Dini vesveselerle nasıl başa çıkabilirim?

0 oy
343 göst.
önce İnternet & Teknoloji kategorisinde (2 puan) tarafından

​Selamün aleyküm hanımlar, içinizden biriyim. Kendi hesabımla yazmak istemedim. Ben ve eşim abdestinde, namazında dinî bütün insanlarız; yardımınıza çok ihtiyacım var.

​Geçen hafta çocukluk arkadaşım aradı. Ailesini ziyarete gelecekmiş, bana da uğramak istedi. 5 yıl önce evlenip gurbete gelin gitmişti. Kapı çaldığında şok geçirdim; çarşaflı arkadaşım gitmiş, yerine askılı giyen, dövmeli biri gelmişti. Şaşkınlıktan dilim tutuldu, kapıda kalakaldım.

​Yanlış anlaşılmasın; insanları kıyafetiyle, dış görünüşüyle yargılamıyorum. Neden böyle değiştiğini sorduğumda böyle daha özgür olduğunu, saçlarının savrulmasının hoşuna gittiğini ve –hâşâ– Allah’ın olmadığını anlatmaya başladı. Duydukça kanım çekildi. Beni en çok üzen şey "Allah varsa dünyadaki zulme, tecavüze niye sessiz kalıyor? Niye zenginin işini yapıp fakire dert yüklüyor?" diye sorması oldu. Cevap vermedim, utancımdan cevap veremedim. Rabbimi inkâr edene ben ne diyebilirim ki? Konuyu kapatıp havadan sudan konuştuk, sonra gitti.

​O gece kâbus gördüm. Saçlarımı savurup eteğimi rüzgârda çekiştiriyordum. Tövbe estağfurullah çekip geri uyudum. Ancak son zamanlarda sabah namazına kalkmamak için binbir bahane buluyorum kendime. Sürekli o iblis vesvese veriyor; Rabbimi inkâr etmem, açılmam için o kızın sorusu kulaklarımda çınlıyor. Rabbime sığınıyorum o iblisin vesvesesinden... Rabbimin emrini uygulamayacağıma ölmeyi tercih ederim.

​Son zamanlardaki durgunluğumu, namaza kalkmayışımı eşim fark etmiş, sordu. Ben de açıkladım. O kızla görüşmememi istedi. Haklıydı ama dedim ki: "Şu an bir sınavdayım. Kaçarak, görüşmeyerek bu sınavı veremem. Yarın bir gün başka bir şey olduğunda ondan da mı kaçacağım? Bu durumun üzerine gidip o iblisten güçlü olduğumu kendime kanıtlamak istiyorum. Kaçmak, görmemek çözüm mü?" Bir şey demedi, çıktı gitti.

​Yanlış mı düşünüyorum? O iblisin beni yenmesine izin vermek istemiyorum, yoksa hep yoklayacak beni. Kaçmak mı doğru olan?

13 Cevaplar

+3 oy
önce (14,124 puan) tarafından

Ne yazıkki arkadaş insanı etkiliyor bende olsam görüşmezdim Rabbime sığınmaktan başka çare yok İnşirah dinle oku bol bol 

önce (2 puan) tarafından

Rabbimi inkar edip emirlerine karşı geleceksem o dakika canımı alsın arkadaşlık bölümünü boşverdim iblisten güçlü oldugumu kendime kanıtlamak istiyorum

önce (14,124 puan) tarafından

Şuan zaten savaş vererek yeterince güçlü davranıyorsun Rabbim şaşırmana fırsat vermesin 

önce (2 puan) tarafından

Amin asla şaşmam

önce (27,367 puan) tarafından

Asla şaşmam deme dostum. Biz acı kullarız. Şeytan damarlarımızda dolaşırken insanın kendine bu denli güvenmesi bana şeytabı sevindirmek gibi geliyor  allah şeytana uymaktan korusun de geç

-Reklam-
+2 oy
önce (40 puan) tarafından

Güzel kardeşim arkadaşının dediklerine sakın ve sakın takma Rabbim hidayet nasip etsin Allah'ı ve ahireti inkar eden biri kâfir olur yani kan bağın yoksa kes iletişimi yoluna devam et onun yüzünden huzursuz olma sil numarasını gitsin hani keşke tebliğ yapsaydın belli ki aklına birileri girmiş çarşaflı diyorsunuz nasıl o hale gelmiş hiç mı telefon da konuşmuyormuydunuz eğer sana ve sözlerine değer veriyorsa tebliğ et baktın olmuyor yapacak birşey yok hidayeti Rabbim veriyor biz sadece vesile oluyoruz eşin görüşme demiş zaten Rabbim hidayet nasip etsin sen ibadetlerine odaklan sakın ama sakın şeytanin tuzağina düşme Allah korusun şeytan senin ve eşinin arasına da girer 

+1 oy
önce (935 puan) tarafından

Hepsini okumadım sadece şunu söylemek istiyorum kalk abdestini al aç kuranını oku felak nas oku 

önce (2 puan) tarafından

Teşekkür ederim

+1 oy
önce (1,537 puan) tarafından

Kendinizi o kadar güzel ifade etmişsiniz ki hepimiz insanız ve beşer şaşar rabbim kalbine ferahlık versin inşallah. 

önce (2 puan) tarafından

Amin  amin

+1 oy
önce (1,535 puan) tarafından

Öyle bir haini reddederim 

+1 oy
önce (1,112 puan) tarafından

Bi yerden alinti yapmişsiniz sanki 

önce (6,346 puan) tarafından

Postu görünce, şu yorumu yazayım dedim de, vazgeçtim 😇 Hazır sen de bu şekilde yazınca, bana da fırsat oldu 😅

Bayağı alıntı gibi geldi, hatta daha çok direkt yapay zekaya yazdırılmış gibi. Tamam bizler de yazım kurallarına dikkat etmeye çalışıyoruz ama bu kadar da temiz bir anlatım yapmıyoruz. Bu kadar kusursuz olması da hikayenin gerçekliğini sorgulatıyor. 

önce (605 puan) tarafından

Geçen başka postta aynısını dedim , post mükemmel Türkçe ile yazılmış ama cevaplar bizim mahallede ki teyze cevapları 😅🤣 Yapay zekâya düzelttirdim dedi. Yersen 

0 oy
önce (956 puan) tarafından

Bence arkadaşınla görüşme ve kendini kanıtlama çaban da iblisin yani şeytanın bir başkası olabilir bence O insandan uzak durmak en mantıklısı noterde insanlardan uzak kalmayı tercih ediyorum benim kendi öz dayım da bu şekilde düşünen bir insan ve açıkçası telefon numarası bende yok WhatsApp durumları yengemin gizlidir aklım yani gerek yok Kendi hallerinde kendi yağlarını kaldırıyorlar sonuçta herkes kendinden mesul bu hayatta yani ne olursa olsun uzak durmayı tercih ediyorum açıkçası böyle insanlardan

0 oy
önce (290 puan) tarafından

O arkadaşından uzak dur canım. Kur'an-ı okumaya namazını kılmaya devam et. Sen Allah'a yöneldikçe vesveselerinden kurtulursun insallan  

0 oy
önce (164 puan) tarafından

Anlamadım neden bu kadar etkilendin ki sen . Olabilir o öyle bir yol seçmiş kendine sen niye kendi yoluna devam etmiyorsun da onun yoluyla ilgili değişik düşüncelere girip birde hâlâ uğraşmak istiyorsun?

önce (4,028 puan) tarafından
+1

belli ki hiç vesveseler ile uğraşmadın sanırım, o kadar illet bişey ki Rabbim kimsenin başına vermesin:(( 

0 oy
önce (2,573 puan) tarafından

Dünya imtihan yeridir canım. İnsanlar tercih yapar ve bunun sonuçlarından sorumlu olurlar.  Yaptıklarının karşılığını ahirette sınav bitince verirler. Onun sorusuna cevap vermedigin , İslami savunamadigin için üzgün oldugun için aklında karmasalik oluşmuş olabilir . Eşin haklı gorusme.  

0 oy
önce (41 puan) tarafından

Ömer Demirbağ ın kendini vesveseye karşı koruyan 2 ayet var. YouTube a yazarak bulup dinlemenizi tavsiye ediyorum. Vesveseyi büyütür iseniz daha çok değere biner. Allah kolaylık versin. Geçer geçecek merak etmeyin.

0 oy
önce (2,706 puan) tarafından

Arkadaşınla gorusmemek de iblisten güçlü olduğunu kanitlamaktir. 

0 oy
önce (4,785 puan) tarafından

Vesveseyi öyle yada böyle hepimiz yaşadık güçlü olan kazanır anladığım kadarıyla sizin inancınızda yada yaşam biçiminde sarsılma olmadı siz arkadaşınızla görüşmek değil o görüşmeden sonra şeytan sizle ugraştıgı için onu defedip bak seni yendim benimle ugraşsanda istediğini alamayacaksın mesajı verip kendinizi mevlama dahada yakın hissedip onun katında yücelmek istiyorsunuz doğru mu anladım

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

İnançla ilgili gelen vesveselerle nasıl başa çıkabilirim?
İnançla ilgili gelen vesveselerle başa çıkmanın en etkili yolu, bu düşünceleri kendi düşünceniz gibi görmeyip onları görmezden gelmektir. Bu tür düşünceler zihne istemsizce gelen yabancı uyarıcılar olarak kabul edilmeli ve üzerinde durulmamalıdır. Dikkatinizi başka bir faaliyete yönlendirmek, dua etmek veya inancınızı pekiştirecek olumlu bir meşguliyet bulmak vesvesenin etkisini kısa sürede azaltacaktır.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Dini şüphe uyandıran kişilerle görüşmek inancımı etkiler mi?
İnanç dünyanızda hassas bir dönemden geçiyorsanız, zihninizi bulandıran veya inancınızla çelişen söylemleriyle sizi zorlayan kişilerle sınır koymak psikolojik sağlığınız için gereklidir. Bu bir kaçış değil, zihinsel sağlığınızı ve manevi huzurunuzu korumak adına atılmış bilinçli bir adımdır. Kendi inanç temelleriniz yeterince güçlenene kadar, sizi olumsuz etkileyen ortamlardan veya kişilerden bir süre uzak durmak sınavı kaybetmek değil, kendinizi korumaktır.
İbadetleri aksatmaya neden olan vesveselerden nasıl kurtulurum?
İbadetleri aksatmaya neden olan vesveseler, genellikle kişinin manevi huzurunu bozmayı hedefleyen düşünce kalıplarıdır. Bu durumla mücadele etmek için sabah namazı gibi ibadetlerinizi zor da olsa yerine getirmeye devam etmeli ve bu eylemi bir direniş olarak görmelisiniz. Eylemlerinizi duygularınızdan bağımsız olarak sürdürmek, vesvese döngüsünü kırmanın en etkili yoludur; zira davranış değişikliği zamanla zihinsel düzelmeyi de beraberinde getirecektir.
Dini konularda duyduğum zor sorulara nasıl yaklaşmalıyım?
Dini konularda verilen zorlayıcı veya şüphe odaklı sorulara anında cevap vermek zorunda olmadığınızı kabul etmelisiniz. Eğer bu sorulara verecek tatmin edici bir cevabınız yoksa, konuyla ilgili uzmanlardan veya güvenilir İslami kaynaklardan araştırma yapmak en sağlıklı yoldur. Kendi bilgi seviyenizi aşan konularda tartışmaya girmek yerine, önce kendi inancınızın mantıksal ve ruhsal dayanaklarını güçlendiren okumalar yapmak sizi çok daha dirençli kılacaktır.
İnançla ilgili kaygı bozukluğu veya vesvese ne zaman profesyonel yardım gerektirir?
Eğer vesveseler günlük yaşam kalitenizi, uyku düzeninizi ve ikili ilişkilerinizi ciddi oranda bozuyorsa, bu durumun psikolojik bir destekle ele alınması gerekebilir. Özellikle takıntılı düşünceler zihni sürekli meşgul ediyorsa ve kişi kendi başına başa çıkmakta zorlanıyorsa, bir uzmanla görüşmek manevi huzuru sağlamak için tamamlayıcı bir adım olabilir. Profesyonel destek almak inancın zayıflığı değil, yaşadığınız bu zorlu süreci yönetmek için atılmış rasyonel bir adımdır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 231 göst.
5 Mart 2026 Diğer kategorisinde Mina&19 (643 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 325 göst.
22 Aralık 2024 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
9 cevap 622 göst.
15 Ağustos 2024 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Mina&19 (643 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,515,637 soru

24,713,550 cevap

369,527 kullanıcı

...