendi ama, hani böyle "ya bir şey eksik ama ne" diye düşünürüz ya, hep o duygu vardı.

Sizce el lezzeti, el aşinalığı, el becerisi zamanla yüklenilen bir şey mi? 🤔

Sizin de var mı, ya şu yemeği asla onun gibi yapamam dediğiniz tarifler😇 

14 Cevaplar

+2 oy
önce (1,098 puan) tarafından

El lezzeti dediğimiz şey aslında herkesin elinteki bakterilerin başka oluşundan kaynaklı 

önce (1,098 puan) tarafından

Ovv egzama zor rabbim şifa versin

önce (5,807 puan) tarafından

Teşekkür ederim 🌸 

benim alerjik olduğum şeyler var, bunları bildiğim için yıllardır sorun yaşamadım. Görümcen için de, eğer yapmadıysa alerji testi yapmasını öneririm. Sonuca göre çözüm bulabilir. 

önce (13,767 puan) tarafından

yaptırmış zamanında da işte her sabunu da kullanamaz, bir ara parmak izi çıkmıyordu, yağ kalmamış elinde, kimlik çıkartırken çok zorlandı 🤦🏼‍♀️ 

Aaa, ilk defa duydum bunu. Bende bu şekilde değil neyseki, sabun konusunda da anlıyorum ama. Yaptırdığının üzerinden çok zaman geçmiş ise yine tekrarlasın. Çünkü zamanla daha farklı alerjenler türüyor. Belki de bir çoğuna engel olabilir. 

önce (13,767 puan) tarafından

doğru diyorsun sonradan da alerji gelişebilir 

-Reklam-
0 oy
önce (13,418 puan) tarafından

Bende sanırım o var annemden öğrendiğim ve birebir yaptığımız aynı tarif ben yapınca daha lezzetli oluyor 😅

Boynuz kulağı geçmiş o zaman 🥰 

0 oy
önce (30,701 puan) tarafından

El lezzetim ekstra yok bence ya yani yenilir güzel yemek ama woav değil yani kimse tarifini istemez 

Çekemeyen de istemiyor olabilir 🤔😊 

önce (30,701 puan) tarafından
+1

Olabilir :) kötü olmaz genelde ama böyle yıllarca iş bilmez tembel diye zorbalandım o yüzden şimdi yapabilsem bile çok iyi hissetmiyorum ama eşim oğlum biz gayet mutluyuz benim yaptıklarımdan sadece sınırlıdır börek çörek açamam :) 

0 oy
önce (1,476 puan) tarafından

Mutfaga kucuklukten beri ilgim cok o yüzden cogu seyi yaparim elimde lezzetlidir cok begenirler ama herkezin el lezzeti baska ayni yemegi ben yaparim tadi farkli annem yapar farklı yemekten yemege degisiyo mesela annem baklava açar ne yaparsam yapim annemi ki daha lezzetli ama normal tatlida annem naparsa yapsin hep benimki lezzetli olur 

Tam olarak demek istediğim işte bu 😊 Kayanamın böreği ve bir tane yarma çorbası tarifi var, istediğin kadar iyi yap, yine onunki bir başka geliyor 😊

0 oy
önce (9,278 puan) tarafından

Bence benim.el lezzetin var ne yapsam tadı güzel olur kocamda der senin elinin lezzeti var diye sonradan olan birsey değil gibi

Zamanla daha iyi öğrenip, daha da iyi yaptığın tarifler vardır belki 🤔 Ama elinin lezzeti tabiki öncesinde de olabilir. 

0 oy
önce (8,742 puan) tarafından

Evet ya el lezzeti kesin geçiyor 

Mesela kaynanamda aynı fasulye aynı salçayı kullanır aynı alırız çünkü. Bende yaparım ama tadı farklı olur neden acaba?

Eşimde der senin şu şu yemekleri başka kimsede yiyemiyorum kimse yapamıyor der. Genelde yemeklerim güzel olur . Sadece hamur açamam açanlara ayrı bir hayranım. Hele böyle baklavalık felan açanlar muhteşem yeteneklidir benim gözümde 😅

Benim kaynanam şu şekilde moral veriyor "senin yaşlarda, senin yaptığın çoğu şeyi ben yapmasını dahi bilmiyordum. Şuan iyi yapmamın sebebi 40 yıldır yemek yapmam, ileride sende de olur" der hep 😇 Tecrübe de işin içine giriyor tabi. 

0 oy
önce (14,356 puan) tarafından

Ya cidden el lezzeti diye bişey 😂aynı malzemeler aynı tencere aynı tava ama annemin yaptığıyla benimki asla.bir olmuyor. En basitinden söyleyim aklıma geleni annem ve yengemler benim salatalarima ve keklerime bayılıyor aynı malzemeler ile onlar yapsa da olmuyo aynısı gibi. Çalıştığım dönemde yemekci bir abla asla onun yaptığı karnıyarık ve patates yemeğinin lezzetini bulamıyorum. Defalarca tarif sorup aynı yaptığım halde olmuyor. Birde eşimin yaptığı tost en lezzetlisi o bence 🫠🫠🫠

Herkesin bir uzmanlık alanı var işte 🤗 

önce (14,356 puan) tarafından

Aynen öyle herkesin çok güzel yaptığı yada hiç yapamadığı şeyler var bence. Ben mesela tam böyle Kendi sevdiğim gibi biber kizartamiyorum 😂😂 ya yaniyo ya çiğ kalıyor asla kendim kendi sevdiğim gibi yapamıyorum ama annem.in yaptığı çok lezzetli oluyor 😂 mutfak cidden çok farklı ve ucu açık bir yer

Zorundalık hissi olmasa, ben de mutfağı çok seviyorum. Zevk için yapılınca daha az stres ile daha lezzetli oluyor bence 😊 

önce (5,114 puan) tarafından
+1

Annemın verdıgı su bıle farklı 🥹

0 oy
önce (1,592 puan) tarafından

Bi tarif uzerinde denemeler yaparak daha lezzetli yapabiliriz ama bahsettigin el lezzeti konusu cok farkli el lezzeti elde olusan bakterilerden kaynakli oldugu soyleniyo bende oyle oldugunu dusunuyorum defalarca deneseme baska birinin yaptigi yemegi yapamam aynisi olmaz 

Evet bu da sebeplerden biri. Tecrübe de önemli tabi. 

0 oy
önce (5,114 puan) tarafından

Evt var en basıt ornegı vereyım cok gulunc bır durum post bıle acmıstım annemı bıle aradım sjsjs bişiyi annem gıbı yapamıyorum annem fırından hamuru alıp yapsa bıle bende alıp yapsam yok olmuyo bı kez annemı aradım nasıl yapıyon senın gıbı olmuyo hıc tadı guzel olmuyo dedım resmen bişiden sogudum ama canımda çekiyor bır gun gene fena canım cekıyo esım gıttı fırından aldı alel acele yaptım kursa yetısmem lazım yedım ayy varya tadı damagımda kaldı aha dedım sonunda annem gıbı olmasada sonunda o tadı yakaladım bu arada oncekı yaptıklarım arasında fark yok bende anlamadım aynı hamur aynı taktık işin sırrı acelelık mi dedım bı an ne zmn bırseyı acele yapsam asıır guzel oluyo 😅😅

Anî yapılan şeylerin güzel olması da muhtemel😊 Çok özenmemek gerekiyor demek ki. 

0 oy
önce (2,893 puan) tarafından

El lezzeti bence meziyet işi. Püf noktaları olur yemeklerin. İşte bazı kadınlar o püf noktalarını ya öğrenıyor ya kendince buluyor. Hâliyle çok lezzetli oluyor. Yani el lezzeti diyenbir şey yok uygulanan püf noktalar vardır 😁😉a

Tarif istediğim kişiler tüm püf noktaları veriyorlar, ama yok, aynısı olmuyor 😇 

0 oy
önce (749 puan) tarafından

Bu biraz da damak zevkiyle alakali ya benim eşim benim el lezzetimi kayinvalidemin yemeklerine benzetir artı kayinvalidem de beğenir bazi yemekleri ozellikle bana yaptirir ama bana da onun yemekleri daha lezzetli gelir biraz farkli bir konu insan aliskin oldugu sevdigi tadi ariyor sanki. Bi arkadasim vardi ortak arkadaslarimizin bir cogu övüyordu cok marifetli eli lezzetli diye bir kere yemegini yedim bana göre tatsiz tutsuzdu he emek verilmis bir suru cesit yapilmis ozenilmis onlar ayri konu :) Konu dagilacak biraz ama ayni tadi tutturma meselesi de biraz oranla alakali mutfakla matematik baya iliskili bence örnek vereyim 1kg makarna yapiyor olsak ona bir tatli kasigi salca koysak hicbir tadi olmaz tuz,yağ ve baharat dengesini yemegin miktarina göre iyi ayarlamak çok önemli.

Ölçü/miktar konusunda çok haklısın. Matematiğin en bariz kullanıldığı alanlardan biri mutfak.

Damak tadı konusunda da haklısın,genel olarak haklısın ☺️ 

0 oy
önce (26,951 puan) tarafından

El lezzeti diye bişey var. Ama asıl bence başkadının yaptığı hszır yediğimiz yemek bize daha lezzetli geliyor. Bunun bilimsel bir açıklaması vardı. Unuttum ama şimdi. Aslında burda brnce önemli olan senin hazır yemeğe konman açlık tokluk derecesi herşey etkiliyor bir yemeği beğenmeyi. Bana başkasının yemeği çoğu zaman daha tatlı gelir mesela  

Çok güzel bir konuya değindin 😇 İşim varken, destek amaçlı biri bana yemek yollasın, yediğim en güzel şey olur o🤗 

0 oy
önce (423 puan) tarafından

Ve bence el lezzeti de genetik olabilir. Bazı ailede yaptıkları yemeklerin tadı yok gibi geliyor. Ama bazı ailelerde tüm yemekleri çok lezzetli olur. ben bir yumurta bile Kırsam herkes çok beğenir. Halbuki ekstra bir malzeme falan koymuyorum 

Tatsız tuzsuz bir mutfak kültürüne alışınca ya da kullanılan baharatlar alışılmışın dışında olunca beğenilmeyebiliyor. Damak tadı da kişiye özel oluyor, insan bir şey diyemiyor 😇 

0 oy
önce (15 puan) tarafından

Çok var annem gibi yapamadığım tarifler. El lezzeti sonradan oluşmaz genellikle. 

Ama inan tarifin doğru olması da çok önemli ayrıca olaya tek el lezzeti olarak bakma yani mantık akıl ciddiyim yemek yaparken mantıklı yapmak önemli neyi ne kadar koysam daha güzel olur diye düşünmek gerekli.

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

El lezzeti tam olarak nedir ve nasıl oluşur?
El lezzeti, yemek pişirirken kullanılan malzemenin kalitesi, doğru ısı yönetimi ve tarifteki ölçülerin damak tadıyla harmanlanmasıyla oluşan bir tecrübedir. Uzun yıllar mutfakta vakit geçiren kişiler, malzemelerin pişme sürelerine ve baharat dengelerine duyusal olarak aşina oldukları için yemeklerinde standart bir kalite tutturabilirler.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Yemeklerde el alışkanlığı ve tecrübe süreci nasıl gelişir?
El alışkanlığı, aynı yemeği onlarca kez farklı koşullarda pişirerek malzemenin verdiği tepkiyi ezberlemekle gelişir. Tecrübeli aşçılar, tarifteki gramajları göz kararı ayarlayabilme ve ocağın ısısına göre pişirme süresini anlık optimize edebilme yeteneği kazanırlar; bu da yemeğin lezzetini standartlaştırır.
Birebir aynı tarifi yapsam da neden el lezzetini tutturamıyorum?
Tariflerin tutmamasının temel nedeni, kullanılan malzemenin tazeliği, suyun sertlik derecesi veya ocağın ısı dağılımı gibi fark edilemeyen değişkenlerdir. El lezzeti dediğimiz şey, genellikle bu gizli değişkenleri tecrübeyle yönetebilme ve malzemenin dokusuna göre müdahale edebilme becerisiyle ilgilidir.
El lezzetini geliştirmek için nelere dikkat etmek gerekir?
El lezzetini geliştirmek için öncelikle aynı yemeği sık sık farklı malzemelerle deneyerek aradaki farkı gözlemlemek gerekir. Pişirme sırasında ürünlerin renk, koku ve doku değişimlerini takip etmek, baharat dengesini kendi damak zevkinize göre not alarak ilerlemek zamanla el becerinizin gelişmesini sağlar.
Göz kararı yemek yapmak yemekte el lezzetini etkiler mi?
Göz kararı yemek yapmak, malzemenin kalitesine ve o anki ihtiyacına göre anlık karar verme becerisi kazandırdığı için el lezzetini doğrudan olumlu etkiler. Uzun süreli pratik, ölçü aletine ihtiyaç duymadan kıvamı dokunarak veya koklayarak anlamanızı sağlar, bu da yemeğe kişisel bir imza atmanıza olanak tanır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 202 göst.
26 Eylül 2025 Yemek-Tarifler kategorisinde Pakize333 (9,762 puan) tarafından soruldu
+3 oy
7 cevap 369 göst.
20 Mart 2025 Yemek-Tarifler kategorisinde Pakize333 (9,762 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 492 göst.
0 oy
3 cevap 246 göst.

Kategoriler

1,508,767 soru

24,623,046 cevap

364,690 kullanıcı

...