Hamile olduğumu bilmeden MR çektirdim, bebeğe zarar verir mi?

0 oy
90 göst.
önce Güzellik-Bakım kategorisinde (827 puan) tarafından

Kızlar arkadaşım hamile olduğunu bilmiyormustu hiçte şüphesi olmamis bel ağrısı vardı 4 5 senedir doktora gitmiş doktor hem röntgen hem mr istemiş çok korkuyor acaba zarar verdim mi bebeğe diye 4 haftalık tahmini sizden hiç hamileyken böyle olay yaşayan oldu mu

2 Cevaplar

+1 oy
önce (4,927 puan) tarafından

Mr zarar vermez bende çektirdim fetal mr çektirmiştim bebekte sorun görüldüğü için ama röntgende tehlikeli olur yazıyor kapılarda da am şöyle birşey der doktorlar ya hep ya hiç yani Allah korusun bişi olursa düşük olur eğer olmazsada sorun olmaz 

önce (827 puan) tarafından

Ya hep ya hiç ne oluyor 

Yani ya düşer ya sağlıklı olur

Ha öyle mi çok bakiyor üzülüyor engelli olur mu vs diyor hayır o kadarda olmaz bence ya dedim 4 haftalık çünkü daha randevu aldı pazartesi doktora gidecek 

Daha bebeğin hiçbir yeri gelişmemiş yani birşey olacağını düşünmüyorum inşallah da olmaz

-Reklam-
0 oy
önce (14,121 puan) tarafından

mr röntgen gibi değil. korkma o yüzden 

Ben değil arkadaşım 4 haftalık hamile tahmini test yapmış ama 3 gün önce hem rontgene hem mr ya girmiş 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Hamileyken MR çektirmek bebeğe zarar verir mi?
MR görüntülemesi iyonlaştırıcı radyasyon içermediği için hamilelikte bebek üzerinde kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır. Ancak ilk trimester olan ilk 12 haftalık süreçte, doktorlar tarafından zorunlu olmadıkça her türlü tıbbi görüntülemeden kaçınılması genel bir koruyucu tıp yaklaşımıdır.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Hamile olduğumu bilmeden MR çektirdim bebeğe bir şey olur mu?
Hamile olduğunu bilmeden MR çektiren anne adayları için radyasyon riski söz konusu değildir çünkü MR cihazları X ışını kullanmaz. Manyetik rezonans görüntüleme işleminde kullanılan güçlü manyetik alanlar embriyonun gelişimi üzerinde doğrudan olumsuz bir etkiye sahip değildir; bu nedenle genellikle bir endişe kaynağı oluşturmaz.
Hamileliğin 4. haftasında röntgen çektirmek riskli midir?
Hamileliğin 4. haftasında çekilen bir röntgen filmi, kullanılan dozajın düşüklüğü nedeniyle genellikle düşük bir risk taşır ancak röntgen iyonlaştırıcı radyasyon içerdiği için doktor kontrolünde değerlendirilmelidir. Alınan radyasyon dozu, bebeğin organ gelişimini etkilemeyecek kadar düşük seviyede kalıyorsa genellikle güvenli kabul edilir.
Hamilelikte MR ve röntgen çekimi öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Hamilelik şüphesi olan kadınların her türlü tıbbi işlem öncesinde mutlaka durumu radyoloji uzmanına veya hekimine bildirmesi gerekir. Eğer acil bir durum söz konusuysa, radyasyon içermeyen MR veya ultrason gibi alternatif yöntemler tercih edilmeli, röntgen gerekliyse mutlaka karın bölgesini koruyucu kurşun önlük kullanılmalıdır.
Gebelik sürecinde radyasyona maruz kalmak nasıl etkiler?
Gebelik sürecinde iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmanın etkisi, radyasyonun dozuna ve maruz kalınan gebelik haftasına göre değişiklik gösterir. Özellikle organ gelişimi döneminde yüksek doz radyasyon risk oluşturabilirken, rutin teşhis amaçlı düşük dozlu çekimlerin çoğu güvenli kabul edilen sınırlar içerisinde yer almaktadır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 157 göst.
6 Mayıs 2026 Diğer kategorisinde Huzurumm (1,372 puan) tarafından soruldu
0 oy
11 cevap 380 göst.
19 Mayıs 2026 Diğer kategorisinde E.m.hs (493 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 243 göst.
0 oy
19 cevap 773 göst.
27 Aralık 2025 Diğer kategorisinde Emirin Annesi 34 (213 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,510,560 soru

24,644,420 cevap

365,959 kullanıcı

...